בעידן ה'ירוק', הטבעי והאורגני שבו אנו חיים, חשוב להבין 'מי נגד מי' בענף הקוסמטיקה
גילה מירון
אנחנו חיים בעידן שבו השמירה על הגוף ועל כדור הארץ מביאה אותנו ואת הלקוחות שלנו לפתח מודעות בכל הנוגע לשמירה מפני חומרים רעילים, כימיים, חומרים מסרטנים ומשנה זהירות מפני קרני השמש המזיקות. יתרה מזאת, גדל והולך הרצון לשמור על הגוף, ובכלל זה גם על האיבר הגדול של גופינו – העור. לשמור עליו בריא, רענן וצעיר.
מה אנו יודעות על "טבעי" ועל "אורגני"?
הטרנד כיום הוא חזרה לטבע, לירוק. המוצרים הטבעיים מהווים אחוז גבוה ממכירות הקוסמטיקה באירופה. הביקוש למוצרים טבעיים וללא חומרים משמרים המכילים S.L.S (סודיום לאורל סולפט) וללא פרבינים גדל והולך מצד הלקוחות. הסיבה העיקרית הינה המודעות הרבה המתפתחת כיום בנושא. אז איך אנחנו יודעות שהמוצר טבעי או אורגני בכללותו? שהרי כל המוצרים הנמכרים בארץ מצויידים ברשיון משרד הבריאות, אך חלקם מכילים S.L.S ותוצרי נפט.
מדוע טבעי? מה הייחודיות?
מוצרים טבעיים מירקות ופירות טבעיים הפועלים בסינרגיה, מגבירים את יעילות הרכיבים ומעניקים לגוף את המיטב שבטבע. החומרים מן הטבע עשירים בחומצות, כגון חומצה אסקובית, חומצה אציטית, חומצות אלפא הידרוקסי כגון חומצה גליקולית וחומצה מאילית ומינרלים, המבצעים ניקוי וריענון העור כמו גם בוויטמינים המזינים את עורנו. יעילות הטיפול והשמירה על כל איבר בגוף תלויה רבות בחילוף החומרים. החומרים הפעילים הנמצאים בפירות וירקות מגבירים את זרימת הדם ואת חילוף החומרים.
כיצד ניתן להבדיל אם מוצר הוא טבעי או לא טבעי (כימי)?
הכל תלוי בצורת ההפקה של המוצר. חומרים כמוMineral oil, Polyethylene glycol (PEG), parabens, propylene Glycol PEG הם חומרים לא טבעיים.
הם משתייכים למשפחה של אוליגומרים של אטילן אוקסיד. הם מופקים בתהליך כימי של פולימריזציה של חומר כימי. ניתן לראות במוצרים טבעיים שהשמנים הם שמן קיק, חמאת קוקוס, חמאת שיאה. פולימרים (מסמיכים) טבעיים כמו קסאנטאן גאם, גואר, גם הם מופקים מחומרים מן הטבע.
למי מותר ולמי אסור להשתמש במוצר טבעי (הריון, סוכרת, לחץ דם וכו')?
מוצרים טבעיים "קרובים יותר" לגוף האדם, ולכן לא צפויות תופעות רגישות מהשימוש בהם. אין כל חשש להשתמש במוצר טבעי, אך במידה וידועה רגישות למוצר (טבעי או סינתטי) חל איסור מוחלט על שימוש באותו מוצר. בכל מקרה כל מוצר חדש (טבעי או סינתטי) מומלץ לנסות על מקום קטן בגוף לפני השימוש. במיוחד בהריון ידועים הרבה מקרים של תופעות רגישות שלא נראו קודם.
מאלו צמחים, פירות או ירקות יש להיזהר בקרמים?
יש להיזהר משימוש לא נכון בצמחים לא נכונים. לדוגמא, לא הייתי ממליצה על שימוש בפלפל חריף בקרם לעיניים, אבל בכמות קטנה מאוד הוא תורם המון לפילינג.
האם מוצר טבעי יכול להחליף מוצר שאינו כזה באותה היעילות?
חומר טבעי מסייע בהזנת העור בצורה אפקטיבית יותר והשפעתו צפויה להמשך זמן רב יותר לאחר הפסקת השימוש בו.
האם ניתן לבצע אנטי אייג'ינג בעזרת מוצרים טבעיים או שרק הכימיים מסייעים בכך?
כן, אפשר לטפל בעזרת מוצרים טבעיים, ואף רצוי. ניתן לטפל בעזרתם בקמטים ובכתמי גיל. אנטי אייג'ינג הינו מושג שהופיע לאחרונה. אם מדובר על עצירת הזדקנות העור יש לטפל קודם בגורמים לבעיה:
רדיקלים חופשיים (גורמים לקמטים ולבעיות העור) – יש לצרוך ולהשתמש באנטיאוקסידנטים. ישנם המון אנטיאוקסידנטים טבעיים כמו וויטמין C,E ליקופן ועוד רבים – כולם מקורם בטבע. כמו כן בכל מקרה מומלץ להגביל חשיפה לשמש.
התייבשות העור (גורמת לקמטים, צבע לא בריא חוסר גמישות ועור רופף). יש להחזיר לעור את החומרים החיוניים לו. חומרים מן הטבע הינם מקור נגיש וטוב עבור כל החומרים הללו. שמנים ולחותנים טבעיים מזינים את העור אך אינם מתנדפים, לכן הם יוצרים מן שכבת מגן שלא מאפשרת את איבוד המים דרך העור. בכל מקרה, לא רק הקרמים משפיעים על הזדקנות העור אלה גם תנאי אוויר, זיהום, תזונה ושינה לקויה, כמו גם צריכת מים מוגבלת.
האם מוצר טבעי חודר לעור טוב יוצר ממוצר שאינו טבעי?
חומר הידרופובי (שונא מים) יכול לחדור דרך העור ללא קשר למקורו. החשש הוא שחומר יחדור את כל שכבות העור ויכנס למחזור הדם, דבר שאנו לא מעוניינים בו בכל מקרה.
מהם החומרים המשמרים ואיזה אחוזים הם מהמוצר?
החומרים המשמרים הינם סודיום בנזואט –E-211 ופוטסיום סורבאט 202 E והם מאושרים בתעשיית המזון. שניהם ביחד מהווים אחוז אחד מכל המוצר.
האם החומרים הטבעיים מכילים מסנני הגנה? אם כן, באילו אחוזים?
לא ידוע על מסנני קרינה בתוך החומרים הטבעיים, אבל בוודאות פירות וירקות הינם מקור מאוד עשיר לאנטיאוקסידאנטים.
מדוע המוצרים הטבעיים והאורגנים יקרים יותר?
הפקת מוצרי קוסמטיקה רגילים הינה מהירה ומרכיביה זולים בעוד שבקוסמטיקה הטבעית, המרכיבים, תהליך הייצור והחומרים המשמרים, יקרים יותר.
חשוב לשים לב
צבע הקרם – אם נתקלתם בג'ל אלוורה אדום, כחול או סגול, דעו לכם שהוא לא טבעי.
בכל קרם המכיל חומרי הגנה, בידקו וודאו שאין חומר סינתטי המכיל בנזופנון.
בעד מוצרי קוסמטיקה טבעיים
מוצרים טבעיים שאינם מגרים את העור, מועילים למגוון סוגי עור. לעור יבש, למשל, הם מסייעים בגמישות העור וכנוגדי חימצון היעילים לפיגמנטציה.
חומרים טבעיים שאינם מכילים S.L.S יעילים יותר לעור. שהרי בשימוש בחומרים המכילים S.L.S יש להיזהר במיוחד בעור עדין או בנטילת תרופות שמשנות את מרקם העור.
חומרים משמרים מקבוצת הפרבינים מפריעים לפעולת המיטוכונדריה ויכולים לעיתים לגרום לגרוי, אלרגיות ותסמינים נוספים.
אלו חומרים טבעיים משולבים בתחום הקרמים?
פירות הדר, כגון לימון, אשכולית המכילים ויטמין C להבהרה.
אשלגן ואלפא הידרוקסי.
פפאיה, פרי המכיל פפאין המועיל לחידוש העור.
סלק, מזין את העור במינרלים.
מלפפון, מינרל מרגיע ומנקה.
תפוח, אלפא הידרוקסי
עגבניה, ליקופן אנטי אוקסידנטי, אנטי אייג'ינג.
טיפים אישיים:
במכון אני נוהגת לשלב בין מוצרים טבעיים ולא טבעיים. בתחום המוצרים הטבעיים אני משתמשת במוצרי "סוד הנעורים" כי הם בנויים על בסיס פירות וירקות והחומר המשמר, מכיל רק 1% המתחלק ל-0.5% סודיום בנזואט -0.5% פוטיסאום סורבט. (חשוב לציין שמותר השימוש ב – עד 5% חומר משמר). כל המוצרים מסיסים במים ומכילים אלפא הידרוקסי.
בנוסף לדיאגנוזה ולתיאום הציפיות עם הלקוחה, בזמן הטיפול העור "מדבר" אלי. ומכיון שקוסמטיקה אינה מדע מדוייק, אני נוהגת לשלב בין המוצרים הטבעיים ובין המוצרים הקונבנציונאלים. לצורך הדוגמה – פילינג אנזימטי ממקור לא טבעי הממיס את הדבק הבין תאי (הצרמידים) ואז פילינג חומצות טבעי, החודר לעומק האפידרמיס.
אני מאמינה ש"פיוז'ן" אינה רק מילה מלקסיקון השפים העולמי, והיא משמשת אותי ביום-יום ולא ע"פ פרוטוקול של חברה כזו או אחרת.
גילה מירון היא קוסמטיקאית פארא רפואית בעלת מכון 'טושה', פתח-תקווה
צילום: אימג' בנק ישראל