תמונת אילוסטרציה. נטליה וודינובה בקמפיין 'קלווין קליין' לבושם 'אופוריה' לאישה.
הגנה מפני הרדיקלים החופשיים מאפיינת היום את רוב מוצרי הקוסמטיקה. מה הן אותן מולקולות שפוגעות באיכות החיים שלנו? מה הן עושות? ומדוע חשוב כל כך להיות מוגנים מפניהן
טליה שגב
הרדיקלים החופשיים (FREE RADICALS) מכונים גם "שודדי הטבע" ולא בכדי. מדובר במולקולות אשר "שודדות" מאתנו איכות חיים טובה יותר, יעילה ומשופרת – כשחלק גדול מכך נעשה באשמתנו אנו. אמנם, הרבה כבר נכתב על נושא זה ובכל זאת, אני בוחר להתייחס אליו כאן וכל זה למה? מכיוון שבכל פעם שאנו מרצים על נושא זה בפני קוסמטיקאיות, מטפלים הוליסטיים והקהל הרחב – אנו חשים עד כמה נושא זה מוכר ומובן באופן חלקי בלבד.
מה הם הרדיקלים החופשיים?
רדיקלים חופשיים הינם אטום או קבוצת אטומים, בעלי אלקטרון בלתי זוגי אחד או יותר. מבנה זה גורם לחוסר יציבות ולפעילות תוקפנית אשר שואפת להשלים ולייצב את האלקטרונים הבודדים. כך, רדיקלים חופשיים תוקפים מולקולות סביבם ומוציאים מהן אלקטרונים לשם השלמת המסלול. המולקולות שהותקפו הופכות בעצמן לרדיקלים חופשיים המסוגלים לתקוף ולהוציא אלקטרונים ממולקולות אחרות בתגובת שרשרת.
קיימים סוגים רבים של רדיקלים חופשיים, אך החשובים ביותר במערכות ביולוגיות הם אלה שמקורם בחמצן.
החמצן ההכרחי לחיינו- יכול ליצור נגזרות רעילות כאשר המבנה האלקטרוני המיוחד שלו אחראי לבעיה הזו.
חומצות השומן הבלתי רוויות המרכיבות את קרומי התאים מהוות מטרה ראשונית להתקפה ע"י הרדיקלים החופשיים בתהליך המכונה פרוקסידציה של ליפידים. חומצות שומן בלתי רוויות מתחמצנות, (מאבדות אלקטרונים) והופכות בעצמן לרדיקלים חופשיים. זו פעולת שרשרת המגבירה את הנזק התאי. חומצות שומן אלו מתפרקות והופכות לחומר אחר המופיע בדם ובשתן היכול לשמש כמדד לנזק החמצוני. הרס של חומצות השומן בקרומים מביא להגברת חדירות לתאים, הרס קרומי התאים הפנימיים פוגע בסינתזת החלבונים, בתפקוד המיטוכונדריות ובשאר פעילותו וחיוניותו התקינה של התא. הם פוגעים בנוקליאוטידים המסוגלים להביא לשבירת סיבי DNA,ולשינוי הצופן הגנטי ולאחר מכן להופעת מוטציות. אנו עדים היום לכך שנוהגים למנות את הרדיקלים החופשיים בין הגורמים להתפתחות הסרטן.
מה משחרר את הרדיקלים החופשיים?
המולקולות האלה של הרדיקלים החופשיים נמצאות בגוף באופן טבעי כיוון שהן תוצר לוואי של תהליכים מטבוליים, (של חילוף חומרים) כגון פעולת מחזור הדם, תהליך העיכול, תהליך הנשימה. כמו כן, מערכת החיסון מייצרת בין היתר רדיקלים חופשיים תוך כדי פעילותה. יצירת רדיקלים חופשיים הם חלק בלתי נפרד מהתהליך הדלקתי. תאים יוצרים אותם כאשר יש עודף או חוסר חמצן, הם גם נוצרים בזמן מאמץ גופני מואץ או ריבוי מאכלים עתירי שומן. בנוסף השפעה של גורמים פיזיים כמו שינויים בפעילות המוח או שינוי בבקרה על האיזון בין המערכת ההורמונלית והעצבית והן בשל גורמים כמו מתח דיכאון וטראומה. הגורמים האחרונים גם מהווים הסבר לסיבות של מחלות ניווניות.
קיימים לצערנו מקורות חיצוניים שהולכים ומתרבים כגון: זיהום אוויר, קרינה, מגע עם חומרים רעילים, עישון, אלכוהול, צריכת תרופות ותזונה לקויה.
תהליך הגליקוליזציה – פגיעה נוספת
תהליך נוסף בו פוגע הרדיקל החופשי הוא הגליקוליזציה: תהליך שבו משתנה מבנה החלבון והשפעתה של מולקולת סוכר. סוכר דם נוטה להתחבר עם חלבוני הגוף ולעוות את המבנה הבסיסי שלו. שיעור הנזק שגורם הסוכר לחלבון מצוי ביחס ישר לריכוז הסוכר בדם. ככל שעולה הגיל נוטה רמת סוכר הדם לעלות. ככל שמתארך משך זמן עליית סוכר הדם מתרבים תוצרי הלוואי של חלבונים פגומים והזדקנות העור מואצת ביתר שאת.
מחלות שנגרמות גם ע"י הרדיקלים החופשיים
יש לא מעט מחלות המוכרות לנו שהסיבה להתפרצותן נובעת גם עקב פעילות הרדיקלים החופשיים. המחלות הן: טרשת נפוצה, דלקת פרקים, מחלות אוטואימוניות, מחלות לב, ריאות, כבד ומחלות אלרגיות. כמו כן, הם גורמים ללא מעט נגעי עור למיניהם.
הרדיקלים החופשיים והעור
כחלק מן המפגיעה של הרדיקלים החופשיים בגוף אנו בתחום הקוסמטיקה מכירים את הרדיקלים החופשיים בשל פגיעתם בעור. הפגיעה בעור נעשית ע"י כך שהרדיקלים החופשיים "לוקחים" את האלקטרון החסר, או הדרוש להם, ממולקולות הקולגן בעור. התוצאה היא נזק לקולגן. כאשר נגרם נזק שכזה העור משנה את צבעו, מרקמו הופך נוקשה ומאבד מגמישותו והתוצאה הסופית נגזל מראהו הצעיר והעור מקבל מראה זקן ועייף.
אנטי-אוקסידנטים: נוגדי חימצון
מכיוון שתהליכים טבעיים אלו מתרחשים באופן מתמיד בגופנו ומחוצה לו, צריך היה הטבע לייצר חומרים מסויימים בכדי שיוכלו לנטרל את הרדיקליים החופשיים ולמנוע את הנזק העלול להיגרם על ידם. מרכיבים אלו נקראים אנטי-אוקסידנטים, (נוגדי חמצון) בעולם החי והצומח.
רכיבים אלו מגינים על גופנו מפני ההשפעות המזיקות של הרדיקלים החופשיים. תרומתם למניעת מחלות לעיכוב תהליכי הזדקנות ולעידוד פעילות מערכת החיסון היא רבה. הם משפרים את מעבר החמצן בגוף והתוצאה המתקבלת היא מראה בריא וצעיר.
לכן, כדי להתגונן מפני פגיעתם צריך גם לצמצם את הנזקים ויתרה מכך, לדעתי, להשקיע יותר במערכת ההגנה הפנימית והחיצונית.
שיטות טיפול
לתפיסתי, חשוב להבין את האופן בו פועל הגוף ולטפל בו באמצעי טיפול ומניעה מתוך מענה לתא הבודד ועד המערכת כולה. זו הסיבה שבחברת 'DermiSense International' פיתחנו מוצרים שמכילים חומרים פעילים חיוניים בריכוזים גבוהים כדי לבלום את הפעילות ההרסנית של הרדיקליים החופשיים. מדוע חשוב להשתמש במוצרים: משום שהם
משפרים את יכולת הגוף להתמודד מול מחלות; מעודדים פעילות תקינה של המערכת החיסונית ומשקמים אותה; כשהמוצר מכיל אנטיאוקסידנט טבעי הוא מונע תהליכים של דלקות תת-קליניות, מקרו צלקות, ומשפר את הקמטים; השימוש במוצרים מהווה קו הגנה נוסף לחומרים נוגדי חמצון טבעיים של הגוף המעכבים את ייצור החומצה האראכידונית, ובכך מאטים תהליכי הזדקנות; הוא מאזן בעיות הורמונאליות ועצביות ומצמצם למינימום את לחץ החמצון; הוא משלים את צרכי התזונה עם ערכים קלוריים נמוכים; כאשר המרכיבים נשארים עשירים בחומרים פעילים, אלו מייצבים את המבנה המולקולארי של התאים ומזרזים במקביל בנייה של תאים חדשים ובריאים וכך הם מונעים נזק תאי ועצירת שרשרת החמצון.בדרך פעולתם מקלים על תופעות גיל המעבר, (מנופאוזה).
ועצה אחרונה
כדי להתגונן מפני השפעתם המזיקה של הרדיקלים החופשיים צריך להוריד מהתפריט את הפחמימות הפשוטות, לנטרל ולנקות רעלים ובקטריות מזיקות ממערכת המעיים, כדי לאפשר דיפוזיה נכונה.
טליה שגב היא יועצת מרצה וחברת ההנהלה DermiSense International המרכז הבינ-תחומי למוצרים אבחונים וטיפולים