בעקבות האזהרה הדרמטית של ה- FDA – חלה עלייה תלולה בפניות נשים שעברו הגדלת שד למרפאות לכירורגיה פלסטית. שתלים בחספוס גס מקושרים לסרטן שד מסוג לימפומה אנאפלסטית נשים בעולם יאלצו להסירם – מהן המשמעויות והחלופות?
| ד"ר גיא רסנר |
עלייה תלולה של פניות נשים שעברו הגדלת שד, למרפאות לכירורגיה פלסטית, בשל האזהרה החמורה שפורסמה מטעם FDA ארגון הבריאות העולמי: "שתלי סיליקון במעטפת חספוס גס עלולים לסרטן – ואף להוביל למוות". ועוד ידיעה: "מנהל המזון והתרופות האמריקאי אוסר על השתלות שדיים בסיליקון מחוספס בעקבות מקרי סרטן ספציפי שנמצאו בקרב נשים" (לימפומה אנאפלסטית של תאים גדולים (ALCL). גם בארץ קיבלו את ההוראה ונשים נקראות להגיע למרפאות לבצע הערכת מצב ובדיקה.
סכנה ידועה
כבר מאז שנות ה-80 היו הרבה אזהרות ושמועות כי שתלי סיליקון המשמשים בניתוחי הגדלת החזה עלולים לגרום לסרטן, לדלוף ולגרום לנזקים קשים לאחר הגדלת חזה. מאז ועד היום זה לא עצר את התעשייה מלגדול ולהתפתח. מיליוני נשים בארץ ובעולם המשיכו לעבור הליך כירורגי להגדלת חזה ואפילו הונהג מנהג החלפת השתלים לאחר מס' שנים. לאורך השנים פותחו גם סוגים נוספים של שתלים, שנועדו להתגבר על החסרונות של השתלים המחוספסים.
מסתבר שהיו דברי בגו, וכל האזהרות, חששות ואמירות בגין שתלי סיליקון כגורם לסיכוי גדול יותר לחלות בסרטן, לא היה מופרכות. רבות הנשים אשר בוודאי יזכרו את הפאניקה אשר עורר שר הבריאות הצרפתי בשנת 2011 בעוד הוא מזהיר ומבקש מ- 30,000 נשים אשר עברו את השתלת הסיליקון המחוספס להגיע בדחיפות לרופא ולהסירן. כיום זה ברור; שתלי הסיליקון במעטפת חספוס גס, הנו גורם מכריע לעובדה כי נשים חלו בסרטן מסוג לימפומה אנאפלסטית של תאים גדולים (ALCL). זו בדיוק הסיבה שמנהל המזון והתרופות האמריקאי ה–FDA יצא בהודעה חדשה חד משמעית על איסור להשתמש בשתלי שד עם חספוס גס, וקובע כי לגשת לניתוח הסרת שתלים מחוספסים, זהו צעד סביר. גם בישראל מאמצים את ההחלטה וקוראים לנשים להגיע למרפאות לייעוץ עם כירורג פלסטי.
לאחר שארגון FDA הוציאו שינוי עמדה, שבעצם אומר שלאור הנתונים שנאספו בוועדות ודיונים שנערכו, הגיעו הרופאים להחלטה, שהוצאה של שתלים מחוספסים, היא החלטה סבירה. השינוי בעמדה של הארגון, ממצב שבו זו אפשרות שניתנת לשיקול דעת, היא הפכה להיות שיקול דעת סביר. המשמעות היא בעצם, שב FDA ממליצים להוציא את השתלים בחספוס גס, כי הישנות של סרטן מסוג ספציפי, מתרחשת רק בנשים שבגופן הושתלו שתלים עם החספוס הגס.
ההמלצות אומצו בישראל
בישראל הוחלט לאמץ את ההמלצות, וזה ממשיך את הקו של להמליץ גם על הוצאת שתלים בחספוס גס, לצד המלצה לבחור בשתלים מסוגים אחרים, שאינם קשורים בסיבוכים הללו.
מבחינת מטופלות ישראליות המשמעות בפועל שמי שיש לה שתלים שהם מחוספסים גס, או שהיא לא יודעת אילו שתלים יש לה, או שיש בגופה שתלים שכמה שנים כבר לא עברו בדיקה, מומלץ לה להגיע לכירורג פלסטי חבר האיגוד הישראלי לפלסטיקה, לערוך בירור אישי. מנתחים פלסטיים חברי האיגוד מעודכנים כל הזמן על ההנחיות הכי עדכניות של ה-FDA ופועלים על פיהן.
השתלים עם החספוס הגס נמנים על סקאלה של שתלים, שכן, לא כל שתל עם חספוס טומן בחובו את אותו סיכון להתפתחות מחלת הסרטן. השתלים הספציפיים שבגינם נחשף הקשר לסרטן השד, יצאו משימוש עוד מאז שהוא נחשף, סביב שנת 2017. עד אז אלו היו שתלים פופולריים בעולם ובישראל. בישראל יש כאלפי נשים עם שתלים כאלה, ועוד סוגים שונים של שתלים שונים, אולם ההמלצה היא להסיר כל שתל שהוא, בחספוס גס. מכאן ההמלצה הגורפת היא להגיע לייעוץ פרטני מול מומחה בכירורגיה פלסטית, ולשקול את כל השיקולים האינדיבידואליים של אותה מטופלת.
בכל מקרה, ההמלצה הגורפת היא להחליף את השתלים כל 10-15 שנים.
האלטרנטיבה היעילה
מהן כיום האפשרויות האחרות לביצוע הגדלת שדיים? שכן, עדיין מדובר באחד הניתוחים הכי פופולריים בעולם בתחום הכירורגיה הפלסטית.
נשים אשר שוקלות הגדלת שד, צריכות לקחת בחשבון שימוש בשתלים חלקים, או שתלים עם חספוס עדין מתקדם. לדוגמא, שתלי MOTIVA, הנחשבים שתלים חלקים מתקדמים, ומעולם לא דווח בהם על התפתחות הסרטן הזה.
MOTIVA – שתלי שד מתקדמים חלקים – הובילו את אג'נדת בריאות האישה: מדובר בדור יותר חדש ומתקדם, המיוצרים בטכנולוגיה שהיא שונה לחלוטין מהטכנולוגיה של החספוס הגס, בשיטה אחרת לגמרי של ייצור וטקסטורה, וזה מצטרף ליתר התכונות הבריאותיות שלהם, לעובדה שהם רכים ונוחים, וזוכים בשביעות רצון גבוהה של מטופלות ורופאים. שתלי motiva כמעט חפים מסיבוכים ועומדים על פחות מ-1% סיבוכים בכל המושתלות. זו גם הסיבה שפלסטיקאים רבים בוחרים בשתלים אלו. השתלים הארגונומיים נמכרים ביותר מ-80 מדינות ברחבי העולם, וגם לאחר שנמכרו יותר מ – 2 מיליון שתלים, MOTIVA ממשיכה להציג פחות מ – 1% סיבוכים. שתלים אלו, מוחדרים בטכניקת minimalscar הייחודית שפותחה בעקבות השתלים הארגונומיים בה ניתן לבצע חתך קטן יותר בעור על מנת להכניס לגוף את השתלים הארגונומיים תודות לגמישות שלהם. זה מאפשר לבצע חתך בגודל של חצי מהחתכים המקובלים ובשל המבנה הארגונומי הטבעי של שתלי ארגונומיקס, המעטפת שלהם הנה בלעדית בטכנולוגיית ננו, טכנולוגיה אשר נבדקה והוכחה באמצעות מחקרים רבים בכל העולם כי מעטפת זו הכי ידידותית ובריאה לגוף האישה.
ד"ר גיא רסנר – מומחה בכירורגיה פלסטית, רופא בכיר ביחידה לעיצוב הגוף בשיבא תל-השומר
אילוסטרציה: Freepik