לעיתים, הטבע אינו מספק את ההרמוניה והאיזון המושלם בתווי הפנים. על כן, רבים מאלה שמפריע להם יפנו להליכים אסתטיים לשיפור מראה הפנים. האף ממוקם במרכז הפנים, בעל חשיבות רבה למראה הכללי, על כן, לא בכדי, נמצא ניתוח אף במקום גבוה מבחינת פופולריות, בארץ ובעולם. אלה שמרגישים נבוכים או מודעים לעצמם לגבי אפם עשויים להרגיש אי נוחות או מבוכה במצבים אישיים ומקצועיים כאחד. יש אפילו המאמינים שלצורת האף יש השפעה על הדרך שבה אחרים תופסים אותם. אז מה למעשה צריך לדעת לפני שמחליטים לעבור ניתוח אף?
| ד"ר רונן גלזינגר |
ניתוח אף נועד בעיקר כדי לתת מענה עבור כל מי שמרגיש צורך לשפר את המראה האסתטי של הפנים – לשנות את הגודל, הפרופיל, המיקום והצורה של האף, כך שהוא יתאים לתכונות הפנים. יש מקרים בהם מבצעים ניתוח אף על מנת לתת מענה עבור מי שסובל מבעיות רפואיות כמו: בעיות בדרכי הנשימה, במחיצות האף ואפילו עבור מי שסובל מנחירות, במקרים אלה בנוסף לטיפול בבעיה הרפואית ניתן לבצע גם תיקון אסתטי.
תקופת הקיץ נחשבת למועדפת ביותר לביצוע ניתוח פלסטי באף. שכן, התלמידים מנצלים את זמן החופשה הארוך להחלמה והסתגלות למראה החדש, המורים והמורות, מרצים באוניברסיטה, סטודנטים, וכל מי שנהנה מחופשה שנתית בקיץ, ולאחריה חופשות החגים, בוחרים בתקופה הזו של שלהי הקיץ ולקראת החגים, לעבור את הניתוח.
מאיזה גיל ניתן לעשות ניתוח אף?
מומלץ לעשות ניתוח אף רק לאחר שהאף סיים את גדילתו וכאשר הוא הגיע לגודלו המרבי – אצל בנות זה קורה לרוב בגיל 16 ואילו אצל בנים בגיל 17.
כיצד מתבצע הניתוח?
קיימות שתי שיטות לביצוע ניתוח אף – השיטה הסגורה והשיטה הפתוחה, כאשר שתיהן נעשות תחת הרדמה מלאה. הרופא המנתח מבצע את השיטה הנכונה ביותר למטופל ולשאיפותיו למטרות של ביצוע ההליך. השיטה הסגורה היא נפוצה יותר, בה מתבצע הניתוח דרך חתכים פנימיים בחלל האף ולכן הצלקות גם הן פנימיות, כך שלא ניתן להבחין בהן. לעומת זאת, מנתחים יפנו לשיטה הפתוחה רק כאשר הניתוח מסובך ומורכב. בשיטה זו נעשה חתך זעיר בבסיס האף, בין הנחיריים, ונשארת צלקת חיצונית קטנה שמטשטשת עם הזמן. בסוף ההליך בו הרופא המנתח מעצב מחדש את אפו של המטופל, הוא חובש את האף בעזרת סד גבס אשר מאפשר איחוי תקין של השברים בעצמות האף. ההליך מתמשך בין שעה לשעתיים ולרוב המטופל משתחרר הביתה כבר באותו היום.
כיצד להתכונן לניתוח?
במידה וניתוח האף נעשה משיקולים אסתטיים, חשוב להיפגש עם הרופא המנתח טרם ההליך לצורך תיאום ציפיות. חשוב לשוחח עם הרופא המנתח על התוצאה הרצויה ולבחון האם היא ברת מימוש ונכונה לפני המטופל. כמו כן, יש לשתף את הרופא המנתח בהיסטוריה הרפואית על מנת שיוכל להעניק את הטיפול המדויק ביותר בהתחשב בתיק הרפואי: ניתוחים שעבר המטופל, תרופות שנטל, רגישויות וכדומה. בסיום הפגישה ימליץ הרופא המנתח לפי חוות דעתו המקצועית כיצד יש לפסל את האף מחדש בצורה מדויקת שלא תפגע בדרכי הנשימה. בנוסף, יש לבצע בדיקות דם ובדיקות נוספות בהתאם להנחיות המנתח על מנת לבחון את כשירותו של המועמד לניתוח. יתכן והרופא המנתח ימליץ להפסיק ליטול מדללי דם וכן להפסיק לעשן.
מהן תופעות הלוואי של הניתוח?
בימים הראשונים לאחר הניתוח צפויה תחושת אי נוחות, נפיחות וקשיי נשימה. לאחר ההתאוששות מההרדמה, עלולים לחוש כאבים קלים שבהם ניתן לטפל בעזרת משככי כאבים. לאחר הניתוח עלולים להופיע שטפי דם באזור מתחת לעיניים, אך הם נעלמים תוך שבוע-שבועיים. לרוב עלולים להופיע תסמינים כמו דימומים מהאף, רגישות יתר ותחושת גירוד אשר עוברים תוך מספר ימים.
על אלו דברים יש להקפיד לאחר הניתוח?
שבוע לאחר הניתוח ניתן להוריד את גבס הסד ולראות, בקירוב, את צורת האף החדשה, אך האף עדיין יהיה נפוח – התוצאה הסופית מתקבלת רק לאחר החלמה מלאה שנמשכת בערך כשנה.
בחודשיים הראשונים לאחר הניתוח יש להימנע מפעילות גופנית ומחשיפה לא מוגנת לשמש למשך 6 חודשים, וכן להיזהר שהאף לא יפגע כתוצאה ממכות כאלה ואחרות.
ד"ר רונן גלזינגר – מומחה בכירורגיה פלסטית
אילוסטרציה: Freepik