הקעקועים המלווים אותנו משחר ההיסטוריה הפכו בשנים האחרונות לסממן אופנתי. כמעט כולם מקועקעים. על מה חשוב להקפיד, לפני שאנחנו מפקידים את גופנו לתהליך
עידית גור
היום, כתובות קעקע הן סוג של אופנה. אם פעם רק גברים עשו כתובות קעקע, כיום גם נשים ונערות חושבות שכתובות קעקע הן קישוט מקובל. ההיסטוריה של כתובות הקעקע מתחילה בתקופה הפליאוליתית המאוחרת (בין 38,000 לפנה"ס ל- 10,000 לפנה"ס) כאשר נמצאו שרידי כלים לביצוע קעקועים כגון: דסקה עשויה מחמר ומחטי עצם. העדות לאדם הראשון שקועקע נתגלתה על מומיות בנות 7000 שנה אשר התגלו בערבות רוסיה.
הסיבות לביצוע כתובת קעקע הן רבות ומגוונות: אמצעי זיהוי, קישוט, סיבות דתיות או אמונה בהשפעה מאגית של הכתובת, התפלגות לחבורה זו או אחרת, ישנם סיפורים על מלחים באירופה שנהגו לקעקע על גבם בכדי למנוע ענישת הצלפה.
אקדח הקעקועים
תהליך ביצוע כתובת הקעקע מתבצע בעזרת מכשיר הקרוי "אקדח קעקועים". תחילה מציירים את הדגם על העור, ולאחר מכן משתמשים במיכשור. במכשיר יש בין חמש לשבע ויותר מחטים המופעלות בעזרת אלקטרומגנט. המכשיר עוזר בהחדרת חומר הצבע בין 50 ל- 3,000 פעמים בשכבת העור השנייה –דרמיס, בעומק שבין 0.4 מ"מ ל- 1.5 מ"מ. האזורים המקובלים לביצוע הם הכתפיים והגב, אם כי נוהגים לקעקע גם באזורים אחרים, כגון: הרגליים, הבטן ואפילו על הראש. האזורים הכואבים ביותר לביצוע קעקע הם: בית השחי ומעל המותן, לעומתם האזורים הכי פחות כואבים הם הכתף והגב העליון.
הבחירות של המקועקע
בחירת הכתובת עצמה צריכה לבטא את טעמו האישי של עושה הקעקוע, עליו לבחור את מקום הקעקוע, את הציור – שלו חשיבות גדולה משום שהוא ילווה את הגבר או האישה להמשך חייו – ולכן עליו ל"התחבר" לציור או לכיתוב. בחירה נוספת שעל המקועקע לבצע היא המכון או האמן שיבצע את העבודה.
כשבוחרים מקעקע או מכון קעקועים יש לשים לב למספר דברים:
הדגשים עליהם יש להקפיד הם ניסיון ותעודה מקצועית של המקעקע כמו גם שימת דגש על סטריליזציה של המכשור אשר תגן על הלקוח ועל המומחה. חשובה בחירת הצבעים הנכונים תוך שימוש באיכות צבעים התואמת את התקנון הבינלאומי.
v חשוב מאוד לבחור בקפידה את האדם אשר יבצע את הקעקוע, חשוב שיציג תעודות מקצועיות המאשרות את הכשרתו של המומחה, בנוסף, המכון צריך לעמוד באישורים של העירייה ומשרד הבריאות.
v הסיכון הרפואי החמור ביותר הנובעת מתהליך הקעקוע הוא הדבקות במחלות נגיפיות. תופעה זו אשר יכולה לקרות בשל שימוש חוזר במחטים שאינן אישיות או בבקבוקי צבע ולא בשקיות צבע חד פעמיות עבור כל לקוח. המחלות המסוכנות ביותר היכולות לעבור בדרך זו הן: וצהבת נגיפית, איידס וכמובן זיהומים.
v חשוב כי הלקוח אשר מגיע לעשות קעקוע ימלא וטופס הצהרת בריאות, בנוסף יש לערוך טסט כדי לבדוק האם ישנה רגישות לפני ביצוע הקעקוע.
v המכון חייב להירשם ולעבור בדיקה תקופתית. החוק בישראל אומר כי בעסק שהוא כולו או חלקו מקום לעשיית כתובת קעקע, לא יעשה אדם כתובת קעקע בגופו של מי שטרם מלאו לו 16 שנים, אלא בהסמכת הוריו.
v לפני תחילת ביצוע הקעקוע, חשוב כי בעל המקצוע יסביר ללקוח כי הקעקוע ילווה אותו במשך שנים רבות. במקרים רבים כאשר הלקוח מעוניים בהסרת הקעקוע, לא ניתן להסיר את הקעקוע כולו ונשארות צלליות ושאריות צבע בעור. עלות ההסרה של קעקוע יקרה.
v כיום מקובל להסיר קעקועים באמצעות שיווף העור ע"י מכשיר בעל ראש יהלום ושימוש במכשיר לייזר בעל טכנולוגיה מתקדמת. בעבר כדי להסיר קעקועים היה צורך בניתוח כירורגי.
v כאשר בוחרים את אמן הקעקוע חשוב לשים לב לפרטים הבאים: שימוש בכפפות גומי, שימוש בפחי אשפה אדומים לפסולת ביולוגית, שימוש במכשור לבצוע עיקור, תעודה המעידה על חברות בארגון מקצועי כארגון סידסקו העולמי, שימוש בחבילה חדשה של מחטים חד-פעמיות, כמו כן שימוש בשקיות צבע חד פעמיות עבור כל טיפול וטיפול – גם אם מדובר באותו לקוח .
מיקרו-פיגמנטציה ומיקרו- פיגמנטציה פאראמדיקל
תחום שצובר תאוצה בתקופה האחרונה, הוא האיפור הקבוע הנקרא גם מיקרו-פיגמנטציה. האיפור הקבוע הוא סוג של קעקוע שנועד להדגיש מסגרת לגבות, קו תוחם שפתיים, מילוי שפתיים, צלליות, איליינר לעיניים ואפילו נקודות חן. אמנות הקעקוע ומיקרו-פיגמנטציה הנם תחומים דומים, אך קימיים מספר הבדלים חשובים כגון: מטרות העבודה, טכניקות, מכשור וצבעים. בקעקוע הדגש הנו קישוט. במיקרו-פיגמנטציה הצורך הוא בהדגשה טבעית המותאמת למורפולוגיה של הלקוחה תוך בחירת הגוון התואם לעורה. המטרה לא תהיה הדגשה לכל החיים היות ומבנה הפנים משתנה יש צורך גם לשנות את ההדגשות לפי שינויים מורפולוגיים ולכן אין מקום להדגשה לטווח זמן ארוך. עולם הקעקוע נותן מענה כיום לאופנה ולטרנד של קישוט הגוף תוך שימוש במכשור, צבעים וטכניקות שונות. עולם המיקרו-פיגמנטציה נותן מענה להדגשה, להסוואה או לתיקון אסימטרייה באזורי הפנים תוך דגש בבחירת הטכניקה ובחירת הצבע ושתילתו בשכבה העליונה של העור לעומת קעקוע שם הצבע ממוקם עמוק בעור.
תחום נוסף הינו מיקרו-פיגמנטציה פאראמדיקל, אשר מהווה פתרון בעיות אסתטיות לאחר פרוצדורות רפואיות כגון: פיטמה ועטרה לאחר כריתת שד, הסוואת צלקות, הסוואת כוויות, מילוי קרחות ועבודה על ויטליגו – בהקת.
עידית גור היא קוסמטיקאית ומנהלת 'איב סנטר' ביה"ס הבינלאומי לקוסמטיקה ואיפור בארץ