חלק ניכר מתכשירי הטיפוח הקוסמטיים הם למעשה סוגים מגוונים של אמולסיות – קרמים, תחליבים, קלינסרים, מסקרות, מק-אפים ועוד.שרון הרשקוביץ
אמולסיה בסיסית מכילה שתי פאזות לא מסיסות זו בזו – פאזת מים ופאזת שמנים, כאשר אחת הפאזות מפוזרת כטיפות בתוך הפאזה השנייה. על מנת שהפאזות לא תיפרדנה ושהאמולסיה תהיה יציבה מוסיפים לשתי הפאזות חומר הקרוי אמולגטור.
סוגי האמולוסיות הקיימים
סוג האמולסיה הנפוץ ביותר הוא של שמן במים, כלומר הפאזה העיקרית היא מים והפאזה הקטנה יותר היא תערובת שמנים. היתרונות – האמולסיה נמרחת בקלות, נספגת בקלות, לא דביקה, נעימה ונותנת תחושת קרירות. על מנת לבדוק האם התכשיר שרכשנו מכיל אמולסיה של שמן במים ניתן בנוסף לתחושות שציינתי, לקחת מעט צבע מאכל ולערבב באמולסיה – אם הצבע יתערבב בקלות אז האמולסיה היא של שמן במים.
סוג אמולסיה נוסף הוא של מים בשמן, כלומר טיפות של פאזת מים מפוזרות בפאזת השמנים- הפאזה העיקרית. אמולסיה זו יותר דביקה, שומנית, נספגת לאט ומתאימה יותר לתכשירים המיועדים לעור יבש, תפרחת חיתולים, מייק-אפים עמידים במים ותכשירים נוספים.
חשיבותו של האמולגטור
לאמולגטור חשיבות רבה ליציבות האמולסיה לאורך חיי המדף. עם זאת, עודף מיותר של אמולגטור עלול להזיק לבריאות העור ואף לייבש אותו באופן משמעותי. לדבר חשיבות רבה יותר בתכשירים לא נשטפים, בהם האמולגטור נשאר על העור ועלול להזיק לו. בדרך כלל, במיוחד באמולסיות שמן במים, תכשיר שיכיל עודף אמולגטור לא ייספג בקלות ואף ייצור הקצפה על העור במגע עם מים.
לאחרונה יצאו לשוק הקוסמטיקה מספר תקנים אירופאים מחמירים כדוגמת Ecocert, BDIH אשר, בין היתר, צמצמו את מספר האמולגטורים המותרים לשימוש על מנת לאסור שימוש באמולגטורים החשודים כמזיקים לעור כמו לדוגמה SLS, PEG.
לאחר שהבנו שאמולסיה מכילה לרוב שתי פאזות, נרחיב מעט על תכונות הפאזות ותפקידן בשמירה על לחות העור.
פאזת השמנים – מכילה בבסיסה מגוון שמנים טבעיים, סינטטיים וסיליקונים אשר יוצרים שכבה שומנית על העור שתפקידה להזין את העור ולצמצם אידוי של מים מהעור אל האוויר. במהלך פיתוח הפורמולה של התכשיר יש חשיבות רבה לבחירת השמנים ואיכותם על מנת לקבל מרקם מיוחד, נעים והכי חשוב מזין את העור בלחות ואינו סותם נקבוביות וגורם לפצעונים ולגרויי עור.
פאזת המים – מכילה בבסיסה מים וחומרים היגרוסקופיים שתפקידם לקשור לחות (מים) לפני שטח העור.
גם בפאזה זו חשיבות רבה לבחירת החומרים ההיגרוסקופיים וריכוזם, כיוון שלעיתים ריכוז גבוה של חומרים היגרוסקופיים בתוספת לחות נמוכה באוויר עלול ליצור תופעה של התקמטות העור עקב קשירת מים מהשכבות העמוקות של האפידרמיס.
חברות קוסמטיקה יצרניות מתקדמות, משקיעות מאמצים רבים על מנת לפתח תכשירים מבוססי אמולסיות, אשר גם יתנו אפקט חיוני לעור וגם יהיו ידידותיים לעור. יש לציין, שקיימות גם אמולסיות מתוחכמות ומורכבות יותר, כולל מיקרואמולסיות ואמולסיות ללא אמולגטורים, אשר נותנות אפקט מהיר וחיוני לעור, דבר הבולט בעיקר בתחום הדרמוקוסמטיקה.
שרון הרשקוביץ הוא פורמולטור בכיר, יועץ ומנהל פיתוח בתעשיית הקוסמטיקה והתרופות
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם