רוסית ערבית אנגלית ספרדית צרפתית גרמנית איטלקית
למגזין הדיגיטלי
למגזינים הקודמים
 
 
מבזק חדשות
 
 
 

דף הבית >> יופי! של קוסמטיקה >> קוסמטיקה: A – מלך העור
 

המענה הקוסמטי המושל בכיפה: ויטמין A ורטינואידים. למה הוא כל כך חשוב?

אבישי אשכנזי
התגלית המדעית החשובה ביותר בעולם הקוסמטיקה היא ויטמין A, חומר פעיל ואפקטיבי עם תוצאות נראות לעין. הרי אילולא ויטמין A על נגזרותיו השונות ועוד כמה חומרים פרא רפואיים חשובים אחרים היינו ממשיכים להתמודד עם שאלות כגון, מוצרי הקוסמטיקה באמת עובדים, או שזו רק גנטיקה?
אם ויטמין C נחשב לנסיך הוויטמינים אז ויטמין A הוא המלך. הוא מלך, משום שהוא יעיל לטיפול במגוון בעיות עור, הוא מלך משום שהוא מוכח מדעית והוא מלך כי כמו כל מלך, אם אתה לא יודע איך להתייחס אליו, הוא מעניש אותך.
אז מה חשוב לדעת כשאנחנו מטפלים עם ויטמין A?
ויטמין A על נגזרותיו השונות הנקראות רטינואים, הינו ויטמין מסיס בשומן אשר אינו קיים בגוף באופן טבעי. ויטמין A חשוב לא רק לתפקוד יעיל של מערכות הגוף השונות, אלא גם לעור במסגרת תפקידו כמאיץ חלוקה ושגשוג תאי, ויטמין A הוא המרכיב החשוב ביותר כדי למנוע, לשקם, לנרמל ואף לתקן עור פגום.
במסגרת התזונה אנו מקבלים ויטמין A ממוצרים שונים כגון מכבד, חמאה, גזר, בטטות, שמנת, חלמון ביצה, שמן דגים ועוד. בטא-קרוטן מקנה צבע כתום עז לפירות ולירקות רבים, אך נמצא גם בירקות ירוקים: כרוב, תרד ועוד. ההשפעה של ויטמין A ממזון על תפקוד העור איננה מספיקה ועל כן מומלץ לשלב ויטמין A במריחה.
בכימיה הקוסמטית ישנן ארבע צורות של ויטמין A: רטינול, רטיניל פאלמיטט ((retinyl palmitate, רטיניל אציטט (retinyl acetate) וחומצה רטינואית (retinoic acid).
עבודתה של הקוסמטיקאית היא עם הרטינול ושתי התרכובות, פאלמיטט ואציטט.
רטינול – הצורה המוכרת ביותר של ויטמין A, זוהי צורתו האלכוהולית.
רטיניל פאלמיטט – זהו אסטר, המורכב משילוב של רטינול יחד עם חומצה פאלמיטית.
רטיניל אציטט - זהו אסטר, המורכב משילוב של רטינול יחד עם חומצה אצטית.
חומצה רטינואית – בשימוש על פי מרשם רופא בלבד, זו הצורה של ויטמין A שפועל ברמה הפנים תאית.
תפקידו העיקרי של ויטמין A
ויטמין A או רטינול הוא אחד המרכיבים היעילים והמגוונים בשיטות הטיפול השונות בעולם הקוסמטיקה המקצועית. תפקידו העיקרי של הרטינול הינו התפתחות צורה ומבנה התאים, שגשוג וחלוקת תאים באפידרמיס, ויסות מערכת החיסון בעור, המרצה של יצירת כלי דם חדשים, יצירת קולגן. זאת כמו גם פעילות למניעת סרטן העור, ספיגת קרני UV, נוגד רדיקלים חופשיים ומונע יצירת פיגמנטציה.
ניתן להשתמש בו לטיפולי אייג'ינג, נזקי עור, אקנה, פיגמנטציה ורוזציאה. המפתח בשימוש בוויטמין A הוא הבנת הפעילות שלו בשילוב עם חומרים או טכנולוגיות שונות לפתרון בעיות העור והן כחומר אינדיבידואלי הפעיל מאוד בתוך התא (עד לגרעין).
כאשר עושים שימוש במינונים גבוהים יותר מאשר הקולטנים בתא יכולים לסבול, התגובה עלולה להיות אדמומיות וגירוי, על כן יש להשתמש במוצרים בעלי טכנולוגיות המונעות גירוי או להתחיל עם מינון נמוך ולהעלות בהדרגה את ריכוז או את תדירות השימוש לפי הצורך והסתגלות העור.
כאשר מורחים על העור קרם עם רטינול רק כ- 20% יחדור וכ- 80% יישאר על השכבה הקרנית וגם זה תלוי בצורת הפורמולציה. פיתוח מוצרים יציבים עם רטינול הינו מורכב ועל כן טכנולוגיות מתקדמות כגון מיקרו קפסולות מאפשרות שחרור מושהה של רטינול וחדירה איכותית ללא רגישות או גירוי.
פעילות הרטינול ברמת התא
כאשר רטינול חודר לעור הוא נקשר לפרוטאין שקושר אותו לתא הנקרא CRABP-I. הפרוטאין מאחסן ומניע את הרטינול בתוך הציטופלסמה של התא (הציטופלסמה היא החלק הכולל את כל מרכיבי התא, מלבד הגרעין. הציטופלזמה מורכבת בעיקרה ממים ומאנזימים המוציאים לפועל פעילות מטבולית ואת רוב הפעולות הכימיות בתא)' הפרוטאין גם מווסת את ריכוז הרטינול בתוך התא וכך לפי הצורך קושרים או משחררים רטינול אל תוך או מחוץ לתא.
המטרה של משפחת הרטינואידים היא לפעול ולהשפיע על פעילות ה- DNA שבגרעין התא. אחת מנגזרות החומצה הרטינואית (tretinoin) היא Isotretinoin (13-cis retinoic acid) אשר נמצא, גם ברואקוטן. נגזרת זו איננה נקשרת לפרוטאין ששולט בפעילותה בתוך התא אלא חודרת ישירות לגרעין התא. פעילות זו עלולה לגרום לגירוי, מחלות עור ואף לפגיעה בעובר וזו הסיבה שמוצרים עם חומצה רטינואית מחוייבים במרשם רופא.
העור מגיב לריכוזים שונים של רטינול בצורה שונה, לדוגמא רטינול בריכוז של 1% (שאינו בשחרור מושהה), הינו כמות גדולה מאוד בחדירה ישירה.
ככל שהריכוז גבוה יותר כך האפקט על העור יהיה גדול יותר. מחקרים מראים שכבר במריחת רטינול בריכוז 0.1% במשך שבעה ימים רצופים העור הופך עבה יותר והשכבה הקרנית הופכת דקה יותר (בגלל שחלוף תאים או בגלל דחיסת תאים). הרטינול משפיע על השגשוג התאי באופן כמעט מיידי וכך גם על עובי האפידרמיס, התהליך נקרא היפרפלזיה של האפידרמיס. ככל שהאפידרמיס גדל, וההשפעה של הרטינול על התאים הפיברובלסטים גדלה כך הדרמיס חייב להגדיל את התמיכה הפיזית שלו ביצירת קולגן.
פעילות רטינואידים בטיפולים פרא רפואיים
אייג'ינג / הזדקנות העור
אין ספק שהנוסחה של ד"ר אלברט קליגמן משנת 1986 ששווקה כ"נוסחת פלא" העלתה את ויטמין A לראש סדר העדיפויות בפיתוח של חברות וכימאים בכל רחבי העולם וכל זמן שהזדקנות העור תהיה בעיית העור השכיחה ביותר, כך זה ימשך. לוויטמין A יש חשיבות גדולה בבריאות העור, כל זמן שהוא לא מתפרק על ידי קרני שמש או אף מקרני אור ממנורות פלואורוסנט.
ההצלחה במניעת הזדקנות העור הינה בשילוב של מגוון חומרים פעילים ובמגוון צורות טיפול (כולל שימוש בטכנולוגיות). מומלץ להשתמש בכלל "1/10 " – כל 1% רטינול יוצר את אותה פעילות באפידרמיס כמו 0.1% חומצה רטינואית, על כן הימנעות משימוש בחומצה רטינואית ועבודה יעילה ומשולבת ברטינול בריאה יותר ומסוכנת פחות.
היפר פיגמנטציה
צורות ההיפר-פיגמנטציה הנפוצות ביותר הינן מלזמה, לנטיגו ופיגמנטציה פוסט אינפלמטורית (PIH ). טיפול בהיפר-פיגמנטציה בד"כ ארוכה ודורשת תוכנית טיפולים. שימוש ברטינול פחות מ0.5% לא אפקטיבי ומומלץ לשלב עם רטינול בריכוז גבוה אך במיקרו קפסולות על מנת למנוע גירוי של העור.
ידוע שהשילוב של סטרואידים של הידרוקורטיזון יחד עם חומצה רטינואידית והידרוקינון (נוסחת קליגמן) יקטינו כתמי פיגמנטציה בתוך כ 3-6 חודשים ולפעמים אף פחות.
בישראל ההידרוקינון מאושר לשיווק רק במרשם רופא ובמדינות רבות באסיה ובאירופה הוא נאסר לשיווק, מאחר וישנו סיכון לסרטן ולפגיעה בכבד. הרטינואידים מפחיתים פיגמנטציה על ידי הפחתת הפעילות של אנזים הטירוזינאז (רטין A משמש גם כפילינג פעיל ועלול לגרום לגירוי).
חשוב לדעת שלמרות שהשימוש בחומצה רטינואית היא דרמטית יותר מחקרים מראים שלרטינול טהור בריכוז גבוה יש אפקט דומה.
אקנה  
נוצר מפעילות לא סדירה של סבום אשר גורם להיפר קרטיזציה שחוסם את פתח הזקיק ומונע שחלוף תאים. חיידק פרופיונ-בקטריום אקנה (P.acne ) מייצר חומצות שומן הגורמות לדלקת  גירוי וכו'. הרטינול נקשר לתאים הקרטינוציטים אשר הופכים אותו, לאחר שרשרת של פעולות, לטרטינואין המאפשר פעילות בגרעין התא המונע חלוקת תאים מוגברת וקשקשת בזקיק השערה. במצבים מסוימים גם רטיניל אציטט יעיל מאחר והחדירות שלו גבוהה ומהירה ללא גירוי.
שימוש ברטינול לטיפול ביתי על פי PETER THOMAS ROTH
אחד ממוצרי הדגל של פיטר תומס רוט' הינו סרום רטינול בריכוז גבוה (1.5%) עם ויטמין C ו-E במיקרו קפסולות המאפשרות חדירה ללא גירוי העור במשך 8 שעות. 
השימוש ברטינול בטיפולי PHformula
בטיפול בבעיות עור שונות כגון: הזדקנות, היפר-פיגמנטציה, אקנה ורוזציאה משחק הרטינול תפקיד מרכזי בטיפולים החדשניים של PHformula הן בטיפול בבעיה והן בתמיכה ושיקום לאחר סדרת הטיפולים.
בטיפולי אנטי איג׳ינג בסדרת ה-A.G.E הרטינול מאיץ את קצב יצירת התאים בשכבה הבזאלית ואת קצב חלוקתם וכך תורם לעיבוי שכבת האפידרמיס החי ודחיסות שכבת הספינוזום, עיבוי המחזק את עמידות העור, בריאותו ומאט את קצב ההזדקנות. כמו כן שימוש הרטינול עוזר לעור הסובל מקופרוז בעקבות התרומה בשיפור הטונוס הווסקולרי.
בטיפולי  A.C.N.E אנו משלבים רטינול גם לעידוד ייצור הקולגן למניעה ושיפור צלקות פוסט אקנה.
טיפול בעור הסובל מרוזציאה באמצעות C.R. Complex הוא טיפול חדשני המבוסס על מחקרים אחרונים שהוכיחו כי אחת הסיבות המרכזיות לתופעה היא מחסור כרוני בויטמין A, שימוש קבוע ברטינול מביא להקלה מיידית בתסמיני התופעה: הפחתת האודם, שיפור הטונוס הווסקולרי והפחתה בסטרס האוקסידנטי.
לסיכום, השימוש בוויטמין A בטיפולי הקוסמטיקה הפרא רפואית מאפשר לקוסמטיקאית להשיג רמה גבוהה ביותר של תוצאות במגוון רחב של בעיות עור, לידע ולהיכרות עם הנגזרות השונות חשיבות מכרעת באבחון ובהתאמת הטיפול הנכון ללקוחה.
מומלץ לוותר על השימוש בחומצה רטינואית (רטין (A ולעבור לרטינול, למרות שהתוצאות המיידיות הינן פחות דרמטיות, כדי להשיג פעילות בריאה יותר וללא סיכונים מיותרים. בהצלחה.

אבישי אשכנזי הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי, קומסטיקום
אילוסטרציה. צילום: אימג' בנק ישראל


הרשם עכשיו לקבלת ניוזלטר של יופי! 
קצר, ממצה, איכותי, חינם - אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה

 

+ הוסף תגובה חדשה
תגובות: (צפה ב-  תגובות בעמוד זה)
Loading בטעינה...

Go Back  Print  Send Page

 

 
הוצאה לאור, ייזום, הפקות
 
כל נושא המופיע באתר זה נועד להשכלה בלבד ואין לראות בו ייעוץ רפואי, או אחר | חומר פירסומי המופיע באתר הינו באחריות החברות המפרסמות בלבד.
© כל הזכויות שמורות לחברת טלר תקשורת בע"מ

 הוספה למועדפים   |   חזור למעלה   |   הפוך לעמוד הבית   |   מפת האתר   |    

לייבסיטי - בניית אתרים