יופי!
  • דף הבית
  • מי אנחנו
  • כל הכתבות
    • יופי! של איפור
    • יופי! של אסתטיקה
    • יופי! של ציפורניים
    • יופי! של שיער
    • יופי! של קוסמטיקה
    • יופי! של טיפול
    • יופי! מוצרים חדשים
    • יופי! של הפקות
    • יופי! של סלבס
    • יופי! של אופנה
    • יופי! ארכיון כתבות
  • יופי בפייסבוק
  • ביוטי טיוב
  • קבלת מגזין חינם
  • צרו קשר
  • דף הבית
  • מי אנחנו
  • כל הכתבות
    • יופי! של איפור
    • יופי! של אסתטיקה
    • יופי! של ציפורניים
    • יופי! של שיער
    • יופי! של קוסמטיקה
    • יופי! של טיפול
    • יופי! מוצרים חדשים
    • יופי! של הפקות
    • יופי! של סלבס
    • יופי! של אופנה
    • יופי! ארכיון כתבות
  • יופי בפייסבוק
  • ביוטי טיוב
  • קבלת מגזין חינם
  • צרו קשר
ראשי » יופי! של קוסמטיקה » הזדקנות עור הפנים: האתגר הטיפולי

הזדקנות עור הפנים: האתגר הטיפולי

אחד התחומים המרתקים בעבודתנו הוא תחום חידוש והצערת העור. כדי לשפר את מראה העור הבוגר עלינו להכיר היטב את התהליכים והשינויים שקורים בו עם הגיל ועם הצטברות נזקי הסביבה. בנוסף, יש להכיר את האמצעים העומדים לרשותנו – מרכיבים פעילים ופרוצדורות.

רונית שגב

כולנו, כולל ילדים קטנים, יכולים לזהות אינטואיטיבית מראה פנים בוגר. כולנו ראינו נשים בנות 50, ללא קמטים כלל, שאיכשהו ידענו לגביהן כי אינן בנות 30 או 40. עור בוגר איננו רק קמטים, או מרקם עור שונה. הוא השתנות כוללת של מראה הפנים, תווי הפנים, קווי המתאר, הנפח, הגוון, המרקם, הברק ועוד גורמים שאיננו מגדירים תמיד במילים, אך קולטים אותם באופן ברור כשאנו מתבוננים בפניהם של אנשים. אותו אוסף מאפיינים, שמצטברים יחדיו ליצירת המראה הבוגר, הנו אחד מהשפעותיו הפחות רצויות של הגיל. גיל הוא לא רק חוכמה, ניסיון ועומק… הוא גם מראה שרובנו איננו מקדמים אותו בברכה כשהוא מגיע. אנו (ולקוחותינו) נכונים להשקיע רבות כדי להפכו לצעיר ורענן יותר, כבעבר. תחום הצערת העור הוא מהיסודות של הטיפול הקוסמטי. הוא תחום מרתק מאין כמותו והפוטנציאל שטמון בו הוא רב מאד. קוסמטיקאית שתשלוט ברזי הצערת העור, ככל שיש לה יכולת להתערב בכך, תגדיל את הצלחתה כאשת מקצוע – הצלחה כלכלית וגם סיפוק אישי רב. כמה באמת אפשר להתערב בתהליך הזדקנות העור? מה למדנו על כך במהלך שנות המחקר שהושקע בתחום? ומה נוכל ליישם באופן מעשי, כאנשי מקצוע?

"דע את האוייב"

כשמתקלקל לנו מכשיר אנו מביאות אותו לטכנאי. הטכנאי פותח, מתבונן, מבין מה השתבש ומה בדיוק עליו לעשות כדי להחזירו למצב תקין. האם את, הקוסמטיקאית, יודעת להסתכל על עור פניהן של לקוחותייך, לאבחן את מכלול הגורמים למראה שאת רואה ולציין לעצמך את הפעולות שעלייך לנקוט (והמרכיבים הרלוונטיים, כולל ריכוזים) כדי לשפר את המראה? את הפרוצדורות והטיפולים במכון המתאימים לכל מצב? מראה עור בוגר נגרם כתוצאה מעשרות (לא פחות!) גורמים, שנמצאים גם באינטראקציה זה עם זה, ומשפיעים זה על זה כמו גם ישירות על העור עצמו. כולנו יודעים שהעור ניזוק עם השנים מפגיעת רדיקלים חופשיים. אך רדיקלים חופשיים נוצרים כתוצאה ממגוון גורמים (קרינת השמש, עישון, מצבי סטרס, דלקת בעור, המטבוליזם הטבעי בגופנו, מחלות, חשיפה לזיהום אוויר), והם גם משפיעים במגוון דרכים – הרבה יותר מאשר לתקוף מולקולות בסביבתם. הם מושפעים מגורמים רבים ומשפיעים בעצמם על מגוון תופעות בעור. אם נתבונן בפעילותם מקרוב נבחין ברשת מורכבת להפליא של העברת אותות והיזון חוזר האחראית להשתנות העור. כנ"ל לגבי תהליכים נוספים האחראיים להשתנות העור עם השנים. ככל שנכיר את מגוון התהליכים נוכל לכוון אליהם באופן מאד ספציפי וממוקד – חומרים טיפוליים. "דע את האוייב", נאמר בפרקי אבות. כדי לדעת להיכן לכוון את החיצים רבי העוצמה שלנו – החומרים הטיפוליים – עלינו לדעת בדיוק מה השתבש ומדוע. במה בדיוק אנו נלחמים. בהמשך, כמובן, אנו חייבות לדעת מה משפיע על התהליך שאיבחנו ומהן השיטות הבדוקות לשפר את המראה.

נזקי הגיל והסביבה

חוקרים מייחסים להשפעת השמש ונזקיה המצטברים כ-80% ממראה העור הבוגר. עם זאת, הנזקים מצטברים בו זמנית, הן בהשפעת הגיל והן בהשפעת הסביבה וכמובן שנתונינו הגנטיים קובעים גם הם כיצד נגיב להשפעות הסביבה. מי שמנוסה בכך יודע להסתכל על פניהם של אנשים מבוגרים ולזהות "הזדקנות כרונולוגית" (Chronological aging) לעומת הזדקנות בהשפעת קרינת השמש (Photoaging). הבה נתבונן קודם בהשפעות העיקריות של הגיל. במסגרת המאמר הזה לא נוכל להיכנס תמיד לבסיס המולקולרי של כל תופעה. אולם יש לדעת, כי המדע מכיר כיום מנגנונים מולקולריים רבים הקשורים בהזדקנות העור, והידע הזה מהווה תשתית לפיתוח כלים חדשים וגם לשימושים חכמים יותר בחומרים קיימים. מי שמצוי בעובי הקורה ומכיר את התהליכים בעור באופן פרטני, יודע לכוון באופן חכם יותר את אותם חומרים פעילים, הזמינים לכל קוסמטיקאית, ולהשיג איתם מטרות בזמן קצר וביעילות. גם מבט "מלמעלה" על אוסף התופעות שאנו רואים בעור הבוגר (מבלי להיכנס תמיד לסיבות) יצייד אותנו בכמה כלים.

השתנות העור עם הגיל

בעור הבוגר, כמו בגוף הבוגר, כל התפקודים מתרחשים לאט יותר. המשמעויות, מבחינת תפקוד העור, הן: קצב תחלופת תאים יותר איטי. תאי עור מתים בשכבה הקרנית מתקשים לנשור. הם נערמים זה על גבי זה, מקנים לעור מראה עמום וחסר ברק. מרקם לא סדיר; ישנה ירידה ביכולת תיקון העור, בריפוי פציעות, בהחלמה מנגעי עור ומחלות עור. הסיכוי להישארות צלקות לאחר פצעי אקנה בגיל הבוגר – רב יותר יחסית לעור צעיר. בעור הבוגר ישנה ירידה בפעילות הפיברובלסטים – תאי הדרמיס המייצרים את החומר הבין תאי ואת החלבונים קולגן ואלסטין. הפיברובלסטים מייצרים חלבוני עור נוספים האחראיים על מוצקות העור, מבנהו והמיתאר שלו. אם נזכור שבחומר הבין תאי בדרמיס ישנה גם החומצה ההיילורונית והפרוטאו גליקנים – חומרים האחראיים על תכולת המים בעור, על מוצקות ונפח – נבין עד כמה ירידה בפעילות הפיברובלסטים משנה את מראה העור. ה"חומרים של העור הצעיר" שהיו מיוצרים בעבר בקצב וכמות נאותה – הולכים ומתמעטים עם הגיל. במהלך השנים המגע ההדוק בין האפידרמיס לדרמיס, שנראה כמו גלים, הופך למגע רופף יותר. ישנם פחות גלים, והגלים הקיימים נעשים יותר פחוסים. המשמעות היא – גם ירידה בחוזק המכני וגם פחות שטח מגע בין שתי השכבות. שטח מגע גדול חשוב כיוון שבאפידרמיס אין כלי דם, את אספקת החמצן וחמרי המזון הוא מקבל מהדרמיס (דרך כלי הדם המגיעים לשטח המגע) ולשם הוא מפנה את הפסולת. עם הגיל הגעת החמצן ויסודות המזון והויטמינים נפגמת, כמו גם האפשרות לנקז פסולת. עם הגיל ישנה גם ירידה בכמות תאי החיסון בעור, מה שהופך אותו לפחות מוגן מזיהומים ומחלות עור. החלמת העור יותר איטית, ישנו סיכון גבוה יותר לגידולי עור. עם הגיל ישנה גם האטה בקצב זרימת הדם בעור, ירידה במספר כלי הדם, היחלשות של כלי דם קיימים ושבירה שלהם. גם זה תורם לירידה בכושר החיסוני, כמו גם לירידה בכמות החמצן וחומרי ההזנה המסופקים לרקמה, וביכולת הניקוז של פסולת. שבירת כלי הדם גורמת להופעה של נימים נראים לעין.

במהלך השנים ישנה ירידה הדרגתית ברמת נוגדי החמצון הטבעיים בעור. כתוצאה, עולה כמותם של נזקי החמצון – נזקי רדיקלים חופשיים. רדיקלים חופשיים פוגעים בכל מרכיבי הרקמה – חלבונים, שומנים, קרומי התאים, דנ"א. הם גם מחוללים קשרי צילוב בקולגן – קשרים הפוגעים במבנה התקין שלו והופכים אותו לנוקשה. קשרי צילוב נגרמים גם מעודפי סוכר (גליקציה). עם הגיל יש גם ירידה בפעילות המלנוציטים, ירידה שאיננה אחידה באזורי העור השונים. אנו רואים חוסר אחידות בגוון. בלוטות החלב פוחתות במספרן עם הגיל, וגם פעילותן של הקיימות – פחותה בהשוואה לגיל הצעיר. חלב משמש הן כגורם סיכה ולחות, המונע אידוי מים מהעור, והן כהגנה על העור מפני מזהמים. זהו אחד הגורמים ליובש עור בגיל הבוגר, אם כי לא העיקרי. עם הגיל מתרחשת ירידה בכמות השומן התת עורי – ההיפודרמיס. למעשה הידקקות העור עם הגיל מושפעת מכל הרמות – הידקקות באפידרמיס, בדרמיס ובהיפודרמיס. בגיל בוגר, עקב איבוד סידן וספיגת עצם, גם עצם הגולגולת עצמה קטנה ועודפי העור (שלא מצטמצם בהיקפו) נתלים בצורה רופסת יותר.

עם הפסקת המחזור החודשי, הירידה בהורמון האסטרוגן מתבטאת בירידה חדה באיכות העור. להורמון האסטרוגן מגוון קולטנים בעור האחראיים על טווח נרחב של פעילויות שבאופן כללי מיטיבות עם העור ומשפרות את מראהו – החל בחלוקה תקינה של תאים, יצור חלב, כושר חיסוני וכלה בייצור קולגן וחלבוני דרמיס נוספים. עם הגיל עולה גם פעילותם של אנזימי MMP, המפרקים את החומר הבין תאי בדרמיס, לרבות קולגן, אלסטין, חומצה היילורונית וחלבוני מבנה שונים. על כך נוסיף את כתמי הגיל, ואת ההשפעה המצטברת של מימיקה, בצורת קמטי הבעה.

נזקי הסביבה

למרות שהגורמים שהזכרנו לעיל נראים "מספיקים" כדי לחולל שינוי ניכר במראה, השפעת השמש נחשבת לאחראית העיקרית לקמטים העמוקים ולמרקם הנוקשה והמחוספס המאפיין את הגיל הבוגר. "נזקי הסביבה" הוא מונח שמתייחס גם לזיהום האוויר ולנזקי עישון – כל גורם בסביבה המשפיע בנוסף לתהליך ההזדקנות הטבעי. אם נניח לרגע את נושא העישון והעור – נושא שראוי להתייחסות נפרדת, הגורם הסביבתי העיקרי האחראי להזדקנות העור הוא קרינת השמש. קרינת השמש פוגעת בעור במספר מנגנונים. היא גורמת לשבירת סיבי קולגן וחלבוני עור נוספים באמצעות עלייה בפעילותם של אנזימי MMP, ליצירתם של רדיקלים חופשיים בעור התורמים את שלהם להרס מולקולות רבות ושונות בסביבה ומגבירים גם הם את פעילות MMP. קרני UV גורמות לקשרי צילוב בקולגן, לירידה בפעילותה של מערכת החיסון ובהגנה שהיא יכולה להקנות, לירידה בקצב ייצור הקולגן ולתיקון לקוי ופגום של פגמי עור מיקרוסקופיים, שעם הזמן הופכים לנראים לעין. קשרי הצילוב הופכים את העור לנוקשה, הפגיעה בדרמיס מעלה את הנטייה לקמטים עמוקים. שומני האפידרמיס עוברים תהליכי חמצון גם הם, ההגנה שהוא מקנה פחותה והרכות והמבנה התקין שלו נפגמים – מתקבל מרקם מחוספס ולא סדיר. קרני השמש גורמות, כמובן, לכתמי עור והירידה בכושר החיסוני ביחד עם הפגיעה בדנ"א מעלים את ההסתברות ליצירתם של גידולי עור.

