מהפך: פיקוח של התמ"ת ללימודי פדיקור, מניקור ובניית ציפורניים
שרות יופי!
לובה נגדאי, מפקחת ארצית,
ענף טיפוח החן במשרד התמ"ת
תנאים חדשים נקבעו ללימודים בתחום הפדיקור, המניקור והבנייה מתוך מטרה לשמור על טוהר המקצוע ולהפוך אותו למקצועי יותר – את הדברים מסרה ליופי! לובה נגדאי, מפקחת ארצית של כל ענף טיפוח החן במשרד התמ"ת. מעכשיו, הפיקוח המקצועי הפדגוגי קובע תקן לסדנה להתנסות מעשית, פרופיל לצוות ההוראה וההדרכה וזאת תוך הענקת ליווי והנחיה, כמו גם פיקוח מקצועי פדגוגי על הקורס – ליישום תכנית הלימודים המאושרת.
הסיבה לשינוי נבעה הן מתוך גידול בתי הספר הקיימים, ובכלל זה בתי ספר שהוקמו במרפסות של בתים ובתנאים לא תנאים, כמו גם תלונות שהגיעו מהאגודה הישראלית לסכרת על נזקים שנעשו בעת טיפול בלקוחות. למעשה, מספרת נגדאי, לא היה כל פיקוח או מעקב על בתי הספר. "מה שכן, היתה הכרה שלנו לצורך מימוש פיקדון של חיילים משוחררים. היתה תכנית לימודים אותה הייתי מאשרת או לא, תלוי אם היו חסרים בה תכנים (כמו למשל הרכב התכשיר והשפעתו על הציפורן או העור וכו'), ופעם בשנה היה מגיע הפיקוח המקצועי לסקר ולהמליץ אם לאשר את הלימודים לחיילים המשוחררים. גילינו, שהרבה מן הלימודים נעשו בשיטת "הכיסא החם", אם היתה כיתה של עשרים תלמידים, בכל פעם היו מופעים תלמידים חדשים. כל תלמיד הגיע בהתאם למה שהתחשק לו והשיעורים עצמם היו כשעתיים בשבוע, למשל, וכללו צפייה בהרבה מאוד תמונות.
כל אלו גם גרמו לכך שהתחלנו לקבל תלונות על נזקים. הטענה שלי היתה שלא יישמו את תכנית הלימודים. גילינו שפדיקוריסטיות ובונות ציפורניים לא יודעות איך לטפל בפטרת בציפורן ובטיפול לא נכון או בחיתוך יתר על המידה נגרמים נזקים.
לכן, קודם כל עצרנו את המענק לחיילים המשוחררים ועשינו מהלך של חשיבה – האם להמשיך ולאשר את אותה המתכונת – או להכניס את התכנית לפיקוח מלא – והתקבלה החלטה משותפת ע"י יחידת הפיקוח, יחידת תוכנית הלימודים, מנהל האגף ברשותו של שלום בן משה ועליזה צפניה הממונה על פקדונות חיילים משוחררים – לקיים את הקורסים בפיקוח מלא.
זימנו נציגים של בתי ספר מכל הארץ ודנו איתם – בדקנו מה חשוב ללמד, מה חשוב פחות והגענו להחלטה שיש מקום לקיים את הקורסים בפיקוח מלא.
מה זה פיקוח מלא?
זה פיקוח שמתחיל מאיתנות פיננסית של ביה"ס – אם מחר ביה"ס סוגר את שעריו התלמיד נשאר קירח מכאן ומכאן; נבדק המבנה, אישור מכבי אש, ועוד קריטריונים כאלו; נעשה הליך של פיקוח – נשלחת מפקחת שבודקת את הסדנה הלימודית על כל מכשיריה. הוספנו דבר חשוב והוא שלא יכול להיות חדר כיתה ללא חלונות – מחקרים מראים שבתוך האקריל יש פרומהלין ודרשנו שיהיה מפוח מיוחד ליניקת האוויר המלוכלך והחלפתו באוויר נקי. לא היה קל היה להכניס את זה, אבל לא היתה ברירה. גילינו שיש סדאות ללא כיור למשל – ואת המים היו לוקחים מהשירותים או מקומקום חם. היום אין דבר כזה. חייבים שיהיה בוילר או אטמור למים חמים; המורה צריך לקבל אישור כדי ללמד– הוא צריך להיות בעל ותק מוכח של עבודה מעל ארבע שנים. צריכים לאשר כי עבד בשטח ולא רק עשה קורס וישב בבית; זה מה שעשינו.
אז מה יהיה עכשיו?
עכשיו מתחיל התהליך. אחרי שביה"ס מגיש את הבקשות לכל האישורים ועומד בקריטריונים, הוא מקבל "תעודת זהות" שזהו רישום הכולל את שם הקורס, התוכן התאריך ושמות התלמידים. רק לאחר כל זאת, מתקבל אישור לפתיחת הקורס וכך יש מעקב לגבי התלמידים הרשומים. בנוסף הכנסנו חידוש לפיו ביה"ס חייב לדווח על נוכחות התלמידים וכדי לקבל תעודה חייבת להיות נוכחות של 85% לפחות.
איך מגיב הענף?
ברגע שעצרנו את המענקים לחיילים משוחררים בתחום, השטח התחיל להגיב. הגיעו הפניות אלינו, כי למענק יש חלק חשוב בהכנסות בתי הספר. הבהרנו להם מהי הדרך החדשה וכ- 40 בתי ספר כבר נרשמו והתחילו את התכנית, כשיש בתי ספר רבים אחרים שכנראה שנשרו. אני מבינה שיש שחושבים שהם לא צריכים את התעודה שלנו, אבל תעודה זו מעניקה את המשמעות ללימודים מסודרים בשונה מלימודים פיראטיים.
זו המטרה שלנו, למקצע את המקצוע. כשאשת המקצוע תדע את ההבדל על איזו ציפורן לשים את האקריל או את הג'ל או כל דבר אחר; שתדע את ההבדל בין אקריל לבין ג'ל ומתי אפשר וכדאי לעשות שימוש בכל אחד מהם; שלא צריך לגרד יותר מדי את העור למי שיש בעיה בקרישת דם; שתכיר בחשיבות התשאול ותדע לעשות זאת; שתדע שלא מספיק לנקות את הצבתות והקליפר עם מים זורמים וכי נדרש חיטוי ועיקור להשמיד את החיידקים, שתדע את ההבדל בין עיקור לחיטוי ושצריך להחליף מגבת בין הלקוחות. אני חייבת לומר שממה שראיתי בעבר שערותי היו סומרות ולכן זה כל כך חשוב.
ומה לגבי מי שכבר עובד במקצוע?
עוד מקודם לומר. בשל חוק חופש העיסוק אנחנו לא יכולים לגרום לאנשים לבוא ולהבחן, אבל חשוב לנו לתת את יכולת הבחירה.
אז מה יש היום?
היום, שנה אחרי תחילת התהליך, התלמידים מקבלים תעודת השתלמות. אמנם, זה עדיין לא מקצוע מסווג ואין תעודת מקצוע, כמו בתחום הקוסמטיקה ועיצוב השיער, אבל זו כן השתלמות. אני מקווה שבעתיד זה אכן יהפוך למקצוע, אבל הדרישה צריכה לבוא מן השטח. צריך שיהיה חבר כנסת שיעביר את החוק. אנחנו גם מקווים שהמשרד ילך גם הוא לקראת זה בעתיד. כעקרון", היא מסכמת, "כדי להעביר את זה כחוק הדרישה צריכה לבוא מן השטח ואז זה יעשה בשיתוף עם משרד התמ"ת".
צילום אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל