הגיאוגרפיה של היופי
מאה קוסמטיקאיות מקצועיות העשירו את הידע שלהן, ביום עיון מקצועי שיזם 'יופי!' בשיתוף עם בית החולים אסף הרופא
אורי אלוני
"באוקינאווה, לרחוץ עם אישה ערומה בבית מרחץ ציבורי – לגמרי בסדר; תמונה של אישה ערומה בבית פרטי – לגמרי לא בסדר. באמריקה, פסל של אישה ערומה בפארק מקבל פרס; אבל אישה ערומה בפארק מקבלת קנס. מסקנה: פורנוגרפיה זה עניין של גיאוגרפיה". כך אמר מרלון בראנדו בסרט "בית התה של ירח אוגוסט" (1956), בגלמו את סאקיני המתורגמן, המוצב באי אוקינאווה לאחר הכיבוש האמריקני 1945.
אבל מסתבר שגיאוגרפיה קובעת לא רק מהי פורנוגרפיה, אלא גם מהו הישבן האידיאלי… בעולם המערבי וגם בארץ, כל אישה מעדיפה ישבן קטן ומוצק. בדרום אמריקה ואצל שחורי העור באפריקה – דווקא ישבן גדול ועגלגל הוא מושא היופי של כל אישה. כך גם לגבי בגדי ים. נשים מערביות רוצות ביקיני בקו ישר מתחת למותן. הברזילאיות יעדיפו ביקיני שנקשר בקשת מעל למותניים ומכסה רק טפח מישבן גדול ועגול.
זווית ראייה מעניינת זו הוצגה על ידי פרופ' ליאור הלר, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטיק בבית החולים אסף הרופא – כחלק מהרצאתו מול כ-100 קוסמטיקאיות, שבאו לכנס שאורגן על ידי "יופי", כדי ללמוד על המשותף והמפריד בין קוסמטיקה לבין ניתוחים פלסטיים. היכן יש מקום רק להתערבות כירורגית, והיכן הקוסמטיקה יכולה לבוא במקומה, לפניה, או אחריה.
רפואה של איכות חיים
"אנחנו, הרופאים, רוצים לא רק להציל חיים, שזה במקום הראשון. אנחנו רוצים לתת גם איכות חיים", הסביר פרופ' הלר את השקפת עולמו המקצועי. "איכות חיים זה להראות טוב, להרגיש טוב ולהיות בריא בכל המובנים. ישנם אנשים שנראים טוב – אבל בפנים הם לא מרגישים טוב. חלק בגלל סיבות שהזמן גורם, כמו חילוף חומרים, שיבוש הורמונים עם הגיל. התפקיד שלנו כרופאים ושלכן כקוסמטיקאיות, הוא לעשות דברים שיסיגו את גיל המטופל ב-20-30 שנה. לא רק במראה, אלא גם בהרגשה הפנימית שלו. "אבל אחד הכללים החשובים ביותר בקוסמטיקה, כמו בכירורגיה פלסטית, הוא התאמת הצפיות של המטופלת, למה שאפשר לעשות למענה בפועל. כשבאה אלי אישה עם חזה A ומבקשת ממני השתלת
יום עיון ראשון בהפקת יופי!
"זה היה אחד מימי העיון היעילים, הנחמדים והמועילים" – זאת הייתה התגובה הרווחת של המשתתפות, בתום יום עיון מקצועי לקוסמטיקאיות, שנערך לפני ימים אחדים במרכז הרפואי אסף הרופא. האירוע, הראשון מסוגו שהפיקה חברת טלר תקשורת, מו"ל יופי, בשיתוף עם המחלקה לכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי אסף הרופא. יותר מ-100 קוסמטיקאיות מקצועיות גדשו עד אפס מקום את אולם ההרצאות. הן זכו ליום עיון מקצועי בשילוב יום כיף, כשברחבת הדשא הסמוכה לאולם הוקם אוהל לבן ענק, שבצילו הציגו נותני החסות: מרים קיסר, גלקסי, בי לאור, נאורה, נירולין ומדלין קוסמטיק.
כותרת יום העיון היתה "הרפואה בשירות הקוסמטיקה", ועל הבימה המכובדת הירצה פרופ' ליאור הלר, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית, בנושא: עיצוב הבטן והגוף לאחר לידה וירידה במשקל. על מבנה העור ומחלות שכיחות בעור הפנים, דיבר דר' אוסאמה ג'עברי, מומחה למחלות עור.
לאחר הפסקת קפה, עם כיבוד קל, וביקור בעמדות המציגים שעל הדשא, המשיכו ההרצאות.
ד"ר עומר וולף הציג חידושים וטכנולוגיות חדשות בתחום האסתטיקה של הפנים, וגב' לילך קפלן, ממרפאת של דר' חיים קפלן, שוחחה על טיפולי פנים לפני ואחרי מתיחת פנים.
האירוע המקצועי נחתם בהדגמה חיה של הזרקת בוטוקס וחומצה היאלורונית – שהוקרנו בשידור ישיר על המסך באולם.
אה, כמעט שכחנו: 2 קוסמטיקאיות (מאושרות…) עלו בהגרלה וזכו בזכות להזרקות מילוי חינם, וארוחת הצהרים העשירה היוותה קינוח ליום המעניין. בתום האירוע הוענקו לבאות תעודות השתתפות בהשתלמות מקצועית, מטעם אסף הרופא.
סיליקון שיגדיל אותו ל-DD – אני חייב לומר לה מראש, שהדבר הוא לא בר-ביצוע. אפילו אם כל חייה חלמה על גודל כזה. אותו כלל חל גם על קוסמטיקאיות: הן חייבות לומר למטופלת מראש מהם גבולות התוצאה המצופה, כדי שלא תהיה לה אכזבה גדולה…".
את המודעות והפופולאריות הגוברת לאסתטיקה של הגוף – מייחס פרופ' הלר בעיקר לתקשורת. "אנשים פתוחים לקולנוע, לאינטרנט, וסופגים השפעות. "אני זוכר שבתקופת הסידרה 'משמר המפרץ' עם פאמלה אנדרסון, היה בום גדול של דרישות להגדלת שדיים", הוא מספר. "אני גם יכול להעיד שכל פלסטיקאי נפגש לפחות פעמיים בשבוע עם טופלת שמבקשת שיסדר לה שפתיים כמו אנג'לינה ז'ולי…".
אור על העור
ד"ר אוסאמה ג'עברי, מומחה למחלות עור במחלקה לכירורגיה פלסטית באסף הרופא, קרב את הקוסמטיקאיות עוד יותר לנושא בו הן עוסקות יום-יום, בהרצאה רפואית מקצועית. הוא עמד על תפקידו של העור החל מחסימת חיידקים, עד שמירת הטמפרטורה של הגוף באמצעות ההזעה. כמו כן פירט את ההבדלים בין עור בהיר ועור כהה. בין השאר, עור בהיר מגיב טוב לטיפולים קוסמטיים ומצטלק פחות – אולם הוא נשרף מהר מאד בשמש ונוטה יותר לפתיח נגעים. עור שחור לעומתו, עומד יותר בתנאי שמש ופחות מפתח נגעים. אולם עור כהה מגיב פחות טוב לטיפולים של לייזר, פילינג וטיפולים קוסמטיים אחרים.
ד"ר עומר וולף עדכן את הנוכחות לגבי הטכנולוגיות החידושים האחרונים בטיפולי לייזר. ובעיקר לגבי 'לייזר המקטעי', שלאחר הטיפול באמצעותו, "אפשר לצאת לרחוב כבר אחרי ימים בודדים, והאדמומיות חולפת תוך שבועות ספורים.". עוד סיפר ד"ר וולף על השימושים המודרניים והיעילים לטיפול בעור בגלי רדיו, היוצרים אפקט חימום בשכבות הנמוכות של העור מבלי לגרום לכוויות באפידרמיס.
דוכנים ומציגים
בנוסף להרצאות המאלפות, התוודעו הקוסמטיקאיות גם למכשירים ותכשירים, שהוצגו במקום על ידי יבואנים ותעשיינים מקומיים.
• ד"ר מוניקה הרצמן הציגה את מכשיר MK4001, הכלי הבסיסי לטיפולים אסתטיים ורפואיים, שבו משתמשים ב-1400 סניפי הרשת המשפחתית שלה – 'דוקטור לייף' (drlife.co.il) – שמהם כ-230 פועלים בישראל. בין הטיפולים האסתטיים שמתבצעים ברשת המשפחתית: סילוק פסולת ורעלים, טיפול בצלוליטיס, הפחתת משקל ושומן, הרחקת עודפי נוזלים, שיפור מרקם העורף רפוי פצעים, נדודי שינה ועוד.
הטיפולים הרפואיים הנעשים באמצעות המכשיר כוללים בצקת הלימפה, אי ספיקה של הוורידים, סוכרת, דליות נשיות ועוד. "אני חושבת שכנסים כאלה הם דבר חשוב מאד", אומר ד"ר מוניקה הרצמן, אימונולוגית בהתמחותה. "הם מפגישים את הקוסמטיקאיות עם חידושי הרפואה. המוצרים והטיפולים שאנחנו מציעים, נמצאים בדיוק בתווך, בין השניים…".
• ברוריה אסא ,(b-laor.com) אחות מוסמכת, וארומתרפיסטית שמתמחה כבר 25 שנה בטיפול באמצעות שמנים אתריים הציגה את סדרת התכשירים שלה, שמבוססים על תורת הארומתרפיה. מדובר במדע שעוסק משחר תולדות האנושות בחקר וניצול עולם הצומח לטובת האנושות, שהוכיח שלתמצית שמפיקים מהצמחים יש את היכולת לחדור לעומק העור ועד למערכת הדם ולבנות עור אלסטי גמיש, בוהק ובריא. "מדובר בתכשירים בעלי התוויה רפואית, שהם לא רק נעימים לעור – אלא גם מרפאים", אומרת ברוריה.
• את המרכז לאסתטיקה (www.keisar.co.il), ייצגה מרים קיסר, קוסמטיקאית פרא-רפואית, ומרצה ותיקה שמתמחה באיפור קבוע. , ומייסדת של חברת מרים קיסר אסתטיקה בע"מ, החל משנת 1974. בעלת ניסיון וידע רב, בתחום מקצועות היופי והאסתטיקה וחברת ועד בארגון הקוסמטיקה הישראלי. היא משתתפת בקביעות ומרצה בכנסים בארץ וברחבי העולם ויבואנית בלעדית של חברות בינלאומיות, הן בתחום האיפור הקבוע, הן בתחום הקוסמטיקה הפרא-רפואית.
"במרכז ההדרכה שלנו למקצועות היופי, אנו מקנים לתלמידות מקצועיות, ידע ושיטת עבודה ייחודית, שמאפשרת להן ליהנות מהמקצוע ולהתעדכן בשיטות ובחידושים הטכנולוגים", הסבירה מרים לקוסמטיקאיות שנאספו מסביב לדוכן התצוגה שלה.
• מיזם של שלושה אקדמאים צעירים – ניר רונן וליאור – קרם עור, תרתי משמע, כשהקימו את "נירולין" (www.nirolin.com), תוך שיתוף פעולה עם כימאים, דרמטולוגים, אסתטיקנים וקוסמטיקאיות מקצועיות. לפני שנה רשמה החברה קפיצת דרך משמעותית בזכות הסכם השקעה מול חברת הביו-פארמה, בין לאומית Gillbood Trading S.A וכיום היא מציעה תכשירי אנטי אייג'ינג, ביניהם מסכות לעור יבש, פילינג, סרום המטריקס, קרם ליפטינג ועוד. ליד הדוכן של "נירולין", הסביר ניר הודיס: "המטרה שלנו היא להעשיר את הקוסמטיקאיות גם בידע וגם מבחינה כלכלית…".
• המרכז לעיצוב הגבה ואיפור קבוע של מדלן בראשי (www.madlen-cosmetics.co.il) מציע לקוסמטיקאיות קורסים לאיפור קבוע וגם למזו-תרפיה, שמשמשת למלוי קמטים וטיפול באקנה, על ידי החדרת ויטמינים וחומצה הלרונית לחידוש תאי העור. "לא יכולתי לנוח אפילו לרגע", אמרה כשהיא עסוקה נון-סטופ בהדגמות ליד הדוכן שלה. "אני מבינה את ההתעניינות. כי הטכנולוגיה שאני מציגה – היא הטכנולוגיה של העתיד…".
• ליד דוכן Galaxy (www.glx.co.il) הציג טל אבנון שני מכשירים חדשניים: את דיודת הלייזר nm810, לדילול שיער בלייזר במהירות ובאפקטיביות ואת מערכת Palomar Icon שמגדירה מחדש את הסטנדרט של האסתטיקה וטיפולי העור, על ידי מספר שיפורים שעוצבו כדי לשפר התוצאות הקליניות ואת רמת הסיפוק מהן.
המשך יבוא
גם לאחר שהכנס הסתיים – לא הסתיים הקשר שנוצר בין הקוסמטיקאיות לבין בית- החולים, כאשר פרופ' הלר הודיע להן שגם בהמשך דלתו פתוחה תמיד לשאלות ולקבלת מידע.
צילם ירון ברונשטין.