בעיית הקשקשים פוגעת בכשליש מהאוכלוסייה. יחד עם זה – פטריית המלסזיה. מדוע זה קורה? איך מטפלים? מה מייעצים ללקוחה?
דורון ג'ל
במציאות היום יומית האפורה ישנה בעייה לבנה ומטרידה שפוגעת בכשליש מהאוכלוסייה. מדובר בתופעת הקשקשים, או בשמם הרפואי – קשקשת. בניגוד לתופעות עוריות אחרות, את הקשקשים, שהם תערובת של תאי עור מתים (קרטין) הנושרים מעור הקרקפת, ניתן לזהות בקלות, ללא כל בדיקות מעבדה: תאי העור המתים נושרים על השיער, על הבגדים וגם על איברי הגוף.
העובדה הזו הופכת את הקשקשים למפגע אסתטי (יש אנשים שזה ממש משפיע על הדימוי העצמי שלהם), ומקשה בעיקר על כהות השיער. בניגוד לתופעות אחרות, הפעם ראשן של הנשים הוא על העליונה, ומסתבר כי גברים סובלים יותר מקשקשת מאשר נשים, הן מבחינת השכיחות (45% מהגברים טוענים כי יש להם קשקשים, לעומת 33% מהנשים), והן מבחינת חומרת התופעה.
הכל מתחיל במשפחה
קשקשת היא תופעה בעלת רקע גנטי-משפחתי. היא שכיחה יותר במצבי מתח נפשי ואופיינית יותר לעונת החורף, כנראה בגלל התמעטות הלחות באוויר. בניגוד לאמונה הרווחת, שמנוניות יתר ולא עור יבש קשורים בהופעת הקשקשים (עור שמנוני שמתבטא בריבוי בלוטות חלב שומני או הפרשת חלב שומני). אצל רוב הסובלים מקשקשת, תאי העור מתבגרים, מתים ונושרים בין יומיים לשבעה, לעומת כחודש (!) אצל אנשים ללא קשקשים. התוצאה הינה תאי עור מתים, לעתים שמנוניים, הנושרים בכמות ובגודל רב יחסית ונראים כפתיתים לבנים או אפורים על הקרקפת או הבגדים.
חשוב לציין, שלתופעת הקשקשים השפעה על מראה השיער כולו. לרוב השיער נראה שמנוני ומלוכללך, לא אסתטי, ואף דהוי ושביר מהרגיל.
הסיבה לכך היא שהקשקשים סופחים את השומן הטבעי ומונעים ממנו לעבור אל קנה השיער, לאורכו (השומן הטבעי הוא שמגן מפני חיידקים, שומר על עור הקרקפת ועל לחות השיער ומקנה לו ברק ולחות).
ויש גם פטריה
גורם נוסף הקשור בתופעת הקשקשים הוא המלסזיה, פטריית שמר המצויה על העור, באזורים העשירים בבלוטות חלב. מחקרים הראו שאצל הסובלים מקשקשת יש עלייה בשכיחות הפטרייה ובריכוזה, וידוע שלפטריית המלסזיה תפקיד חשוב ביצירת הגירוי והאודם בעור. למרות שמדובר בתופעה שכיחה ביותר, הרפואה המודרנית עדיין לא הצליחה לקבוע סופית מהם הגורמים הראשוניים לקשקשים: האם הפטריות והפרשותיהן הן שגורמות להפרעה בבניית העור ומכאן להיווצרות הקשקשים, או שמא תאי העור המתים הם שמעודדים את הופעת הפטריות.
איך מטפלים? מה מייעצים ללקוחה?
לקוחות רבות נוהגות להתייעץ עמנו בנוגע לקשקשים לפני שהן פונות לרופא עור וכדאי ללמוד את הנושא ואת הפתרונות הקיימים בשוק כדי לתת להן מענה. אופי הטיפול בקשקשים תלוי במידת החומרה של התופעה; במקרים קלים כמו בעיית קשקשים ארעית, מספיק להשתמש בשמפו נגד קשקשים, המכיל בדרך כלל חומר אנטי-פטרייתי. (אני ממליץ על שמפו 'אינסטנט קליר' של לוריאל פרופסיונל, המיועד לשימוש יום יומי עד שהקשקשים נעלמים. במקרים עקשניים של קשקשת, אני ממליץ על מוצרי סדרת 'פאוור קליר' של החברה או על אמפולות הסדרה למקרים החריגים).
יש לא מעט לקוחות שמספרים לנו מדי פעם על תרופות סבתא כאלה ואחרות שחלקן עוזרות וחלקן לגמרי לא. אני אישית ממליץ ללקוחות שלי לא לשים כלום על הראש והשיער לפני שהם באים להתייעץ, כי חשוב להתאים את הטיפול הנכון לקרקפת ולשיער.
ודבר אחרון שחשוב לדעת בנוגע לשמפו נגד קשקשים הוא רמת המליחות: מומלץ לחפוף את השיער עם שמפו בעל רמת מליחות נמוכה כדי לתרום לאיזון הקרקפת.
דורון ג'ל הוא מעצב שיער שגריר 'לוריאל פרופסיונל', חולון
תמונה: דורון ג'ל בעבודה. באדיבות 'לוריאל פרופסיונל'
הירשם עכשיו לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם