כמות גדולה של חלב, סטרס ושימוש לא נכון או מופרז בתכשירים קוסמטיים הם רק חלק מן הגורמים להופעת האקנה. מה זה אקנה, מה הגורמים ומהם דרכי הטיפול?
אילנה בן שטרית
אקנה, או "פצעי בגרות" היא דלקת כרונית של בלוטות החלב וזקיקי השערות. מקור השם "אקנה" הוא בשיבוש של המילה היוונית "אקמה", שפירושה נקודה. דלקת מטרידה זו הינה בעיית העור השכיחה ביותר, והיא נפוצה במיוחד בקרב בני נוער ומופיעה אצל למעלה מ-80% מהם.
הגורם הראשון בהיווצרות הדלקת הוא בפעילות יתר של בלוטות החֵלֶב וחסימה שלהן. בעור בריא, משמש החלב (סבום), המורכב מתערובת של שומנים ושעווה, כשיכבה המגנה על פני העור ומונעת אבדן מים. לכן, הפרשתו חשובה מאוד. אולם בגיל ההתבגרות, עקב פעילות הורמונלית מוגברת, ובעיקר עקב עלייה בייצור האנדרוגנים, (הורמוני מין גבריים), בלוטות החלב מתרחבות ומייצרות כמויות עודפות של חלב. מאחר שפעילות האנדרוגנים מוגברת בגיל ההתבגרות הן בקרב בנים והן בקרב בנות, הרי גם בנות בגילאים אלה מועדות לאקנה.
כאשר מצטברת כמות גדולה של חלב בתוך זקיקי השיער, החלב, בשילוב עם תאי עור מתים, סותמים את הזקיקים ויוצרים מעין פקק שומני שנקרא חטט, או בלועזית קומדון, וזהו השלב הראשון בהיווצרות פצעוני אקנה. בהמשך, כמות החלב בבלוטות החלב ממשיכה לעלות, אולם לעור אין אפשרות לנקזו דרך הפתח הסתום. כאשר חלקם הגלוי לאוויר של הקומדונים מתחמצן, נוצרים "הראשים השחורים", ואילו כאשר פתח הזקיק חסום לחלוטין, החלב כולו נמצא מתחת לעור, ללא מגע עם האוויר בחוץ. כתוצאה מכך, החטטים, שאינם חשופים, לאוויר נראים כגושי שומן קטנים תת עוריים.
בנוסף, מעורב בתהליך היווצרות האקנה סוג מסוים של חיידקים, אשר משגשגים בתעלות זקיקי השיער וגורמים לתגובה דלקתית בבלוטות החלב. חיידקים אלה, הנקראים פרופיוניבקטריום אקנה, נמצאים בבלוטות החלב באופן טבעי בכמויות קטנות, אולם כאשר הבלוטות נסתמות, החיידקים מתרבים במהירות ומשחררים אנזימים שמטרתם לפרק את החלב המצטבר. בניסיון להרוג את החיידקים, הגוף מגייס את כדוריות הדם הלבנות אל הבלוטות, ומגיב בדלקת המתבטאת באדמומיות, נפיחות וכאב. כתוצאה מכך, מצטברת בבלוטות החלב מוגלה, ונוצרים פצעונים אדומים ומוגליות (בועות מלאות מוגלה), המאפיינים את האקנה. במצב של אקנה עמוקה, הזיהום עלול להתפשט וליצור אזורים מודלקים נרחבים, בולטים ואדומים, עם מורסות מוגלתיות. כאשר נגעי האקנה אינם מטופלים במשך זמן רב, נוצרת במהלכו של תהליך הריפוי רקמה צלקתית מסביב לפצע, שגם לאחר שבעיית האקנה חולפת, נותרת כצלקת. לחיצה על הפצעונים או ניסיון לפתוח אותם בדרך אחרת עלולה להגביר את הזיהום והדלקת, ועל ידי כך להחמיר אקנה קלה ושטחית ולהפוך אותה לעמוקה.
הגורמים המעורבים בהופעת האקנה
הסיבה המדויקת להופעת האקנה דווקא אצל אנשים מסוימים איננה ברורה, אולם ידוע כי פרט לפעילות ההורמונלית המוגברת מעורבים בה גורמים נוספים הפועלים במשולב, בהם נטייה גנטית, גלולות למניעת הריון, שימוש בתרופות המכילות סטרואידים ותקופת המחזור החודשי. מתברר, כי אצל כ-80% מן הנערות ישנה החמרה במצב האקנה בתקופה שלפני המחזור החודשי. כמו כן, עולה ממחקרים רבים כי מצבי מתח וסטרס מחמירים אף הם את מצב האקנה, והחוקרים משערים כי הורמוני סטרס, כגון אדרנלין, המופרשים במצבים אלה מבלוטת יותרת הכליה ברמה מוגברת, הם הגורמים לייצור מוגבר של שומן מבלוטות החלב. פרט לבני נוער, גם לא מעט נשים בגילאים 25-40 סובלות מן הבעיה, כאשר במקרה זה, הפצעונים והמוגליות מופיעים בעיקר מסביב לשפתיים ומתחת ללסתות. הגורמים לאקנה בגילאים אלה הם לרוב שינויים הורמונליים הנובעים מהריונות או מן המחזור החודשי, מתח או שימוש לא נכון או מופרז בתכשירי קוסמטיקה. תופעה אחרונה זו מכונה "אקנה קוסמטיקה".
דרגות החומרה של האקנה שונות אף הן מאדם לאדם, כאשר אנשים מסוימים סובלים מפצעים רבים, כולל פצעים מוגלתיים ומורסות, על אזור הלחיים, הסנטר והמצח, ולעתים גם על הגב ועל החזה, ולעומתם, אצל חלק מהאנשים מדובר באקנה שטחית וקלה, כאשר אחת לזמן מה מופיע פצעון יחיד. מחקרים שנערכו בשנים האחרונות מראים שחומרת האקנה תלויה בעיקר באופן שבו מגיבות בלוטות החלב לפעילות ההורמונלית ובעוצמת הדלקת שהגוף מפעיל כנגד חיידקי האקנה, ולאו דווקא בכמות ההורמונים המופרשים או בכמות החיידקים בבלוטות.
הטיפול באקנה
הטיפול הרפואי באקנה מבוסס כיום בעיקר על תכשירים הפועלים בדרך כימית, בהם חומצה רטינואית, אנטיביוטיקה ועוד. במקרים קשים, מטפלים בבעיה באמצעות תרופות המבוססות על נגזרת של ויטמין A, כמו איזוטרטינואין (רואקוטן), שמיועדות לנטילה דרך הפה. האיזוטרטינואין היא תרופה הדומה לוויטמין A. היא פועלת על ידי הפחתת הייצור של הסבום ושל הקראטין הנוצר בשכבות החיצוניות של העור. אלא שלכל הפתרונות הללו יש תופעות לוואי לא מבוטלות, שהופכות את הטיפול בהם לבעייתי.
כיום קיימים פתרונות קוסמטיים ייעודיים ויעילים לטיפול באקנה, בהתאם לסוג האקנה ולמידת החומרה של הבעיה. לדוגמה, סדרת 'דאבל אקשן' של הולילנד קוסמטיקס מיועדת לטיפול בעור שמן ובאקנה קל. הטיפול מסייע לאזן את מצב העור, להפחית את הפרשת הסבום, למנוע הופעת ברק שמנוני ופצעונים על פני העור. שימוש קבוע בתכשירים הייעודיים מונע מצבים של עודפי שומן ומפחית מקרים של הופעת פצעונים, משפר את מרקם העור, מעניק לעור מראה ניחוח ורגוע, בהיר וחלק יותר.
במקרים של אקנה קשה חשוב להשתמש בתכשירים שאינם גורמים לגירוי העור ולסיבוכים נוספים, ומאידך תוקפים את הבעיה במספר דרכים: חיסול הזיהומים המקומיים באמצעות ניקוי וחיטוי העור, ריכוך העור, הרחקת המוקדים המוגלתיים והנקודות השחורות, קילוף עדין ומבוקר של שכבת העור העליונה, הגברת קצב מחזור הדם ושיפור חילוף החומרים, ספיגת הפרשות העור והחומרים הדלקתיים, ייבוש הפצעים, ולבסוף, שמירה על סביבת עור חומצית המונעת התפתחות זיהומים. אחת הסדרות שנבדקה קלינית ונמצאה יעילה במיוחד למקרים שכאלה היא סדרת 'א-נוקס פלוס רטינול' של הולילנד קוסמטיקס, המכילה שילוב פעיל של רטינול טבעי, שהוא מרכיב שנגזר מוויטמין A. הרטינול מכווץ את בלוטות החלב, וכך מפחית את ייצור הסבום ואת קצב הפרשתו. בנוסף, משולבות גם תמציות צמחים, שמנים אתריים ואנטיספטיים, בעלי תכונות ריפוי ושיקום, מינרלים, ויטמין C, חומצה בנזואית וחומצה סליצילית. מחקר שנערך באחד המכונים הגדולים לרפואה אסתטית במוסקבה, שבו השתתפו כ-150 מטופלים הסובלים מאקנה קשה, נמצא כי טיפול משולב הכולל טיפול תרופתי וטיפול בא-נוקס פלוס רטינול, הביא לשיפור מהותי במראה העור, ובמקביל, לשיפור בבדיקות הדם של המטופלים. עוד נמצא, כי הטיפול המשולב אף מאפשר להפחית את מינוני התרופות, ובכך להקטין את הסיכון לתופעות הלוואי הכרוכות בהן.
במקרים רבים, לאחר ריפוי האקנה, נותרות צלקות בלתי אסתטיות. קיימים כיום תכשירי פילינג קוסמטיים מיוחדים דוגמת 'פרימיום פילינג' של הולילנד, שמאפשרים להעלים בהדרגה את הצלקות, לחדש את תאי העור ולהעניק לעור מרקם וגוון אחיד וחיוני.
אילנה בן שטרית היא מדריכה בחברת 'הולילנד קוסמטיקס'