כמחצית מכמות החומצה היאלורונית בגוף האדם מצויה בעור, עובדה המרמזת על חשיבותה הרבה בשמירה על תפקודו התקין של העור
ד"ר מירי ללוש
בשנת 1934, החוקריםקארל מאייר (Karl Meyer) וג'ון פאלמר (John Palmer), מאוניברסיטת קולומביה שבניו יורק, היו הראשונים אשר הצליחו לגלות ולבודד את החומצה היאלורונית מעינה של פרה. החומצה היאלורונית שימשה לראשונה באופן מסחרי בשנת 1942, כאשר אנדרה באלאז (Ender Balazs) הגיש בקשה לפטנט לצורך שימוש בחומצה היאלורונית כתחליף לחלבון הביצה במוצרי אפייה. בהמשך, מצאה החומצה היאלורונית את דרכה למגזר הרפואי במגוון שימושים, כגון: טיפול בבעיות מפרקים, ניתוחי עיניים וטיפול בפצעים. עם השנים, פותחו גם שימושים רבים בתחום היופי והקוסמטיקה.
תפקידי החומצה היאלורונית בגוף
החומצה היאלורונית, הנקראת גם היאלורונן או היאלורונט, הינה מולקולה השייכת למשפחת הרב-סוכרים ומצויה בשפע ברקמות חיבור, רקמות אפיתליאליות ועצביות. אדם ממוצע השוקל 70 ק"ג מכיל בגופו כ-15 גר' של חומצה היאלורונית, המעורבת במגוון תהליכים ביולוגיים, כגון: נדידה של תאים ועידוד חלוקתם, יצירת כלי דם חדשים, דלקת והתפתחות עוברית. כמחצית מכמות החומצה היאלורונית בגוף האדם מצויה בעור, עובדה המרמזת על חשיבותה הרבה בשמירה על תפקודו התקין של העור.
תפקיד החומצה היאלורונית בעור
לחומצה היאלורונית תפקידים רבים וחשובים ביותר בעור, כגון:
1. שמירה על רמת לחות תקינה ברקמת העור: החומצה היאלורונית נחשבת לאחד מגורמי הלחות הטבעיים בעור (Natural Moisturizing Factors) והאחראית על וויסות המים בעור ובשאר הרקמות בגוף בזכות יכולת ספיחת המים הגבוהה שלה. החומצה היאלורונית יכולה לספוח מים עד פי 1000 ממשקלה.
2. בניית המטריצה החוץ תאית: החומצה היאלורונית היא אחד המרכיבים החשובים בבניית המטריצה החוץ תאית המקיפה את התאים בעור והנותנת להם תמיכה מבנית. היא יוצרת ביחד עם הקולגן והאלסטין רשת המקנה לעור עמידות, חוזק וגמישות. בנוסף, היא מעבירה לתאים בעור, כגון: פיברובלסטים וקרטנוציטים סיגנלים החשובים לתפקודם התקין.
3. ריפוי תקין של פצעים: תהליך ריפוי הפצעים בגוף הינו תהליך מורכב המתרחש במספר שלבים. נמצא שהחומצה היאלורונית מעורבת במספר תהליכים, כגון: יצירת קרישי הדם לעצירת הדימום, יצירת דלקת על ידי גיוס תאים של מערכת החיסון, יצירת כלי דם חדשים, ובסופו של דבר, המרצת ייצור הקולגן לריפוי הסופי של הפצע.
4. הגנה מפני רדיקלים חופשיים: מחקרים רבים הראו שהחומצה היאלורונית יכולה להגן מפני רדיקלים חופשיים הנוצרים כתוצאה מחשיפה לקרינת ה-UV של השמש או בתהליכים דלקתיים.
שימוש בחומצה היאלורונית בתכשירים קוסמטיים
מידי יום כ- 30% מכמות החומצה היאלורונית בגוף האדם עובר תהליך של פירוק ויצירה מחדש. עם זאת, ככל שאנו מתבגרים הייצור של החומצה היאלורונית בגוף יורד וההערכה היא שעד שנגיע לאמצע שנות ה-40 שלנו, הגוף שלנו ייצר רק כחצי מהכמות הדרושה לו. הירידה בכמות החומצה היאלורונית בגוף משפיעה באופן ישיר על מראה העור, הבאה לידי ביטוי בהופעת קמטים, ירידה בנפח הפנים ובאיבוד המוצקות והאלסטיות של העור.
לכן, אין זה מפתיע שחברות רבות בתחום הקוסמטיקה פיתחו מגוון תכשירים על מנת לפצות על מחסור זה. בנוסף, החומצה היאלורונית מעודדת עניין רב בשימושים קוסמטיים ורפואיים כיון שהיא אינה גורמת לתגובות של מערכת החיסון וניתנת לפירוק בצורה בטוחה בגוף. בתחום הקוסמטיקה, ניתן למצוא חומצה היאלורונית במגוון רחב של תכשירים, כגון: קרמים, סרומים, תחליבים, שמנים וחומרי מילוי. לפי התחזיות העדכניות, שווי השוק העולמי של החומצה היאלורונית יגיע לכ-10 מיליארד דולר בשנת 2020.
האתגר בשימוש טופיקלי בחומצה היאלורונית
התפקידים החשובים ביותר של רקמת העור הם מניעת איבוד מים לסביבה והגנה מפני מזיקים חיצוניים, כאשר אלה מתאפשרים בזכות המבנה הייחודי של רקמת העור ההופך אותה לכמעט בלתי חדירה בעיקר למולקולות גדולות (בעלות משקל מולקולרי גבוה) והידרופיליות. לכן, כאשר מדובר על שימוש טופיקלי של חומרים פעילים, חשוב לוודא שהחומר הפעיל הינו בעל יכולת לחדור בצורה יעילה את המחסום האפידרמלי, בעיקר את שכבת העור החיצונית (הקרנית), כדי לפעול בשכבות העמוקות יותר של העור. בנוסף, חשוב שהחומר הפעיל יהיה עמיד ולא יפורק מהר מדי, כך שיוכל לפעול ברקמת העור לאורך זמן.
ניתן למצוא היום מגוון רחב של חומצות היאלורוניות השונות זו מזו בגודל, בצורה, במבנה המרחבי ועוד. הבדלים אלו, גורמים לכך שלכל חומצה יש פעילות שונה בעור, לדוגמא: חומצה היאלורונית ארוכה (בעלת משקל מולקולרי גבוה), אינה מסוגלת לעבור את המחסום האפידרמלי והיא משמשת בתכשיר הקוסמטי כלחותן המקנה לעור מראה חלק ומרקם נעים.
לעומת זאת, חומצה היאלורונית קצרה (בעלת משקל מולקולרי נמוך) מסוגלת לחדור את המחסום האפידרמלי ביעילות רבה יותר, אך מאחר והחומצה קצרה היא גם נוטה להתפרק מהר יותר.
על מנת להתגבר על מכשולים אלו, פותחו עם השנים חומצות רבות אשר עברו שינויים כימיים לשיפור יכולת החדירה שלהן, הגדלת היציבות ברקמת העור ומניעת הפירוק המהיר. חברות רבות החלו לעשות שימוש בליפוזומים המכילים בתוכם את החומצה היאלורונית לצורך שיפור החדירות של החומצה דרך העור ושחרורה האיטי והעמוק יותר ברקמת העור. במקביל, חברות אחרות קיצרו את החומצה היאלורונית לגדלים ננומטרים, על מנת להגדיל את החדירות של החומצה.
ד"ר מירי ללוש הינה מומחית לטיפולי פנים ובעיות עור
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!