הבעיה היא ישנה נושנה, אך הפתרונות חדשניים. מה ניתן לעשות להקל על המצוקה?
שולי הראל רודריג
כמה כואב, דואב, פצוע וחבול ומכל האספקטים הויזואליים והנפשיים המלווים תדיר בני נוער- המתבגרים הצעירים שלנו שזה מכבר צמחו והצמיחו על פניהם פצעים וחטטים למיניהם. כואב להם? גם לנו כהורים. הפתרונות המהירים לרב, הינם זמניים, טומנים בחובם הרבה אמונות טפלות ואשליות, שמקורן במסורות עתיקות "מוחין", כמו למשל, היא תתחתן, תלד ואולי לפני כן תתקיים "מערכת יחסים אינטימית"?
ובכן יש בכך "קמצוץ" אמיתי, כי הרי הגורמים והסיבות להתפתחות בעיית האקנה הינן מגוונות, רב גורמיות ושייכות לטווח גילאים שונה. ישנו אקנה של גיל הבגרות – בגיל ההתבגרות – ובגיל הינקות (שחלק מאיתנו עדיין שם).
הגורמים המרכזיים
על הגורמים והפתולוגיות, התורמים לבעיית האקנה כבר דובר, סופר ונכתב רבות, אך בקיצור:
פעילות הורמונאלית פיזיולוגית מוגברת, דהיינו: אותם השינויים ההורמונאליים והרגשיים המתחוללים במהלך גיל ההתבגרות. 1. עלייה בהורמוני המין הזכריים, טסטוסטרון שמקורם בבלוטת יותרת הכליה 2. הפרשה מוגברת של בלוטות חלב,3. הפרעה בהתקרנות ובקילוף הנורמאלי של תאי העור. 4. פתח בלוטת החלב ניסתם ולפיכך נוצרים "הפקקים" הידועים כראשי קומדונים שחורים. תופעה זו היא הדלק המניע את המחלה כולה.
אותו חלב עודף, מצטבר ומפורק על ידי חיידקי ה-P אקנה , הקרוי propioni bacterium acnes המצויים בעומק זקיקי השערות ואגב כך נוצרים גליצרול וחומצות שומניות חופשיות. מפה ועד גירוי רקמת הבלוטה התהליך קצר וכואב. נוצרות גבושיות אדומות, דלקתיות, כשחלקן עם נקודה מוגלתית במרכז וחלקן האחר מתפתח לציסטות דלקתיות.
התמונה הקלינית שהצגתי עד כה, עצובה ביותר. גורם נוסף הנתמך על ידי מחקרים קליניים מוכיח כי ישנו קשר רציף בין מתח נפשי והיווצרות מחלת האקנה והגלגל סובב ומסתובב. והגנטיקה? כמו מחלות אלו ונוספות ההסתברות להתפרצות האקנה תלויה בזוג הורינו.
הקשר בין תזונה לבין החמרת בעיית האקנה קיימת, אך עדיין שנויה במחלוקת, ההסתברות של אכילת עודף סוכרים בעלי ערך גליקומי גבוה ומוצרי חלב עתירי שומן תורמים להחמרת מצב האקנה הקיים, וגם פה נבחן את הנושא בניסוי ותהייה. כמו באכילה של מאכלים אלרגניים של אותה הלקוחה/ פציינטית.
טיפים וטריקים
כדור אנטי אנדרוגני ניתן לעיתים אף הוא כדי למזער בעיה של שעירות יתר, בעיקר אצל נשים, כששתי התופעות הנ"ל נצפות מטרידות ובולטות במיוחד (לעיתים תופעת האקנה ההורמונאלי מלווה בשעירות יתר).
טיפולים פוטודינאמיים באור כחול Amino Lemlinic Acio A.L.A זהו חומר חדשני הנספג בבלוטת החלב שמטרתו להפחית את פעולת הבלוטה ואת מצעו של חיידק ה-P אקנה. העיקרון בשיטה זו שמוש של אנרגיית אור באורכי 400-440 ננטו מטר. בספקטרום צר המוקרן בעוצמה מהמערכת על פני המטופל יעילותו? תלוייה בעיקביות המטופל, בנקודת פתיחה של חומרת הבעיה ובתחזוקת עור כללית.
ישנן תרופות העשויות להחמיר מצב אקוטי של פצעים כגון: קורטיזון, תרופות נגד שחפת, יודידים – תרופות הניתנות לפעילות יתר של בלוטת התריס, ברומידים – נגד אפילפסיה, תרופות הרגעה למיניהן וכו'.
פה נראה את תופעת הקשריות האדומות, או מיגולים קטנים.
טיפול סיסטמי (בנטילה אוראלית) במקרים קשים או קשיי ריפוי, תוך עזרה קלינית, עדיין ישנם הסוברים ללקיחה של תרופה מנגזרת ויטמין A – איזוטרטינואין המרכיב הפעיל בתרופת הראקוטן, השנויה כיום במחלוקת.
הפגיעות האפשריות ותופעות הלוואי מנטילת תרופה זו מרובות, כמו: פגיעה בשרירים כ- 16%, 10% אפשרות לפגיעה בעצמות, הפרעות במערכת העיכול, הפרעות קליניות, עלייה באנזימי הכבד, המחייבת בדיקות דם. אבל כולם ואחרות הפיכות.
טיפול סיסטמי נוסף עם סטרואידים גלוקוקורטיקואידים, שהפסקת נטילתם עלולה לעיתים להחמיר את תופעת האקנה.
סוגי אנטיביוטיקה כמו הטטרציקלין, מינוצין, ממשפחת ה"טבע- ציקלינם" כטיפול תומך נצפה כתורם זמני. ופה שוב מתעוררת הבעייתיות של החזרה למצב הראשוני, עם הפסקת נטילת התרופה.
הכותבת: שולי הראל רודריג מנכ"ל חברת אס אר קוסמטיקס
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל