כל קוסמטיקאית צריכה להכיר את מחסום האפידרמיס – השכבה עם השם המפוצץ הזה עשויה להיות החלק החשוב ביותר בשגרת הטיפוח, שאפילו לא ידעת שצריך לדאוג לה. בואי נצלול אל הפרטים ונגלה מדוע לטיפול במחסום האפידרמיס מגיע מקום של כבוד בשגרת הטיפוח היומיומית שלך.
| ד"ר מרינה לנדאו |
בעשור האחרון, תחום הטיפוח והיופי עבר מהפכה משמעותית. בעוד שבעבר קיבלה ההתמקדות את הקמטים כבעיה המרכזית במאבק נגד הזדקנות העור, כיום ההתמקדות היא בעיקר בגורמים להזדקנות העור – כלומר, בבעיה ולא בתסמינים.
כחלק ממהפכה משמעותית זאת עולה נושא חדש לדגל: מחסום האפידרמיס. השכבה עם השם המפוצץ הזה עשויה להיות החלק החשוב ביותר בשגרת הטיפוח שלך, שאפילו לא ידעת שצריך לדאוג לה. במצבים שונים תפקודו של מחסום האפידרמיס משתבש וכתוצאה מכך פעילותו ומראהו של העור נפגע.
מהו מחסום האפידרמיס?
אפידרמיס בוגר מהווה את קו ההגנה הקדמי של העור, ולמעשה – הגוף כולו. דמייני גדר צפופה המורכבת מתאי עור מתים זעירים (לבנים) וביניהם חומצות שומן (המלט), אשר מרחיקה את הרעים – כמו חיידקים, מזהמים, לכלוך ואפילו חלק מקרינת השמש – תוך שהיא מחזיקה בפנים את כל הדברים הטובים, למשל לחות. בלעדיו, העור שלך יהיה פגיע כמו ארמון חול בזמן הגאות.
למעשה, למרות שמזג האוויר והתנאים הסביבתיים משתנים כל העת, התנאים בתוך הגוף נשארים קבועים פחות או יותר וזאת תודות למחסום האפידרמיס.
בתוך הרחם, לעובר אין כל צורך במחסום אפידרמלי, שהרי התנאים החיצוניים בתוך שק ההיריון נשארים קבועים תמיד, ולכן שכבה חיצונית זו לא מתחילה להתפתח לפני שבוע 24 להריון. החל מהשבוע ה 24 להריון יש עליה מתמדת במספר שכבות תאי האפידרמיס ובעוביין, עד התפתחות עורית מלאה בשבוע ה-34 להריון.
בעבר היה נהוג לחשוב שהשכבה החיצונית ביותר של העור מורכבת מתאי עור מתים חסרי משמעות ומטרה. בשנים האחרונות, תגליות מדעיות מצביעות על כך כי רכיבי תאים אלה והחומרים המצויים ביניהם מרכיבים יחדיו את שכבת העור הטומנת בובה את תפקידו הקריטי ביותר של העור.
מהם תפקידיו של מחסום האפידרמיס?
- הגנה: דמייני את מחסום האפידרמיס שלכם כסלקטור האישי שלך, המונע מאורחים בלתי קרויים (חיידקים, וירוסים, מזהמים) להסתנן למסיבה של העור שלך ולגרום להתפרצויות או זיהומים.
- הידרציה: המחסום הזה הוא גיבור הידרציה! הוא נועל את הלחות בתוך העור, ושומר עליו רענן ומאוזן. תחשבי על זה כמו על מעין שמיכה נעימה שמונעת מהעור שלך להתייבש ולהתקלף.
- רגולציה: המחסום הוא כמו שוטר התנועה של העור שלך, המווסת את זרימת החומרים המזינים ומוצרי הפסולת. הוא גם נותן למערכת החיסונית שלך התראה במידה וזיהה משהו לא תקין.
- תפקוד חושי: שמת לב פעם איך את יכולה להרגיש את הבריזה הקלה ביותר או את חמימות קרניה המלטפות של השמש? זה מחסום האפידרמיס שלך, חובר לקצות המערכת עצבית כדי לשמור אותך בקשר עם הסביבה שלך.
האם לגנטיקה יש השפעה על תקינות המחסום האפידרמלי?
הגנה: דמייני את מחסום האפידרמיס שלכם כסלקטור האישי שלך, המונע מאורחים בלתי קרויים (חיידקים, וירוסים, מזהמים) להסתנן למסיבה של העור שלך ולגרום להתפרצויות או זיהומים.
הידרציה: המחסום הזה הוא גיבור הידרציה! הוא נועל את הלחות בתוך העור, ושומר עליו רענן ומאוזן. תחשבי על זה כמו על מעין שמיכה נעימה שמונעת מהעור שלך להתייבש ולהתקלף.
רגולציה: המחסום הוא כמו שוטר התנועה של העור שלך, המווסת את זרימת החומרים המזינים ומוצרי הפסולת. הוא גם נותן למערכת החיסונית שלך התראה במידה וזיהה משהו לא תקין.
כמו שיודעת כל ספת פסיכולוג – הכול מתחיל בהורים. מחסום האפידרמיס עלול היות פגום באופן גנטי ולהוביל להיעדר חסימה מוחלטת ולחדירות יתר לחלקיקים מזעריים, דוגמת אלרגנים שונים. עור כזה יגיב בגירוי יתר לחשיפה לחלקיקים כגון חומרי טיפוח פעילים, מולקולות של ריח וצבע וכד'. למעשה, עור כזה הוא יוגדר כ"עור רגיש".
לאילו מצבי מחלה יש השפעה על מחסום האפידרמיס?
פסוריאזיס, אסטמה של העור (אטופיק דרמטיטיס), אקזמה וכד' – הן כולן מחלות המחלישות באופן משמעותי את המחסום האפידרמלי. למעשה, קים קרדשיאן, שהפכה לשגרירה האולי מפורסמת ביותר של מחלת הפסוריאזיס, צריכה להעניק תמיכה ואהבה מיוחדת למחסום האפידרמיס שלה, על מנת להקל ולו במקצת בתופעות המציקות של המחלה.
האם מזג האוויר מאתגר את המחסום האפידרמלי?
שמת לב פעם איך העור שלך מתייבש וסדוק בחורף? רוחות קרות ולחות נמוכה עלולים לפגוע במחסום האפידרמיס שלך, ולהוביל לאדמומיות וגירוי. יתרה מכך, כאשר המחסום האפידרמלי איננו תקין ושלם, היכולת שלו להחזיק לחות בתוכו לוקה בחסר, מה שמוביל לייבוש יתר וגירוי, ששוב מאפשר לרוחות ויובש להשפיע על העור ביתר שאת.
ממה כדאי להימנע בשגרת הטיפוח כדי להקטין את הפגיעה במחסום?
שימוש בסבונים קשים או קרצוף יתר של הפנים שלך זה כמו לשלוח את המחסום שלך לטירונות – יותר מדי מתח! חומר הניקוי האהוב עליך בניחוח הדרים עשוי להריח אלוהי, אבל אם הוא משאיר את העור שלך עם תחושה מתוחה וקשיחה, הוא גורם יותר נזק מתועלת.
ומה לגיל למחסום האפידרמלי?
כמו מצבורי הקולגן של עורנו, גם תקינות המבנה של מחסום האפידרמיס ואיתה גם תפקודו – מתדרדרת עם הגיל. למעשה, גם אם נולדת לגנטיקה מושלמת, זכית שלא ללקות באף מחלת עור ואפילו אם בילית את כל ימיך בחדר סגור, ללא חשיפה לגורמים סביבתיים, לשינויים קיצוניים במזג האוויר או לקרינת השמש – עדיין, החל מאמצע שנות העשרים לחייך, מחסום האפידרמיס שלך עומד להיחלש.
האם טיפולים קוסמטיים התערבותיים מזיקים גם הם למחסום האפידרמלי?
טראומה לעור, בין אם היא מכוונת (טיפולים קוסמטיים פולשניים) או לא מכוונת (לאחר כווית שמש) יוצרת פגיעה משמעותית במחסום האפידרמלי. במקרים כאלה לרוב מחסום האפידרמיס מצליח להשתקם, אך במהלך תקופת השיקום ישנה רגישות גבוהה של העור לנזקים חיצוניים בשל הפגיעה בתקינותו ושלמותו של המחסום האפידרמלי.
את ההבנה הזאת לקחתי לתוך הקליניקה שלי, עבור המטופלים שלי. במשך עשרות שנים אני מבצעת בקליניקה שלי הליכי הצערה משמעותיים לעור, שיכולים להיות לעיתים חודרניים ואגרסיביים. לטיפולים האלה אני רוצה שהעור של מטופליי יגיע כאשר הוא חזק ובריא, ולאחריהם העור צריך לקבל תמיכה טובה כדי להגיע לשיקום מהיר לתפקוד אופטימלי. בתחום השיקום העורי – ובליבו – שיקום המחסום האפידרמלי, מצאתי מחסור אמיתי בפתרונות שהוכחו כיעילים ברמה מובהקת ובסטנדרטיים קליניים. יצאתי לפתח את הפתרון בעצמי, וכך נולד קומפלקס ה SUPCERATTM, על תוצאות המחקר הקליני שלו גם התפרסם מאמר רפואי השנה. סביב הקומפלקס הקמנו את המותג הקומסקליני MAHUT, אשר כל מוצריו מכילים את הקומפלקס המשקם.
מהי ההשפעה של גורמי פגיעה אלו?
ההשפעה המיידית והניכרת ביותר של פגיעה בתפקודו של מחסום האפידרמיס מתבטאת באובדן לחות, או – יותר נכון – בחוסר היכולת של העור לשמר את תחולת המים שבו. כתוצאה מכך, רמת הדלקתיות של העור גוברת והוא הופך להיות מגורה, רגיש, אדמומי, מאבד מגמישותו, מתפיחותו ומהבוהק שלו.
יתרה מכך, גם כאשר אין תופעות עוריות נראות לעין, מחקרים מובילים חדשניים הראו כי במצב של ירידה בתפקוד של מחסום האפידרמיס, נמדדה רמת דלקתיות גבוהה במחזור הדם עצמו. כלומר – לבריאותו של מחסום האפידרמיס השפעה כללית על בריאות העור והגוף.
אז הנה לך – מחסום האפידרמיס אולי נשמע נושא טכני, אבל זו רק הדרך של העור שלך להישאר חזק, לח ובריא. טפלי בו בזהירות, והוא יתגמל אותך עם זוהר מעורר קנאה. זכרי, קצת אהבה וטיפול עוזרת רבות בשמירה על כוחות העל של העור שלך בצורה מעולה.
כיצד לחזק את מחסום האפידרמיס שלך?
הטיפול במחסום האפידרמיס שלך קל (וכייפי) יותר ממה שאת חושבת. כך תוכלי להיות החברה הכי טוב של עורך.
ניקוי עדין: השתמשי בתכשיר ניקוי עדין ובעל pH מאוזן, לפעם ביום בלבד, והימנע ממים חמים. פושר זו הדרך ללכת.
לחות, לחות, לחות: חפשי מרכיבים כמו סרמידים וחמאות צמחיות או רכיבים שפותחו במיוחד לשיקום המחסום. חשוב להימנע מחומרי ריח וצבע שעלולים להוביל לגירוי ולפגוע בשלמותו של המחסום האפידרמלי, ויש להשתמש באמולגטורים (אותם חומרים היודעים לחבר רכיבי מים עם רכיבי שומן – ולמעשה לייצר פורמולה קוסמטית אחידה) עדינים, אשר תומכים ולא פוגמים במחסום.
הגנה מפני השמש: קרם הגנה אינו מיועד רק לימי חוף. הפכי את מסנן הקרינה עם SPF30 לפחות ל-BFF היומי שלך. זה כמו מגן שמונע מקרינה מזיקה להרוס את המחסום של העור שלך. גם כאן, יש לבחור במוצרים אשר רכיביהם ידידותיים למחסום ויודעים לתמוך בו ולשקם אותו מהחשיפה לקרינה.
אל תקלפי יתר על המידה: בעוד שפילינג יכול לגרום לעור שלך לזהור, לעשות את זה לעתים קרובות מדי זה כמו לעשות פוליש למכונית שלך כל יום – זה יותר מדי. כל פילינג פוגע (גם אם בצורה מבוקרת) בשכבה החיצונית של העור שלנו, הלא היא – את כבר יודעת – המחסום האפידרמלי. כדי לחדש את עורך, מבלי לשחוק עד דק את מחסום האפידרמיס – הקפידי שלא לקלף יותר מפעם בשבוע, ובד בבד דאגי לתמוך במחסום האפידרמלי שלך – באמצעות תכשירי שיקום אשר יכילו סרמידים ואנטי-אוקסידנטים.
שיקום גם מבפנים: מתח הוא אויב עור מרכזי. מצאי מה מרגיע אותך, בין אם זה יוגה, לרקוד בסלון שלך, או בינג' מוגזם בתוכנית האהובה עליך. נפש רגועה, עור שמח.
מי את, ד"ר מרינה לנדאו?
ד"ר לנדאו היא רופאת עור בכירה. בוגרת הפקולטה לרפואה באוניברסיטת בן גוריון, סיימה התמחות ברפואת עור במרכז רפואי סוראסקי תל אביב (בי"ח איכילוב).
לאחר התמחותה עברה השתלמויות מקצועיות בארה”ב וקנדה.
דר’ לנדאו שימשה כנשיאת החברה הישראלית לכירורגיה דרמטולוגית. בנוסף להיותה מומחית ברפואת עור, ד”ר לנדאו עוסקת ומתמחה ברפואת עור אסתטית וקוסמטית מעל 20 שנה עם דגש מיוחד על טיפולים לא חודרניים בהזדקנות העור. כדרמטולוגית בכירה היא נחשבת מהמומחים המובילים בעולם בתחום הצערת העור, ומובילה בשנים האחרונות גישה חדשנית לשיקום וחיזוק המחסום האפידרמלי.
ד"ר לנדאו הוא גם מייסדת MAHUT – סדרת מוצרי קוסמקליניקל סקין-קר לשיקום העור.
מעבירה השתלמויות ספיישל לקוסמטיקאיות.
אילוסטרציות: Freepik