כ-90% מבעיות העור בעולם הקוסמטיקה נובעת מקרינת השמש. מה באמת חשוב לדעת כשמדברים על הגנה מפני השמש? הכול על ההגנה מפני סכנות השמש
אבישי אשכנזי
מספרים שבתקופת איסור מכירת האלכוהול בשנות ה-20 באמריקה, אלכוהול אושר להימכר רק באיים שמחוץ לארה"ב. המבריחים האמריקאים אשר נסעו להביא אלכוהול לאמריקה שמו לב שתושבי האיים שזופים מהשמש. על מנת להראות שייכים לאיים המבריחים נהגו להשתזף…
אחרים מאמינים שאת השיזוף כאופנה החלה קוקו שאנל כשרצתה לייחד את מראה הדוגמניות הלובשות את בגדיה (עבורי, אלפי הצרפתים המשתזפים עד כלות בחופי תל אביב זו ההוכחה הטובה ביותר…).
השמש היא מקור האנרגיה העיקרי של החיים בכדור הארץ היא מפיצה את האור שמשפיע יותר מכל דבר אחר על פעילות החיים שלנו, היא מקור למיתוסים לדתות וכתות מסוימות וגם בעולם הקוסמטיקה ישנם מיתוסים לא מעטים, כאלה שעל הקוסמטיקאית להכיר ולהבחין- מה באמת מיועד להגן על העור ומהי מניפולציה של חברות מסחריות.
כמה מילים על קרני אור
קרני האור הן חלק קטן מספקטרום הנקרא קרינה אלקטרומגנטית הכולל בין היתר קרניים קצרות ביותר כגון קרני גמא, קרני X, ועד קרניים ארוכות יותר מקרני האור כגון, קרני מיקרו, קרני רדיו וטלויזיה ועוד. את מידת הקרינה אומדים ב-nm, (ננו-מטר). בעולם הקוסמטיקה אנו עוסקים בקרני "האור הנראה" ((400nm-700nm. בקרני UV שהן קצרות יותר ((280nm-380nm ובקרני אינפרא רד (IR) שהן ארוכות יותר מקרני "האור הנראה". ("אור נראה" כשמו כן הוא: אור שאפשר לראות בעין כמו אור כחול ממנורת LED, או קשת בענן).
קרני האור מכילות אנרגיה ובפיזיקה מגדירים את נוכחותן כחבילות אנרגיה הנקראות פוטונים. כל קרן אור מכילה רמות אנרגיה שונות. לדוגמה, קרן UVB מכילה פי 1000 יותר אנרגיה לפוטון מאשר ) .UVAבנושא החשיפה לשמש, קרני UVB מזיקות פי 5-10 בשעות השיא של השמש (10:00-14:00) מקרני UVA.
האינטרקציה של הפוטון עם הגוף מייצרת אפקט הנקרא אפקט פוטו-ביולוגי המבוסס על מעבר אנרגיה. הפוטון מעניק את האנרגיה שלו למולקולות אשר יוצרות שינוי כימי או פיזיקלי בחומר שעשוי להועיל ברמות אנרגיה מסוימות או להזיק ברמות אנרגיה אחרות. כלומר בחבילת פוטונונים יש יותר אנרגיה לכן חשיפה לקרני UVB היא יותר מסוכנת לנו, כי חודרת לגוף קרינה גדולה יותר.
בקוסמטיקה משתמשים גם בתדרים הנראים וגם בקרני אור שלא ניתן לראות.
גלי האור שונים
בתאים החיים קרני האור הנראה נספגים באופן אשר אינו מזיק ועל כן משתמשים בקרני האור, כגון בטכנולוגיות LEDהמיועדות לרפואה אסתטית, על מעט להפעיל אפקט פוטו ביולוגי חיובי על התאים.
הפגיעה המשמעותית בתאים החיים נגרמת על ידי קרני UV ברמות 260nm-280nm. האנרגיה הנקלטת בתא גורמת לשינויים ביו כימיים כגון אי סדרים במימברנה של התא, השפעה על פעילות אנזימים, חומצות אמינו וחלבונים, כמו גם שינויים בפעילות ה-DNA. (DNA היא מולקולת חומצת גרעין המכילה את כל המידע התורשתי לבנייתם של כל החלבונים ושאר רכיבי התא), פגיעה בה עלולה לגרום לסרטן העור.
חשוב לדעת כי הפגיעה מקרני השמש נגרמת לא רק מכמות זמן החשיפה אלא מעוצמת הקרינה ביחס לזמן, או במילים אחרות כמות הקרינה שהגוף ספג במהלך החשיפה לשמש.
השיזוף הינו הסימן הטוב ביותר להשפעת הקרינה על התאים. המלנוציטים והקרטינוציטים הם בעלי פיגמנט כהה והפעילות המוגברת שלהם להגנת התאים מפני הקרינה, היא זו אשר מעניקה את המראה השזוף.
כ-90% מבעיות העור בעולם הקוסמטיקה נמצאות תחת ההגדרה "פוטו אייג'ינג" הנובעת מקרינת השמש, קמטים, כתמים, עור נפול ושינויים בגוון העור.
