אחת הפרוצדורות הטובות ביותר כיום בתחום רפואת שיניים כיום היא: השתלת שיניים. מדובר על פרוצדורה אשר מטרתה היא ליצור תחליף מלאכותי ממתכת לשורשי השיניים המקוריים של האדם. שתלים היוו פריצת דרך טיפולית ששינתה לחלוטין את פני עולם רפואת השיניים. למרות זאת, חשוב מאוד לזכור שכמו כל ניתוח רפואי, ישנם סיכונים וסיבוכים גם בהשתלות שחשוב מאוד לקחת בחשבון לפני שמבצעים את התהליך. על כל מטופל להכיר בכלל הסיכונים והסיבוכים בהשתלות בטרם הוא בוחר לעבור את התהליך.
השפעות פסיכולוגיות של מטופלים המועמדים להשתלת שיניים
חוסר שיניים חלקי עד מלא מהווה תופעה נפוצה אשר לא מעט אנשים סובלים ממנה. חשוב מאוד לדעת שאנשים אשר סובלים ממחסור בשיניים מושפעים מאוד באופן פסיכולוגי מהמצב שכן, הדבר משפיע באופן מהותי על הדימוי העצמי שלהם והביטחון העצמי שלהם. אדם שסובל ממחסור בשיניים לא יחייך, יתבייש להראות בחברה מחשש שילעגו לו, יתבייש להכיר אנשים חדשים, לצאת למפגשים חברתיים, לפתח זוגיות ועוד. מעבר להשפעות הפסיכולוגיות המדוברות על האדם, אדם שסובל ממחסור בשיניים עלול לסבול מחוסר יכולת ללעוס את המזון, מעיכול חלקי של מזון, מכאבי בטן ובעיקר מחוסר הנאה ממזון. על כן, בשל כל ההשפעות המדוברות, רצוי שכל אדם שסובל ממחסור בשיניים ישקול את תהליך השתלת שיניים.
מהו הליך השתלת שיניים?
ראשית כל, חשוב מאוד לדעת שמטופלים אשר מתאימים להשתלת שיניים הם מטופלים אשר חסרה להם לפחות שן אחת או יותר, או מטופלים אשר בלתי אפשרי לטפל בשיניים הקיימות שלהם עקב בעיות פתולוגיות שאינו ניתנות לריפוי. כמו כן, חשוב מאוד לדעת שלא פעם בכדי להשתיל שתלים בפיו של אדם, יש צורך לבצע הליכים כירורגיים נוספים כגון: הרמת סינוס ועוד.
תהליך השתלת שיניים מתחיל בבדיקה קלינית על ידי הרופא. שיטת התקנת השתלים הקלאסית היא שיטה המתבצעת בשני שלבים: שלב ההשתלה עצמו ושלב החשיפה. רצוי שיהיה זמן התאוששות בין שלב לשלב שבה השתל נמצא בתהליך קליטה.
כיום ישנן שיטות להשתלה ביום אחד. בתהליך זה מיד לאחר השתלת השתלים משתמשים בתותבת או בגשר על השתלים. מדובר על שיטה הרלוונטית רק למקרים שבהם יש עצם טובה ומספר השתלים איננו גדול באופן משמעותי.
סיכונים בהשתלת שיניים
בכדי להיערך בצורה הטובה ביותר מבחינה פסיכולוגית לקראת השתלת שיניים יש צורך שהמטופל יהיה מודע מראש לסיכונים שבהשתלת שיניים. בתהליך השתלת שיניים יש סיכונים שונים כגון: זיהום באזור ההשתלה, אי קליטה של השתלים מסיבות לא ידועות, חדירה של שתלים לא מתאימים לאיזור הסינוס ועוד.
כמו כן, חשוב מאוד שכל מטופל ידע מראש שישנם מטופלים שונים אשר השתלים אצלם נכשלים ועל כן, יש להיערך בהתאם למצב שבו התהליך יכשל. לא פעם מטופל שלא נערך בצורה הטובה ביותר לקראת מצב של כישלון טיפול, מוצא את עצמו מתוסכל מאוד, מאוכזב ואף מיואש לאחר שהתהליך לא צלח. תחושות קשות אלה עלולות להוביל אותו לדיכאון ולמצב נפשי רעוע ועל כן, בטרם מבצעים השתלת שיניים, יש להיערך מכל הבחינות, הן מבחינה פיזית והן מבחינה פסיכולוגית נפשית.
לקראת ביצוע השתלת שיניים חשוב מאוד לבחור ברופא מקצועי, מנוסה ומומלץ בתחום ביצוע השתלות שיניים בהתאם למצבו הספציפי של כל אדם. כמובן שבטרם מבצעים את ההשתלה יש להיערך היטב מול הרופא ולשאול את כל השאלות החשובות אודות ההשתלה המדוברת, לרבות התהליך עצמו, תהליך ההחלמה ועוד. בנוסף לכך חשוב מאוד לברר עם הרופא מהם אחוזי ההצלחה של ביצוע השתלה בקרב המטופל הספציפי בכדי להיערך בהתאם גם מבחינה נפשית למקרה של אי הצלחת הליך ההשתלה.
ד"ר גיא לוי הוא מומחה חניכיים בעל ניסיון רב בטיפולי השתלות שיניים. מוזמנים לבקר באתר
אילוסטרציה: שי אשכנזי