הדרכים להתערב בהשתנות העור

אם היינו מתבוננים בתרשים מפורט המראה את השפעות הגומלין של כל הגורמים שלעיל, היינו מבינים שההתרחשויות הן יותר מורכבות מכפי שניתן לתאר זאת. רשת התקשורת והאיתותים בעור, בתגובה לכל גורם המשפיע עליו, הינה סבוכה יותר מכדי שניתן יהיה לתאר במסגרת הזאת. יחד עם זאת עלינו להכיר – לפחות ברמה שתוארה כאן – את עיקר השינויים שקורים עם הגיל ועם הצטברותם של נזקי הסביבה. חלק מן השינויים הללו ניתנים להשפעה ע"י חומרים הזמינים עבורכן כקוסמטיקאיות. כנ"ל לגבי פרוצדורות שונות שאתן מבצעות (מכשור, מיקרונידלינג, טיפולים שונים). יש לזכור שחומרים פעילים, גם אם הם מוכרים לכן היטב, אינם פועלים בחלל ריק: הם פועלים על רקמה חיה. זוהי רקמה משתנה, מגיבה, בעלת אתרים שונים המגיבים כל אחד בדרכו לחומרים פעילים. למרות שהתיאור שמופיע לעיל, של הזדקנות העור והשתנותו – נשמע די פסימי, ישנם אלמנטים שונים שניתן להתערב בהם. בחלקם באופן די מוצלח (דהיינו, לגרום לשינוי ניכר) ובחלקם פחות. כקוסמטיקאיות, עליכן לשלוט בארבעת תחומי הידע הבאים כדי לחולל שינוי בעור: א – מבנה העור (בצורה מעמיקה, המסבירה את כל הגורמים החראיים למראהו ותפקודו); ב – השתנות העור – עם הגיל ועם השפעות הסביבה וכן מצבי מחלה; ג – החומרים הפעילים הזמינים לכן כדי להתערב במראה ותפקוד העור; ד – הפרוצדורות שנמצאו כבעלות השפעה על מראה ותפקוד העור. במאמר הזה הצצנו לתוך העולם של השתנות העור עם הגיל. מהבנה טובה של התהליכים האלה תוכלו להקיש על שימוש בחומרים ועל פרוצדורות שיכולים לחולל שינוי. במסגרת הזאת לא נכנסנו לנושא החומרים הפעילים והפרוצדורות המתאימות לכל גיל, מצב עור, גוון ופרמטרים נוספים. השלב הראשון הוא הבנת מכלול התהליכים הקשורים בכל שינוי בעור שבו אתן רוצות להתערב. ההבנה של מבנה העור והשתנותו היא הבסיס ליכולתנו לכוון את החומרים הטיפוליים היישר אל היעד שלהם, ולהשיג את המטרה הטיפולית.

רונית שגב, Bsc, MA – ביולוגית ומפתחת תכשירים לעור

תמונות אילוסטרציה Signelements

קראתם ונהניתם? פרגנו לנו בשיתוף או בלייק!

אולי יעניין אותך גם

הקשר בין סוכרת לעור המדריך לטיפול באטופיק דרמטיטיס – האסטמה של העור הקשר בין לחץ ומתח נפשי למחלות עור יפה מקסימוב: ארגון הקוסמטיקאיות מקים אקדמיה לחדשנות
« פוסט קודם
פוסט הבא »
למגזין הדיגיטלי
מגזין יופי דיגיטלי

לדפדוף במגזין הדיגיטלי - הקליקו על הכריכה

לספרייה הווירטואלית >>
הרשמה לקבלת מגזין חינם
מוצרים חדשים
לוריאל פריז: LUMI LIQUID BLUSH

לוריאל פריז: LUMI LIQUID BLUSH

קרא עוד ←
ד"ר פישר: קרם לחות לשיער

ד"ר פישר: קרם לחות לשיער

קרא עוד ←
אוון: תחליב הגנה אולטרה

אוון: תחליב הגנה אולטרה

קרא עוד ←
א-דרמה: קוטלגן להרגעת העור

א-דרמה: קוטלגן להרגעת העור

קרא עוד ←
הרבלייף: קרם לחות לפנים עם הגנה 30 SPF

הרבלייף: קרם לחות לפנים עם הגנה 30 SPF

קרא עוד ←
מעבדות היקארי: קרם יום אנטי-אייג'ינג

מעבדות היקארי: קרם יום אנטי-אייג'ינג

קרא עוד ←

קרא עוד ←
לוריאל פריז: OIL PLUMP AMBITION

לוריאל פריז: OIL PLUMP AMBITION

קרא עוד ←
לוריאל פריז: סרום שלושה פפטידים

לוריאל פריז: סרום שלושה פפטידים

קרא עוד ←
ד"ר פישר: תרחיץ פנים

ד"ר פישר: תרחיץ פנים

קרא עוד ←
לכל המוצרים
כתבות אחרונות
  • רפואה אסתטית: כל מה שצריך לדעת על טיפולים להחלקת קמטים
  • מה ההשקעה הממוצעת להשתלת שיער בישראל מול חו"ל?
  • לוריאל פריז: LUMI LIQUID BLUSH
  • ד"ר פישר: קרם לחות לשיער
  • אוון: תחליב הגנה אולטרה
  • א-דרמה: קוטלגן להרגעת העור
  • היתרונות של יישור שיניים בשיטת אינויזליין למבוגרים​
  • איך נראית חגיגת העצמאות של ירין שחף וגליה תורן חן?
  • הרבלייף: קרם לחות לפנים עם הגנה 30 SPF
  • מעבדות היקארי: קרם יום אנטי-אייג'ינג
  • (ללא כותרת)
  • לוריאל פריז: OIL PLUMP AMBITION
  • לוריאל פריז: סרום שלושה פפטידים
  • ד"ר פישר: תרחיץ פנים
תפריט האתר
  • דף הבית
  • מי אנחנו
  • כל הכתבות
    • יופי! של איפור
    • יופי! של אסתטיקה
    • יופי! של ציפורניים
    • יופי! של שיער
    • יופי! של קוסמטיקה
    • יופי! של טיפול
    • יופי! מוצרים חדשים
    • יופי! של הפקות
    • יופי! של סלבס
    • יופי! של אופנה
    • יופי! ארכיון כתבות
  • יופי בפייסבוק
  • ביוטי טיוב
  • קבלת מגזין חינם
  • צרו קשר
זכויות יוצרים

אנו מכבדים זכויות יוצרים ועושים מאמץ לאתר את בעלי הזכויות בצילומים המגיעים לידינו. אם זיהיתם בפרסומינו צילום שיש לכם זכויות בו, אתם רשאים לפנות אלינו ולבקש לחדול מהשימוש באמצעות כתובת המייל taler@taler.co.il

זכויות יוצרים
  • אין להעתיק, לשכפל, לצלם, לתרגם, לאחסן במאגר מידע, לשדר או לקלוט בכל דרך או בכל אמצעי אלקטרוני, כל חלק מהמתפרסם באתר זה, אלא אך ורק לאחר קבלת רשות מפורשת בכתב מהמו"ל, חברת טלר תקשורת בע"מ.
  • אין בכתבות המתפרסמות משום ייעוץ רפואי, קוסמטי או אחר. הכתבות נועדו להשכלה בלבד.
  • חומר פרסומי המופיע באתר הינו באחריות החברות המפרסמות בלבד.
קטגוריות באתר יופי
  • אחר (25)
  • ביוטי טיוב (36)
  • יופי! ארכיון כתבות (954)
  • יופי! מוצרים חדשים (2,461)
  • יופי! של אופנה (33)
  • יופי! של איפור (624)
  • יופי! של אסתטיקה (486)
  • יופי! של הפקות (33)
  • יופי! של טיפול (463)
  • יופי! של סלבס (73)
  • יופי! של ציפורניים (254)
  • יופי! של קוסמטיקה (541)
  • יופי! של שיער (525)
כתובתנו

טלר תקשורת בע"מ
משעול דר 10, חולון
מייל הנהלה: taler@taler.co.il
מייל מערכת: anat@taler.co.il
טלפון (רב קווי): 03-6839666
פקס: 03-6839626

 הצהרת נגישות

חיפוש באתר יופי
Built by stasmaksin.com - Websites & Apps Development
© כל הזכויות שמורות טלר תקשורת בע"מ
גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות כלי נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסטהגדל טקסט
  • הקטן טקסטהקטן טקסט
  • גווני אפורגווני אפור
  • ניגודיות גבוההניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכהניגודיות הפוכה
  • רקע בהיררקע בהיר
  • הדגשת קישוריםהדגשת קישורים
  • פונט קריאפונט קריא
  • איפוס איפוס
  • הצהרת נגישותהצהרת נגישות