מחקרים קובעים כי כ-10% מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חיים מתגובה כלשהיא לתכשיר קוסמטי. הכול על הגורמים, האבחון ושיטות הטיפול
ד"ר מירי ללוש
לפי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA), תכשירים קוסמטיים הם אלו מוצרים שהשימוש בהם נעשה על ידי מריחה או התזה על פני העור ושמטרתם נועדה לניקוי, העלאת היופי והמשיכה, טיפוח ושינוי מראה העור. במדינות שונות ברחבי העולם נחקקו חוקים ותקנות על מנת להבטיח את בטיחות התכשירים הקוסמטיים לעובדים המשתמשים בהם, לסביבה, ולצרכנים המשתמשים בהם.
מהי אלרגיה קוסמטית?
מחקרים מדעיים מראים שבממוצע נשים משתמשות בכ-7 סוגים שונים של מוצרי קוסמטיקה בכל יום, ולכן זה לא מפתיע כי תגובות האלרגיה למוצרים אלה נחשבות לשכיחות למדי. בנוסף, למרות ששכיחות האלרגיה הקוסמטית באוכלוסייה הכללית אינו ידוע, קיימים מספר מחקרים המראים כי עד כ-10% מהאוכלוסייה יסבלו במהלך חיים מתגובה כלשהיא לתכשיר קוסמטי.
והמספרים הופכים לגדולים יותר כאשר לוקחים בחשבון תגובות אלרגיות קלות המאובחנות ומטופלות באופן עצמאי על ידי המטופלים.
ממה נובעת האלרגיה בתכשיר הקוסמטי?
מאחר ויש הרבה מאוד סוגים שונים של תכשירים קוסמטיים, המאגר של החומרים האלרגנים נחשב לעצום. עם זאת, קבוצות האלרגנים הגורמים בתדירות הגבוהה ביותר לאלרגיה קוסמטית, כוללים: חומרי ריח, חומרים משמרים ו- paraphenylenediamine (PPD) הנמצא בתכשירי צבע לשיער.
תופעות הלוואי של האלרגיה הקוסמטית
אלרגיה קוסמטית יכולה להוביל להתפתחות מגוון תופעות שונות בעור, כגון:
סִרְפֶּדֶת (contact urticaria)
פריחה בעור העשויה להופיע בתוך דקות מרגע המגע של העור עם החומר האלרגן ועד שעה לאחר המגע. תופעה זו נפוצה מאוד ומתבטאת בהופעה מהירה של נגעים בקוטר של כ- 5 מ"מ ומעלה. הפריחה מלווה בתחושת צריבה מקומית, עקצוץ וגרד. במרבית המקרים הפריחה חולפת מעצמה תוך 24 שעות.
דלקת עור כתוצאה מחשיפה לחומר מגרה Allergic contact dermatitis (ICD)
דלקת המופיעה בעור כתוצאה ממגע של העור עם חומרים מגרים, למשל, חומצות/בסיסים חזקים, ממיסים, סבונים קשים וחומרים כימיים תעשייתיים הפוגעים בתאי העור והפגיעה הזו מובילה לתהליך דלקתי. אם החומר המגרה חזק, התגובה עשויה להופיע תוך דקות עד שעות מרגע החשיפה. לעומת זאת, אם החומר הינו מגרה חלש, אז התגובה עשוי להופיע ימים או שבועות לאחר השימוש המתמשך בחומר.
דלקת עור כתוצאה מחשיפה לאלרגן Allergic contact dermatitis (ACD)
תגובה זו מתרחשת כאשר המערכת החיסונית של המטופל רגישה לאלרגן, למשל, פריחת האביב, מתכות (ניקל, זהב) בשמים, תרופות טופיקאליות לאקנה (נאומייצין, בציטרצין). התופעה מתבטאת בפריחה אשר לרוב מופיעה בעור כ- 12 שעות לאחר החשיפה לאלרגן, ומגיעה לשיא 48 לאחר החשיפה. הסימפטומים כוללים אדמומיות, נפיחות, גירוד אינטנסיבי ופצעונים דמויי פריחה בעור.
חשיפה לחומרים פוטוסנטטיביים או פוסטוטוקסיים Photo contact dermatitis (FCD)
במצב זה קיים מגע של העור עם חומר ההופך להיות רעיל לאחר חשיפה לשמש. למשל: תרופות (טטרציקלין), שמנים מפירות הדר (שמן תפוז ברגמוט הנמצא בתכשירים קוסמטיים), צמחים (פטרוזיליה), ועוד.
אלרגיה קוסמטית – בדיקה, הימנעות ושיטות טיפול
בדיקות אלרגיה לאלרגנים המצויים בתכשירים קוסמטיים, מתבצעת לרב באמצעות מדבקות המכילות חומרים החשודים כאלרגניים מחוללי אלרגיה. המדבקות מודבקות לגב של המטופל למשך 24-72 שעות וכעבור יומיים המדבקות מוסרות ונבדקת התגובה המקומית בעור.
איך ניתן להימנע מאלרגיה קוסמטית?
אם קיים חשש שמטופלת תגיב בתגובה אלרגית לתכשיר קוסמטי כלשהוא (לאור הרקע הרפואי הנמסר בשלב האנמנזה) תמיד מומלץ לנקוט בצעדים הבאים על מנת למנוע התפרצות אלרגית:
• לקרא את רשימת הרכיבים על התכשיר ולוודא שאין נוכחות של אלרגנים ידועים.
• במידה והמטופלת אינה יודעת לציין לאיזה חומר היא אלרגית, מומלץ לבצע בדיקה של התכשיר הקוסמטי על אזורים מסוימים בגוף, למשל, החלק הפנימי של הזרוע או המרפק ולבדוק אחרי 24 שעות האם התרחשה תגובה כלשהי.
• בטיפול בלקוחות בעלות נטייה לסבול מאלרגיות, בחרו בתכשירים עם רשימת רכיבים קצרה ככל האפשר על מנת למזער את הסיכון לנוכחות אלרגנים שונים.
• מומלץ לעבוד עם חומרים היפו-אלרגניים (hypoallergenic), נטולי ריח (fragrance-free) ולא קומודוגניים (non-comedogenic). עם זאת, היו מודעים שתכשירים אלו בכל זאת עלולים לגרום להתפתחות תגובה אלרגית.
הטיפול באלרגיה קוסמטית
• במקרים בהם התפתחה תגובה אלרגית, הטיפול הראשוני באלרגיה יתמקד בהפסקת המגע עם החומר האלרגן הגורם לאלרגיה. ברגע שהחומר מוסר, האלרגיה אמורה לחלוף במהירות.
• בנוסף, קיימים תכשירים ללא מרשם המכילים סטרואידים קלים בריכוזים נמוכים העשויים לסייע בהקלה בתחושת הגרד והורדת הנפיחות והאדמומיות.
• במקרים חמורים יותר בהם קיימת נוכחות של שלפוחיות ו/או זיהום מקומי באזור הנגוע, לרוב יהיה צורך במרשם רפואי של סטרואידים בריכוז גבוה יותר, כמו גם שימוש באנטיביוטיקה.
חשוב לדעת, שייתכנו מקרים בהם מטופל/ת עשויים לפתח תגובה אלרגית גם לחומר או תכשיר קוסמטי אשר נהגו להשתמש בו שנים ללא תופעות לוואי.
ד"ר מירי ללוש (Ph.D.,MBA) מומחית לבריאות העור, מנהלת האקדמיה לבריאות העור
קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!