היפרפיגמנטציה היא עליה בפיגמנטציה הרגילה של העור באיזור מסוים. מי מועד לסבול מהתופעה בצורה חריגה? מהן השיטות לטיפול מקומי בהיפרפיגמנטציה?
ד"ר דניאל ירוש
ש. מהי היפרפיגמנטציה?
היפרפיגמנטציה היא עליה בפיגמנטציה הרגילה של העור באיזור מסוים. יש צבעי עור רבים ושונים, אך הכוונה אינה לצבע ספציפי כלשהו. היפרפיגמנטציה היא פשוט יותר צבע משיש לך בדרך-כלל באיזור מסוים, והיא עלולה להיגרם כתוצאה מחשיפה לקרני UVA ו UVB מזיקות, צלקות אקנה, כתמי גיל ושינויים הורמונליים.
ש. מהם סוגי כתמי הפיגמנטציה השונים המופיעים על העור? האם כולם נגרמים מאותה הסיבה?
יש כתמים כהים רבים ושונים העלולים להופיע על העור. המלנין אחראי לצבע שאנו רואים על עורנו, כולל כתמי פיגמנטציה, אך לכתמים כהים שונים יש גורמים מעוררים שונים. אחדים מכתמי הפיגמנטציה השכיחים ביותר והגורמים המעוררים אותם, הם:
• היפרפיגמנטציה הנובעת מחשיפה לקרני UV (הידועה גם ככתמי גיל או כתמים כהים): כשהם מגורים ע"י קרני UV, פעילותם הרגילה של התאים הפנימיים בעור (מלנוציטים) נעשית היפראקטיבית, ומעוררת פעילות טירוזינז וייצור יתר של פיגמנטציית מלנין. כתוצאה מכך, במשך הזמן יוצר העור כתמים כהים אלו.
• היפרפיגמנטציה כתוצאה מצלקות, זיהומים או גירוי אחר: צורות שונות של גירוי עלולות להוביל לכתמים כהים כגון תגובה כתוצאה מניקוי יתר של העור, חתכים, שריטות ופצעים, תגובות אלרגיות, זיהומי עור ובייחוד פצעוני אקנה. לטיפולים רפואיים מסוימים, כגון טיפולי לייזר, יש פוטנציאל לגרום להיפרפיגמנטציה.
• מלסמה או כלואסמה: מופיעה בצורה סימטרית על השפה העליונה, עצמות הלחיים והסנטר התחתון אצל נשים מעל גיל 20. ההבנה הכללית היא כי היא נגרמת ע"י שינויים הורמונליים, וחשיפה ל UV מחריפה אותה. יש גם סוג המופיע רק במהלך הריון או בעת נטילת גלולות למניעת הריון ותרופות אחרות המשפיעות על ההורמונים. במקרה אחרון זה, שינויי הצבע ייעלמו בדרך-כלל לאחר סיום ההריון או לאחר שהאשה מפסיקה ליטול את התרופה.
• נמשים תורשתיים: כתמים קטנים אלו מולדים ומתחילים להופיע בסביבות גיל 3, ובאופן הבולט ביותר בגיל ההתבגרות. לאחר גיל 30, הם נותרים ללא שינוי פחות או יותר או נעשים בהירים מעט יותר. הקשר שלהם לקרני UV עדיין אינו ברור. אנשים עם עור בהיר, שיער אדמוני, שיער בלונדיני או עיניים כחולות, מועדים להם יותר.
ש. ספר לי עוד על מלנין והאופן שבו הוא פועל בעורנו?
המלנין הוא הפיגמנט הכהה שמיוצר ע"י העור בתגובה להתקפות מן הסביבה, ובהן קרינת UV, זיהומים, תגובות אלרגיות ופצעים. המלנין מיוצר ע"י תאים המתמחים בייצור פיגמנט באפידרמיס, הנקראים מלנוציטים, אשר מתאפיינים בזרועות קטנות הנשלחות לכל עבר, בדומה לתמנון. כל אחד מן התאים האלו נוגע בתאים רבים אחרים באפידרמיס – קרטינוציטים – כדי להפיץ מלנין.
כאשר העור ניזוק, הוא מעורר תגובת הגנה, אשר שולחת אותות למלנוציטים, להתחיל בצעדים הגנתיים. כתוצאה מכך, משחררים המלנוציטים מלנין, אשר עולה עד לחלקו העליון של גרעין תא העור. אם המלנין מיוצר בהתמדה ובאופן לא אחיד בעור, גם לאחר שהנזק ההתחלתי חלף, כתמים כהים ושינויי צבע יוצרים היפרפיגמנטציה על פני העור.
ש. האם אנו יכולים לשלוט בכל סוגי הפיגמנטציה?
