פטרת וציפורן חודרנית. הסבר והצעה לטיפול
גילה מירון
עם בוא הסתיו והימים הקרירים, כדאי להתחיל לטפל בפטריה בציפורני כף הרגל, שהיא למעשה מחלה. מחלה שיש להתייחס אליה ברצינות רבה ולטפל בה עד להחלמה. ימי הסנדלים והאצבעות החשופות עם הלק האופנתי חולפים. אנחנו יודעות שיש נשים שמעדיפות בימי הקיץ להסתיר את הרגל עם הפטריה עם לק כהה. עכשיו, ברוח תקופת החגים שחלפה – זה הזמן ל"חשבון נפש" עם כף הרגל.
כף הרגל טומנת בחובה מידע על כל אברי גופינו. זהו האיבר המרוחק ביותר מראשנו וכל משקל גופינו מוטל עליהן. מכאן יוצא כי הטיפול בכף הרגל הינו גם חיוני ובעל חשיבות מרובה, כמו גם אסתטי. באמצעות כף הרגל ניתן לאתר מחלות ובעיות רפואיות שונות בגופנו אשר חלקן אף מופיע בכף הרגל עצמה.
סוגי הפדיקור השונים
קיימים מספר סוגים של טיפולי פדיקור. חלקם הם גימיקים, חלקם מיושנים וחלקם חדשניים ויעילים. פדיקור הדגים נמצא לדעתי בקטגוריית ה"גימיק", הפדיקור בגיגיות הוא מיושן בעוד שהטיפולים החדשים עם אלו המתבצעים בכורסאות ג'קוזי. ביניהם נמצאים הפדיקור הרפואי, הפדיקור לחולי סכרת וזה המטפל בציפורן החודרנית.
פטרת הציפורן
פטרת ( Mycosis), היא מחלה הנגרמת ע"י פטריה. קיימים אלפי סוגי פטריות, אך כ-150 מהן ידועות כגורמות למחלות אדם. הפגיעות מפטריה יכולה להיווצר באופנים הבאים:
1. שטחי – אלו הפוגעות רק באפידרמיס ובדרמיס.
2. עמוק – פגיעה בתת העור. (נדיר בישראל).
3. פגיעה סיסטמטית.
פטרת הציפרניים היא מחלת הציפרניים הנפוצה ביותר. 85% מהאוכלוסיה סובלת ממחלה זו. בשנים האחרונות עולה המודעות לאסתטיקה ובריאות ויותר דואגות למצב ולמראה הציפרניים "אוני מיקוזיס". ( זהו השם הרשמי של פטרת הציפרניים ). שכיחות פטרת הציפרניים עולה עם הגיל.
מקורות ההידבקות בפטרת הציפורן ברגל
1. מקווה.
2. ספא.
3. מקלחות חדר כושר.
4. בני משפחה.
5. נעליים סגורות וחוסר איוורור.
6. גרבי ניילון.
7. העברת נעל ומדידת נעל בין זרים.
8. הגוף עצמו מייצר.
9. התרוממות הציפורן כתוצאה ממכה.
הפטריה הופכת את הציפורן למעובה ובעלת צבע חום-צהוב, וכאשר הפטריה הופכת למצב מתקדם, היא הופכת את הציפורן לגסה יותר, ואף יכולה לנתק אותה ממיטת הציפורן. פטרת אשר אינה מטופלת בזמן עלולה לגרום לסיבוכים נוספים, לעבור לשאר הציפרניים, לכלי דם, למפסעה. חשוב לזכור שלא מדובר רק במפגע אסטטי. ישנה אפשרות חמורה יותר בה הפטריה מכאיבה ומקשה על ההליכה וכל נגיעה בה כואבת.
סוגים שונים לטיפול בפטריות
1. כדורים.
2. לייזר.
3. חומרים כימיים בטיפות.
4. חומרים טבעיים בטיפות.
שאלות אופייניות בנושא פטרת הציפורן
1. האם אפשר להישתמש בטיפות בתקופת ההריון? בכל מקרה רצוי להיוועץ ברופא המטפל. אך הסיכוי לפגיעה בעת שימוש בחומר טבעי לחלוטין נמוך משמעותית מחומרים כימיים.
2. מדוע לבחור בטיפות טבעיות ולא בכדורים? השימוש בכדורים הינו קונבנציונאלי ולכן יש סיכוי לפגיעה בכבד ובאיברים נוספים ועל הלקוח לעבור בדיקות תקופתיות.
3. רצוי להיות עם גרביים ונעליים מיוחדות? רצוי לגרוב גרבי כותנה המאפשרות איוורור ומונעות התפשטות הפטריה. אסור לנעול נעלי פלסטיק ללא גרביים.
הגורמים העיקריים לציפורן חודרנית:
• קימור יתר של הציפורן.
• גרביים הדוקות מדי.
• אצבעות סמוכות מדי.
• צמיחת יתר של העור העוטף.
• לחץ מהנעל.
• תורשה.
• פציעה או זיהום עלולים לגרום לשינוי צורת פני הציפורן ולהתפתחות ציפורן חודרנית.
• קיצור יתר, או חיתוך עמוק מדי של פינות הציפורן, עלולה לגרום לצביטת העור לאורך מסלול הצמיחה, או לבליטה חדה הממשיכה ומתפתחת לתוך העור.
טיפים
כשלקוחה מגיעה אלי לטיפול פדיקור רפואי בג'קוזי, אני מתייחסת לרגל כפי שמתיחסים לפנים. דיאגנוזה של הרגל, הבנה מי הלקוחה וממה היא סובלת (כגון – סכרת, פטרת, עמידה ממושכת ועוד).
אני תמיד מעדיפה מוצר טבעי על פני מוצר סינטטי או כימי, במידה ויעילותם זהה. בחיפושי אחרי פתרון לפטריות הגעתי לטיפות הטבעיות של חברת Cure. זהו חומר שאינו מהול במים ומכיל חומר אנטיספטי טבעי, תמצית בנזואין – חומר חיטוי ושימור טבעי, פוליגלוקוז – חומר ניקוי המתפרק בטבע ומופק מתירס ומאגוזי קוקוס.
אני ממליצה לא למרוח לק בזמן הטיפול שהרי ישנם לקים הבנויים מפורמלין שהוא חומר רעיל ולקים אלו גורמים לחימום הציפורן הפגומה, והרי ידוע שפטריה אוהבת חום וכך היא מתרבה.
טיפ לרגליים נפוחות וכואבות: 1 ק"ג מלח גס (מלח בישול) לתוך גיגית עם מים פושרים, להניח את הרגליים למשך חצי שעה ולחזור על כך יום-יום במשך שבוע. אני מבטיחה שזה יועיל.
גילה מירון היא קוסמטיקאית פארא רפואית, מכון טושה, פתח תקוה
צילומים: אימג' בנק ישראל