מהי אבנית בשיניים?
אבנית בשיניים היא למעשה רובד של חיידקים (בגוון צהוב-חום) הנדבק בחוזקה על השיניים ומכיל שאריות מזון, פסולת של תאים ובקטריות של מלח, קלציום וזרחן. האבנית מופיעה בדרך כלל מתחת ומעל לקו החניכיים, על השיניים העליונות, התחתונות, הקדמיות והאחוריות כאשר היא נוטה להיווצר בעיקר בשיניים הקדמיות והתחתונות.
הגורמים המשפיעים על הצטברות אבנית בשיניים
הגיינת פה לקויה: יש להקפיד על צחצוח שיניים פעמיים ביום (בוקר ולילה).
חשוב שהצחצוח ייעשה עם מברשת שיניים רכה (רצוי חשמלית) שתגיע אל
כל הפינות בשיניים, לנקות בין השיניים עם חוט דנטלי ולשטוף עם מיי פה לפחות פעם בשבוע.
שמירה על היגיינת הפה בצורה נכונה תסייע להפחתת האבנית (לא תמיד תצליח למנוע אותה לגמרי). לכן רצוי מאד ללכת לטיפול אצל שיננית.
חומציות: כשאנו אוכלים מזון, החיידקים בפה מפרקים את הפחמימות של המזון לחומצה, שמשתלבת עם שאריות חלקיקי המזון והרוק – וכך יוצרת רובד.
ההשפעה של האבנית על בריאות החניכיים: האבנית בעלת מרקם מחוספס הפוגע במרקם השן ומגרה את רקמת החניכיים. האבנית גורמת לריח רע בפה ותורמת להתפתחות בעיות שיניים שונות לרבות חורים בשיניים, דלקת חניכיים, נסיגת חניכיים ומחלת חניכיים.
מחקרים עדכניים חשפו גם קשרים אפשריים בין מחלות חניכיים ומצבים בריאותיים אחרים, כולל דלקת ריאות, דמנציה ומחלות לב.
לא לשכוח: שיננית! לאבנית יש השלכות אסתטיות על נראות ובריאות הפה. כאשר קיימת אבנית בשיניים, יש צורך לטפל ע"י שיננית. מברשת שיניים אינה יכולה להסיר את האבנית ולכן דרוש ניקוי מקצועי. האבנית ספוגה ברעלנים שנוצרו על ידי חיידקים ומהווה לחץ מכני הגורם לגירוי כימי בחניכיים. לכן ללא הסרת האבן באופן מקצועי על ידי שיננית, לא ניתן לרפא דלקת חניכיים לבד.
חשוב מאד ללכת לטיפול אצל שיננית פעמיים בשנה
(למעשנים רצוי 3 פעמים בשנה), כל שכן אם יש לך כבר אבנית בשיניים.
בעת הטיפול אצל השיננית מוסרת האבנית, וכך
מראה השיניים חוזר להיות חלק ולבן. בסיום הטיפול, התייעצו עם השיננית על משחת השיניים
היעילה ביותר לשמירה מפני הצטברות אבנית ועל מי פה אנטי-בקטריאליים שיסייעו לכם להפחית
את כמות החיידקים בפה.
הכירו את הפריודונט!
הפריודונט הוא המומחה למחלות חניכיים והאדם המקצועי ביותר בתחום הפריודונטיה. הוא בעל הידע התיאורטי, המעשי והמעודכן בכל החידושים וההתפתחויות בתחום השתלות השיניים והבקי ביותר בטכניקות עדכניות בתחום בניית עצם ושתלים.
לכן, במקרים שיש נסיגת חניכיים ו/או מחלות חניכיים, יש לפנות לפריודונט מומלץ להמשך טיפול ולבניית תוכנית מותאמת אישית. רצוי מאד להגיע לבדיקה כבר כשמתגלים סימנים ראשונים באיזור החניכיים (דימום, נפיחות, רגישות), על מנת שיהיה ניתן לטפל בזמן ולמנוע נזק בלתי הפיך.
אילוסטרציה: depositphotos מאמר זה בחסות ד"ר עומר כהן – מומחה חניכיים