NA-TRUE היא אגודה אירופאית חדשה למוצרי קוסמטיקה ופרא-קוסמטיקה אורגניים שמגדירה את הקריטריונים באמצעות כוכבים. כמה מילים על תו התקן החדש
| גרי קלברג |
לאחרונה נכנסה לפעילותה אגודת NA-TRUE אשר הוקמה על ידי מספר חברות מובילות בעולם בתחום קוסמטיקה ופרא-קוסמטיקה אורגניים, והיא משמשת מעין 'איגוד על' לתקן האירופאי לקוסמטיקה אורגנית.
הקריטריונים שהוגדרו על ידי האגודה החדשה מחייבים בשלב זה את כל החברות בתחומי אירופה, כאשר סולם הערכים שהגדירה למוצרים טבעיים עד אורגניים ואנתרופוסופיים, צפויים בהמשך להיות מחייבים תחת חוק ואף מחוץ לגבולות אירופה.
סולם הערכים שנקבע על ידי איגוד העל הזה, מגדיר מהו מוצר אורגני, ומעניק דרגות שונות למוצרים באמצעות כוכבים. 3 כוכבים הינו מוצר אורגני ברמה הגבוהה ביותר.
כך למשל, מוצרי הקוסמטיקה האורגניים אנתרפוסופיים של ד"ר האושקה מתהדרים ב- 3 כוכבים, והשמנים האתריים של 'פרימוורה' מתהדרים חלקם ב- 3 כוכבים וחלקם ב-2 כוכבים.
באירופה וארה"ב ישנם מספר גופים המפקחים על קוסמטיקה אורגנית:
ישנם גופים אירופיים ועולמיים שנותנים אסמכתא אורגנית. לרוב הם שווים עקרונות של אגריאור, כגון IQC הישראלית שמוסמכת ע"י PPIS בעבר, היום נקראת SKAL שקשור למשרד החקלאות בישראל. חברת DEMETER – אגודה אורגנית ביו-דינמית, היא האגודה האורגנית לגידולים ביו-דינאמים (הוקמה ע"י רודולף שטיינר, (אבי האנטרופוסופיה) ומפקחת עלפי התורה האנטרופוסופית. BCS-ECO – אגודה אירופאית לפיקוח אורגני. ECOCERT – אגודה צרפתית בתחילת דרכה – היום מקובלת באירופה וכל העולם. USDA – אגודה אורגנית אמריקאית. באירופה וארה"ב הפיקוח שלהם מחייב כמו חוק.
בארץ עדיין אין תקן לקוסמטיקה אורגנית, כרגע מסתמכים על התקנים הבין לאומיים- ECOCERT שנותן תקן אורגני, DEMETER – שנותן תקן אורגני-ביו-דינאמי ו-BDIH הגרמנית שנותנת תקן לקוסמטיקה טבעית.
קוסמטיקה אורגנית/טבעית או כל קוסמטיקה אחרת מאופיינת בכמה דרגות
1. הצמחים גודלו בגידולים טבעיים או אורגניים כלומר, לא רוססו או דושנו או נחשפו לחומרים כימיים אשר בסופו של דבר, ולא משנה מה טוען החקלאי (אם נחשפו בתחילת הגידול או לקראת הקטיף). החומרים הללו נחרטים בגנום של הצמח וכל שיטת הפקה אם למטרות מיצוי או הומיאופטיה תכיל את אותו חומר כימי.
2. הצמחים האורגניים טבעיים לא נחשפים לדישון הורמונאלי.
3. ההבדל המהותי בין טבעי לאורגני הוא, שיטת הגידול והאם נחשף לאמור לעיל, (ההבדל המהותי ביותר לגבי מוצר ישראלי הוא – האם יש לו הטבעה של חברות "אגריאור" ו"טוב השדה").
4. לרוב חושפים את הצמחים לדישון טבעי מזבל עופות (קמח נוצות), או זבל פרות. במקרים שהגידול אכן אורגני הוא מדושן מקומפוסט שמורכב מירקות/פירות וזבל פרות/עופות.
BDIH – תו התקן לקוסמטיקה טבעית. עיקרי התקן:
מקורם של חומרי הגלם הוא בעיקר מצמחים ומינרלים.
על הצמחים להיות ממקור גידול אורגני, ביו-דינאמי או מגידולי בר. עם זאת, כאשר איכות וזמינות אינם מאפשרים זאת, ניתן לשקול חלופות.
את חומרי הגלם יש להשיג באופן שאינו פוגע בסביבה, ותוך אחריות חברתית.
רוב החומרים הסינתטיים אינם מקובלים.
אין ניסויים בבעלי חיים עבור חומרי הגלם ו/או המוצרים.
אין להשתמש בתוצרי-לוואי מן החי כמו: קולאגן, אלסטין, סרמידים, או שמני מינק וספרמסטי.
על שיטות הייצור להיות גלויות ומוכחות.
מומלץ מאד להימנע משימוש בחומרים מהונדסים גנטית.
על האריזות להיות ידידותיות לסביבה: עליהן להיות ניתנות לחידוש ולמחזור.
על פילוסופיית החברה לאמץ פעילויות עסקיות בעלות אחריות חברתית.
DEMETER – תו התקן לחקלאות ביו-דינאמית נקרא Demeter
לעתים התכשיר לא נושא את התקן אך כל המרכיבים שלו כן באישור דמטר. כמו למשל: מוצרי הקוסמטיקה האורגניים ד"ר האושקה. ניתן לבדוק את זה בשאילתה לחברה ולאשר שאכן המוצרים בעלי אישור.
ישראל והפיקוח הטבעי
אצלנו בישראל אין פיקוח על מה שנקרא טבעי. לגבי קוסמטיקה אורגנית יש פיקוח שמנוהל ע"י 'אגריאור/'טוב השדה' – שני גופים שהתאחדו ומוסמכים ע"י משרד החקלאות לפקח על הגידולים האורגניים בישראל. הם מפקחים על חנות הטבע- האם היא מחזיקה את האישורים להיותה אורגנית, ועל החקלאי – האם הוא מחזיק באישורים והאם הוא מגדל לפי החוק בישראל. ולראייה, מגדל או חברת קוסמטיקה יכולים לטעון שהם אורגניים, הם לא מקבלים אישור מאגריאור אך על הטיקט הם רושמים אורגני.
ישראל והעולם
בהשוואה לשאר העולם בישראל לצערי נמצאים עוד בחיתולים בכל הקשור לקוסמטיקה אורגנית גם מבחינת מודעות הצריכה וגם מבחינת התקן הישראלי או החוק הישראלי. המודעות לסביבה בשימוש של קוסמטיקה קונבנציונאלית אל מול האורגנית והמודעת של מה אני מורח/ת על הגוף. האם הבסיס של הקרם חשוב ואם הוא על בסיס נפט או מינרלים על בסיס נפט/פלסטיק? חברות קוסמטיקה/ חנויות קוסמטיקה לא ממש מעוניינות בצריכה מסוג זה, הן עדיין מוצאות עצמן הולכות לשמות הגדולים ומפוצצים בהשפעת אירופה וארה"ב. הגיע הזמן שהצרכן/נית הישראלית ו/או הקוסמטיקאית הישראלית יתחילו לחשוב אורגני ולרצות לראות תעודות תקן אורגניות.
בישראל מגוון מוצרי הקוסמטיקה האורגנית והטבעית נמצא בעליה מתמדת. כיום ישנן חברות רבות ומגוונות שמציעות מוצרי קוסמטיקה טבעית/אורגנית, ביניהן LAVIDO- ישראלית(טבעי לא אורגני), 'אורגניקס'- ישראלית ללא תקן אירופאי, NATURAL GATE – אמריקאית, 'ניחוח טבע' – ישראלית. WELLEDA- הגרמנית, ו- D"r Hauschka הגרמנית (שהוקמה על ערכים אנטרופוסופיים בשנת 1967), שמבחינת הפיקוח היא החברה הרצינית ביותר (גידול ביודינאמי היחידי – דמטר, אורגני ממשרד הבריאות הגרמני, וגם הקרמים מבחינת הבסיס/חומרי הגלם וכל תהליך של ההכנה של המוצר הוא אורגני).
גרי קלברג הוא מנהל תחום קוסמטיקה אורגנית 'ד"ר האושקה' ב'ארומה לייף'
תמונה: באדיבות 'ד"ר האושקה'. צילום: יח"צ