בשנים האחרונות אנו שומעים רבות על שימוש בקולגן: קולגן בכדורים, קולגן בקרמים וכו'. אבל מהו באמת קולגן, מה התפקידו ואיך הוא יכול לעזור לעור? הכתבה הבאה מנסה לעשות סדר בנושא ומביאה טיפים ועצות לעידוד ייצור הקולגן
| ד"ר להבית אקרמן |
אז כפי ששאלנו בכותרת – הקולגן אמת או שקר?
קולגן חשוב לעור – אמת, אפשר להזריק קולגן – שקר.
לא קיים קולגן להזרקה, קולגן מתפרק יותר עם השנים – אמת, קולגן מתפרק יותר בעקבות נזקי סביבה – אמת, אפשר לעזור לעור לייצר עוד קולגן – אמת.
עם הזמן, ייצור הקולגן מואט, ומתחילים להופיע סימני הזדקנות רבים: קמטים, קווי מתאר פנים פחות מוגדרים, אובדן המוצקות.
קולגן – זהו חלבון – מולקולה גדולה שמתחברת לעוד ועוד מולקולות ויוצרת תמיכה בעור ובכל אברי הגוף. שוהי בעצם המולקולה השכיחה ביותר בעור ובגוף בכלל התפקיד שלה בעור זה לייצר תמיכה ממש כשם שפיגומים וקורות בטון נותנים תמיכה לבניין. הקולגן נבנה בתוך העור שלנו מאבני בניין שהם מולקולות קטנות יותר, שהחיבור בניהן יוצר את המבנה הזה שלבסוף נותן לעור תמיכה ומרים אותו. בעור צעיר יש הרבה קולגן ובעור בוגר יש הרבה הרבה פחות. למה?
כשאנחנו צעירים העור שלנו מייצר קולגן ביתר שאת אולם עם הגיל, יש ירידה ביכולת העור לייצר קולגן כך שבפועל קצב הפירוק גדול למקצב הייצור ואז בסופו של דבר נוצר חסר.
עם השנים בית החרושת שבגופינו מתעייף, וקצב הייצור של הקולגן בעור הולך ופוחת. כמו כן, יש גורמים סביבתיים מבחוץ, כמו שמש, עישון, פסולת מהסביבה ועוד אשר תורמים לפירוק מהיר יותר של הקולגן. מה שבסופו של דבר גורם למאזן שלילי, כלומר, קצב הפירוק של בקולגן גבוה יוצר מקצב הייצור שלו בעור, ואז נוצר חסר. החסר הזה בא לידי ביטוי במראה רפוי ופחות מוצק של העור – מראה שאנחנו ממש לא אוהבים או רוצים.
קולגן ומים מרכיבים את מרבית העור – קולגן הוא גם החלבון העיקרי בעור. קולגן לבדו מהווה בין 80% ל-90% ממשקלו היבש של העור, כשמוציאים את המים. הוא דומה לסליל משולש, דהיינו מבנה ספיראלי, העשוי משלוש שרשראות של כמאה חומצות אמינו.
קולגן ממצק את העור שלנו – בדיוק כפי שהוא משמש את הגוף בבניית השרירים, קולגן מעניק לעור שלנו את הגמישות, האלסטיות והמיצוק איתם הוא נולד. מקורו במילה היוונית, kólla, שפירושה דבק, קולגן מסוג I ומסוג III נקשרים זה לזה בדרמיס, כמו כרית חיבור.
הוא מיוצר ע"י פיברובלסטים, תאים בדרמיס, השכבה השנייה של העור, אשר אחראים גם על הפרשת האלסטין. ויחד עם אלסטין וחלבונים אחרים המכונים גליקופרוטאינים, קולגן מהווה חלק מהרשת החוץ תאית שבונה את העור עצמו, כמו שריר, ומעניקה את התכונות הפיזיות האמיתיות שלו, כמו טונוס, גמישות, אלסטיות ומיצוק.
אורח החיים שלנו יכול לגרום לקולגן להתדלדל מהר עוד יותר. קצב איבוד קולגן של אחוז אחד בשנה, זה בעצם הקצב המינימלי, אשר מתרחש ללא קשר לגורמים סביבתיים. גורמים אלה כגון חשיפה לקרינת UV, נזקי עישון, רדיקלים חופשיים וכן עשן ופסולת סביבתית מאיצים את קצב הפירוק כך שבפועל אנחנו מאבדים הרבה יותר. כמו כן זה לא רק הכמות עצמה, אלא גם איכות הקולגן נפגמת עם השנים. כך שהסיבים עצמם פחות מאפשרים תמיכה ויציבות לעור והעור הופך ליותר רפוי ופחות גמיש
מכיוון שקולגן הוא מולקולה ענקית – העור אינו יכול לספוג אותה מבחוץ.
אז איך בכל זאת נעודד את העור לייצר עוד קולגן? צריך מצד אחד להקטין את קצב הפירוק שלו בעור, ומצד שני לספק לעור אבני בניין שיהוו מאגר שממנו יהיה קל לעור לבנות יותר קולגן לבד.
קיימים מרכיבים ידועים אשר נספגים בקלות ומסייעים לטפל בסימני ההזדקנות שנגרמים עקב איבוד הקולגן בעור. אחד המרכיבים העוצמתיים ביותר הוא פפטידים – המילה החמה ביותר בעולם האנטי אייג'ינג.
כדורי קולגן?
ישנם מחקרים לכאן ולכאן. יש כאלה המעידים על שיפור בקמטים לאחר צריכת כמוסות קולגן, ויש כאלה שמראים שאין שיפור. אין הבטחה חד משמעית באשר לתרומת כמוסות קולגן לשיפור הקמטים.
טיפים לעידוד קולגן בעור וטכניקות שיאטו את קצב הפירוק שלו:
- שמירה על אורח חיים בריא – הקולגן בגופינו מתפרק ביתר שאת בגלל השפעת גורמים חיצוניים כמו קרינת שמש, מזהמים סביבתיים ועוד. יש לשמור על מיעוט בנזקי שמש וסביבה- הכנה משמש, צריכת תזונה בריאה וכו' וגם שתספק לגוף ולעור אבני בניין לחידוש הקולגן.
- ניקיון של העור – ניקיון קבוע של העור יקל עלו לחדש את עצמו ולהיבנות מחדש.
- שגרת טיפול אשר מכילה אבני בניין לקולגן, כמו קולגן ספשיאליסט ליפטאקטיב של וישי אשר מכיל פורמולה פורצת דרך המכילה פפטידים ונגזרת של ויטמין C.
- להבין שתחזוקת העור זה תהלך לאורך שנים. אין זבנג וגמרנו. תחזוקה וטיפול לאורך השנים יגרמו לנו להגיע לגיל מבוגר יותר עם עור מוצק יותר.
- וכמובן הגנה משמש – שמש זה אחד הדברים אשר גורמים לכור להזדקן מהר יותר ולקולגן להתפרק מהר יותר. חשוב לאמץ שגרת הגנה משמש באופן קבע כחלק משגרת הטיפוח היומיומית ולא רק כשיוצאים לחופש.
ד"ר להבית אקרמן – מומחית לרפואת העור, יועצת מדעית למותג וישי
אילוסטרציה: Freepik