קרינת השמש, החום, השהייה בחדרים ממוזגים, מי הים המלוחים והכלור בבריכות מזיקים לעורנו וגורמים לו להיראות מיובש, עייף וחסר חיות, כמו כן הם גורמים ליצירת כתמי פיגמנטציה. 15 טיפים חשובים שיעזרו לנו לשמור על עור הפנים בקיץ הישראלי ולצמצם את הנזקים לעור.
מירב בן יקר ||
- חשיפה נכונה – מומלץ להיחשף לשמש בשעות הפחות מסוכנות – עד 10:00 בבוקר ומ-17:00 אחר הצהריים.
- מריחה יומית – הקפידו על מריחה יומיומית של תכשיר הגנה ייעודי מהשמש ואל תסתפקו בתכשיר קוסמטי עם מסנן קרינה – נשים רבות מסתפקות בתכשירי קוסמטיקה המכילים מסנני קרינה, ואינן משתמשות בתכשירי הגנה ייעודיים. הבעיה היא שאף כי מסנני הקרינה בתכשירים הקוסמטיים זהים לאלו המצויים בתכשירים הייעודיים, הרי מאחר שבניגוד לתכשיר הגנה, קרם לחות מורחים בכמות קטנה יחסית, כמות החומרים המסננים אינה מספיקה כדי להעניק לעור הגנה נאותה. על פי הנחיות ה-FDA, חשוב לבחור בפורמולה המספקת הגנה בפני קרינת UVA ו-UVB גם יחד, שהיא בעלת מקדם הגנה SPF 15 לפחות, ולמי שמשתייך לקבוצות סיכון, או כאשר יוצאים לפעילות ממושכת מחוץ לבית – מקדם הגנה של SPF 30 לפחות.
- התאימו את קרם ההגנה לעורכם – בעלי עור בהיר נוטים להישרף מהר יותר מבעלי עור כהה, ולכן זקוקים למסנני קרינה בעלי SPF גבוה יותר ולהקפיד לחדש את המריחה לעיתים תכופות יותר. באופן כללי, ההתאמה לפי גוון העור היא כדלהלן: לעור בהיר ובהיר מאוד, שנשרף בקלות בחשיפה לשמש ובדרך כלל לא משתזף או משתזף רק מעט, יתאים תכשיר עם 30-50 SPF. לעור בעל גוון "בינוני" שנשרף לעתים אך משתזף, יתאים תכשיר עם 15-30 SPF; לעור בינוני עד כהה שנכווה לעתים רחוקות ומשתזף בקלות יתאים תכשיר עם 15 SPF.
- מומלץ להשתמש במקדם הגנה ספציפי לעור הפנים שכן מקדמי הגנה אלו עשירים ברכיבים חיוניים, כגון: ויטמינים, נוגדי חימצון ומרכיבי לחות המעשירים את העור.
- אם אתם רוצים להתאפר מעל לתכשיר, בחרו בתכשיר מתאים – כיום קיימים תכשירי הגנה שאינם שומניים ודביקים, המאפשרים להתאפר לאחר מריחתם. האיפור אינו פוגם ביעילות קרם ההגנה. ישנם גם תכשירי הגנה המכילים מייק-אפ, שניתן להתאפר ישירות עליהם.
- מריחה נכונה – הקפידו למרוח את התכשיר על כל האזורים החשופים ולא רק על הפנים – אל תשכחו את קצות האוזניים, הצוואר והמחשוף, השפתיים ואזורים מחוסרי שיער הקרקפת אצל גברים.
- כמות נדיבה – לכמות הנמרחת על העור ישנה חשיבות רבה – רוב האנשים מסתפקים במריחת כמות זניחה, אלא שכמות כזו אינה מספקת הגנה נאותה לעור, גם אם מורחים קרם בעל מקדם הגנה גבוה. על פי המלצות ה-FDA חשוב למרוח כמות מספקת של התכשיר – 2 מיליגרם קרם לכל 2 סנטימטרים בעור.
- חשוב למרוח את מקדם ההגנה 15-30 דקות לפני שיוצאים לשמש – זאת, על מנת שהתכשיר יפעל באופן מיטבי. רצוי לחדש את המריחה מדי שעה וחצי-שעתיים. כמו כן, חשוב לחדש את המריחה אחרי כל פעילות שגורמת להסרת התכשיר – כגון שחייה, רחיצת הפנים, הזעה וכדומה.
- הקפידו להימרח גם לפני כניסה למים – 95% מקרינת השמש חודרת את המים לעומק של 5 ס"מ וכ-40% לעומק של 50 ס"מ. בנוסף, בחוף הים החזרת הקרינה מהמים ומהחול מגבירה את עוצמת החשיפה. כמו כן, חשוב להתנגב מיד ביציאה מהמים, שכן עור רטוב נוטה למשוך אליו יותר את קרני השמש.
- תכשירי ההגנה מהשמש מומלצים לשימוש למשך שנה מיום תחילת השימוש – גם אם התכשיר מאוחסן בתנאים מוצלים וקרירים, עדיין הרכיבים נוטים להשתנות והאפקטיביות שלהם פוחתת משמעותית.
- נכוויתם מהשמש בכל זאת? בראש ובראשונה חשוב להרגיע את העור – מומלץ להפחית את האדמומיות והכאב ולמנוע את המשך הנזק לעור. רצוי לעשות זאת באמצעות תכשירים המכילים רכיבים מרגיעים טבעיים, כגון אלוורה והממליס, הידועים בתכונות ההרגעה והריפוי הטבעיות שלהם. לצמחים אלה השפעות מרגיעות ונוגדות דלקת, והם מזרזים תהליכי ריפוי והחלמת פצעים.
- לשיקום העור מומלץ מאוד גם למרוח על העור תכשיר המכיל ויטמין C – מחקרים קליניים רבים הראו כי לוויטמין זה, הפועל כנוגד חמצון עוצמתי, יכולת להפחית את הנזק הנגרם לקולגן ולאלסטין על ידי הרדיקלים החופשיים כתוצאה מהחשיפה לשמש.
- הקפידו לשמור על לחות העור – אמצעים חיצוניים כמו שתייה מרובה ומריחת קרם לחות הם הדרך הטובה ביותר לעשות זאת ולהגן על העור מפני התאדות המים וההתייבשות המואצת שנגרמת על ידי השמש והמזגנים. הקפידו לשתות מים ולמרוח קרם לחות איכותי לפחות פעמיים ביום.
- הקפידו היטב גם על ניקיון העור – הפרשת הזיעה המוגברת בקיץ והזיהום שבאוויר סותמים את נקבוביות העור, ולכן מצריכים ניקוי יסודי יותר.
- תקנו את נזקי השמש – הזינו את העור בתכשירים המכילים נוגדי חמצון כגון ויטמיני A, C ו-E, אשר מסייעים למנוע את נזקי החמצון הנגרמים על ידי הרדיקלים החופשיים ופוגעים גם ביכולת העור לשמר לחות. בנוסף, רכיבים אלו פועלים לשיקום מנגנוני שימור הלחות באפידרמיס ובדרמיס על ידי האצת פעילות התאים הפיברובלסטים יצרני החומצה ההיאלורונית והחלבונים הסוכריים. רכיבים יעילים נוספים המסייעים לשיקום העור הם אנזימי תיקון. אנזימים ייחודיים אלו, המיוצרים בעורנו, מתקנים את הנזק שנגרם לדנ"א של תאי העור על ידי הרדיקלים החופשיים כתוצאה מחשיפה לקרינת UV, ועל ידי כך פועלים לנרמול התאים ולשיקום העור.
מירב בן יקר, מנהלת הדרכה ראשית במותג הקוסמטיקה המקצועית HL
Image by MBatty from Pixabay