ד"ר הנרי רון, מומחה לשיקום הפה
כאשר אנחנו מדברים על שיקום הפה אנחנו בעצם מדברים על שני מישורים: החזרת הפונקציה למטופלים כדי שיוכלו ללעוס, לטחון, ובעצם לתפקד, מצד שני, מתן אסתטיקה למטופלים , שהוא טיפול חשוב ביותר. האסתטיקה בשיניים מתאפיינת בשני דברים: צורת השיניים וצבע השיניים. כיום כאשר הציבור מדבר על צבע השיניים אנחנו מתרכזים בהלבנת שיניים.
ישנם שני סוגים של הלבנה: הלבנת שיניים לא ויטליות והלבנת שיניים וויטליות. הלבנת שיניים לא ויטליות היא הלבנה של שיניים אשר עברו טיפול שורש מסיבה של עששת, ריקבון, הרס, או תאונה ועם הזמן שינו את צבען לכהה יותר.
לפנינו דוגמא של בחורה צעירה שקיבלה מכה בשן קדמית, השן נשברה, עברה טיפול שורש ואחרי כמה חודשים השן שינתה את הצבע לחום-אפור. במקרה כזה אנחנו יכולים לעשות הלבנה לא ויטלית של השן הפגועה, על ידי שימוש בחומר שמוחדר לשן וגורם לחימצון ריקמת השן, מכאן גם השם "הלבנה פנימית". לאחר מספר ימים, שהמטופלת הולכת עם החומר הנ"ל, השן משנה את ציבעה לבהיר וטיבעי יותר. אבל בזה, לא ניגמר הטיפול. בגלל שהשן שבורה, צריך לשחזר אותה. אפשר לשחזר אותה באמצעות חומר לבן שמיועד למטרה זו ועל ידי כך, על ידי שילוב של הלבנה פנימית ושימוש בחומר שיחזור מחזירים את הצבע, את הצורה ואת החיוך למטופלת.
הסוג השני של ההלבנה הוא הלבנה ויטלית, או – הלבנה חיצונית וזהו הסוג הנפוץ יותר עליו מדברים היום. למעשה, אנחנו רוצים להגיע ממצב של שיניים כהות למצב של שינייים לבנות, מבריקות ובוהקות. ההלבנה הויטלית יכולה להיעשות או במרפאה או בבית המטופל.
הלבנה שנעשית במרפאה (In Office) היא על ידי שימוש בחומרים עם ריכוז חומר מחמצן גבוהה יותר אשר נותנים תוצאה מידית אך לרוב לא מחזיקה מעמד זמן רב מידי. זוהי הלבנה שנעשית באמצעות: לייזר, מנורות אור מרוכז וכד'. יחד עם זאת, אפשר לעשות גם הלבנה בבית וזוהי ההלבנה הביתית. ההלבנה בבית יכולה להיעשות על ידי קניית תכשירים בבתי מרקחת, תכשירים כמו סטריפים או לקות שמורחים על השיניים. תכשירים אלה הם בריכוז נמוך והתוצאה שלהם אינה משביעת רצון. תוצאות ההלבנה הטובות ביותר ניתנות להשגה על ידי הלבנה ביתית שנעשית בפיקוח רופא שיניים, עם חומרים מחמצנים בריכוז גבוהה. הלבנה זו מחזיקה מעמד זמן רב.
הרופא מכין פלטה מדויקת לשיני המטופל, נותן למטופל חומרים והמטופל שם את החומרים הללו בפיו, למשך מספר שעות ביום או בלילה, לאורך של כשבועיים-שלושה. כך מתקבלת תוצאת הלבנה ארוכת טווח ויציבה. יחד עם זאת, תיתכן התפתחות של רגישות בשיניים ובחניכיים בתקופת ההלבנה.
הנה לפנינו מקרה של גברת שרצתה לעשות הלבנת שיניים. כפי שרואים בתמונה, השיניים הם מעט צהובות וכהות. היא עשה הלבנה ביתית במשך כשלושה שבועות ולאחר סיום הפרוצדורה התקבלה תוצאה שנראית בתמונה בצד שמאל, שיניים בהירות יותר, לבנות ומבריקות יותר. צריך לשים לב שגם הצבע הלבן שהתקבל הוא לא צבע אחיד לאורך כל השן. בחלקים מסוימים השן עדיין מעט יותר צהובה ובחלקים אחרים היא לבנה מאוד בהתאם למצב ההתחלתי. הדבר הזה הוא לא פוגם בתוצאות ההלבנה אלא מחזק אותה בכך שנשמר המראה הטבעי של השן שהוא לא צבע אחיד לאורך כל השן אלא שילוב גוונים. הינה מקרה נוסף שבו רואים את תוצאות ההלבנה. בהתחלה נעשתה הלבנה רק בלסת העליונה ורואים שינוי צבע ניכר ביחס ללסת התחתונה ולבסוף גם הלסת התחתונה הולבנה.
המקרה הזה מתאר אף הוא הלבנה של לסת עליונה ולסת תחתונה. זהו מקרה מאוד קשה מפני שהצבע ההתחלתי הוא כהה מאוד ויש קווי רוחב של צבע על השיניים.
לאחר שמנסים לעשות הלבנה, יש שיפור במצב, יש הבהרה של השיניים, החיוך נראה הרבה יותר יפה, בהיר וכובש אבל עדיין אם מתבוננים לעומק אפשר לראות שחלק מהשיניים הן בעלות גוון חום כהה שלא מגיב להלבנה. במקרים כאלה צריך לשקול פתרונות אסתטיי חלופיים כדי להגיע לתוצאה מצוינת. ישנם פתרונות כאלה. הפתרון הטוב היותר למצב כזה הוא ביצוע ציפויים מחרסינה ועל כך הסבר בהזדמנות אחרת.