מחקר הטרנדים (טרנדולוגיה) אינו מדע, אלא אמנות העונה על הצורך שלנו בחיזוי העתיד וקיים בחיינו מזה כמה דורות. מה מאפיין את התחום ומה הבשורות שמחכות לנו?
קארין דנסקי
ישנם חוזי טרנדים המונעים על ידי אינטואיציה אישית, המבוססת בעיקר על ניסיון ואיסוף תובנות ממקורות שונים. לעומתם, ישנם אלה הניזונים ממתודולוגיה של מחקרים שיווקיים והדור החדש של חוזי הטרנדים עושה שימוש נרחב בכלים מדעיים. חזאי טרנדים הינם סוג של קטליזטור (זרז), שהופך את הדיאגנוזה לטרנד כשטיימינג הוא שם המשחק.
אין ייראו חיינו בעתיד? איך ייראו הבתים, הבגדים, המכוניות, סוגי המזון, תכשירי טיפוח היופי והשיער – שאלות כאלה ואחרות ומורכבות אף יותר מעסיקות את חוזי הטרנדים.
כוחה של תחזית
מי שנחשבת ל'אורים ולתומים' בתחום היא לי אדלקורט, שגם הפכה ליועצת המובילה בתעשייה. השפעתה על מוצרי המחר מדברת בעד עצמה, וחברות מובילות בעולם מקשיבות באדיקות למוצא פיה. להלן רשימה חלקית של חברות המושפעות מתחזיותיה: קונצרן לוריאל, מייבילין ואסתי לאודר, לצד חברות כמו קוקה קולה, חברת מכוניות כגון ניסן, בנקים ואפילו ממשלות קשובות לה, והכל בזכות האינטואיציה ואולי אף הנבואה שתמיד מצליחה להגיע ממקור בלתי מובן. אם כך הם פני הדברים, עם הצלחות כידוע אין טעם להתווכח. תימוכין לכוחה של הגברת אדלקורט מתייחסת לכותרת בשנת 2001, בה חזתה הגברת את החשיבות העולמית הגדולה שתהיה לצבע הלבן. תוצאת התחזית נצפתה בחברת הקוסמטיקה אסתי לאודר שהחליטה לייצר חומרי טיפוח המבוססים על חלב (לבן). התוצאה של התחזית הבלתי מובנת נתנה את ביטוייה בשילוש ההכנסות של חברת אסתי לאודר. למען ההגינות, חייבים לציין שלחוזי הטרנדים קמו גם לא מעט מקטרגים הטוענים שחוזים אלה בכלל אינם מנבאים, אלא יוצרים את הטרנדים בעצמם. ימים יגידו למי ניתנה מתת הנבואה.
נשים בוגרות וגברים
תופעה מסקרנת התייחסה גם לנשים בנות ה-60 פלוס, שכידוע הן בעלות צרכים מיוחדים בעקבות סימני הגיל, ובמיוחד הדברים אמורים בתחום האיפור. על כן קיימת חשיבות ושימת דגש מיוחדת לסוגי טקסטורות של צלליות, סומקים ושפתונים שאינם נוזלים לקמטים, במיוחד כשמדובר באיזורי העיניים והשפתיים המועדים לפורענות.
חוזי הטרנדים, כאמור, מנבאים את השינויים ונותנים דעתם גם בנישת הגברים. תימוכין ניתן למצוא בעובדה שיותר ויותר גברים מאמצים את עולם הטיפוח ומפנקים את עצמם בשלל טיפולי פנים וגוף, פדיקור ומניקור, מגוונים במבחר סוגי קרמים וגם נותנים ידם באיפור, במיוחד בשימוש בקונסילר למחיקת סימנים. המומחים קובעים שהמגמה תהפוך למשהו בשיגרה ותהפוך לשכיחה ברוב החברות המערביות.
שיקוף מציאות ומתן מענה
לאחרונה ביקרו בישראל שני טרנדולוגים: אוריה לייט, מטעם קבוצת לוריאל, ואמן האיפור הראשי של חברת מאק, גורדון אספינט. הבשורות אותן הציגו תמכו בנאמר במאמר זה. אחת הדוגמאות המעניינות לאופן שבו עובדים הטרנדולוגים – משקפים מציאות מתוך התבוננות בה ומנסים לתת לה מענה היא האמירה של לייט שהתמקדה בלוק האישה הניו-יורקית, הקרייריסטית, שרוצה להיות מטופחת בעבודה, כשבסוף יום היא ממשיכה היישר לבילוי. מכאן, שהיא זקוקה למוצרי טיפוח ואיפור עמידים לשעות ארוכות, "איפור חכם".
מה מחכה לנו?
כמה מגמות מעניינות עומדות בפנינו.
קרמים – הקרמים בעתיד יהיו בעיקר בשפורפרות ולא בצנצנות. הסיבות לכך הגיונית: יש יותר שליטה על מינון הקרם. ההתפתחויות הטכנולוגיות גם ייקרות את מחירי הקרם וגם מאפשרות שימוש בכמויות קטנות יותר; בכל פעם שפותחים צנצנת הקרם מתחמצן ומבחינה קוסמטית הרי שיש שמירה על הרדיקלים החופשיים. מאחר ורוב הנשים לא מורגלות בשימוש בספאטולה (כפית קטנה), כל נגיעה מזהמת את הקרם וגורמת לחימצון אקטיבי יותר. לכן יעדיפו את המעבר לשפורפרות.
בנוסף, יהיה שימוש נרחב יותר במשאבות. כלומר, מה שנהוג אצל הקוסמטיקאית במכון מזה שנים, עומד להפוך לטרנד רווח גם בשימוש הביתי-היומי.
טקסטורות וטכנולוגיות – השינויים המשמעותיים לאורך השנים הן בתחום הקוסמטיקה והן בתחום האיפור הם בדרך כלל של טקסטורות וטכנולוגיות. לזכותן של חברות הקוסמטיקה יאמר שהן משקיעות הרבה מאוד בפיתוח. החברות מפתחות כיום מוצרים שהם היפו אלרגניים (גם לגברים וילדים), משום שאנחנו חיים בחברה בה אנחנו חשופים יותר ויותר לבעיות אקולוגיה וזיהום והתוצאה היא שמתגלות רגישיות רבות נוספות. כשהייתי דוגמנית, לא היו בנמצא תכשירי איפור שהיו מיועדים לנשים בעלות עור רגיש, כך שאם היית אלרגית למוצר מסוים, כמו מסקרה למשל, לא היתה אופציה אחרת.
איפור – היום יש צלליות במגוון של מרקמים שנותנים מענה לאישה שצריכה עמידות למשך שעות רבות כמו גם קו לנשים בוגרות, שלא יכולות להשתמש בכל סוג של צללית בגלל הקמטוטים או כאלו שמתאימות לצעירות שאוהבות להתאפר עם האצבעות ואינן רגילות למברשות; אם פעם לא היו מסקרות שמעניקות גם נפח גם אורך גם צבע וגם שומרות על הריסים, כולל לרגישות שבינינו, הרי שהיום התמונה שונה; המייק-אפים הקיימים היום שודרגו ע"י טכנולוגיות כך שהן לא רק מכסות ונותנת לפנים מראה אחיד אלא גם מזינות ומטפחות את העור. הראייה לכך היא שברוב המייק-אפים המובילים יש סרום ומקדמי הגנה. גם שילוב האלמנט המטפח במוצרי האיפור הוא תוצאה של תחזית הטרנדולוגים.
מה שהיה הוא שיהיה
מתוך ניסיון והכרות מעמיקה עם התחום, הטרנדולוגים יכולים לצפות ולחזות את העתיד, אבל מה שקובע הוא העבר, כמאמר ההיסטוריונים: "מה שהיה הוא שיהיה". כנראה שאת הגלגל לא ניתן להמציא. הראייה שאנו עדים לטרנדים שחוזרים על עצמם ונשענים על העבר. והמעניין הוא כשטרנד, שאולי לא מאוד אהבנו פעם חוזר, דווקא חזרתו מחזקת אותו, ומעניקה לנו סוג של ביטחון שהטרנד הזה כנראה עובד. יחד עם זאת, אם נשים יישמו את כל ההצעות לשימוש בצבעים הרי שבקיץ הקרוב נצפה בנשים בצבעי טווס מטיילות להנאתן בקניונים.
מכאן, שלטרנדולוגים יש אולי כושר נבואה, אבל בסופו של דבר הלקוחות מחליטות. להן זכות ההחלטה אם לאמץ מיד את הטרנד או לסרב לו.
עם תחזיות או בלעדיהן שפיות ומינונים הם הסיפור, ומעל הכל – לא להיות קורבן אופנה.
קארין דנסקי היא יועצת תדמית, אופנה יופי ודוגמנות
צילום: אימג' בנק ישראל
כדאי להירשם עכשיו, כאן למטה,לקבלת עדכונים ממגזין יופי!
זה קצר, ממצה, איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם