אם בעבר טיפולי הסרת השיער היו נחלתן של נשים בוגרות, כיום יותר ויותר נערות ואפילו ילדות בבית ספר יסודי פונות לטיפולים כאלה. אחת הסיבות העיקריות היא מצוקה חברתית ובושה מהשיער הצומח. אם לפני כמה שנים טיפולי הסרת השיער בלייזר היו נחלתם של נשים בוגרות, כיום יותר ויותר נערות, ואפילו ילדות, מבקשות להיפטר מהשיער המיותר בשיטה זו.
| אגם אפל |
נתון; כ-40% מהלקוחות שמגיעות לבצע אצלי טיפולים כאלה הן מתחת לגיל 12. רובן מגיעות אלי דרך פרסומים שאני עושה ברשתות החברתיות, בעיקר בטיק טוק. אחת הסיבות העיקריות לביקוש הגובר היא עניין חברתי. פונות אליי המון ילדות שסבלו מחרם חברתי, וסיפרו שהבנות בכיתה צוחקות עליהן שיש להן הרבה שיער ברגליים, או שיש להן 'שפם'. יש בנות שמתקשרות אפילו לפני שדיברו עם ההורים שלהן.
האם ההורים מעורבים?
מובן שאני מחייבת אישור הורים עד גיל 18, אבל הורים צריכים להבין שאם הם לא מסכימים לכך, הילדות יכולות לבחור בגילוח ולפצוע את עצמן. הגיעו אלי בנות עם פצעים עמוקים. יש הרבה ילדות שסובלות מעניין שיעור יתר, אז למה לא לעזור להן?
מסתבר שההורים דווקא מדרבנים את הילדות שלהן לגשת לטיפול מהסוג הזה.
הייתה אצלי אמא חרדית שהודתה שהילדה שלה ממש ניצלה מהצקות בזכות הטיפול. אמא אחרת הגיעה אליי דרך הטיק טוק וסיפרה שהבת שלה עברה הצקות. הילדים פתחו קבוצה בשם 'קופיפו' ושם צחקו על השיער ברגליים שלה. היא אמרה שאחרי הטיפול חזר לה הביטחון.
השיטה מתאימה לילדים החל מגיל 6. אבל בגיל כזה עדיין לא חווים את כל השינויים ההורמונליים ולכן אי אפשר להיפטר מהשיער לחלוטין. כדי להשיג תוצאה חלקה צריך להמתין עד לקבלת הווסת. בגיל הזה, הטיפול יותר מיועד לדילול השיער ולא להסרתו.
מה לגבי קרינה וסיכונים?
יש קרינה, אבל היא לא מסרטנת. אני עובדת מול מכון התקנים ומשרד הבריאות. בגדול יש סטיגמה על לייזר, בפרט כשמדובר בגיל צעיר, אבל זה בפירוש מציל חיים.
מה השלב הראשון שמומלץ להורים לעשות כשעולה הנושא של הסרת שיער אצל ילדים?
אם מופיע שיעור לפני גיל ההתבגרות המינית, צריך, כאמור, להגיע לבירור הורמונלי אצל אנדוקרינולוג ילדים. לפני שפונים להסיר שיער צריך לעשות עוד בדיקות ולראות שאין משהו רפואי, כי אם לא נטפל בו – הסרת השיער לא באמת תעזור.
שיעור יתר זה עניין רפואי, הוא מתחלק ל'היפרטריכוזיס', שיעור פלומתי בכל הגוף שנובע מעניין גנטי־עדתי וכרופאה אין לי לזה פתרון, לעומת 'הירסוטיזם', שזה שיעור שמופיע אצל נשים במקומות זכריים – סנטר, פאות, סביב הפטמות, ירכיים – ופה צריך לעשות בירור רפואי. הסיבה המובילה לתופעות האלה בקרב נערות היא שחלות פוליציסטיות, היות שיש הפרשת יתר של הורמונים זכריים. אצל כל הנשים יש הפרשה של ההורמונים האלה, אך כשזה לא מאוזן זה יכול לבוא כך לידי ביטוי. זה גם יכול לגרום לאקנה, להפרעות בווסת ועוד.
האם הילדה רוצה?
אם לילדה זה מפריע מסיבות חברתיות כאלה או אחרות, אז להוריד. אין שאלה. אני לא רואה למה להסיר שערות בגיל 12 ובגיל עשר לא. אני דואגת להסביר שלשיער בכל הגוף יש תפקיד, הוא חוצץ ושומר על טמפרטורת הגוף שלנו. לא סתם השיער מופיע במקומות האלה ולא סתם בגיל ההתבגרות הוא מופיע באזורים של בית השחי והמפשעה – אלה אזורים שצריך להגן עליהם. חשוב לדעת שלפני קבלת הווסת ועד שנתיים אחרי, זקיקי השיער עוד מופיעים, ולכן אני חושבת שאם זה מפריע לילדה, כן צריך לטפל בנושא ולא לתת לה להסתובב כשהיא מכסה את הידיים והרגליים בגלל זה.
השאלה הראשונה שהילד נשאל היא – האם הוא רוצה את זה.
אנחנו מקפידים לא לטפל כי ההורים רוצים. אם אנחנו מתרשמים שהילד או הילדה רוצים, ומתברר שהדבר מפריע כתוצאה מנסיבות חברתיות, אז אנחנו עוברים לשלב הבא, שבו טכנאית לייזר, שהתמקצעה במיוחד בטיפול בילדים, מבצעת טיפול ניסיון, טסט, כדי שהמטופל יחוש את הטיפול על אזור קטן. המטופלים רואים את אפקט הטיפול, כלומר, הם חשים את הלייזר ובודקים אם זה כואב להם. אחרי הטסט, אם אנחנו מתרשמים שאכן הילד או המתבגר מוכנים לזה, אז ניתן לעבור את הטיפול.
צילום: מוטי דביר
אגם אפל – בעלת מכון האסתטיקה אפל מדיקל
אילוסטרציות: Freepik