לבעיות מסוימות המתגלות בשתלי הסיליקון יש פיתרון – פוליאורתן
ד"ר ערן חדד
ניתוחי הגדלת חזה מהווים כמחצית מכלל הניתוחים הפלסטיים במדינת ישראל.
בכל שנה, מבוצעות במדינת ישראל כ-6,000 הגדלות חזה לערך. במרבית הניתוחים, מוחדרים לשד שתלים בעלי מעטפת סיליקון קשיחה עם תוכן של ג'ל סיליקון. בטיחותם של שתלים אלה נחקרה רבות והוכחה זה לא מכבר.
בכל מטופלת העוברת הגדלת חזה, נוצרת מעטפת סביב השתל. המעטפת מהווה תגובה נורמאלית ומהווה ניסיון של הגוף לבודד את השתל המהווה גוף זר. מדובר בעצם ברקמת צלקת פנימית סביב השתל. במצבה הנורמאלי, מעטפת זו עדינה ולא מורגשת.
הבעיה נוצרת כאשר המעטפת מתקשה, מצב הקרוי התקשות קופסית (קפסולה). מדובר באחד הסיבוכים הקשורים לשתלי סיליקון המתרחש בכ-15% – 10% מהמטופלים בטווח 10 שנים ממועד ההגדלה. כאשר מעטפת מתקשה מראה השד יכול להשתנות למראה כדורי, הוא מתקשה, יכול להתעוות ויוצר אי נוחות ואף כאב.
קופסית עשויה להיווצר זמן קצר אחרי הניתוח, או שנים רבות לאחר מכן. ככלל, הסיכוי להתפתחות התקשות קופסית גדל ככל שעובר ארוך יותר מהניתוח. הסיבה להתקשות קופסית אינה ידועה ולא ניתן לחזות את התפתחותה, או לבצע בדיקות מקדימות לגילויה. לא נמצא קשר למאפיינים דמוגרפיים, או רפואיים של המטופל ולכן לא ניתן לצפות אצל מי היא תתפתח. לעיתים, קיימת סיבה ברורה להתקשות
– דלף של שתל, דימום בזמן ניתוח ההגדלה, זיהום, או הצטברות נוזלים בכיס אך מקרים אלו מהווים חלק קטן מאוד מכלל התקשויות הקופסית.
לפני מספר עשורים פותחו שתלים עם תוכן סיליקון ג'ל הדומה לאלו הרגילים, אך המעטפת שלהם עשויה מסיליקון אלסטי דק עם עמידות כימית ומכאנית טובה ומסביב לה חומר הקרוי פוליאורתן. מעטפת פוליאורתן זו יוצרת חספוס סביב השתל המאפשר לגוף להצמיח רקמה אל תוך מעטפת השתל. כתוצאה מכך, שתלים אלה, המיוצרים ע"י חברת SILIMIED , גורמים לירידה משמעותית בשיעור התקשות הקופסית. השד רך ונותן מראה טבעי. כמו כן, כתוצאה מצמיחת הרקמה, השתל מתקבע במקומו, עובדה השומרת על התוצאה האסתטית בטווח הארוך.
השימוש בשתלים אלה הפך פופולארי לאחרונה וניכר כי יותר ויותר רופאים משתמשים בשתלים אלו.
יש לזכור, כי בניגוד לשתלי הסיליקון הרגילים, אין לשתלים אלו את אישור מנהל התרופות והמזון האמריקאי, ה- FDA. אולם, השתלים אושרו לשימוש לפני מספר שנים ע"י משרד הבריאות הישראלי.
יש להבין כי העובדה שהשתלים לא אושרו ע"י ה- FDA, אינו אומר כי הם מסוכנים, אלא שהם לא נחקרו מספיק על מנת לתת תשובה ברורה. עד כה, לא הוכח סיבוך משמעותי הקשור בשימוש בשתלים אלו, למרות שהם נמצאים בשימוש למעלה מ-30 שנה.
לאור זאת, גישתי היא שיש להשתמש בשתלים אלה באופן מושכל. יש ליידע את המטופלת בנתונים הקיימים על מנת לסייע לה בקבלת ההחלטה.
לדעתי, שתלי הסיליקון הרגילים הינם בטוחים ויעילים, ולכן השימוש בהם בטוח במידה דומה לאלו של שתלי הפוליאורתן בהגדלה ראשונית.
יש לשקול שימוש בשתלי פוליאורתן במספר מצבים. כאשר מטופלת מפתחת התקשות קופסית ועליה לעבור ניתוח נוסף, הסיכוי להתפתחות קופסית חוזרת גדול – לכן, לשתלי הפוליאורתן יתרון מסוים.
כמו כן, כאשר קיימת היצמדות בין השדיים לאחר הגדלת חזה, עקב חיבור בין החללים אליהם מוחדרים השתלים – שתלי הפוליאורתן יכולים להועיל בזמן תיקון שכן חוסר תזוזתם מהווה יתרון גדול.
הכותב, ד"ר ערן חדד – מומחה בכירוגיה פלסטית
צילום: אימג' בנק ישראל