ויטמין D – הויטמין של השמש; הוא מסייע בבניית שלד ותורם לחיזוק העצמות, הוא יכול להקטין את הופעתן של מחלות סרטניות וצריכה קבועה שלו עשויה להאריך את חיינו . סמדר טייטלר
בזכות החשיפה לשמש –
ויטמין D, בניגוד לויטמינים אחרים אותם אנו צורכים רק מהמזון, יכול להיווצר בגוף האדם באמצעות חשיפה לקרינת U.V.- אור השמש. חומר הגלם ממנו הוא נוצר הינו הכולסטרול שעובר שינויים כימיים בעקבות החשיפה לשמש.
רופא מהטבע –
ויטמין D הינו נוגד חימצון ומחקרים הוכיחו כי הוא יכול להקטין את הסיכון להופעתן של מחלות סרטניות שונות כגון סרטן השד והמעי וכן מחלות כגון מחלות לב, סוכרת ואף טרשת נפוצה. בנוסף ויטמין D חיוני לספיגת הסידן במעי ובקליטתו ברקמת העצם, ויש לו תפקיד חשוב בבניית העצם ובשמירה על צפיפותה ומניעת אוסטיאופורוזיס. הוא חיוני בשמירה על כוח השרירים ומקטין את הסיכוי ללקות בשברים בצוואר הרחם. מחקרים שנערכו לאחרונה מצביעים על כך שצריכה מתונה וקבועה של ויטמין D עשויה לתרום להארכת החיים במספר שנים.
כבר ברחם–
ישנם מחקרים שקבעו כי מחסור בוויטמין D בזמן ההיריון עלול להגדיל את הסיכוי ללקות ברעלת הריון. מחקרים אחרים ציינו כי וויטמין D חשוב מאד לבניית השלד של העובר ולהתפתחותו,וכן להפחתת הסיכון ללדת לידות מוקדמות ו/או צורך בניתוחים קיסריים.
מחסור בויטמין D
מחקר חדש שנערך לאחרונה בישראל בקרב 562 תינוקות, ילדים ומתבגרים בירושלים מצא כי מרביתם סובלים מחוסר בוויטמין D וברזל. ההמלצות מהמחקר קובעו כי ישנה חשיבות רבה לתת תוספי ויטמין D וברזל מגיל שנה ועד גיל 6.
מחקר נוסף שביצעה קופ"ח מכבי הראה כי אצל 80% מהמטופלים להם נעשו בדיקות דם, נמצא חוסר בוויטמין D.
קבוצות סיכון –
מחקרים שונים הראו כי אנשים ששהו זמן ארוך בסביבה חשוכה, במקומות אליהם לא חדר אור וכן במדינות קרות בהן שעות החשיכה מרובות יותר, סבלו מחוסר משמעותי בויטמין, אשר הוביל לחולשה ואף לתופעות שונות של רככת עצמות וסוגי סרטן. לקבוצות הסיכון משתייכים גם תינוקות, קשישים ונכים שלא נחשפים לשמש עקב מגבלה בריאותית, אנשים שנוהגים לעבוד במקומות סגורים שעות רבות וכן מי שמשתייך לאוכלוסייה דתית שמקפידה על כיסוי גוף.
חשיפה בשעת הצהריים –
הזמן היעיל ביותר לייצור ויטמין D בעור הוא בשעות הצהריים, בהן היחס בין קרני UVB (הקרניים הקצרות של השמש) הוא הגבוה ביותר. ההמלצה הינה להיחשף לקרני השמש למשך זמן קצר: כ- 15-20 דקות בצהריים מספיקות בהחלט.
גם במזון –
דגים הינם מקור טוב לוויטמין D ובעיקר סרדינים, סלמון, טונה, הרינג וכו'. שמן דגים, כבד, בשר עגל, בקר וחלמון ביצה נחשבים אף הם מקור לויטמין D . בארץ ובמקומות שונים בעולם, מקובל בשנים האחרונות להעשיר את מוצרי החלב, המרגרינה ואת דגני הבוקר בוויטמין D.
עודף לא רצוי –
עודף בוויטמין D אף הוא אינו רצוי מכיוון שעודפי הוויטמין עלולים ליצור עודף סידן בדם, ייצור אבנים בכליות ושקיעת סידן ברקמות הגוף השונות ולכן מומלץ תמיד ליטול במינון הנכון ולפי בדיקות דם והמלצת רופא מטפל.
מינון יומי מומלץ –
המינון היומי המומלץ לפי המלצות משרד הבריאות אצל תינוקות הוא 2 טיפות, שהן 400 יחב"ל ויטמין D. .. למבוגרים: טבליה אחת של 400 יחב"ל, או אחרת, עפ"י המלצה מקצועית. את ערכי הוויטמין בגוף ניתן לקבוע באמצעות בדיקת דם פשוטה.
משלימים את החסרים עם תוספים –
מומלץ להשלים את כמות הוויטמין הרצויה לגוף באמצעות נטילת ויטמין D באופן יומיומי ומבוקר. ניתן לצרוך את התוסף בצורות מגוונות, לפי נוחיות הנוטל- כטיפות או בטבליות. קיימות טבליות זעירות, הניתנות למציצה או בליעה בטעם נפלא, כך שגם מי שמעדיף לבלוע את הטבלייה וגם מי שלא, יוכלו ליהנות מספיגה אופטימאלית ונוחות שימוש. כמובן שכאשר מדובר בתינוקות, כדאי להעדיף תוספים אשר אינם מכילים חומרים משמרים, ממתיקים או צבעי מאכל. לציבור הדתי ישנם מוצרים בעלי כשרות מהודרת.
סמדר טייטלר ביוטכנולוגית ואחראית מחלקת הדרכה ומידע
בחברת "פלוריש" לויטמינים ומוצרים טבעיים