ווטה, פיתה וקאפה הם שלושת הטיפוסים, שלושה כוחות הנמצאים בכל אחד מאיתנו ברמות שונות. קוסמטיקה איורוודית או – איזה מין טיפוס אני על פי תורת האיורוודה?
עינת עמשלום
תורת הרפואה האיורוודית התפתחה בהודו במשך אלפי שנים ועוסקת בהשגת אריכות ואיכות חיים גם יחד. האיורוודה שפירושה "מדע החיים" מסייעת לחולים להתגבר על מחלתם ובאותה רמת חשיבות מסייעת לבריאים לשמר את בריאותם, ולטפח אותה הן מבפנים והן מבחוץ. איורוודה מקיפה את כל תחומי החיים ונותנת לכל אדם כלים לאורח חיים בריא ונכון המתאים לו ספציפית על פי השתייכותו לטיפוס גוף-נפש ספציפי. המטרה היא להגיע לאיזון בכל הרמות, פיזית ונפשית. אורח חיים נכון על פי הטיפוס מתייחס הן לתזונה, מה אוכלים, מתי ואיך, באיזו טמפרטורה, מה שותים, מתי שותים, איזו פעילות גופנית בוחרים לבצע ובאיזו תדירות, מתי במשך היום, אילו הרגלי שינה לאמץ, מתי ללכת לישון, מתי רצוי להתעורר, מה לעשות על מנת להפחית את מוטיב ה'סטרס' בחיים ולהגיע לרגיעה, איך לסלק את הרעלים מחיינו באופן תקופתי בתוכנית ניקוי רעלים איורוודית אחד למספר חודשים ובאופן יומיומי. נשמע מעט מאיים וקשה לביצוע אך אורח חיים איורוודי הוא פשוט, נינוח, גמיש וניתן לשלבו בכל אורח חיים בדרך זו או אחרת. וכמו שאני תמיד חוזרת ומדגישה בפני המטופלים שלי, הדרך הנכונה היא הדרך ההדרגתית. שינוי של דפוסי חיים רבים בו זמנית בכל התחומים לא יחזיק מעמד זמן רב ולא ייטמע ויהפוך לחלק אינטגרלי מחיינו. נכון ורצוי לאמץ בכל פעם הרגל חיים אחד או שניים בריאים ולשלבם בשיגרה, וכשהדברים נראים כאילו היו שם תמיד, אפשר להמשיך הלאה לשינויים הבאים. שינויים כאלו יישארו עימנו והדרך לחיים ארוכים, בריאים ואיכותיים, והדרך להרגשה ולמראה אופטימאליים סלולה.
הטיפוסים באיורוודה הם שילובים שונים ומגוונים של שלושה כוחות הנקראים "דושות" ופועלים אצל כל אחד מאיתנו ובעצם בכל דבר בטבע וביקום: ווטה, פיתה וקאפה. הם נמצאים בכל אחד מאיתנו ברמות שונות: וטה הוא הכוח האחראי על התנועה בגוף, תנועה מוטורית, תנועת המחשבות, התנועה במערכת הדם, הנשימה, העיכול ועוד. פיתה הוא הכוח האחראי על החום, הכוח המעכל הן פיזית של מזון וכד' והן נפשית של מחשבות, רגשות ועוד. קאפה הוא הכוח המחבר, אחראי על החומר, על היציבות ועל מאזן הנוזלים בגוף.
קוסמטיקה איורוודית באה לתת מענה חיצוני לטיפול וטיפוח עור הפנים כנדבך משלים והכרחי לאורח חיים נכון ובריא כדי לאפשר לכל אחד גם להרגיש בשיאו וגם להיראות בשיאו בכל גיל. הקוסמטיקה האיורוודית של 'SHAHNAZ AYURVEDA' עושה שימוש בפורמולות איורוודיות המשלבות צמחי מרפא ומינרלים מן הטבע לשימור וטיפוח עור הפנים והופכת לחלק בלתי נפרד מאורח חיים איורוודי.
אז איזה מין טיפוס אני, בכל מה שקשור לעור? על קצה המזלג, ומבלי שהדבר יחשב כאיבחון או יהווה תחליף לאיבחון איורוודי מלא ומקיף, אפרט להלן מאפיינים שונים של עור הפנים על פי הטיפוסים השונים באיורוודה וכן מהם הסימפטומים ליציאה של דושה מאיזון בכל מה שקשור לעור הפנים. כאשר במרבית המקרים הטיפוס מאופיין בשתי דושות דומיננטיות היוצרות שילובים שונים.
עור פנים של טיפוס וואטה: עור דק, גוון עור כהה יחסית עם נטייה לאפור. עור קריר למגע. עור יבש או מחוספס ולא רך. עור רגיש לשינויי אקלים.
סימפטומים של יציאת וואטה מאיזון (אצל טיפוס וואטה תהיה נטייה קלה יותר ליציאה מאיזון של וואטה אך גם הטיפוסים האחרים באורח חיים מסויים יסבלו מיציאה של וואטה מאיזון ומסימפטומים בהתאם): חוסר ברק, רפיון, יובש כללי או בחלקים ספציפיים, סדקים.
עור פנים של טיפוס פיתה: עור בהיר, גוון אפרסקי או נחושת. נטייה לנמשים. עור רך, חם למגע ומלא ברק. רגיש לכימיקלים.
סימפטומים של יציאת פיתה מאיזון (אצל טיפוס פיתה תהיה נטייה קלה יותר ליציאה מאיזון של פיתה אך גם הטיפוסים האחרים באורח חיים מסויים יסבלו מיציאה של פיתה מאיזון ומסימפטומים בהתאם): פריחות, דלקות, גירודים, אודם. איזור טי שמנוני, קמטים בגיל מוקדם, אקנה פעיל, קומדונים, עור שמנוני יתר על המידה. פיגמנטציה.
עור פנים של טיפוס קאפה: עור עבה, לח, חיוור. עור רך, קריר למגע. מוצק. הקמטים מופיעים בגיל מאוחר יחסית.
סימפטומים של יציאת קאפה מאיזון (אצל טיפוס קאפה תהיה נטייה קלה יותר ליציאה מאיזון של קאפה אך גם הטיפוסים האחרים באורח חיים מסויים יסבלו מיציאה של קאפה מאיזון ומסימפטומים בהתאם): נפיחויות ובצקות. מלאות. חיוורון וחוסר ברק. נקבוביות פעורות. נקבוביות מוגדלות. קומדונים. פצעים מוגלתיים או ציסטות. הפרשות שמנוניות.
כיצד לשמור על איזון הדושות להשגת מראה עור בריא, צעיר, מתוח ונקי מרעלים?
ההנחיות הכלליות לשמירה על איזון הדושות השונות להשגת מראה עור בריא, צעיר, מתוח ונקי מרעלים (כהשלמה למוצרי הטיפוח האיורוודיים של החברה שלנו), הם:
ווטה – יש להקפיד במיוחד בתקופות סתיו-חורף. לשמור על חום, באוכל, בסביבה, באווירה, ביחסים עם אנשים. להעדיף מזון מחמם (גם תבלינים) ומבושל. להפחית צריכת מזון חי, כולל ירקות. חשוב לשמור על אווירה וסביבה רגועה, בטוחה. להימנע מצום, להקפיד על זמני ארוחות, לישון מוקדם, לשבת ולאכול בנינוחות, להפחית טיסות, נסיעות וכו'. מומלץ לשמן ולעסות את העור כל יום. פעילות גופנית: להימנע מפעילות יתר. פעילות מתאימה: יוגה, אירובי קל, הליכה, שחיה, טאי-צ'י, רכיבה קלה על אופניים, טניס שולחן, גולף, ריקוד, כדורסל.
פיתה – יש להקפיד במיוחד בתקופת אביב חם וקיץ. בקיץ להעדיף אוכל מקרר, ירקות חיים. לשמור על סביבה קרירה מאווררת. להימנע ממזון שמן, טיגון עמוק, קופאין, מלח, אלכוהול, בשר אדום ותבלינים חמים. להימנע מאוכל חריף. להימנע מעישון. להימנע מחשיפת יתר לשמש בייחוד על הראש. להפחית מצבי כעס. פעילות גופנית מתאימה: הליכה/ריצה, טניס, יוגה, ספורט ימי, כדורגל, כדורסל, רולרבליידס, רכיבה על אופניים, משקולות.
קאפה – יש להקפיד במיוחד בתקופת אביב, חורף, סתיו. מומלץ להימנע משיגרה. להימנע משמן, אוכל שמן, אוכל מטוגן. להימנע מאוכל קר, קפוא, שתיה קרה, מזון מתוק ומצריכה מוגזמת של לחם. להעדיף מזון חם, יבש וקל להרבות בירקות, תבלינים. להימנע משינה במשך היום. להעדיף מקומות חמים ויבשים. להימנע מקינוחים במיוחד קרים. להימנע מעבודה סטטית. פעילות גופנית מתאימה: להרבות. אירובי, רכיבה על אופניים, כדורגל, כדורסל, ריצה, טניס, הליכה/ריצה למרחקים ארוכים.
עינת עמשלום- מרפאה אירוודית מוסכמת מרכז 'שאנאז האיורוודה'
תמונה: אילוסטרציה. באדיבות 'שאנאז האיורוודה'