חומרים פעילים המופיעים במרבית מוצרי ההגנה מפני השמש
ביגוד הוא ההגנה הטובה ביותר, קרם הגנה נועד למנוע כוויות ולהגן בזמן פעילויות שיגרתיות במהלך היום אך הוא לא יכול למנוע או לטפל בכל האספקטים של "פוטו אייג'ינג". החומרים הפעילים להגנה מפני השמש מתחלקים לשתי קטגוריות:
1. הגנה כימית, פועלים ברמה הכימית על מנת לספוג קרני UV ולהפוך אותם לחום, ההשפעה שלהם זמנית ולכן יש לחזור על השימוש לעיתים קרובות.
2. הגנה פיזיקלית פועלת בצורה שונה, היא מורכבת מחלקיקים המחזירים או מנווטים את קרינת ה-UV תוך ספיגת כמות קטנה של אנרגיה. הם לא נפגמים בזמן הפעילות ולכן הפעילות שלהם על העור ארוכה יותר.
החומרים הפעילים מחולקים לשלושה קבוצות:
קבוצה א: סופגי UVA 320nm-360nm כגון:
Benzophenone (הכולל גם oxybenzone, dioxybenzone, (sulisobenzone – השימוש העיקרי בבנזופנון הינו כחומר פעיל משני כדי להגדיל את ספקטרום ההגנה ולהגן על חומרים פעילים אחרים מפני פגיעת הקרינה.
) Avobenzone Parsol 1789) חומר פעיל חשוב להגנה מפני UVA. מחזיק עד 5 שעות באופן אופטימלי כש36% מהחומר נהרס בזמן הקרינה המיידית. שילובו עם חומרים משניים או עם הגנה פיזיקלית מעניק לו זמן פעילות ארוך יותר.
Menthyl anthranilate (Meradimate) – סופג אופטימלי קרני 336nm – חומר פעיל לאורך זמן רב עם מינימום רגישויות. החומר שמנוני ועבה ולכן משתמשים בו בריכוז נמוך כחומר משני התומך בחומרים פעילים אחרים כמו ה Avobenzone.
קבוצה ב': סופגי UVB 290nm-320nm
Cinnamates ((Octyl methoxycinnamate– חומר פעיל איכותי ויציב בעל ספיגה מקסימלית של קרני 305nm. מרבית חברות הקוסמטיקה משתמשות בו לקרם ייעודי להגנה או ללחויות /מייק אפים המעניקים גם הגנה.
Salicylates – חומר פעיל מצויין ל UVB. למעלה ממחצית מחברות הקוסמטיקה משתמשים בו לאור השימוש הבטוח עם מינימום דיווחים על אלרגיות.
נגזרת של PABA – תרכובת של ויטמין B בעל סיכון לאלרגיות וגירוי יתר ואף חשוד כמסרטן. מרבית חברות הקוסמטיקה הפסיקו להשתמש בו.
קבוצה ג': מקדמי הגנה פיזיקליים
טיטאניום דיאוקסיד – חומר פעיל המוקטן לחלקיקים מקרונים בגדלים שונים על מנת להחזיר ולפזר בצורה אופטימלית את קרני הUV. החיסרון העיקרי של הטיטאניום דיאוקסיד הוא המעטה הלבן שהוא משאיר בעת המריחה והוא נפוץ בעיקר בקרמים לשימוש בחוף הים.
זינק אוקסיד – מפותח על ידי מרבית החברות בגודל אחד, הוא מתאים יותר לשימוש בקרמים להגנה יומיומית. לאור יתרונותיו בשיקום העור משתמשים בו ברוב מוצרי ההגנה לשמש.
חישוב מקדם ההגנה
המונח SPF הינו ראשי תיבות של המילים, Sun Protection Factor והוא מציין את הזמן שתכשיר ההגנה מאפשר לנו, בתיאוריה, להיות מוגנים מפני קרני UV ללא אדמומיות ביחס לזמן שהיה לוקח לעור להפוך להיות אדמומי באם לא היינו משתמשים בקרם הגנה. אך החישוב של הזמן כפול גובה מקדם ההגנה הינו מטעה ועלול להכשיל אותך בייעוץ ללקוחה.
על פי ארגון הסרטן האמריקאי (Skin Cancer Foundation) יש להשתמש לכל הפחות בקרם הגנה עם SPF15 מאחר והוא מונע מ93% מקרני UV לפגוע בעור.
SPF30 מונע מ 4% נוספים בלבד (97%) מקרני UV, והגנה מעל SPF30 תורמת במעט יותר.
SPF30 מומלץ לבעלי עור רגיש, למשתמשים בפילינגים עמוקים או במוצרים המשלבים חומצות, חולי סרטן ואנשים עם סיכון גבוה לחלות בסרטן.
חברות הקוסמטיקה כיום משלבות סוגים ואחוזים שונים מבין החומרים הפעילים אשר צויינו להלן על מנת להעניק הגנה רחבה ככל האפשר תוך התייחסות לנוחות השימוש.
מוצר איכותי צריך להימרח בשכבה דקה ואחידה, חשוב שהחומר לא יתפרק, שיתמודד עם סבום, זיעה, תרופות או מוצרי קוסמטיקה נוספים.
והטיפ הכי חשוב: למרוח את הקרם כחצי שעה לפני היציאה לשמש ולעשות שימוש חוזר בקרם ההגנה לאורך היום.
אבישי אשכנזי הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי, חברת קוסמטיקום
צילומים: אימג' בנק ישראל
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם