שילוב מזרח ומערב – עיטורים בסגנון הודי מודרני לכלות בערב החינה וביום הכלולות, ולא רק. על הפקת "שילוב מזרח ומערב – עיטורים בסגנון הודי מודרני".
גילה צדוק
כשאני חושבת על הודו הקסומה אני מרגישה שקיים חיבור טבעי בין האמנות התימנית, שמעולמה אני באה, לבין האמנות ההודית האותנטית. כמה דומה היא בצורתה. מבחינתי זה מעין סגירת מעגל מימי ילדותי, כאשר בתי הקולנוע היו מקרינים את מיטב הסרטים ההודיים ועד היום כמאפרת המלמדת בסדנאות את אותה אומנות. מאז ומתמיד הייתה בי אהבה גדולה לצבעוניות הרבה שההודים ניחנו בה. למראה התכשיטים המיוחדים ומיקומם על גופן של הרקדניות, וכן עיטורי הגוף המצוירים בחינה. התמימות הרבה מול העושר הצבעוני שהצטייר בסרטים אלה, השפיע עליי מאוד אז.
היום לאחר שנים, כמאפרת מקצועית וכאמנית בציורי פנים וגוף, מצאתי עצמי חושבת לא מעט על אותה תקופת ילדות, ומכאן עלה הרעיון של הפקת "שילוב מזרח ומערב – עיטורים בסגנון הודי מודרני".
בהפקה זו אני מביעה את החיבור הבלתי ניתן לערעור בין ישראל להודו, שהרי במהלך עשרים השנים האחרונות קיים מעין מגנט בין העם היושב בציון לחיי התרבות בהודו. מאות אלפים כבר ביקרו במזרח ועדיין הנהירה נמשכת. את ההדגש לאותה תחושה אני מביעה ע"י ציורי הגוף של הטאג' מאהל מול מגדל דוד על גוף הדוגמניות שלי.
עיטורים ושימושם:
השימוש בעיטורים אלו מתאים לדוגמא לכלות בערב החינה וביום הכלולות. לקראת ערב החינה יעוטרו הכלות לאורך ידיהן ורגליהן, כמו גם עיטורי העיניים. מראה של כלת השמחה ישובב נפש ויקבל מראה מיוחד במינו. הקישוט ייעשה בצבע שחור או חום כהה, וילווה בהדגש מטאלי מוזהב, כסוף, או ברונזה עדין באזורים מסוימים שלו.
ביום החתונה, הכלות לפי בחירתן תלבשנה שמלה חשופת גב. יש שתבחרנה להחליף בגדים במהלך ערב החתונה כשהבגד חושף גב ורגל, לדוגמא. במקרים אלה ניתן לעטר את הגב בעיטור לבן מדהים מלווה בהדגש עדין באחד מהצבעים שציינתי כנקודות אור מיוחדות ואת הרגל החשופה בצבעים שיהלמו את צבעו של הבגד הנבחר. תוספת של נצנצים רק תעשיר את המראה.
בשני המקרים השימוש יהיה בצבע מים היורד באמצעות מגבון לח, או מים וסבון. את העיטור ניתן לקבע עם מקבע (Fixer). אפשרות נוספת לקיבוע ואולי אפילו עדיף, הוא ספריי לשיער.
איפור הודי:
ברוב המקרים איפור הודי הינו איפור מעודן עד טבעי. אך בערב החינה והכלולות האיפור ההודי נבדל משאר סגנונות האיפור על ידי כך שהעיניים והשפתיים מודגשות באותה מידה. קרן נחמיאס, שביצעה את האיפור בהפקה זו, מסבירה כי השתמשה במייק-אפ בגוונים של 'שזוף קל'. גבותיה של הדוגמנית הודגשו בצללית יותר כהה ממה שמשתמשת בדרך כלל, אשר נותן דגש לגבה ולמסגרת העין. איפור העיניים הודגש בצבעים חזקים כמו בורדו, אדום, צהוב או זהב. תיחום העין בעיפרון שחור או חום כהה אשר משוך בקו כלפי חוץ. חשוב לציין שבאיפור הודי מושכים את הריסים עם הרבה מסקרה. את השפתיים מגדילים בעזרת שפתונים אדמדמים וליפגלוס זהב. איפור הודי כזה חייב להיות מאוד צבעוני ומושך.
עיטורי החינה ומשמעותם בעדות השונות:
בעיטורי החינה ניתן להבחין בסמלים שונים, הכוללים צורות גיאומטריות רבות, מוטיבים מהצומח, כמו עלים ופרחים, וכן דמויות של פסלים ובני אדם. יש קעקועים שייראו בהם חיות, כמו דגים, המציינות פוריות ושגשוג, ציפורים המציינות גורל, נשר הכוח, הסלמנדרה את נפש האדם המחפשת את האור, הנחש את כוח הריפוי, הצב – הגנה מפני הרוח הרעה, יד – הגנה מפני הרשע, עין – הגנה מפני העין רעה. גם למיקומם של הקעקועים יש סמליות.
תלבושות הכלה ותכשיטיה:
ערב חתונתה של הכלה הינו הרגע החשוב בחייה. הכלה לבושה במיטב תלבושות הפאר ומעוטרת בתכשיטים כבדי משקל על צווארה וידיה. כל אלה אמורים להבליט אותה על פני הקרואים בערב חופתה. מעבר לתכשיטיה הרבים היא תעוטר בפרחים צבעוניים לרוב, המדיפים ריחות משכרים. שפע התכשיטים הכבדים מבטא את המעבר למסגרת חדשה ומחייבת בחייה שיש בה כובד נפשי ורוחני, כמשקלם של התכשיטים ממש, וכן ערך וחשיבות כערכם של התכשיטים.
טקס החינה בקהיליות היהודיות:
הטקס מציין עבור הכלה מעבר מהחופש בבית הוריה לחיים נוקשים וחסרי שוויוניות הצפויים לה בחייה החדשים. מעין שלב מעבר ממצב אחד שהוא החינה למצב שני המתחיל ממש לאחר יום חתונתה. טקס החינה מבטא נאמנות, אהבה ופוריות בחיים העתידיים של בני הזוג.
לכל תהליך הכנת החינה לקראת האירוע בקהילות היהודיות למשל, יש סמליות הקשורה לחיי הזוג לפני ואחרי נישואיהם. אפילו למילה "חינה" יש משמעות והיא הקשר של הכלה לאלוהים (האות י') ו-3 האותיות הנוספות (ח' נ' ה') מסמלות את חובתה של הכלה ל: חלה, נידה והדלקת הנר.
טקס החינה קנה לו שם והשפעה רבה בקרב הצעירים מבני עדות המזרח בעיקר התימנים והמרוקאים הנישאים היום. הטקס התחבב גם על בני עדות אחרות גם אם אינן מעדות המזרח.
תופעות לוואי – אלרגיה – נזקים:
בהודו כמו בארצות רבות בהן אומנות הקעקוע בחינה קורצת לתיירים המבקרים בה, מתפתחת "תעשייה" של קעקועי חינה. מי שביקר בהודו יכול היה לראות המוני מקעקעים בחינה המשתמשים במזרקים או בקונוסים המיוצרים על ידם.
זמנם של התיירים מוגבל במהלך הטיול, כמו כן לרוב אינם מבינים דבר על החומרים שמהם החינה נוצרת, הם ממהרים לעשות קעקועי חינה זמניים כאשר הם בטוחים כי החינה מיוצרת מחומרים טבעיים. המקעקעים מודעים לעובדה כי ביקור התיירים במקום הינו אקראי וקצר וכי לאחר הקעקוע ספק אם יפגשו בהם שוב, לכן הם מוסיפים תוספות לתערובת החינה על מנת שהיא תתקבל שחורה ומרשימה בעת העיטור. הם מוסיפים לה חומרים כמו חנקת הכסף, מי חמצן ופראפנילנדיאמין. החומרים הללו מקצרים את תהליך התקבעות הקעקוע על הגוף ומעניקים לו גוון שחור. מרכיבים אלה ידועים כחומרים אלרגניים – PDD. התוצאה של מגע זה עם העור יכול להיות נזק בלתי הפיך, כמו צלקות מכוערות, צריבות וגירוד מתמשך.
במידה ואתם קונים את החומר ממקעקע או מבקשים לקעקע את עצמכם – חשוב וחובה לשאול את המקעקע כמה זמן צריך להשאיר את החינה על היד ואיזה צבע מתקבל לאחר ההורדה. אם התשובה תהיה ששעה אחת תספיק והצבע שיתקבל יהיה שחור, תסיקו מכך שהמקעקע משתמש בתוסף המסוכן מאוד שעלול לגרום למצב בלתי הפיך. אם המענה לשאלה יהיה מספר שעות או ככול שתשאירו את החינה לזמן ארוך יותר הצבע שיתקבל כתום יותר תסיקו מכך שאין חשש.
• הייתי ממליצה לא לקעקע ילדים מתחת לגילאי 10 שנים אפילו אם קיבלתם אישור מההורים.
מרכיבים להכנת החינה:
נוהגים לערבב אותה עם אינדיגו, תה, קפה, ציפורן, רימון ולימונים.
בצפון אפריקה מוסיפים לתערובת לימונים, תה שחור, קפה, פרחי ורד, פרחי הדר, שמנים אתריים, ציפורן, קליפת רימון, תמר הינדי וסוכר
מרפא:
בקהילת יהודי תימן נהגו ליצור משחה מעלים ירוקים או יבשים לניקוי הפה והחניכיים וחיזוק השיניים. לאבקת החינה הוסיפו קליפות רימונים יבשות שנטחנו גם הם. הוסיפו לתערובת יין והפכו את התרכובת לתמיסה סמיכה. תמיסה זו ריפאה פצעי כוויות וכאבי מרפקים. לדימום חניכיים היו מרתיחים כפית אבקת חינה במים והמים היו משמשים לשטיפת הפה.
חומרים לעבודה:
חשוב מאוד לעבוד עם כלים מתאימים על מנת ליצור עיטורים בסגנון הודי אותנטי ומודרני. לצורך כך יש לרכוש מברשת מיוחדת שייחודה מקנה לעיטור דיוק באיכות קוים וצורות חדות במיוחד. לפעמים נדרשים חיפושים כדי למצוא את המברשת שעונה לצרכים אלה. כמו כן חשוב לעבוד רק עם צבעים מוצקים באיכות טובה ומעלה. אישית הייתי ממליצה להתחיל קודם עם הכרת העיטורים ההודיים ואח"כ ליצור עיטור מודרני. ככל שתרחיבו את הידע בעיטורים אותנטיים כך תחכימו לעשות ביצירות ייחודיות מודרניות.
טיפים ליצירת עיטור:
• תחמו את האזור שאותו אתם מעוניינים לעטר.
• הקפידו על צפיפות העיטור או לחילופין אם בחרתם בעיטור מודרני, תדאגו לשמור על עקביות המראה.
• הקפידו במהלך העבודה על בדיקה חוזרת ונשנית כי העיטור שאתם עושים ניתן לצילום.
• שלבו תמיד עיטור מודרני באותנטי כך שהעיטור יקבל מראה מיוחד.
• בחרו חלקי עיטור באזורים מסוימים והדגישו אותם מיתר חלקי העיטור שיצרת.
גילה צדוק היא מאפרת מקצועית ואמנותית
תמונות מהפקת "שילוב מזרח ומערב" – ציורי גוף: גילה צדוק; איפור ביוטי: קרן נחמיאס; עיצוב שיער: הודיה קרסנטי; סטיילינג: נורית קורולקר; דוגמניות: מלי פנחס, דניאל ביכלר; צילום: אופיר קפון; גרפיקאית: יוליה טייץ. תמונות מהפקת "סגנון הודי מודרני" – ציורי גוף: גילה צדוק; עיצוב שיער: חזי יצחק; איפור ביוטי: אתי קראוסר; דוגמנית: מלי פנחס;
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם