כניסת טכנולוגיית 'HD' לשידורי הטלוויזה, תתבטא בכך שהתמונה תהיה חדה וחלקה יותר. היא תדרוש היערכות אחרת מצידם של המאפרים המקצועיים
ליאת עיני
כל מגישי הטלוויזיה והשחקנים המופיעים בה "עולים לשידור" לאחר שמאפרים אותם בקפידה ומסדרים את שיערם. מכיוון שאנשי התקשורת מודעים לחשיבות של אסתטיקה ויופי ומשום שהם נמצאים בתחרות אינסופית, הם משקיעים בטיפוח הגוף והפנים – ספורט, תזונה, טיפולי יופי, עיצוב שיער ואף ניתוחים פלסטים. כאמור, מה שלא עושה הטבע או הקוסמטיקאית, עושה הצבע. אולם, בעקבות חדירת טכנולוגיה חדשה לשידור הנקראת HD (High Definition – ראה בוקסה). המצב הולך להשתנות. אז מה מחכה לנו ואיך זה ישפיע על העוסקים במלאכת האיפור?
בעקבות כניסת טכנולוגית HD הצופים יהנו מאיכות שידור גבוהה יותר. השינוי יתבטא בתמונה חדה וחלקה ובאיכות קול טובה יותר ויש המכנים את השינוי כ"מהפכה של ממש". הטכנולוגיה גורמת לשינויים רבים על סט הצילומים – איפור, עיצוב האולפן, תאורה וכו'. הסיבה לכך קשורה בעובדה שהתמונה המתקבלת לצופה בבית, קרובה מאוד למציאות מבחינת החדות והמראה שחושף כמעט כל פגם בפניו של הקריין. המצב החדש מחייב מאפרים לעבוד בטכניקות איפור חדשות. כיום השידורים מצולמים בעיקר בארה"ב, אך לא ירחק היום שגם אצלנו יחלו לצלם בטכנולוגיה החדה ועל כן אנשי המקצוע מתחום היופי בכלל והמאפרים בפרט צריכים להכיר ולהתרגל לשינוי. בהוליווד, הכוכבים ומובילי התעשייה כבר מבינים שגם פוטושופ אינו הפתרון לבעיות עור, אלא אמצעים מקצועיים כגון: איפור מיוחד וטיפולי פלסטיקה שונים.
מגזין יופי! בדק עם המאפרים המובילים כיצד ישפיע הנושא על התחום והאם יש צורך להיערך בדרך כלשהי לקראת הדבר הבא. רמז לבאות – המילים "מהפך" ו"מראה טבעי" יוזכרו יותר מפעם אחת.
חידושים והמצאות
ירין שחף אומר שמכיוון שכיום כבר כל האולפנים בארה"ב משדרים בשיטת ה-HD, המאפרים חייבים להתאים את עצמם. "כל גבשושית מיותרת בפנים תראה במצלמה ולכן המאפרים ישתמשו במייק אפים פחות מאובקים ויותר דקים. השינוי המהותי הוא בעצם בשימוש במייק-אפ ופודרה דקים יותר, אך עם רמת הסתרה טובה יותר". לדבריו, "הטכנולוגיה גורמת לתעשיית הקוסמטיקה להמציא חידושים הקשורים לאופן הכיסוי ורמת הדיוק של הצבע".
גם עדה לזורגן חושבת שהשינוי של טכנולוגיית ה-HD ייצור מהפך בתעשייה בכלל ובתעשיית האיפור בפרט ויביא עמו את הקידמה. "המאפרים יצטרכו לשים לב יותר לפרטים הקטנים, לעבוד יותר מדויק, ומוצרי האיפור יצטרכו להיות סופר איכותיים. המצב יגרום למרבית המאפרים להחליף את טקסטורותהמייקאפים והפודרות עקב הצורך שייווצר. לדעתי השינוי יהיה לטובה", היא מוסיפה.
לדברי שלי גפני, מבעלי המותג הבינלאומי מדינה מילאנו בארץ, השינוי יתבטא גם בשימוש בתאורה נכונה שמשפיעה על התוצאה המתקבלת של עור הפנים. "ישתמשו יותר בתאורה שורפת ומרככת, ובמקביל טכניקת האיפור תשתפר והאיפור יותאם לטכנולוגיה. המשמעות היא איפור שיצור תחושה של מראה טבעי ולא עמוס מידי. בנוסף, ישתמשו בטכניקה של ריטוש טלוויזיוני, שכיום משתמשים בה רק בהפקות בעלות תקציבים גדולים, אך בעתיד זה יהיה הכרחי ושכיח".
המטרה: כיסוי והסתרה
לזורגן מוסיפה שמאפרי טלוויזיה יהיו חייבים לעבוד באופן מדויק כדי שהאיפור יותאם לשיטת השידור. אולם, השחקנים לא יוכלו להסתמך רק על המאפרים; לדברי לזורגן "השחקנים והדוגמניות יצטרכו לשמור על תזונה וטיפוח במידה רבההם פחות יוכלו לסמוך על עומס של איפור".אם עד עכשיו נשארתם אדישים ורגועים מהשינוי, בועז שטיין מסביר שהמציאות החדשה, היא מבחינת מהפכה לענף כולו. לדבריו, "מומחים בתחום מעריכים כי כל המי ומי בתעשייה יחפשו פתרונות קוסמטיים לצורך הסתרת כתמים, חטטים, קמטים ופגמים אחרים בפניהם, אשר המצלמה תחשוף מעתה 'במלוא הדרם'. היום, יותר מתמיד ישנה חשיבות עצומה לאיכות איפור הכוכבים".
"תעשיית האיפור לקראת מהפך משמעותי", אומר גיורא שביט. "כמויות האיפור הנדרשות לאיפור אנשי טלוויזיה דומות יותר לאלה של איפור לצרכי קולנוע בצילומי תקריב, כלומר, מינימליסטיות. המייק אפ מקבל מושג חדש – כיסוי ללא אטימות. מצד אחד מביני דבר יכולים להבין כי מדובר על משפט מנוגד, הרי לא ניתן לכסות באופן טוטאלי ולראות עדיין את מרקם העור". עוד הוא מוסיף, כי "כתישת הפיגמנטים שונה ולמעשה סוג הפיגמנטים הינם מהדור החדש, כלומר – מיקרוקפסולציה; מדובר ביצירת פיגמנטים המחזירים אור באופן אחיד מבלי להבריק כמעט ועל ידי כך מתמזגים היטב עם הסביבה". שביט מוסיף, כי "הדרישה החדשה שתצוץ הינה שהמייק אפ יהיה אוורירי עוד יותר, בצורת מייק אפ נוזלי ובעל אותה יכולת כיסוי, ולשמחתנו, יש בנמצא ואף מתוצרת הארץ. הצלליות חייבות להיות אף הן אווריריות ונוטות לכיוון צלליות קרם חצי אטומות ובעלות אותו סוג של פיגמנט מיקרוקפסולטורי, כלומר, על גבול המבריק. שימוש באבקות דחוסות מט יביא לתוצאה הרת אסון. בשימוש צללית מט דחוסה לצורך מילוי והסתרת קמטים נקבל מראה של טפט מיובש; האור לא יוחזר כראוי וכתוצאה מכך כל פרט יבלוט הרבה יותר. אותה תוצאה הרסנית נקבל גם משימוש בפודרות מט".
גפני אומרת, כי "איפור משפר מצב נוכחי, לדוגמא הוא יכול להסתיר נימים אדמומיים, אך הוא לא יכול לשנות לגמרי, כמו למשל להסתיר באופן מלא קמטים". אולם, יש נקודת אור לאלו החוששים לעבודתם – גפני מוסיפה כי כל הזמן חברות הקוסמטיקה עובדות על מוצרים חדשים בהתאם לצרכים הקיימים. בנוסף, עם הזמן מתווספים לתכשירים ערכים מוספים, כגון ויטמינים שונים להזנת העור".
Air brush
גם שביט מוריד את מדד הלחץ ואומר שאין צורך לפחד מכל פצעון או צלקת. "צריך להעביר את המסר לקריין או לשחקן שהוא יכול לסמוך על המאפר ושיהיה פתוח לחידושים". לגבי ציוד וחומרים, שביט אומר, כי "יש אנשים העובדים עם air brush (התזה של מייק-אפ עם קומפרסור), אולם זה לא תופס באופן גורף ולכן זה לא ממש מעשי. ישנה בעייתיות בשידורים ארוכים כאשר יש צורך ב-touch ups , מאחר ו- air brush הינו על בסיס מים, העמידות בעייתית, ופידור מעל יוצר עובי בעיתי במדיום זה, מה שהופך את השיטה ללא תמיד משתלמת".
מסתבר שהדעות בנושא האיפור האופטימאלי לשיטה זו חלוקות. שטיין טוען שהאיפור שמותאם לטכנולוגיית ה-HD (במילים אחרות – air brush, ל.ע) מתבצע למעשה בריסוס של מיקרו-חלקיקים עשויים סיליקון עדין במיוחד על עור הפנים, מה שיוצר איפור מדויק וחד. המייק אפ המיוחד מאפשר ריסוס באפקט של מייק-אפ, סומק, צלליות, ליפסטיק ואפילו מסקרה. "כיוון שהאיפור מתקבל על הפנים בשכבה כה דקה, הוא נראה טבעי ועדין אפילו מבעד לטכנולוגיית ה-HD", אומר שטיין. לדבריו, "האיפור עמיד ביותר – עד 48 שעות מזמן ההתזה".
שחף אומר שהאיפור המתאים הוא מייק אפ עם מרקם דק (ספריי בהתזה) ופודרה דקה יותר ובכלל איפור פחות מסיבי. "המטרה הבסיסית של HD היא לגרום לצופה לקבל אפקט טבעי כמו שהעין רואה במציאות, ולכן רמת הצבע באיפור תהיה אמיתית יותר". שחף מוסיף: "משום מה יש מאפרים שחושבים שצריך להשתמש ב- air brush, אך לא חייבים להשתמש בשיטה זו. אמנם, מאפר שיודע להשתמש בטכניקה זו יש לו יתרון יחסי, אך בינתיים מספיק להשתמש במייק אפ ופודרה מתאימים".
"הגימיק של air brushכמובן תופס והעיקרון נכון הן מבחינת האחידות והן מבחינת עובי השכבה", אומר שביט. "אולם, כאמור ישנה בעיה של עמידות ותיקונים. כמו כן, עור מקומט נראה רע במיוחד, מאחר ואזורים המוסתרים (הקמטים) לא מקבלים צבע בעת ההתזה".
שביט אומר, כי הוא חושב שהרבה קריינים יוותרו על שידור בשיטה החדשה במידה ומצב עורם בעיתי במיוחד, או לכל הפחות נראה הרבה פחות צילומי תקריב. "מי שבכל זאת ירצה צילומי תקריב כאשר מצב העור בעייתי יצטרך ביקור אצל רופא עור או פלסטיקאי. יחד עם זה, מתרגלים לכל דבר, אולם יווצר דיסוננס לעיוות אחר שהתרגלנו בצורת פוטושופ; הרי זו הקצנה בכיוון אחר. בשער שרואים את עור הפנים, העור לא נראה כ"מצופה" כלומר מראה פלסטי. בסופו של דבר כאמור זהו עניין של הרגל".
מהי טכנולוגית ה-HD?
טכנולוגית ה-HD (High Definition) עדיין נמצאת לפני פריצה בארץ, אך לפי הצלחתה בחו"ל ניתן לצפות כי היא תגרום לשינוי באופן הצפייה בטלוויזיה. בשיטת HD כמות המידע המועברת למסך גבוהה יותר מאשר בשידורי טלוויזיה ברזולוציה רגילה (SD) שבהם אנו צופים כיום. רזולוציית השידור יכולה להיות גבוהה עד פי 4 מטלוויזיה רגילה. התמונה שמתקבלת כיום בטלוויזיה היא צרה יחסית ואילו הטכנולוגיה החדשה מציעה תמונה רחבה (ביחס של 16:9). בנוסף, איכות השמיעה משופרת וטובה יותר.
המשמעות של השינויים הטכנולוגים היא שהתמונה ב-HD חדה מאד, מספקת צבעים אמיתיים ונקיים יותר מאלה שהתרגלנו אליהם עד היום וכמות פיקסלים גדולה יותר. בכדי להנות מאיכות שידור גבוהה, המסך צריך להיות ברזולוציה 1080×1980. הצרכן ישים לב בקלות להבדלים בין השידור שהוא היה רגיל לראות עד כה, לבין השידורים בטכנולוגיה החדשה.
למרות אחוזי החדירה הנמוכים עדיין בעולם, ישנם כבר הכנות של גורמים שונים הקשורים לתעשיית הטלוויזיה. ההערכות מדברות על כך שבשנת 2008 כל המהלכים בתעשיית הטלוויזיה יושפעו ישירות מההתאמות שיהיה צורך לעשות ל-HD.
גם חברות הלווין והכבלים כבר הכריזו בתחילת 2008 על התחלת שידורים מסוימים בטכנולוגית HD. בישראל עדיין מצלמים על-פי הטכנולוגיה הישנה, אך בסופו של דבר תעשיית הטלוויזיה תהיה חייבת להתאים את עצמה לסטנדרטים העולמיים. כבר היום ניתן להשאיל סרטים המשודרים בטכנולוגיית HD מספריות מובילות בארץ, והדבר רק הולך ומתרחב.
שידורי ה-HD מחייבים להחליף תעשיה שלמה שמתארגנת לשינויים: מצלמות, אולפנים, תכנים, ערוצי שידור, מאפרים, משדרים, ממירים וכמובן מסכי טלוויזיה שיוכלו לקלוט את הרזולוציות הגבוהות.
תמונה: בועז שטיין מאפר בשיטת איפור ה- HD
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר