הידלדלות שיער וקרחת היא תופעה נפוצה לא רק אצל גברים; סוגי אלופציה והטיפול באיפור קבוע
וַיַּעַל מִשָּׁם (אלישע), בֵּית-אֵל; וְהוּא עֹלֶה בַדֶּרֶךְ, וּנְעָרִים קְטַנִּים יָצְאוּ מִן-הָעִיר, וַיִּתְקַלְּסוּ-בוֹ וַיֹּאמְרוּ לוֹ, עֲלֵה קֵרֵחַ עֲלֵה קֵרֵחַ.
– ספר מלכים ב, ב', 23
מרים קיסר
אלופציה: תופעה המתרחשת באופן פתאומי, ובה נגרמות התקרחות באזורים מסוימים בגוף או בכולו, ללא צלקת כלשהי כאשר היא מתחילה מנקודה קטנה, ומתפתחת להתקרחות גדולה יותר. מוכרת לרוב בעיקר אצל המין הגברי כאשר שיער הראש מתחיל להקריח או אצל המין הנשי כאשר השיער מתחיל להתדלדל. תופעה זו מתפתחת על רקע גנטי, אוטואימוני או נפשי, תופעה זו מופיעה בשני המינים באופן שווה, והיא נפוצה יותר בגילאים צעירים. זקיקי השיער נעשים מאד קטנים, מאטים את ייצור השערה ולא מצמיחים אף שערה הנראית לעין מעל העור למשך חודשים או שנים. בכל צורות המחלה זקיקי השיער נשארים חיים ויכולים לשוב ולהצמיח שיער תקין באופן ספונטאני או תחת טיפול אפילו לאחר שנים רבות, אך יכולים גם לשוב ולחלות. מנגנון המחלה (שאינו על רקע נפשי) הינו בעיקר על רקע אוטואימוני, כלומר זוהי מחלת חיסון-עצמי שבה הגוף תוקף תאים ורקמות שלו עצמו בשל אובדן הסבילות החיסונית.
ישנם סוגים שונים של אלופציה בהתאם לאזור שבו המחלה מופיעה.
אלופציה אראטה, התקרחות בנקודה אחת בגוף או במס' נקודות בגוף. מופיעה גם בהפרעה נפשית בשם טריכוטילומניה, המאפיין של הפרעה זו הוא חוסר היכולת להתגבר על הדחף למרוט את השיער. בעקבות מריטה חוזרת ונשנית של השיער נוצרים איים גדולים והולכים של אזורים חסרי שיער. קיימים מס' טיפולים לטיפול בהפרעת הטריכוטילומניה אך הטוב מכולם, נכון להיום, הינו שינוי בהרגלים (טיפול פסיכולוגי).
אלופציה אראטה טוטאליס, התקרחות בה נושר כל שיער הקרקפת. אובדן שיער ראש הוא תופעה שכיחה, המופיעה בקרב חלקים גדולים באוכלוסייה בשלבים שונים של החיים. לעתים מדובר בתגובה חריפה למתח נפשי, טראומה או מחלה, לעתים בתגובה לטיפול רפואי או תרופתי, ולעתים בשינויים הורמונליים קיצוניים.
אלופציה אראטה אוניברסליס, התקרחות בה נושר כל שיער הגוף על רקע אוטואימוני. כולל שיער הגבות, ריסים, בית השחי והמפשעה.
הטיפול בסוגי האלופציה אינו יעיל דיו ומחולק לתחומים רבים בהתאם לסוג האלופציה: טיפול אימוני מקומי הגורם לתגובת עור אלרגית ממגע על ידי כימיקלים, טיפול תרופתי, טיפול משחתי וניתן גם לשלב טיפול פוטותרפי שבמסגרתו נחשף עור הקרקפת לאור אולטרא-סגול וכמובן תוספות שיער ופאות.
בתחום האיפור הקבוע אנו יכולים לתקן נזקי המחלה ולהתחקות למראה החסר מאחר ומחסור בשיער, במיוחד באלופציה אראטה אוניברסליס, מעניק חזות חולנית וחיוורת.
יש לזכור כי ללקוחות מסוג זה (חסרי שיער בקרקפת, גבות וריסים) יש לעבוד בצורה מינימאלית כמו שעובדים על דף לבן מאחר הם נראים חיוורים מאוד. ויותר מידי צבע יגרמו לאפקט צורם מידיי וחזק מידיי.
ניתן לעבוד בכל האזורים בפנים גבות , עיניים ושפתיים כאשר הצבעים הנבחרים הם בהירים יחסית הנותנים הדגשה של תווי הפנים בצורתם הטבעית או לבחור לפחות 2 אזורים להדגשה. האזורים החשובים לאיפור קבוע ללקוחות אילו הם כמובן האזורים חסרי השיער (גבות ועיניים).
לאזור הגבות, טכניקת מראה השיער מתאימה מכל! כאשר מומלץ לשלב שני צבעים של חומים, בהיר ובינוני או בינוני וכהה בהתאם לגוון עור הלקוחה או לגוון הוספת שיער או הפאה. המשחק של שני הצבעים ייתן "נפח" /תלת מימד לאזור הגבות. לאשליה נוספת ניתן להשתמש בגוון עור מתחת לגבה בחלק שקרוב לקצה (לכיוון הרכה) ולתת אפקט של "צללית בהירה" להרמה של הגבה בטכניקת הקמופלג'. אופציה נוספת למראה טבעי הינה השילוב בין טכניקת הצללה לטכניקת שיער. מומלץ בפגישה ראשונה לעבוד בטכניקת שיער, בגוון אחד. ובפגישה השנייה לעבוד בצורת הצללה ולתת מראה של צללית "מטושטשת" מעל השערות הקיימות. לתוצאות מראה שיער/ הצללה מומלץ לעבוד עם מחטים דקות, מחט מס' 1, מחט מס' 3OUTLINE או מחט מס' 3 מיקרו. * טיפול זה מומלץ גם בקרב המין הגברי.
לאזור העיניים, הדגשה קלה תספיק ואין צורך לעבות את הקו מידיי. חובה לעבוד גם בעפעף התחתון מכוון שהדגשה בעפעף העליון בלבד תגרום למראה של עין נפולה, מאחר ואין מסגרת טבעית של העין ע"י הריסים. באיפור קבוע כאשר יש ריסים, שורות הריסים מהווים לנו הטכנאיות גבול עבודה. במקרה זה אין ריסים יש לודא כי אנו עובדים במקום הנכון (מומלץ לצייר לפני). יש לקחת בחשבון שאם נעבוד גבוה מידיי בעפעף העליון ניצור רווח שבין מסילת העפעף לאיילינר החדש והדבר ייצור מראה תמוהה כי האיילניר "קפץ" מעל שורת הריסים. על כן, יש להיכנס למסילה (היכן שהריסים היו אמורים להיות ולמלא את החסר, בנוסף לאיילינר באיפור הקבוע. כנ"ל גם בקו התחתון של העין, על כן לא נעבה מעבר להדגשה קלה. מומלץ לעבוד עם הרבה טישו ולספוג את הצבע/ לנהוג בזהירות במוצרי האלחוש שלא יחדרו לעיניים מאחר והאזור חסר בריסים, משמע שחסרה הגנה במעטה העין. יש להשתמש בטיפות של דמעות מלאכותיות חד פעמיות, במהלך ובסיום הטיפול, לניקוי שאריות החומרים הזרים מהעין, להשתמש במים פיזיולוגיים. הצבעים המומלצים הינם בהתאם לצבע העין וגוון עור הלקוחה. לעיתים ללקוחות בהירות צבע חום כהה יתאים, שחור יהיה נוקשה מידיי. אין מניעה להשתמש בצבעים כמו כחול, ירוק או טורקיז. ככל שהצבע חי יותר כך העין מודגשת יותר ונותנת צבע, חיים לפנים. לעבודה מדוייקת מומלץ לעבוד עם מחט מס' 3 עגולה/ פרח.
לאזור השפתיים, במקרה בו הגבות ועיניים מודגשות באיפור קבוע אנו ניתן "זריקת" צבע קלה לאזור השפתיים. במידה ורק אחד מהאזורים מודגש ניתן להכהות מעט את הצבע בשפתיים ולכוון את העיניים הצופות לאזור השפתיים ה"מלאות" הרחק מהאזור שרצינו שלא יודגש. הטכניקה המומלצת למילוי השפתיים הינה ב"תלת מיימד" בשילוב של 3 צבעים השייכים לאותו משפחה ומתאימים לגוון השפתיים. הצבעים המבוקשים לאזור השפתיים שייכים למשפת הוורודים בהיר-כהה. ניתן להשתמש בגוון ורוד בהיר (פוקסיה), ורוד בינוני (בורדו חמרה) ובורדו כהה כאשר מתחילים עם הצבע הכהה וככל שנכנסים פנימה לשפה מבהירים או מחליפים לצבע הבהיר יותר. מומלץ לעבוד עם מחטים עבות יותר למילוי שטח מהיר. ניתן לעבוד עם מגוון מחטים עגלות (5 או 7), מסרק ( 5 או 4) או 3 אלכסון, תלוי בעובי השפה הטבעית.
מה שלא עשה הטבע יעשה הצבע, ומזל שבתחומינו אנו מוצאים פתרונות גם לסוג אוכלוסייה זו. יש לזכור שבכל בעיה יש להתייעץ עם גורם מוסמך או הרופא המטפל.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל