גלולות למניעת היריון הן אמצעי מניעה נפוץ ומוכר, שנמצא בשימוש כבר עשרות שנים בקרב נשים רבות בכל רחבי העולם. הגלולות נחשבות לאמצעי בטוח ויעיל, ובעל אחוזי יעילות גבוהים שהוכחו מחקרית. היעילות הגבוהה והעובדה כי מדובר באמצעי לא כירורגי או פולשני למניעת היריון, גרמו לפופולריות רבה של המוצר. חשוב לדעת כי לצד היתרונות הרבים, לגלולות יש תופעות לוואי שמשתנות בין סוגים שונים של גלולות ובין כל אישה באופן אינדיווידואלי, וכדאי להכיר אותן.
שינויים במצבי רוח
אחת מתופעות הלוואי המוכרות של הגלולות הן שינויים תדירים במצב הרוח. חלק מהנשים עלולות לחוות שינויים תדירים במצבי הרוח ומעברים חדים בין רגעי שמחה לעצב, ובמקרים מסוימים אף דיכאון. מחקרים מצאו קשר בין שימוש בגלולות לבין דיכאון, אך יש לציין כי לפני שאתן זורקות את הגלולות לפח, יש לוודא כי הן אכן הגורם לכך ומומלץ להיוועץ עם אנשי מקצוע בתחום רפואת הנשים והפסיכולוגיה כדי לוודא כי אכן יש קשר בין נטילתם הגלולות לבין מצב נפשי ירוד. נוסף על כך, אין להפסיק נטילה של גלולות ללא ייעוץ עם רופא.
מחזור לא סדיר
במקרים מסוימים, הגלולות אמורות להסדיר את ימי המחזור ולאפשר לאישה יכולת שליטה ו-וודאות לגבי מועד המחזור הצפוי לה. במקרים רבים נשים יכולות לחוות דימומים בין ווסתיים, כלומר דימום קל בין מועד ווסת אחד לשני. מדובר בתופעה שכיחה שלא אמורה להימשך תקופה ארוכה ואופיינית בעיקר לחודשים הראשונים לשימוש בגלולות. מי שחווה מקרה כזה, צריכה להתייעץ עם הרופא ולבדוק את התאמת הגלולות אליה ואף לשקול את הפסקתן בהתאם לחוות דעתו של הרופא המטפל. גם אם האישה נוטלת את הגלולות כאמצעי מניעה וגם אם מטרת הגלולות להתמודד עם כאבי מחזור חזקים, חשוב לתת משקל להסדרת מועד המחזור ולהשתמש באמצעי מניעה אחרים ומשככי כאבים עד למציאת הגלולות המתאימות.
הגברת הנטייה לקרישיות יתר
קרישיות היא מצב שבו דם ניגר מפצע פתוח, מתקשה ויוצר שכבה מוצקה שנועדה למנוע המשך דימום. זו למעשה תכונה מאוד חיובית ויעילה של הגוף, אך קרישיות יתר היא מצב שבו הדם נקרש במקומות לא נכונים ועלול ליצור מעין גושים, או קרישי דם, ולהוות סכנה לבריאות הגוף ואף למוות במקרים חריגים. הגלולות עשויות להגביר את הנטייה הקיימת לקרישיות יתר משום שהן מכילות הורמונים מסוגים מסוימים שעשויים להיות הגורם לכך. חשוב לציין כי נטייה לקרישיות יתר היא תכונה שנמצאת אצל אישה ללא קשר לשימוש בגלולות, והגלולות עשויות להגביר את הנטייה הזאת עם תחילת השימוש בהן. את הנטייה לקרישיות יתר ניתן לבדוק ע"י בדיקת ההיסטוריה המשפחתית ובדיקת דם ייעודית, אותה מומלץ לבקש מהרופא המטפל לפני תחילת השימוש בגלולות. על הרופא להתאים את הגלולות לרמת קרישיות היתר אצל כל אישה באופן אינדיווידואלי, כדי למנוע מצבי קיצון מסוכנים כמו הפלה, תסחיף ריאתי או פקקת וורידים.
למה בעצם נשים נוטלות גלולות למניעת היריון למרות תופעות הלוואי?
לנטילת הגלולות יש כמה סיבות. היתרון הראשון של הגלולות הוא היכולת לשלוט במחזור ולהסדיר אותו על פי ימים בחודש, ואף לצפות את יום התחלתו מראש. השליטה והוודאות שהן מספקות מסייעות לנשים לנהל את חייהן ללא הפתעות, ולאפשר לעצמן איכות חיים שלא הייתה להן קודם.
הסיבה השנייה היא טיפול בכאבי מחזור. במהלך המחזור מתרחשים תהליכים דלקתיים וגם כיווצי שרירים שנועדו לסייע לתהליך הדימום הווסתי, ולכן נשים רבות חוות כאבי בטן, ולעתים חזקים מאוד. ההורמונים שבגלולות מונעים את גדילת רירית הרחם (שכבה שעוטפת את הרחם ומתעבה לפני תחילת דימום הווסת, וללא הפריה של ביצית היא מתפרקת ונפלטת החוצה) ועל כן המחזור הופך להיות קל יותר. כדי להתמודד עם כאבי מחזור, ובעיקר אצל נשים שחוות את הכאבים כחוויה משתקת שמשביתה את השגרה, ניתן ליטול גלולות למניעת היריון.
הסיבה השלישית לנטילת הגלולות היא שימוש כאמצעי מניעה. הגלולות הן אמצעי מניעה בטוח שמאפשר חופש בקיום יחסים ושליטה באפשרות הכניסה להיריון עבור האישה.
האם קיימות אלטרנטיבות לשימוש בגלולות?
קיימות אלטרנטיבות לגלולות, אך חשוב להתאים את האלטרנטיבה לפי הצורך. אם מדובר בהסדרת המחזור, קיימות תרופות טבעיות או טיפולים מתחום הרפואה הטבעית והאלטרנטיבית כמו דיקור סיני, וגם טיפולים תרופתיים שעשויים לסייע. טיפולים אלו יש לבצע אך ורק בהמלצת רופא, ורק לאחר בדיקות מקיפות לגילוי הסיבה למחזור הלא סדיר. אם מדובר בכאבי מחזור, ניתן ליטול תרופות משככות כאבים, טבעיות או רגילות. במקרה של אמצעי מניעה, קיימים כמה פתרונות לנשים: מדבקה שמפרישה הורמונים אל העור (בדומה לגלולות), כובעון נשי – מעין כובעון קטן שמונע מהזרע לעבור אל צוואר הרחם, טבעת – אמצעי מניעה שמוחדר אל הנרתיק ומפריש הורמונים, בדומה לגלולות, במשך מספר שבועות, והתקן תוך רחמי – התקן שמונע כניסה להיריון ומומלץ בעיקר לנשים אחרי לידה.
אם את מעוניינת ליטול גלולות מהסיבות שנאמרו כאן, או שאת כבר נוטלת גלולות ולא מכירה את הסכנות, זה בדיוק הזמן לקרוא על תופעות הלוואי ולהכיר אותן. כדאי לפנות לרופא המטפל ולבקש גם ממנו את המידע, ולפעול בהתאם לשיקול דעתו המקצועית. חשוב לדעת שלגלולות יש יתרונות והן נחקרו במשך שנים ארוכות, אך כדאי גם לדעת שלא הכל ורוד, וכדאי לקחת זאת בחשבון לפני נטילת גלולות לטווח קצר או ארוך.
אילוסטרציה: PIXABAY