אנו יכולים לטפל בכתמים הכהים הנגרמים ע"י מלסמה, כלואסמה והיפרפיגמנטציה בעקבות חשיפה לקרני UV או כתוצאה מצלקות, תגובות אלרגיות, זיהומים או גירוי אחר. איננו יכולים לטפל בתופעות כגון נמשים תורשתיים.
ש. מי מועד לפיגמנטציה חריגה?
אנו רואים כי לסוגי עור, שיש בהם יותר מלנין באופן טבעי, או שמגיבים בקלות על ידי יצור מלנין, יש סיכון גבוה יותר לשנויי צבע. אך כל אחד עלול להיות פגיע לפיגמנטציה חריגה. סוג הפיגמנטציה החריגה תלוי בגוון העור הטבעי. לדוגמה, אם העור מייצר יותר מלנין, הסיכויים גדולים יותר כי יהיו לך כתמים כהים כתוצאה מגירוי או צלקות של פצעונים. אם גוון העור בהיר יותר, כתמים כהים נוצרים באזורים החשופים לשמש. עור אסיאתי נוטה לפתח כתמים כהים מוקדם יותר מעור לבן.
אמנם פיגמנטציה היוותה בעיה עיקרית באסיה במשך מאות שנים, אך היא הופכת לבעיה עיקרית גם באיזורים אחרים, ובהם אמריקה הלטינית, המזרח התיכון ואפריקה. ובשעה שעור כהה נתון בסיכון גבוה יותר לסוגים מסוימים של היפרפיגמנטציה, עור לבן עלול גם לפתח כתמי גיל וחריגות פיגמנטציה אחרות, כך שהדבר הופך לבעיה גוברת כלל עולמית.
ש. כיצד משפיעה ההיפרפיגמנטציה על נשים ממוצאים אתניים שונים?
אצל נשים לבנות, ההיפר פיגמנטציה מופיעה באזורים של נזקי שמש, בצורת כתמי גיל, לא פעם בעקבות היווצרות קמטים. אצל נשים אפריקניות-אמריקניות, נגרמת ההיפרפיגמנטציה פעמים רבות כתוצאה מצלקות אקנה. אצל נשים אסיאתיות, כתמי הגיל מופיעים מוקדם יותר מאשר אצל נשים לבנות ולא פעם, ללא קמטים. וגם לנשים היספניות יש מצבורי מלנין שהן מכנות בשם "מנצ'ה".
ש. מדוע לדעתך יש התמקדות מוגברת בנושא היפרפיגמנטציה בתעשייה?
אף שלהיפרפיגמנטציה גורמים רבים ושונים, נזקי השמש הם האשמים הגדולים ביותר. גברים ונשים שנהגו להשתזף במשך שעות כשהיו צעירים יותר, רואים כעת את תוצאות נזקי קרינת ה UV, הידועים גם ככתמי גיל, ומחפשים באופן פעיל דרכים לטפל בבעיה זו. כמו כן חל מפנה "באפנת השיזוף". עור בהיר אופנתי כעת, וכתמי גיל נראים דרמטיים יותר על עור כזה. וסוף-סוף יש לנו טכנולוגיה שיכולה לגרום להבדל של ממש.
ש. מהן אחדות מן השיטות לטיפול מקומי בהיפרפיגמנטציה?
גם הקהילה הרפואית מכירה באתגרי הטיפול בהיפרפיגמנטציה. אחד מטיפולי "תקן הזהב" במרשם רופא הוא הידרוקינון 4%, שניתן להשיגו במרשם רופא בלבד. טיפולים מקומיים יעילים חלופיים כוללים מוצרים קוסמטיים המכילים נוגדי חמצון רבי עוצמה, המסייעים בהאחדת גוון העור.
ש. כיצד יכולים נוגדי חמצון מסוימים להילחם בהיפרפיגמנטציה?
המדענים מכירים בכך שהתגובה הבסיסית ליצירת מלנין היא תגובת חמצון, שבה חומרים מזינים חסרי צבע הופכים לפיגמנט בעל צבע בשם מלנין. לסדרת תגובות זו מסייע האנזים טירוזינז. נוגדי חמצון רבי עוצמה מסוימים מסוגלים למעשה להתנגד לתגובת חמצון זו. נוגדי חמצון, בייחוד פוליפנולים, נמצאים בתמציות רבות שמכינים מצמחים, ובהם ויטמין E, ויטמין C, חומצה פרולית, פרואנתוציאנידין מיין, פוליפנולים מתה ירוק, רסברטרול מיין וגניסטאין מפולי סויה. כל אלו הראו הצלחה מסוימת בשיפור גוון עור לא אחיד. באופן הראוי ביותר לציון, נוגד החמצון המצוי בשפע בצמח ה Dianella Ensifolia, יחד עם רכיבים רבי עוצמה אחרים, מראים ביצועים ברמת שיפור גבוה .
ד"ר דניאל ירוש, סגן נשיא בכיר, קבוצת חברות אסתי לאודר, מחקר מדעי בסיסי