יש רבים הסובלים מהזעת יתר ובכלל לא מודעים לתופעה. האם אתם סובלים מהזעת יתר? גלו בעצמכם.
ד"ר הדס פראג
הקיץ בעיצומו ואתו צצות כל בעיות הביטחון העצמי שלנו – הרי שזו העונה שאנחנו נחשפים בה הכי הרבה, חם לנו ולא נוח לנו הרבה יותר מעונות אחרות, במיוחד בשנים האחרונות שהמעלות עולות ואנחנו מחפשים היכן להתקרר וכמה שפחות להזיע. אך מה הפתרון למי שלא שולט בזה?
מי שלא נתקל במושג "הזעת יתר" , כנראה חי חיים טובים יותר ונינוחים יותר. אך מי שסובל מהבעיה הזו, נרתע מעונת הקיץ מאוד והתופעה הזו לא ממש מקלה על הלך החיים שלו. התופעה הזו היא דווקא לא נדירה ויש המונים שסובלים ממנה, אך המודעות אליה היא הנדירה ולכן יש רבים הסובלים מהזעת יתר ובכלל לא מודעים לתופעה ולכן גם לא מתייחסים אליה כאל בעיה שצריך למצוא לה פתרון.
מהי הזעת יתר?
הזעת יתר הינה הזעה מעבר לצורך הפיזיולוגי לויסות הטמפרטורת הגוף. הזעת יתר יכולה להיות כללית או מוקדית. הזעת יתר מוקדית מאופיינת בהזעה מוגברת באזורים ספציפיים, כגון כפות ידיים, כפות רגליים, בית שחי, פנים.
מי סובל מהזעת יתר?
מדובר בתופעה נפוצה המשפיעה על 1-3% מהאוכלוסיה, בשכיחות שווה בנשים ובגברים. קיימת משפחתיות בשליש עד מחצית מהמקרים. הזעת יתר יכולה להתחיל בגיל הילדות, אז בדרך-כלל מדובר בהזעה בכפות הידיים. הזעה מוגברת בבית השחי תתחיל בדרך כלל בגיל ההתבגרות. בעיה זו יכולה להופיע למעשה בכל גיל ומשפיעה על צעירים ומבוגרים כאחד.
מהן ההשפעות של הזעת יתר?
הזעת יתר מהווה הפרעה משמעותית בתפקוד היומי, אנשים הסובלים מהזעה מוגברת בכפות הידיים מתקשים לעיתים לאחוז בעט ויש נטייה להמנע ממצבים בהם יש צורך במגע או בלחיצת יד. הזעת יתר באזורים אחרים מובילה למבוכה בעקבות סימני הזיעה הבולטים. בעיה זו מובילה לפגיעה בדימוי העצמי ולפגיעה מקצועית וחברתית. למרות שכיחותה הגבוהה וההשפעה על חיי היום יום מעטים בלבד פונים לעזרה רפואית שכן הם סבורים כי אין פתרון לבעייתם.
מה גורם להזעת יתר?
הפרעה במערכת העצבים האוטונומית גורמת לעצבוב יתר של בלוטות זיעה, לא ידוע מה גורם להפרעה זו. מספר בלוטות הזיעה, הגודל והמבנה שלהן תקין.
מהם הטיפולים האפשריים?
– תכשירים מקומיים למריחה על העור, חלק מהתכשירים מכילים אלומיניום כלוריד . משך התגובה לתכשירים אלה בדרך-כלל מוגבל. תופעת לוואי שכיחה הינה צריבה, וגרוי.
– יונטופרזיס – העברת זרם חשמלי נמוך בתמיסה מביא להפחתה בהזעה במנגנון לא ברור. משמש בעיקר לכפות הידיים והרגליים. דורש מכשור מיוחד, ויש צורך בטיפולים קבועים על מנת לשמר את ההשפעה.
– טיפול תרופתי בתרופות אנטי-כולינרגיות, יעילות מוגבלת. תופעות לוואי של יובש בפה ועצירות.
– טיפול כירורגי – באמצעות ניתוח סימפטקטומיה המבוצע בהרדמה מלאה. בניתוח זה מבוצע ניתוק מוקדי של העצבוב הסימפטתי. אחת מתופעות הלוואי האפשריות של ניתוח זה הינה 'הזעה מפצה' בה מופיעה הזעה באזור אחר בגוף.
– טיפול בבוטולינום טוקסין – בטיפול זה מוזרק בוטולינום טוקסין (בוטוקס) לאזורים בהם יש הזעה מוגברת. בוטוקס מונע את העברת הגרוי העצבי לבלוטות הזיעה על ידי מניעת שחרור הנוירוטרנסמיטור אצטיל-כולין. השפעתו נמשכת כחצי שנה ועם כל טיפול נוסף משך זמן ההשפעה מתארך. זהו אחד הטיפולים המובילים כיום בהזעת יתר.
מה לעשות אם אני סובל מהזעת יתר?
מומלץ לפנות לרופא אשר יאבחן ויציע טיפול בהתאם. מגוון הטיפולים הקיים נותן מענה לרבים מהסובלים מהזעת יתר.
ד"ר הדס פראג, רופאת עור ממרפאת ד"ר ורנר
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל