תמונה בשער: טיפול פנים 'סוטיס'. צילום: יח'צ.
הטיפוח הגברי הוא תופעה חדשה – אבל כזו שתופסת תאוצה וכבר הפכה כמעט לנורמה.
מה מאפיין את העור הגברי? מה הטיפולים המייוחדים לגברים? כתבה ראשונה בסדרה
ליאת עיני
בתמונהן: טיפול פנים Cosmedic מרכז לקוסמטיקה מתקדמת
ניסיתי לדמיין כיצד הייתי מגיבה אם הייתי יוצאת לדייט עם גבר נאה ובמהלך הפגישה הוא היה מספר לי שהוא היה היום בטיפול אצל הקוסמטיקאית… מצד אחד נעים לראות גבר מטופח בעל עור פנים יפה וחלק, מצד שני אולי אני מעדיפה לא לדעת איך הוא הגיע לתוצאה, קצת קשה לי לדמיין גבר יושב במכון יופי, מדבר עם הקוסמטיקאית על הפרק האחרון של "עקרות בית נואשות" ובודק מה הקרם החדש שיצא לשוק. יכול להיות שאני קצת פרימיטיבית בדעותיי, ולכם כאנשי מקצוע, זה כבר נראה כשגרת היום-יום. יצאתי לבדוק מה קורה באמת, עד כמה "הגבר החדש" באמת משקיען והאם המושג "נשים מנוגה וגברים ממאדים" מתאים גם לתחום הטיפוח? מה באמת ההבדלים בין המינים? ובנוסף, אספתי את כל הטיפים והעצות שכל קוסמטיקאית חייבת לדעת. שנתחיל?
מאפייני עור הגבר
"עור הגבר נבדל מעור האישה באספקטים שונים המחייבים את התאמת הטיפול והתכשירים למאפייני עור הגבר הן מבחינת המרכיבים והן מבחינת המרקמים". כך אומרת יפה בירנפלד, קוסמטיקאית בכירה, נציגת סוטיס פאריז בישראל, ומפרטת: "עור הגבר עבה ב-25% מעור האישה ולכן הוא עמיד יותר, אך התבגרותו מהירה יותר בחלוף השנים. עור הגבר עשיר יותר בסיבי אלסטין וקולגן ולכן הינו אלסטי ומוצק יותר. הזדקנות עור הגבר מתחילה מאוחר יותר, אך משהחלה היא מהירה יותר והקמטים בולטים יותר. לגבר יש פחות קמטוטים אך יותר קמטים עמוקים. עור הגבר מוצק יותר עד גיל 30 אך אז מתחילה ירידה מהירה בטונוס והיא מואטת בסביבות גיל 50. בנוסף, בעור הגבר יותר נימי דם נראים לעין וצפיפותם גדולה יותר. גם שכיחות שטפי דם גבוהה יותר בעורם. עור הגבר שמן יותר מעור האישה בגין הטסטוסטרון (הורמון המין הגברי) המייצר הפרשת חלב פי 2 לעומת עור האישה. הפרשה זו פוחתת משמעותית לאחר גיל 50. בלוטות החלב של האישה מייצרות פחות הפרשה בזכות האסטרוגן (הורמון המין הנשי) המאט את קצב יצור החלב, לכן עור הגבר נוטה יותר לאקנה, פצעונים ונקבוביות מורחבות אך המעטה ההידרו-לפידי העשיר בחלב נותן לו יותר הגנה לעומת עור האישה".
גם בחברת ג'רנטיק מסכימים שעור הפנים של הגבר שונה ועור הפנים של האישה ומסבירים את הסיבה: "הסיבה העיקרית לכך הינה המבנה ההורמונאלי השונה וכמובן ההורמונים השונים, כך לדוגמא קיימות תופעות הנוגעות לתקופת הריון כמו לדוגמא 'מסיכת הריון' או תופעות של היפרפיגמנטציה או בעיות נשיות אחרות. אך יחד עם זאת הגבר חשוף לבעיות עור לא פחות מאשר האישה. אף הגברים סובלים מבעיות של עור שמן, פצעונים, אקנה, קמטים, כתמים, עור יבש ומדולדל ועוד. גם עור הפנים של הגבר חשוף לנזקי השמש, לזיהומים, לרדיקלים חופשיים ולתהליכי חמצון אחרים המאיצים את תהליכי ההזדקנות וכן גם בעור הפנים של הגבר ניכרים בעיות הנובעות מחסכים של ויטמינים , מינרלים או מתזונה לקויה והפרעות אחרות כגון שתיית אלכוהול עישון וכו'".
שוחחתי עם דר' מרינה לנדאו, מומחית לרפואת עור ודרמטולוגיה קוסמטית, וקיבלתי ממנה כמה נתונים מעניינים מאד.
מהן המגמות בתחום טיפוח גברי?
"בעיני רבים, גברים אינם נחשבים כצרכני היופי הקלאסיים. עד לא מזמן הדבר היה נכון, אך לאחרונה המגמות הולכות ומשתנות בעולם כולו וגם אצלנו. הסטטיסטיקה מראה למשל שבאיטליה הגברים עברו את הנשים בכל הנוגע לשימוש במוצרי קוסמטיקה ותכשירי טיפוח לעור. מחקרים מראים כי מי שנראה צעיר יותר סיכויו למצוא תעסוקה טובה, יוקרתית ומכניסה יותר, גבוהים יותר. ולכן כיום יותר ויותר גברים פונים לטיפולים קוסמטיים ואסתטיים. בניגוד לנשים שאצלן השאיפה ליופי ואסתטיקה חוצה גבולות ומעמדות, צרכני היופי הגבריים הם בדרך כלל גברים עם מודעות אסתטית גבוהה או כאלה שעוסקים בתחום האסתטיקה, גברים שעובדים בסביבה דינאמית וצעירה, למשל מרצים במכללות או מדריכי ספורט וחדר כושר, גברים שנשואים לנשים צעירות מהם. אלה האחרונים באים בדרך כלל בעקבות האישה, עמה או בעידודה".
במה שונה העור הגברי?
"עור הפנים של הגברים הוא עבה יותר ועשיר יותר בטפולות (זקיקי שיער ובלוטות חלב). כתוצאה מכך נערים וגברים צעירים סובלים מפצעי בגרות קשים יותר מהנשים. העור העבה מזדקן ומתקמט לאט יותר, יש המייחסים זאת לעובדה שהגברים מתגלחים יום-יום ולכן משרים קילוף עור קבוע, אך האמת היא שאין הוכחה מדעית לקשר בין גילוח והאטה בהזדקנות העור. גם נשים בעלות עור עבה ושמן יותר, מזדקנות לאט יותר. לגברים שרירים מסיביים יותר וגם שרירי מימיקה פעילים יותר ולכן גברים נוטים לפתח קמטי הבעה עמוקים יותר מהנשים ובגיל צעיר יותר".
מה מייחד את הגברים כמטופלים?
"הגברים לא נחשבים למין החזק בכל הנוגע לכוח סבל. טיפול שניתן לבצע באישה ללא צורך בהרדמה, בדרך כלל ידרוש הרדמה כשמדובר בגברים. למשל זריקות של בוטוקס או חומרי מילוי אצל גברים מחייבות אלחוש משמעותי יותר. הגברים אינם מתאפרים ולכן יכולתם להסתיר פגמים בעור או סימנים שלאחר טיפולי פנים מוגבלת. זאת לעומת נשים שיכולות להחביא כמעט כל מום או פגם בעור על ידי מייק-אפ מוצלח. בגלל שרוב הגברים נוטים להקריח עם הגיל, היכולת שלהם להסתיר צלקות של ניתוחי פנים מאוד מוגבלת. צלקת שאישה יכולה בקלות להסתיר בתוך השיער, גבר בן 55 שקו שיער הקרקפת שלו נמצא בתהליך נסיגה, יתקשה להסתיר לאורך זמן. כשמטפלים בגברים יש לקחת בחשבון שיתכן ולא ישמחו לחלוק חדר המתנה אחד עם נשים. לכן, כדי לחשוב על אופציה של הקדשת יום בשבוע לטיפול גברים. ישיבה בחדר המתנה יחד עם גברים נוספים נותנת לגיטימציה לטיפול כולו. גברים הם מועמדים נוחים לטיפולים קוסמטיים שגרתיים. ניקוי עור הפנים, החדרת לחות ועיסויים יתקבלו לרוב בברכה. יש לזכור כי גם אם חלק מהגברים הישראלים כבר למדו להשתמש במוצרי טיפוח ביתיים, ישתמש הגבר לרוב במוצר אחד ולא בסדרות טיפוליות שלמות כמנהג הנשים. למרות שקיימים הבדלים בין נשים לגברים כצרכני יופי, בסך הכל הגברים הם מטופלים נוחים, בעלי ציפיות ריאליות שניתנות למילוי בקלות יחסית".
מה גברים רוצים?
אלין שטיבל, מנכ"ל חברת alinka המשווקת מותגי טיפוח ייחודיים ובניהם מוצרי טיפוח לגבר: "גברים אוהבים שעושים להם את החיים קלים. ולכן צריך להסביר בקצרה ולתת להם פתרון ענייני לצרכיהם. חשוב שהקוסמטיקאית תחזיק ליין שלםשל מוצרים לגבר ושלא תשתמש במוצרים המיועדים לנשים. מכיוון שהגבר משתמש באו דה טואלט או תחליב לאחר הגילוח מבושם רצוי שהמוצרים יהיו ללא ריח או בעלי ריח צמחים קל. לעור הגבר צרכים שונים מעור האישה, לכן על הקוסמטיקאית לבנות טיפול ייחודי עבורו בו. חלק חשוב מהשירות הוא מתן המשכיות לטיפול באמצעות ערכה לשימוש ביתי, אשר תאפשר טיפול יומי קל ונוח. טיפול מקיף זה יחזק את תחושת המקצועיות כלפי הקוסמטיקאית ויהפוך את הלקוח ללקוח נאמן. נקודה חשובה נוספת היא התייחסות לעור הקרקפת וטיפוח השיער. גברים רבים מחליטים להאריך שיער או לגלחו לגמרי. החלטות אלו דורשות טיפול מתאים לשיער ולקרקפת. למאריכים יש להקפיד על חפיפה יומית, קונדישנר וקרם לחות לשיער. למגלחים חשוב להגן על הקרקפת בדיוק כמו על עור הפנים עם קרם לחות הכולל מקדם הגנה מינימום SPF 20 ".
גילוח חלק ועור בריא
"עור הפנים הגברי סובל מבעיות ייחודיות לגברים – מעבר לתופעות כמו עור שומני / יבש, קומדונים שחורים, פצעונים וקמטים המשותפות לשני המינים, הגבר עלול להיתקל בבעיות הנובעות כתוצאה מגילוח בכלל ומגילוח לא נכון בפרט: חתכים, גירויים בעור, גרד, עור מדמם, שערות הנשארות תחת העור ועוד. הגילוח איננו רק טרחה ומקור לבעיות עור, הגילוח מהווה בעצם פילינג יומיומי המסיר תאים מתים ומגלה עור חלק וחדש בכל גילוח". כך מסבירה קורין עמר, מנהלת מקצועית מורד סקין מד ונותנת טיפים לקבלת גילוח חלק ועור בריא וזוהר (לגזור, לשמור ולהסביר ללקוחות הגבריים):
* את הגילוח רצוי לעשות בנחת ולא בשעת לחץ כך שייעשה במיטבו ופניך לא תהיינה זרועות שריטות וחתכים.
* על מנת לרכך את שיער הפנים, כדאי להתגלח לאחר רחיצת הפנים במים חמים ועדיף לאחר מקלחת.
· לאחר שטיפת הפנים מומלץ למרוח )ולהתגלח)בג'ל ניקוי מחייה המכיל אנזימים לפתיחת הנקבוביות וחידוש , את הג'ל יש לעסות על העור לפחות 3 דקות לפני הגילוח כדי לאפשר לסכין הגילוח להחליק על גבי העור.
· עדיף להתגלח בסכיני גילוח – הסכין של מכונת הגילוח מרסקת את זיפי השיער.
· מומלץ להשתמש בסכין חדה מאחר וסכין קהה יכולה לגרום לשריטות, חתכים ולשפשוף.
· הגילוח חייב להיות תמיד בכיוון אחד, למשל: מלמעלה למטה.
· את סכיני הגילוח יש להחליף כל מספר ימים כדי לשמור על חדותם וניקיונם. גברים שלוקים באקנה במידה בינונית עד קשה חייבים להחליף את סכין הגילוח בכל גילוח, כדי לצמצם את הסיכוי לזיהום. יש להיזהר לא לגלח מעל פצעי האקנה על מנת למנוע היווצרות דלקות.
· רצוי להמעיט בשימוש באפטר שייב העלול לגרום לתחושת עקצוץ, לגירויים, יובש ואלרגיות בעור. במקום אפטר-שייב על בסיס אלכוהול, מומלץ להשתמש ב'סקין פרפקטינג לושן' קרם לחות נטול שומן ללחות ולהפחתת קמטים.
· מומלץ למרוח קרם הגנה נטול שומן מפני השמש לאחר הגילוח וכמובן להקפיד להשתמש בקרם עיניים מויסטר סילק על בסיס יום יומי.
· אם יש לך שערות שצומחות בצורה כואבת מתחת לעור, אל תתגלח בסכין עמוקה מדי. השתמש במכונת גילוח חשמלית או בסכין גילוח חד-להבית, במקום בסכין דו-להבית, אשר חותכת את השערה מתחת לעור ומעודדת צמיחת הזיפים שוב מתחת לעור.
· אחת לחודש, מומלץ למרוח מסיכה על כל שטח הפנים (כולל סנטר, אף ומצח) על מנת להזין את ולעדן את העור,לעור שמן מומלץ להשתמש במסכה מטהרת ולעור רגיל מסיכת ג'ל לחות.
מהפכה או תופעה חולפת?
טל רוזנברג, מנהלת COSMEDIC- מרכז לקוסמטיקה מתקדמת וקוסמטיקאית בכירה: "לשוק הקוסמטיקה והטיפולים האסתטיים שנשלט בעשרות השנים האחרונות ביד רמה ע"י נשים, הסתננה לא מכבר אוכלוסיית הגברים והמגמה מתרחבת ועולה, גם גברים החלו לפקוד את מרכז היופי באופן קבוע והם מבצעים את שלל הטיפולים הקיימים. הגברים במרכז לא בוחלים בשום טיפול, הם מקבלים טיפולי בוטוקס להעלמת קמטים, טיפולי פנים ניקוי שכוללים ניקוי עמוק, מסיכות, מריחת לחויות, הסרות שיער ועוד. חברות הקוסמטיקה הרציניות שהבינו לא מכבר את המגמה, פיתחו מוצרים ותכשירים שהותאמו במיוחד לעור הפנים הגברי הכוללים מגוון נרחב של תכשירים מיוחדים: תכשירים המתאימים לפני הגילוח ואחריו, תכשירים לניקוי העור, מסכות וקרמים. ישנם דיווחים על עלייה של כמה עשרות אחוזים במוצרי הטיפוח לגברים בשנה האחרונה, ומחקרים מראים שהגברים מוכנים יותר ויותר לנסות תכשירים חדשים. הגבר הישראלי מתחיל להבין את חשיבות טיפוח עור הפנים, הן מבחינת המראה והן מבחינת התחושה. למראה צעיר ובריא יש ערך חברתי, כלכלי ועסקי, ולכן צעירים מגיל 25 ומעלה מתחילים להשקיע בטיפוח ושימור עור הפנים, תזונה נכונה וכושר. מראה מטופח ומוקפד משדר- הצלחה, מעמד, כוח ועוצמה. לא פחות חשובה ההבנה הגברית ש"גם להם מגיע" וחווית טיפולי הפנים היא גם נעימה ומרגיעה וחבל להחמיצה. מגמת הטיפוח הגברי הינה עולמית. ע"פ נתוני תעשיית הקוסמטיקה, בחמש השנים האחרונות הייתה עלייה של כ 30% במכירות מוצרי הטיפוח לגברים בארה"ב ובאירופה .הגידול המשמעותי ניכר יותר בתכשירי הטיפוח, כגון, תחליבי לחות, סרומים, מוצרים נגד קמטים, קרם הזנה לעיניים ולפנים, ג'ל רענון ועוד. את מגמת העלייה ניתן לראות גם בתחום הפרסום, חברות קוסמטיקה רבות החלו לפנות אל קהל המטרה הגברי. קיימת עלייה ניכרת בשיעור הפרסום והשיווק הממוקד במגזר הגברי החדש והוא נחשב מנוע צמיחה בענפים שנחשבו כמחוץ לתחומם של הגברים עד היום. מקומות שבעבר פנו רק לנשים, פונים כעת לגברים- מכוני רפואה אסתטית, קוסמטיקה, שיזוף, הסרת שיער. נראה כי תופעת הגבר ה"מטרוסקסואל" היא כאן כדי להישאר. כיום נושא הטיפוח הוא אינו מיוחס לאוכלוסיית הנשים בלבד, והגברים מבינים שבימינו הם חייבים ליישר קו עם כל נושא הטיפוח ה"נשי" ולאמץ את גינוני היופי ללקסיקון הגברי שלהם".