באיפור קבוע, כמו בקעקוע, מתקיים הליך של החדרת פיגמנטים לעור. אז היכן ההבדלים?ענת ויל
החדרת פיגמנטים מתחת לעור לצורך קישוט, או שיוך עדתי, חברתי, או משפחתי, הייתה נפוצה עוד בעולם העתיק בתרבויות קדומות לפני שידעו כימיה מהי, לפני שגילו את החשמל ואפילו לא חלמו על מכשור חשמלי… החדרת פיגמנטים לעור מוזכרת בתנ"ך בהקשר ל"קעקוע" ובספר ויקרא יט, כ"ח כתוב: "וכתובת קעקוע לא תתנו בכם".
מתי איפור קבוע הופך לקעקוע, מהן הטכניקות, הטכנולוגיה, הכימיה והדרמטולוגיה לאיפור קבוע, שאינו הופך לקעקוע?
טכניקת ההחדרה: בקעקוע נעשית פעולת החדרה של פיגמנט לשכבה העמוקה של העור, לדרמיס. מכיוון שבדרמיס אין הליך של חילוף תאים, כל מה שיוחדר לתוכו יישאר לצמיתות, כלומר: קעקוע. איפור קבוע שאינו קעקוע, הוא החדרת פיגמנטים לשכבת העור העליונה, לאפידרמיס. בשכבה זו מתקיים הליך של חילוף תאים ולכן, הפיגמנט נעלם לאחר 3-4 שנים לכל המאוחר.
טכנולוגיה: המכשיר החשמלי הראשון שפותח להחדרת פיגמנטים בעור פותח ע"י האמריקאי אוריילי בשנת 1891, והתבסס על עקרונות העט החשמלי שהומצא ע"י תומס אדיסון בשנת 1875. רוב המכשירים בהם משתמשים היום לאיפור קבוע הם פיתוחים משופרים של פיתוחו של אוריילי. המכשיר מזריק את הפיגמנט בעזרת מחט המחוברת אליו לתוך שכבת הדרמיס, לעומק שבין 0.4 מ"מ ל- 1.5 מ"מ.
קיימים כיום סוגים שונים של מכשירים לקעקוע ואיפור קבוע, וההבדלים ביניהם רבים.
מכשיר המיועד לאיפור קבוע חייב שתהיה לו מערכת נעילה של המחט בידית המכשיר. המכשיר צריך להיות בנוי טכנית באופן כזה, שחדירת המחט לא תוכל להיות עמוקה יותר מ-0.4 מ"מ. עומק חדירה כזה תואם למכשור רפואי דרמטולוגי, וחשוב מאוד לוודא שהמכשיר מיוצר ע"י חברה מוכרת המוסמכת לייצר מכשור רפואי-קוסמטי. הטכנולוגיה הזו היא הביטחון היחיד שיש לנו לכך שעומק החדרת הפיגמנט אכן יהיה בשכבת האפידרמיס, ולא בדרמיס. מעבר לזאת הוכח מדעית, שמכשירים אלו, אינם פוצעים את העור ואינם מכאיבים ללקוחה בהחדרת הפיגמנט לעור. העבודה איתם קלה, בטוחה, מדוייקת ונקייה.
כימיה: הפיגמנטים איתם אנו עובדים בקעקוע ו/או באיפור הקבוע שונים בהרכבם הכימי והפיגמנטטיבי. על מנת שהפיגמנט ייעלם מהגוף, ולא יישאר כקעקוע, חייבים להתמלא כמה תנאים:
1. המשקל הסגולי של הפיגמנט חייב להיות נמוך יותר מהמשקל הסגולי של התא באפידרמיס.
2. הצבע אותו נחדיר לעור חייב להיות מורכב מחומרים שגוף האדם יכול לפרק ולספוג, אחרת הוא יישאר כקעקוע בגוף גם אם נעבוד בטכניקה נכונה.
הצבעים בהם משתמשים המקעקעים בקעקוע מורכבים כימית מפיגמנט ומגליצרין. הפיגמנט יכול להיות מינרלי, אורגני או סינתטי. הגליצרין הוא מרקם משחתי שמופק מנפט. גוף האדם אינו יכול לפרק אותו, ולכן צבע שמורכב מגליצרין יהפוך לקעקוע.
לאיפור הקבוע פותח צבע עם הרכב שונה. זהו צבע שהרכבו הכימי הוא פיגמנט, מים ואלכוהול. צבע זה נספג כולו בגוף ונעלם לחלוטין כעבור 3-4 שנים.
דרמטולוגיה: מאחר ועור הפנים שונה מעור הגוף, חייבים לשים דגש בתהליך החדרת פיגמנטים לעור הפנים, על איכות הצבע, מרקמו, המשקל הסגולי שלו והרכבו הכימי. עור הפנים חשוף לשמש במשך כל ימות השנה והליך הדהייה שלו מהיר יותר. בפנים אנו רואים וחשים את "צניחת העור כלפי מטה", ולכן חשוב לעבוד עם פיגמנטים שייספגו בעור וייעלמו אחרי 3-4 שנים, ולא כאלה שיהפכו ל"קעקוע". כשהפיגמנט שהחדרנו נעלם כעבור 3-4 שנים נוכל למקם את האיפור הקבוע מחדש בהתאם למורפולוגיה החדשה של עור הפנים.
באיפור קבוע רפואי, בו אנחנו מחדירים פיגמנטים על צלקות בעקבות השתלות עור או ניתוחים, חשוב במיוחד להקפיד ולעבוד עם מכשור רפואי-קוסמטי שאינו פוצע את העור וחודר עמוק, כי צלקת, כפי שאנו יודעים, לא יכולה להתאחות.
ענת ויל היא קוסמטיקאית בכירה ומורה מברלין המתמחה באיפור קבוע ואיפור קבוע תלת מימדי רפואי