טיפול בנשירת שיער באמצעות ג'לטין בבליעה
| ד"ר זאב פם |
נשירת שיער של עד 100 שערות ליום היא תופעה טבעית, היכולה להמשך מספר חודשים. בחלק מהנשים יכולה התופעה להימשך מעבר לכך, ולגרום לדילול שיער משמעותי. במקרים אלו מומלץ לפנות לרופא עור לבירור ואבחון.
הסיבות לנשירה
קיימות סיבות רבות לנשירת שיער עונתית בקרב נשים: דיאטה, שינויים הורמונליים, לאחר לידה, גיל המעבר, החלמה מניתוח, נטילת תרופות אנטיביוטיות שימוש בתרופות מסוימות, מצבי מחלה, מתח נפשי וסטרס, חילופי עונות, תזונה לקויה שעשויה לגרום למחסור בוויטמינים, מינרלים וחלבונים; הפסקת שימוש בגלולות למניעת הריון (לאחר תקופה ארוכה); מחלות בעור הקרקפת, טיפול כימותרפי ועוד.
מחזור חיי השערה
במחזור חייה של שערה יש שלושה שלבים: צמיחה, מנוחה ונשירה. במקרה של שינויים חדים באורח החיים, דוגמת אלו שהוזכרו, שלב צמיחת השיער יכול להתקצר ומשך הזמן של שלב הנשירה מתארך. כתוצאה מכך, עלולה להווצר החמרה בנשירה למשך תקופה של מספר חודשים עד שנים.
הגנטיקה יכולה לגרום להידללות השיער מסיבה הורמונלית בגיל צעיר מהרגיל. לעיתים, ובמיוחד בגיל מבוגר או כאשר מתפתחות בעיות הורמונליות, הנשירה העונתית המתרחשת במקביל לנשירה תורשתית מחייבת טיפול מורכב יותר, ורצוי לטפל בה בהקדם כדי למנוע הידללות מואצת.
הצעה לפיתרון – טיפול בג'לטין
אחד הפתרונות המתאימים להתמודדות עם נשירת השיער העונתית הוא ג'לטין. ג'לטין הוא חלבון על בסיס קולגן, המכיל כ-18 חומצות אמיניות, והוא בטוח לשימוש לפי רשות התרופות האמריקאית, ה-FDA.
אנשים נוטים להתבלבל בין הג'לטין המצוי במוצרים, כגון סוכריות ג'לי וקינוחים למיניהם, המכילים בעיקר פחמימות וסוכרים, לבין הג'לטין הטהור (המשמש לבישול ואפייה) המורכב מחלבון על בסיס קולגן, שהוא דל בסוכרים, קלוריות וכולסטרול . הג'לטין הטהור משמש זה שנים כמרכיב בסיסי של כמוסות בתעשיית התרופות. הג'לטין מגיע ממקורות של: דגים ובקר, ובעל כשרות פרווה.
שימוש בג'לטין בבליעה למניעת נשירת שיער אצל נשים תואר כבר משנת 1948.
אז נהגו לתת ג'לטין בצורת אבקה או כמוסות לבליעה בכמות של כ-7 עד 14גרם ליום, למשך כ-3 חודשים ויותר. 7 גרם ג'לטין ליום פירושם כ-14 כמוסות ליום (500 מ"ג לכמוסה), . בשל כך ההיענות מצד המטופלים לטיפול ממושך הייתה נמוכה, למרות יעילות הטיפול ברוב המקרים.
מאוחר יותר התפרסמו מחקרים על יעילות טיפול בג'לטין בבליעה בבעיות נשירת שיער וחיזוק ציפורניים, , באמצעות נטילת 2 גרם ג'לטין ליום בבליעה.
עקב הקושי של חלק מהמטופלים, ובעיקר המטופלות, בבליעת כמויות גדולות של ג'לטין באבקה או בכמוסות, החלטתי להמליץ על מנות ג'לטין קטנות יותר בקפליה אחת של אחד וחצי גרם ליום , לבעיות שיער דליל או ציפורניים שבירות, כדי לשפר את היענות המטופלים.
גם מינון מוקטן עובד
על פי 18 שנות ניסיוני האישי, לרוב המטופלים והמטופלות מספיקה מנה של אחד וחצי עד שלושה גרם ג'לטין טהור בבליעה ליום, עם היענות טובה לטיפול למשך מספר חודשים. בדרך כלל ניתן לראות שיפור לאחר כשלושה עד שישה חודשים. בשיפור בהתחזקות הציפורניים ניתן להבחין לרב, כבר לאחר כחודש אחרי תחילת הטיפול. במידת הצורך, ניתן לשלב מתן ג'לטין עם מולטי-ויטמינים או תוספי מזון אחרים, הניתנים לטיפול למניעת נשירת שיער. בנוסף, ניתן לשלב ג'לטין בבליעה עם מירב הטיפולים התרופתיים או המקומיים המקובלים לטיפול בנשירת שיער או בציפורניים שבירות. במקרים של נשירת שיער על רקע טיפול ברואקוטן לאקנה, ניתן לשלב מתן גלטין, ביוטין או סיליקה בבליעה להאטת הנשירה.
ג'לטין בבליעה ונשירת שיער תורשתית בגברים
לטיפול בנשירה על בסיס תורשתי בגברים, מומלץ מינון של אחד וחצי גרם-גרם עד שלושה גרם ג'לטין ליום למשך 6 חודשים לפחות. ניתן לשלב טיפול בג'לטין בבליעה עם מינוקסי או פרופסיה או מולטי ויטמינים להגברת יעילות הטיפול.
חלבון הג'לטין המורכב מ-18 חומצות אמינו הנו תוסף מזון בטוח, הניתן לשימוש בבליעה במהלך טיפול בבעיות נשירת שיער בקרב גברים ונשים ובמקביל לשימוש בתוספים ותרופות ייעודיות. אין מניעה להשתמש בג'לטין בבליעה גם לתקופות ארוכות של שנה ויותר. ג'לטין בבליעה ניתן להשיג בצורות שונות: אבקות, כמוסות וקפליות ג'לטין.
ד"ר זאב פם הוא מומחה למחלות עור ומין, מרפאת אריפם, אשדוד
צילום: Freepik