על הקשר בין סוכר (גלוקוז) לבין הזדקנות העור – Glycation – ועל פתרונות אפשריים
שולי הראל-רודריג
הסוכר, ממש כמו אהבה, היא החמצן שבחיינו. מתיקותה הכרחית להישרדות הרגשית שלנו. היא ממכרת בתחילתה וסוחפת ללא גבולות. אך לעיתים, הרת אסון. "טעם החיים" – קשה איתה ולעיתים קשה לנו בלעדיה.
בתעשיית המזון למדו לנצל את ההתמכרות למתוק הזה, בכדי להזין אותנו בעוד מוצרים. קשה לעיתים להפסיק את הדחף למתוק, למרות שאני אישית הייתי ממליצה ומפעילה סדנאות ללימוד עצמי על שליטה במערכות דחפים הרסניות וממכרות כאלה ואחרות. תחושת ההתמכרות היא כמו כדור שלג המתגלגל לעתו במדרון.
רעל לגוף
לרוע המזל אותו הממכר, הסוכר, המכונה בלעז "גלוקוז" עלול להיות הרעל החוקי לתאים שבגופנו ובמגוון אופנים.
כשאנו צורכים סוכר "ריק" אנו גורמים לנזק עצום לגוף ולעור, מכיוון שמולקולות הסוכר נוטות להתחבר לחלבונים שבעורנו ויוצרות מולקולה חדשה ומזיקה שנקראת AGES. התחברות זו, עם סיבי הקולגן והאלסטין שבאפידרמיס גורמים לביצוע תופעה הנקראת "אחיזה צולבת"-העור הופך לנוקשה, חסר חיות וגמישות. מצב זה מביא את עור הפנים להתקמטות ויובש המאפיין עור זקן.
תהליך זה נקרא "גליקציה" (GLYCATION) סיבי הקולגן והאלסטין אינם יכולים לנוע בחופשיות ולפיכך ייראה העור במצב ירוד, פגיע ומבוגר מכפי גילו הביולוגי.
חשוב לדעת, כי חולי סכרת ברמות השונות מזדקנים מהר יותר מאנשים בריאים. פתרון: קודם כל דאגה לבריאות טובה, לזה צריך גם מזל וגם אחריות בשמירה על "המזל".
בעיות עור אחרות הקשורות לעודף גליקציה הם זיהומים פטרייתיים, או זיהומים חיידקיים. בגלל הכמות הנכבדה של עודף גלוקוז בדם, נהייה צפויים לסוגים שונים של פטרת עורית, כתמי עור חומים או דומי פטרת הויטיליגו . לעיתים נצפה לפצעים פתוחים הנדרשים לטיפול סטרואידי ותרופות מרשם אחרות.
עודף גלוקוז גורם לפגיעה בכלי הדם הקפילרים, כך שנפגמת יעילות העברת חמצן לעור תוך האטה בפינוי חומרי פסולת היוצרים רדיקלים חופשיים בעור הפנים והגוף.
צריכה מופרזת
העור נכנס למצב של פאניקה דלקתית. מהירות הזדקנות העור משולה מבחינת המהירות לרכבת הרים. ומאליה עולה השאלה, מתי הצריכה מופרזת? אותה צריכה שהשפעותיה מזיקות למשקל שאינו תקין? לבריאות גרועה? לעור פנים עייף ומזדקן.
מחקרים הוכיחו בוודאות, כי הרגלי אכילה גרועים ומזיקים. אותם קינוחי "פיצוי-ריצוי" –הטבעיים – שהינם בהכרח טבעייםבריאים, כמו: דגני בוקר מתוקים, גרנולה תעשייתית, ממתיקים, שוקולד ועוגות, כל אותם פינוקי הנפש, יגרמו וייתרמו לכל אותם התסמינים שהזכרתי בשורות המוקדמות לכתבתי.
נזקי הסוכר, שמתבטאים בנגעי עור חמורים, אינם מוגבלים רק לעור הפנים. לעיתים, אני נפגשת עם אנשים המתקשים למצוא עבודה בגלל מחלות עור בולטות לעין כתוצאה מתופעת הגליקציה וסובלים ממצבי רוח משתנים. ההרגשה והנראות הינם לעיתים כמו סוג של התמכרות. התמכרות?
ישנם "התמכרויות" מעט חיוביות יותר מאשר התמכרות לסוג הרסני שקל כל כך לדלג ולוותר עליו, והאמת חייבת להיאמר; הגבלה של צריכת הסוכר, מוצריו ותחליפיו מיטיבה באופן דרמטי על נראות נגעי עור ובכלל זה על מחלת הפסוריאזיס.
המלצתי: התרחקי מסוכר. שווה לך לנסות!
פתרונות
צמצום ברמת הקלוריות הריקות הנצרכות, "דיאטות טובות", המגבילות את צריכת הסוכרים הריקים בעלות ערך גליקומי גבוה. כוונתי, לשינוי בחשיבה ובהבנת ערכים תזונתיים להעצמת בריאות העור והגוף. כאשר אנו מאביסים את הגוף בפחמימות ריקות, רמת הסוכר בדם מתחילה לעלות והלבלב מפריש אינסולין שאחראי על וויסות רמות הסוכר בדם. הבעיה מתחילה כששחרור האינסולין דוחף את המטבוליזים בתא ליצור חומרים כימיים גורמי דלקת המאיצים את תהליך הגליקציה, ההזדקנות ואגירת שומנים בגוף.
בארצות הברית ישנה דיאטה מקובלת וטרנדית למדיי הקרוייה: דיאטת הפייס ליפט (תואם תכשיר למתיחת פנים מבית SR).
מה מומלץ לאכול "בדיאטה" מתיחת הפנים הזו:
דג ועוד דג. כלומר: מינון גבוהה של D.M.A.E ובסוגים שונים של אומגה לתוספת נראות צעירה. הרעיון מאחורי השיטה היא לאכול שפע מזונות שאינם מגבירים את הפרשת האינסולין ועשירים מאוד בנוגדי חמצון.
אני אישית מחוברת לדג סלמון על כל צורותיו האפשריות, ו"זה הסוד הקטן שלי" לטיפול פנים מהיר ונראות זוהרת במיוחד.
ניתן להוסיף שמן זרעי פשתן, דג טונה טרי ולתבל בשפע של נוגדי חמצון דהיינו: פוליפנולים – התורמים לבריאות הלב ומחלות אחרות. אלא האחרונים בעלי ערך גליקמי נמוך התורמים למניעת הגליקציה בעור פנינו.
משנים של התבוננות שמתי לב כי נשים נוטות לצרוך כמויות גדולות יותר של פחמימות ריקות, לעיתים בגלל סיבות רגשיות ופיזיות (בזמן מחזור חודשי) וכשרמת הסרטונין במוח "צומחת" ישנה נטייה להתנפל על התרופה המרגיעה. פרוסת עוגה נדיבה או סוג מזון אחר עתיר פחמימה. המוח הגברי "בנוי כנראה קצת אחרת". להם יש רמות גבוהות יותר של "סרטונין "- זכרי, כדי לעזור לעור פנייך להראות טוב יותר, זוהר, בריא, נטול קמטים, למדי עצמך לרסן את אכילת הפחמימות הריקות היכולות בסופו של דבר להפוך לסוכר. את תגלי ששמירה על רמת סוכר יציבה בדם תעזור לך להילחם גם בעייפות, חשיבה צלולה יותר ובריאות נפשית משופרת.
היי תמיד צעד אחד לפני תהליך ההזדקנות.
שולי הראל-רוריג
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל