איך מתרחש ה"נס" הזה שמביא להבהרת העור? מסתבר שסרום, שפועל בשכבת האפידרמיס, מונע היווצרות מלנין, מעבר והתפתחות מלנין חדש בתא ופירוק מלנין קודם הקיים בתא, ובכך תורם להבהרת העור והעלמת הכתמים.
ד"ר יואל קוניס
צבע העור הינו מאפיין חיצוני באדם והוא נע מכהה ביותר (כמעט שחור) ועד בהיר מאוד (ורדרד – הצבע נובע מהשתקפות הדם העובר בנימים). עוצמת הצבע נקבעת עפ"י סוג וכמות הצבען "מלנין".
קיימים שני סוגי מלנין – פאומלנין שצבעו אדום/חום ואחראי לצבע העור הג'ינג'י, ואאומלנין שצבעו חום כהה. כמות וסוג המלנין, נקבעים ע"י שישה גנים ומקורם באם ובאב.
היסטורית, אוכלוסיית האדם הייתה בעלת עור כהה, והשינוי לעור בהיר הופיע רק לפני כ-2500 שנים.
תהליכי ייצור העברת ואחסון המלנין, קורים כולם בתוך שכבת האפידרמיס. לדבר זה חשיבות רבה שכן לתכשירים קוסמטיים מותר לטפל בתהליכים הקורים באפידרמיס (ורק שם) – לכן כל נושא ההבהרה מוגדר כתהליך קוסמטי.
המלנין הוא מולקולה "טטרה פירולית" ונוצר מהחומצה האמינית "טירוזין" בתהליך שבו כ-24 שלבים. הייצור בעור הוא בגופיף הנקרא "מלנוזום" ליצור אאומלין ופאומלין. בתהליך היצור, המלנוזום הצעיר הולך מתפתח וגדל. בהגיעו לקצה שרשרת המלנוזומים הוא ניתק מהשרשרת ומופרש למטריקס הבין תאי ומושם הוא מוחדר לתאי האפידרמיס.
הקרטינוציטים (בשלב התאים המגורגרים) שם הוא תופח ומקנה לעור את צבעו. הגופיפים בהם נוצרים המלנוזומים נקראים מלנוציטים. כמותם כ – 10% מסה"כ תאי השכבה הבזלית – שם הם מצויים מקורם במערכת העצבים.
על מנגנוני הייצור, העברת ופיזור המלנין
1. במלנוזומים משופעל ע"י אנזים הנקרא NC-1R שכמותו מווסתת ע"י אנזים הנקשר אליו (ליגנד) ה-KMSH, האנזים המשולב מעלה את ריכוז הטירוזינג המשפיע על קצב ייצור המלנין בתאים בשלושה מקומות בשרשרת הייצור. עיכוב ייצור המלנין יכול להיעשות לכן ע"י עיכוב או ניטרול כל אחד מהאנזימים הנ"ל. כמות המלנוציטים בעור כמעט קבועה ודומה אצל אנשים כהים ואנשים בהירים. הסיבה – מוצאם של התאים מתאי עצב שכמעט אינם מתחלקים (אך כמות המלנוזומים שונה, גם מלנוציט של עור בהיר יש כ100 מלנוזומים לעומת 400 בעור כהה).
2. שחרור המלנוזומים מהמלנוציטים: כאשר המלנוזומים מגיעים למלוא גודלם והתפתחותם והם מצויים בקצה שרשרת המלנוזומים (במלנוציט) הם עוברים ניתוק ושחרור לתוך המטריקס הבין תאי. תהליך זה מבוקר ע"י שלושה אנזימים הנדבקים זה לזה ליצירת ליגנד. MYOSIN-VA+ RAB27A בנוכחות MELANOPHILIN.
מעבר וקליטת המלנוזומים בקרטונוציטים – גם כאן מעורים שלושה חלבונים המשתתפים בתהליך. PAR-2 היוצר ליגנד עם LECTIN וביחד מגיבים עם גליקופרוטאינים (רצפטורים כגון KGF/FGF או FGFR26/KGFR), בממברנת הקרטינוציט על מנת לחדור לתוכו.
3. פיזור גופיפי המלנין בתאי הקרטינוציט: המלנוזומים החודרים לתאי הקרטינוציטים עטופים בממברנה חיצונית. עם החדירה מתחיל תהליך של פיזור אחיד שלהם ובמקביל – המסת הממברנה החיצונית שלהם ופיזור המלנין באופן אחיד בתאים. זהו תהליך ארוך ואיטי הלוקח בין יום לשבוע. המנגנון האחראי לכך לא ברור ונראה שזה תהליך ספונטני שכן במידה והמלנוזומים לא חודרים לקרטינוציטים אלא נשארים במטריקס הבין-תאי – התהליך הזה קורה שם ומביא לפירוק ודגרדציה של המלנין.
העובדה שתהליך הייצור, מעבר, קליטה ופיזור המלנין בעור הוא תהליך מורכב, רב שלבי מאפשרת לנו לעכב אותו בהרבה מאוד מקומות ובעזרת חומרים שונים ורבים. המנגנון הקלאסי של הבהרה המבוסס על ייצור המלנין מטירוזין (ע"י מעכבי טירוזין בעיכוב תחרותי) שהוא בעל חסרונות רבים, לא לגמרי חוקי, (מכיל חומרים רעילים המשמשים כמעכבים), ובעל יעילות יחסית נמוכה מפנה את מקומו לטובת תהליך מורכב, רב שלבי בו ניתן להשיג הבהרה חזקה, אחידה, יעילה יותר ובזמן קצר יותר.
מבט על מעכבי המלניגנזיס השונים
LLUMINATINGWHITE
ILLUMINATINGWHITE הוא סרום הבהרה בעל נוסחה ייחודית וחדשנית המיועדת להפחתת כתמי עור (פיגמנטציה) שפותחה על ידי ד"ר יואל קוניס, המפתח כבר 30 שנה מוצרי קוסמטיקה למיטב החברות בשוק המקצועי בישראל. הנוסחה פותחה במשך 4 שנים ונבדקה בהצלחה על כל סוגי וצבעי העור ומטפלת בכל סוגי הפיגמנטציה עם תוצאות מהירות וביעילות רבה. קרם ההבהרה illuminatingWhite פועל במספר מישורים ותוקף את הבעיה מכמה כיוונים: מניעת היווצרות מלנין, מניעת מעבר מלנין לתא, מניעת שחרור מלנין בתא, פירוק מלנין שכבר נמצא בתא מהעבר. יתרונות התכשיר: פעולת החומר מהירה מאד, הבהרה חלקית של העור ניתן לראות כבר אחרי 6-10 ימים והתבהרות מלאה לאחר כ -8-6 שבועות; מתאים לכל צבעי העור; מטפל בכל סוגי הפיגמנטציה; אינו מכיל רטין A ולא הידרוקינון ולכן מתאים לשימוש גם בקיץ; ברישיון משרד הבריאות.
1) עיכוב תחרותי של יצירת מלנין מטירוזין: בבסיסו זהו העיכוב הקלאסי בו מעכבים את פעילות האנזים טירוזינז הפעיל בשלושה אתרים בתוך שרשרת המעבר מטירוזין לשני סוגי המלנין. מדובר בעיכוב תחרותי. החומר הידוע ביותר הפועל במנגנון זה הוא ההידרוקינון (האסור לשימוש) שהוא בעל פעולות נוספות. רמת העיכוב תלויה בריכוז המעכב (זהו עיכוב תחרותי) ורוב המעכבים שהופיעו בשנים האחרונות פועלים בדרך זו (וזו הסיבה גם למה יעילותם מוגבלת). חומרים מודרניים השייכים למשפחת מעכבים זו: נגזרות של רזורצינול כגון פניל אתיל רזורצינול, הקסילרזורצינול, בוטיל רזורצינול וכן טטטטרהקידרודיפרילואיל מתן המופק מצמח הקורקומין.
1. עיכוב לא תחרותי של יצירת מלנין מטירוזין: כאן מדובר בכך שהחומרים בעלי פעילות עיכוב שאינם קשורים בריכוז המרכיב ולכן יעילותם גדולה בהרבה. מעכבים כאלה כוללים רזוורטרול וניגזרות שלו (כגון אוקסרזווטרול שהוא יעיל יותר).
2. עיכוב יצירת הטירוזינז ברמה הגנטית: עיכוב, יצירת MRIA עבור האנזים ע"י עיכוב הטרנסקריפציה של ה-DNA המתאים. ישנם מספר חומרים הפעילים בצורה זאת כגון החלבון הביומימטי Oligoppotidett או Dotadecenedioil Acid (זאת ע"י עיכוב יצירת הקומפלקס – RNAD הדרוש ליצירת Rnatirsinase).
3. עיכוב יצירת הקשר (ליגנד) בין MC 1R לבין – MSH: זאת ניתן לבצע במספר דרכים למשל: חלבון ביומיטי דמו MSH "המרמה" את המערכת. חלבון כזה הוא ה-Nouapepticle. גם לחלבון Oligopepticlet8 יש מנגנון פעולה נוסף כזה.
4. עיכוב מעבר: מלנוזומים מהמלונציטים לקרטנוציטים: מספר חומרי גלם פועלים בדרך זו למשל הספרידן או תמצית מזרעי צמח ה Jakefruit .
5. עיכוב יצירת מלנין על ידי שימור הטירוזינז בצורתו הלא פעילה: מתבצע על ידי המרכיב Deiacelyl Boldine. חומר זה גם מעכב מעבר דרך הממברנות עקב בקרה על יוני Calcium המצויים במשובות הממברנה האחראיות למעבר. גם לניגזרות הרזורצינול יש פעילות דומה (דרך האנזימים FRP1 ו-TRP 2 ) וכן ל Oligopeptical השולט על יצור ה-TRP 18Z בשלב הגנטי.
6. פירוק מלנין קיים: פירוק מלנין קיים נעשה על ידי מספר גדול של חומרים פעילים כגון: רזוורטרול (לסוגיו השונים) Octadecenedioic ACID, הקסיל רזורצינול כשהוא מעורב עם חומצות שומן קצרות כגון חומצה קפרית, חומצה קפרואית ועוד בנוסף – כל מנגנון המונע קליטת מלנוזומים לקרטינוציטים גורם באופן עקיף לפרוק המלנין שבהם, עקב שהות ארוכת טווח במטריקס הבין תאי. שימוש במחמצנים חזקים ובחומצות אלפא הידרוקסיד מפרקים, גם כן, מלנין קיים.
7. שאיבת וספיחת מלנין: נעשה על ידי חומרים סופחים חזקים המוציאים את המלנין משכבת העור העליונה. זה איננו תהליך הבהרה – אלא אילוזיה של הבהרה מידית.
סידרת תכשירי ההבהרה שלנו משלבת את פעילות המעכבים השונים של יצירת המלנין, לקבלת אפקט הבהרה מהיר ויסודי. התכשירים מאפשרים הבהרה הנראית כבר אחרי 10 ימי טיפול כאשר הבהרה ברמה של כ 95% מאובחנת כבר כשישה עד שמונה שבועות של שימוש.
ד"ר יואל קוניס – pHd ביוכימאי
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!