הרוזציאה היא בעיית עור כרונית המאופיינת בהסמקה ואדמומיות. וכן, יש מה לעשות
אבישי אשכנזי
ההתפתחות של הקוסמטיקה המקצועית קידמה את אפשרויות האבחון והטיפול של הקוסמטיקאית והרחיבה את סל הפתרונות בעיקר לבעיות עור כגון אקנה, פיגמנטציה והזדקנות.
הקוסמטיקה הפרא רפואית שמה לה למטרה לטפל גם בבעיות עור המוגדרות כמחלת עור ואשר הסימפטומים על פני עור הפנים והצוואר משקפים כשל גופני המורכב מגורמים שונים, דוגמה לכך היא הרוזציאה.
הרוזציאה המגיעה מהמילה הלטינית rosaceus שמשמעותה "נראה ורוד", היא בעיית עור כרונית המאופיינת בהסמקה ואדמומיות.
על פי ארגון הרוזציאה הלאומי בארה"ב (NRS ) 16 מיליון אמריקאים ו45 מיליון בכל העולם סובלים מרוזציאה. מחקר הראה ש 78% מהאמריקאים לא יודעים לאפיין או לזהות את המצב ולא יודעים דבר עליו.
למרות שסימפטומים עלולים להופיע כבר בגיל ההתבגרות רוב האנשים הסובלים מרוזציאה חוזרת ונשנית הינם בגילאי 30-50. הרוזציאה מופיעה בשכיחות גבוהה אצל נשים אך אצל גברים התופעות קשות יותר.
הסיבה המדויקת להיווצרות רוזציאה עדיין לא ידועה אך מחקרים מראים שיש לכך גורמים רבים כמו גנטיקה, בעיות במעיים או אפילו חיידק הליקובקטר פילורי היושב ברירית הקיבה, כמו גם סבוריאה, חוסר בויטמינים, Demodex folliculorum mites (חרק טפיל החי בבסיס זקיקי השיער), מחלות כבד ועוד.
זיהוי הרוזציאה
הסובלים מרוזציאה מאדימים בקלות בהשוואה לאחרים ונשארים אדומים זמן רב יותר במצבים הבאים:
• כאשר נתונים תחת לחץ רגשי.
• כאשר משתתפים בפעילות הגורמת לחום ושינויי טמפרטורה כגון ספורט או חשיפה לשמש ושיזוף מוגזם.
• באכילת מאכלים חריפים או המכילים היסטאמין (או שגורמים לשחרור היסטאמין כגון עגבניות ואננס)
• בצריכת קפאין או משקאות אלכוהוליים.
• בשימוש בסטרואידים או בתרופות שונות.
סוג העור שלהם בדרך כלל יבש ונוטה לקילוף אך ישנם מקרים של שומניות יתר.
תהליכי החמרה ברוזציאה
לרוזציאה לא מטופלת ברמת הסימפטומים יש נטייה להחמרה אך ישנם מקרים בהם הרוזציאה נשארת באותו מצב לאורך תקופה ארוכה.
אפשרויות ההחמרה כוללות אך אינן מחייבות את הסימפטומים הבאים:
בשלב ראשון – הסמקה ואדמומיות קבועה בעיקר מעל עצמות הלחיים, נימי דם מורחבים הנראים לעין.
בשלב שני – אדמומיות בשילוב פוסטולות ופפולות.
בשלב שלישי – התעבות העור על פני האף (בעיקר אצל גברים), מראה גבשושי.
בשלב רביעי – גירוי באיזור העיניים, שעורה בתדירות גבוהה, עיניים אדומות, צריבה.
הבחנה בין רוזציאה לאקנה
הסיבות לאקנה ולאקנה רוזציאה הן שונות.
אקנה רוזציאה, בשונה מאקנה רגיל, אינו מתחיל מהבקטריה או מהיפר קרטוזיס (התקרנות יתר של השכבה העליונה בעור) וחסימת מעבר סבום אלא מפעילות זרימת דם מוגברת, אדמומיות ורגישות המובילה לדלקתיות ותופעות נוספות כפי שצוינו לעיל.
רוזציאה המאובחנת בדלקתיות בעיקר מעל עצמות הלחיים עלולה לגרום לפפולות ופוסטולות אשר עשויים ליצור במסגרת תהליך ההחמרה בסיס להתרבות חיידק p.acne ומשם לאקנה דלקתי.
הקוסמטיקאית המטפלת יכולה להבדיל בין רוזציאה לאקנה כאשר אין קומדונים או מינימום הצטלקות אשר נגרמה בעבר, בשילוב אנמנזה מקצועית.
רוזציאה באיזור הצוואר
הרוזציאה בצוואר נגרמת מהרחבת הקפילרים (נימי דם קטנים), הרוזציאה מפזרת גוון אדמומי חום בצידי הצוואר ומראה של עור ברווז לרקמה. המצב נגרם מחשיפה גבוהה לשמש או משיזוף יתר בעור בהיר. הרוזציאה גורמת לפירוק הדרמיס ולמראה של רקמה לא ישרה ואחידה.
הפתרון:
נכון להיום, אין פתרון שלם לרוזציאה אך ניתן לשפר בצורה משמעותית במסגרת הטיפולים. השלבים הראשונים מאופיינים בשינויים קוסמטיים לא משמעותיים ובחלק מהמקרים לא תהיה התפתחות מעבר לכך (לא כולם עוברים את כל שלבי ההחמרה) אך מאידך טיפול אקטיבי חיוני מאוד למניעת החמרה ופגיעה באיכות החיים של המטופל.
הטיפול הרפואי ברוזציאה מטפל בעיקר בחידק ה Demodex folliculorum mites ובאדמומיות. רופאים בדרך כלל משלבים בטיפול תרופות וקרמים מקומיים. הקרמים משלבים חומרים פעילים שימנעו התפשטות טפילים. השימוש בתרופות עשוי לגרום לתופעות לוואי בעיקר אם משתמשים בהם לאורך זמן.
חומרים פעילים לשימוש בטיפולי רוזציאה
חברות רבות משתמשות בחומרים כגון תה ירוק, ליקוריץ, קמומיל, אלנטואין העשויים להרגיע סטימולציה מוגברת ולמנוע דלקתיות.
הפתרון של PH FORMULA לטיפולי רוזציאה
מחקרים אחרונים מראים כי במטופלים עם נטיה לרוזציאה ישנו מחסור ניכר בויטמין A בעור ולכן אחד השחקנים המרכזים בטיפול בתופעה הינו הרטינול, אשר בשלב הראשון ממלא את המחסור המיידי בויטמין A ומביא להקלה מיידית בתחושת האי נוחות שמטופלים אלו חשים, ובשלב השני מחזק את הטונוס הוסקולרי ובכך גורם לחיזוק הקפילרים וצמצום הנראות שלהם.
הטיפול של PH FORMULA מתבסס על טיפול בR.C (CHRONIC REDNESS, אדמומיות כרונית) ומבוסס על החומרים הפעילים הבאים:
אזלוגליצין – נגזרת של חומצה אזלאית אשר ביכולתה לעכב פעילות קליקריינים – אנזימים המפרקים קשרים חלבוניים וגורמים לתחושת בעירה בעור הפנים.
חומצה מנדלית –לתוספת לחות , אנטי אוקסידציה והבהרה.
חומצה סליצילית-אנטי מיקרוביאלית ואנטי דלקתית.
חומצה הידרוקסי פרופיונית- המגבירה את תפקוד מחסום המים העורי ומונעת TEWL (TRANS EPIDERMAL WATER LOSS) .
הטיפול מבוסס על מינימום שישה טיפולים במכון בשילוב עם מוצרים לטיפול ביתי.
לסיכום, הרוזציאה הינה מחלה כרונית מורכבת ולכן מומלץ לקוסמטיקאית הפרא רפואית לטפל אך ורק בשלבים ההתחלתיים של הרוזציאה ובמקרים של החמרה קיצונית להפנות לרופא עור לטיפול בתרופות.
הכותב הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי, קוסמטיקום
פרסם כאן מודעת לוח חינם!