הפרעה בפיזור האחיד של המלנין היא הפיגמנטציה השכיחה והעקשנית.
ד"ר אלדד מור, מרים קיסר, אורית הכהן וזהבית שטנר מסבירים את התופעה ומציעים שיטות טיפול
אתי דרייפוס
אחת הבעיות המורכבות ביותר לטיפול במכון, היא הפיגמנטציה. בארץ חמה ושטופת שמש כמו שלנו, לא רק ששכיחות התופעה גדולה, בנוסף לכך היא גם עיקשת. ברגע שהיא מתחילה להופיע היא תנצל כל הזדמנות כדי לחזור. פיגמנטציה, כפי הידוע לנו, היא באופן כללי הפרעה בפיזור האחיד של הפיגמנט מלנין שאחראי על גוון העור שלנו ומגן עלינו מפני קרינת השמש. חשיפה מוגברת לשמש וגם בעיות הורמונליות, הריון, הזדקנות של העור, ומחלות שונות, יכולים לגרום להיווצרותם של כתמים כהים על פני העור.
אז מה עושים? מסתבר שהמענה המקצועי מקיף וטוב, וכדי לבדוק את העניין שאלנו את ד"ר אלדד מור מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית, את מרים קיסר- קוסמטיקאית ומנהלת מרכז הדרכה לקוסמטיקאיות, את אורית הכהן מנכ"ל דרמטק מקבוצת מעבדות ג'יגי', ואת זהבית שטנר נטורופטית ND קוסמטיקאית רפואית ומטפלת מוסמכת ברפואה משלימה, מהי נקודת המבט האישית שלהם על הנושא, מהם הטיפולים המומלצים בעיניהם, והאם יש להם טיפים מיוחדים? המומחים מסכימים שזוהי בעיה מורכבת.
* * *
מרים קיסר: "פיגמנטציה זו בעיה קשה מאוד בארץ, יש הרבה מקרים גם מגיל צעיר בגלל האקלים החם, השמש מוגברת ופוגעת במערכת החיסון של העור. פעולת ההגנה הטבעית של תאי העור מפני החשיפה לשמש משתבשת והביטוי של שיבוש זה הוא הופעת הכתמים".
אורית הכהן: "אכן, פיגמנטציה היא אחת הבעיות הקשות ביותר לפיתרון בעולם הקוסמטיקה וגם כשמצליחים להפטר מזה עדיין נותרת הנטייה וצריך לקחת את זה בחשבון, גם מבחינת אשת המקצוע וגם מבחינת ציפיות הלקוחה".
אז מה ניתן לעשות? האם יש כיום חידושים או בשורות?
קיסר: "מבחינה טיפולית היום יש תשובות טובות. אבל על פי השיטה הנהוגה אצלנו קודם כל יושבים עם הלקוחה ומסבירים לה מה זה אומר להגן מפני שמש באמת ובכל מקום ומצב, בזמן נהיגה, בדרך לעבודה. הלקוחה צריכה לקחת אחריות ולמרוח כל הזמן, כל שעתיים, מקדם הגנה על העור בלי הנחות. כיום מקדמי ההגנה עשויים מחומרים כל כך נעימים שאפשר למרוח גם על עור מאופר. זה האלף-בית במדינה שלנו, שכמעט כל השנה יש לנו שמש.
מצד שני יש לנו חומצות אלפא הידרוקסי, אלו הם חומרים מאוד טובים לבעיה. מדובר בחומצות פירות וצמחים, חומצה לקטית, חומצה קוג'יק, כשהשיטה היום היא לשלב מפרקי מלנין ומבהירים. אלו מרכיבים שמפריעים לאנזים טירוזינז לייצר צבע.
לוקחים טווח זמן של שבועיים-שלושה בטיפול בחומרים, ואז הלקוחה מגיעה לביקורת. השלב הבא הוא פילינגים שמכילים את אותם המרכיבים בצורה מרוכזת כדי להחיש את הפעולה, ובשיטה הזו יש לנו הצלחה מאוד יפה, של הסרה של כשמונים אחוז מהבעיה. במכון אנחנו משלבים מוצרים גם עם טיפולים של פוטו תרפיה".
הכהן: "כמו בכל בעיה מורכבת, הטקטיקה הטובה ביותר היא לתקוף מכמה היבטים, כשיש מספר חומרים פעילים שחייבים להיות בתכשירים על מנת שייחשבו כיעילים.
אני מסכימה לחלוטין שצריך להגן ככל שניתן על העור בשעות היום מחשיפה לשמש, על אף שהטיפול בקרמים מבהירים נעשה בדרך כלל בערב. מדובר על נגזרות של רטין איי חומצות אלפא ובטא הידרוקסיות וויטמין סי.
בנוסף לכך, אחת לשבועיים עושים טיפול רג'ובינישיין,שהוא חידוש העור, על ידי מכשיר IPL, כשהמטרה היא פירוק הפיגמנטציה גם כלפי האפידרמיס וגם בשכבות העמוקות יותר של העור.
המכשיר מסוגל לטפל בפיגמנטציה סולארית, שמקורה בשמש, וגם בפיגמנטציה סנילית – של הגיל המבוגר, שתסמיניה הם שהיא כהה יותר ומוגדרת יותר וממוקדת יותר.
טיפולי הרג'בינשיין נעשים בסדרה של סדרת טיפולים אחת לשבועיים וניתן בשילוב תכשירים ביום יום להגיע לתוצאות מקסימליות".
זהבית שטנר: לכל מטופלת שמגיעה אלי אני עושה אבחון, ומספר הטיפולים הוא אינדיבידואלי לכל אחת, אבל בין טיפול אחד לשלושה התוצאות מיידיות, רואים את התגובה של המלנין בזמן הטיפול.
אבחון העור מורכב משישה שלבים, אני בודקת את הסוג, את הדרגה, זה לא תהליך פשוט.
יש לי טיפול שנקרא SSR זהו טיפול חדש בהבזקי אור לטיפול בפיגמנטציה.
הטיפול הוכח כיעיל ובטוח הוא מטפל בקמטים והצערת העור באמצעות הבזקי אור. זו פריצת דרך טכנולוגית אין כאב ואין זמן החלמה ממושך והוא מתאים לכל גווני העור כמעט, מאחד עד ארבע (יש שש) וגם לרוב ימות השנה. אני משתמשת באותו טיפול גם בגוון עור עייף ודהוי שהוא חסר חיים, שנוצר למעשה מנזקי שמש ועודף מלנין, אני מקבלת גם גוון אחיד וגם טיפול ממוקד בפיגמנטציה. והערך הנוסף הוא הצערת העור. זה עושה גם הרמה והחלקה של קמטוטים עדינים. מאחר וזו טכניקה של אור אז מתחיל תהליך של ייצור קולגן טבעי שנמשך כשלושה שבועות. ניתן לראות תוצאות מיידיות, ואחרי שבועיים שלושה יש אפילו שיפור בגוון ומראהו הכללי של העור. זהו טיפול אנטי אייג'ינג".
* * *
ומהי נקודת המבט הרפואית על הנושא?
ד"ר אלדד מור: "כאשר מופיעים כתמים בפנים שהם כהים, להבדיל ממקרים של תת פיגמנט, זה יכול להיגרם בדרך כלל על ידי הורמונים והכוונה כאן היא או למצב של נטילת גלולות וחשיפה לשמש או במצב של הריון שגם לא בחשיפה יכולה להופיע. התופעה נקראת היפר פיגמנטציה.
יש גם כתמים שמופיעים עם הגיל וכאלו שנולדים איתם. חשוב לשים לב, גם כשלקוחה מגיעה אל קוסמטיקאית, לסימנים שמחייבים בדיקת רופא. למשל כאשר הכתם עובר שינוי והופך להיות יותר כהה חייבים לגשת לרופא לבדיקה כדי לשלול מלנומה. זה עניין רפואי ולא קוסמטי. וזה נכון לכל כתם בגוף או נקודת חן.
ולכן, חשוב שנשים שפונות לטיפול בהיפר פיגמנטציה יוודאו שהוא לא מסוכן. לאחר מכן, אני ממליץ למרוח קרם קילוף עדין שמכיל חומר שמדכא את התאים בעור שיוצרים את הפיגמנט. הטיפול הוא למשך שלושה ארבעה חודשים ונעשה בהדרגה כי יש תופעות לוואי של אדמומיות ויובש. זהו קרם רפואי שמותאם אישית לפציינטית כי הריכוז של החומר הפעיל גבוה ואין להשיג אותו בשוק החופשי. מדובר במוצר שחייב להיות בהשגחת רופא. תקופת החורף היא הטובה ביותר לטיפול כזה ובמקביל לא להיחשף לשמש. זהו הטיפול קל חוץ מיובש ואדמומיות.
האם יש גם כתמים עקשניים שמחייבים התייחסות אחרת?
מור: "כאשר הכתם עקשן אני עדיין נותן את הקרם למשך שישה שבועות ואחרי זה אני עושה קילוף כימי בינוני רק לכתם ואז הוא נעלם. לאחר מכן ממשיכים בקרם עוד כחודשיים כדי שלא יחזור. לאנשים כהי עור יש נטייה לפיגמנטציה ואז הטיפול יותר בעייתי. במקרה של עור כהה יותר קשה להיפטר מכתם. בנוסף לכך, אם יש גורם בדוק כמו הורמונים צריך לטפל גם בזה. אבל בסך הכל, רוב הכתמים השטחיים נעלמים, ומה שלא, פילינגים עמוקים יותר פותרים".
ומה עמדת הקוסמטיקאיות?
הכהן: "המקרים שמתאימים לשלוח את הלקוחה לרופא עור הם מקרים עקשניים במיוחד, מקרים שבהם נזקקים לטיפול בתרופות מרשם. יחד עם זאת היתרון בשיטה שלנו הוא שהמכשיר מפרק את המלנין שמתחת לשכבות העור. זה טיפול עמוק.
אני מקווה ומאמינה שכל קוסמטיקאית מכירה את הסימנים שמעידים על כתם חשוד: כתם לא סימטרי, שהשוליים שלו לא אחידים, שיש לו כמה גוונים, שהוא משתנה או מדמם. אפילו אם יש רק סימן אחד צריך להפנות לרופא".
ברוב המקרים הפיגמנטציה חוזרת, צריך להמשיך עם התכשירים, ותמיד להמשיך ולהגן, ולא תמיד מעלימים, לפעמים הצלחה היא הבהרה בכמה דרגות.
לפעמים עוברים כמה חודשים ולאחר חשיפה של כמה ימים לשמש הכל יחזור.
קיסר: "לרופא אני מפנה לקוחה אם יש חשד שיש איזושהי מחלה פנימית. אני תמיד מתשאלת אותה לגבי הכתמים, מה מקורם, מתי התחילו, וכן הלאה. יחד עם זה אני מאמינה שקוסמטיקאיות מנוסות מכירות את העור היטב ויכולות לאבחן בצורה מאוד מדוייקת.
ביחס לשיטות השונות, ההבדל הוא שרופאים משתמשים בגורמי קילוף חזקים יותר, ובתרופות מרשם, ואנחנו במוצרים קוסמטיים. הדרך שלנו בטיפול בבעיה לא מאוד שונה.
בנשים חולות אני לא אטפל, בנשים בהריון, נשים שמשתמשות בתרופות מסויימות כמו ראוקוטן, לא אטפל. לכן חשוב התישאול של הלקוחה לפני, והידע.
שטנר: "אני מפנה לרופא במקרים כמו זיהומי עור. אנשים שיש להם בעיות רפואיות מסויימות, הריון, הסטוריה של סרטן עור. אבל זה גם נכון לטיפולים אחרים.
בפילינגים עמוקים ניתן להגיע לתוצאה טובה אבל אחרי כמה זמן ניתן לראות חזרה של זה. אם יש פיגמנטציה עמוקה בדרמיס, אני עלולה לחשוף את הפיגמנטציה".
* * *
זהבית, את מטפלת כנטורופתית בגישה הוליסטית משולבת, מהי?
"אני משלבת את הטיפול הקוסמטי ברפואה סינית ובתזונה. פיגמנטציה מוגדרת ברפואה הסינית כמצב של חום פנימי של הכבד. ברגע שעושים את האבחון למעשה מטפלים בכבד, באיבר הפנימי שאחראי לביטוי החיצוני של הבעיה.
ניתן לעשות ניקוי פנימי של הגוף באמצעות תזונה מתאימה או פורמולות צמחיות לניקוי רעלים, ובתהליך ממושך, לא אינסטנט, מגיעים לתוצאות טובות, כי מדובר ממש בטיפול מהשורש, טיפול פנימי. זה כמובן מתאים ללקוחה שיש לה זמן לתהליך ממושך, ולא למי שמעוניינת בטיפול בעל תוצאות מיידיות.
במצבים של כהויות מתחת לעיניים, גם במקרים של כתמים גנטיים, מצבים שלא פשוט לטפל בהם בקוסמטיקה רגילה, אנחנו רואים התבהרות דרך הטיפול הפנימי. ברגע שהגוף מתנקה מרעלים, סימפטומים חיצוניים גם נעלמים".
יש לכם טיפים מיוחדים?
מור: "יש הרבה נשים שמורטות שיער מהשפם והן תולשות את השכבה העליונה של העור, של האפידרמיס ואז בחשיפה לשמש נוצר כתם שפם. למעשבה בזמן המריטה העור עבר קילוף קל ולכן הוא חשוף יותר. הפתרון הוא לא לחשוף את האזור לשמש".
הכהן: "היום אני משלבת את ה- IPL בכל טיפול קוסמטי גם למניעת פיגמנטציה עתידית".
קיסר: "הטיפ שלי לקוסמטיקאיות הוא להתאים ללקוחה מייק אפ טוב שאותו תמרח תמיד, כי המייק אפ זו הגנה נוספת, זה כמו בגד על העור. ברגע שיש נטייה לכתמים זה לכל החיים, וצריך לצייד את הלקוחה בכלי נוסף להגנה נוספת מפני השמש".
אז מה למדנו?
שהשמש שוב אשמה בכל, ושכלל הזהב לשמירה על העור הוא לא להיחשף לשמש או לחילופין להיחשף עם הגנה מתאימה. שיש תמימות דעים בסך הכל בין הרפואה לקוסמטיקה, שכיום ניתן להגיע לתוצאות טובות מאוד בטיפול בבעיה, ושכדאי לנקוט בגישה הוליסטית משולבת, גם קרמים, גם מכשירים, וגם איזון הגוף מבפנים, שזה המענה האולטימטיבי כנראה לבעיות רבות ומגוונות.
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם