צלוליט וצלוליטיס? מה בדיוק ההבדלים? איך נוצר הצלוליט, איך אפשר לטפל? דיאטה וספורט יכולים לעזור בטיפול בצלוליט? כמה מיתוסים שהגיע הזמן לנתץלבנה שטרית
"דלקת רקמת תת-עורית" היא התרגום הנכון של המילה הצרפתית – cellulite. אנחנו בעברית קוראים לתופעת מראה 'קליפת התפוז' בשם צלוליט אבל, חשוב לדעת כי מונח זה בלועזית – cellulite – משמש כדי לתאר תהליך דלקתי או זיהומי, הכולל את הרקמה החיבורית של העור והוא מתייחס למעשה למחלת הצלוליטיס.
בתופעת הצלוליט, (שאינה מחלה), לא מתרחש תהליך דלקתי או זיהומי אלא תהליך דלקתי סטרילי.
הרקמה התת-עורית ההיפודרמיס מורכבת משלוש שכבות של שומן ומשני מישורים של רקמה חיבורית, הנתונים ביניהם. אצל נשים, בניגוד למצב אצל הגברים, השכבה התת-עורית העליונה מורכבת משכבות עומדות של תאי שומן המופרדות באמצעות דפנות רדיאליות וקשתיות של רקמה חיבורית, המעוגנות לרקמה החיבורית העליונה של העור, כלומר לדרמיס.
כיצד נוצר הצלוליט?
עם השנים, הדרמיס, שהוא ממילא דק יותר אצל נשים הופך רפוי אף יותר. הדבר מאפשר לתאי השומן לנדוד לתוך שכבה זו. כמו כן, גם דפנות הרקמה החיבורית בין לשכות תאי השומן הופכות דקות יותר כך שלשכות תא השומן עוברות היפרטרופיה (גידול יתר). הכיוון האנכי של מדורי תא השומן הנשי ביחד עם ההיחלשות הרקמות הם המאפשרים את הבליטה של תאי השומן אל תוך הדרמיס.
בדיקה היסטולוגית מגלה גם התנפחות של כלי דם לימפתיים של הדרמיס העליון וירידה במספר הסיבים הגמישים החשובים.
ארבעה שלבים עיקריים לצלוליט – איך בודקים ומזהים את השלב?
שלב 0- הוא השלב שבו לעור שעל הירכיים והישבן יש מראה חלק, בעת שהנבדק עומד או שוכב. כשבודקים את העור ע"י כך שצובטים אותו, הוא מתקפל ויוצר תלמים, אבל אינו יוצר גומות או בליטות. שלב זה הוא הנורמלי אצל רוב הגברים והנשים הרזות.
שלב 1- הוא השלב בו משטח העור חלק, בעת שהנבדק עומד או שוכב, אבל בדיקת הצביטה מאשרת בבירור את 'תופעת קליפת התפוז'. זוהי תופעה נורמלית אצל רוב הנשים, אבל אצל הגברים הדבר יכול להיות סימן להורמונים אנדרוגניים.
שלב 2- הוא השלב בו משטח העור חלק, כשהנבדק שוכב, אבל כשהוא עומד נוצרות גומות ומשטחי העור שנפגעו מתבלטים ומתעוותים.
שלב 3- הוא השלב בו 'תופעת קליפת התפוז' נראית לעין, כשהנבדק שוכב או עומד. שלב זה נפוץ מאוד אצל נשים בתקופת המנופאוזה וכשאחוזי השומן (ה- 'BMI') בגוף גבוהים.
מיתוסים נפוצים – וניפוצם
דיאטה וספורט עוזרים בטיפול בצלוליט? לא נכון.
הדעה הרווחת בציבור היא שדיאטת הרזיה וספורט יפחיתו או אפילו יעלימו אתהצלוליט. הוכח שלא כך הדבר. דיאטת הרזיה לא תשפיע על הצלוליט כי השומן המהווה את הצלוליט אינו נגיש כמקור אנרגטי. נהפוך הוא. לעיתים אחרי הפחתה גדולה במשקל הצלוליט יהיה בולט יותר. ספורט הוא חשוב וחיוני, בונה שרירים ומפחית מהשומן הממוקם על השרירים אך אין ביכולתו להשפיע על הצלוליט. ככול שהצלוליט יטופל סמוך להופעתו התוצאות תהיינה מהירות יותר וטובות יותר.
האם תכשירים קוסמטיים יעילים לטיפול בצלוליט? לא נכון.
השוק מוצף בתכשירים קוסמטיים שמבטיחים לנו שאם נמרח אותם באופן יומיומי על גופנו הצלוליט יעלם. האומנם? כיוון שאנו מבינים עכשיו את המנגנון יוצר הצלוליט יש ביכולתנו להבין שאין ממש בהצהרות אלו. הקרמים לא חודרים מעבר לשכבת העור העליונה (האפידרמיס), בעוד שתאי השומן נמצאים עמוק יותר בהיפודרמיס. נוסף לכך, ההוראות לשימוש בתכשירים אלו כוללות עיסוי נמרץ של האזור. כלומר, השיפור במראה הצלוליט הינו פונקציה של העיסוי שאנו מבצעות.
האם טיפול בחום יעיל לטיפול בצלוליט? לא נכון.
ישנה מחשבה על כך שאם נחמם את הרקמה אז יתרחש השינוי המיוחל אבל אם נתייחס לכך שצלוליט הוא דלקת (לא זיהומית אומנם), של רקמת החיבור כל חימום של האזור לא יועיל. יתרה מכך כדי להשיג איזשהו שינוי צריך להגיע לחימום של 70 מעלות…
מה כן עובד?
אני ממליצה כטיפול יעיל על מכשיר ה LPG, שמייבאת החברה שלנו, המכשיר מטפל בצלוליט ומעצב מחדש את הגוף בתהליך שבונה מחדש את רקמת החיבור של העור וממריץ את מחזור הדם והלימפה ומסייע לסילוק רעלים.
פעילות גופנית-חצי שעה-שעה ביום ,שלוש-ארבע פעמים בשבוע. חשובה כאן ההתמדה יותר מאשר האינטנסיביות.
עיסוי אינטנסיבי.
איזון – שלבו דיאטה מאוזנת לירידה במשקל ושמרו על BMI תקין.
סבלנות– שינוי ברקמת השומן התת עורי לא מתרחש בין לילה כפי שהוא לא נוצר בין רגע. (כן, כן, שנים של טיפוח והשקעה בחוסר הזזת הישבן נותנות גם הן תוצאות!)
חכו לפחות חודש לפני בדיקת תוצאות. זמן זה משתנה ותלוי בנטייה הגנטית ובמידת ההשמנה.
לבנה שטרית היא מנהלת מותג LPG ב'אמי טכנולוגיות'
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר