ענף ההדרכה המקצועית למעצבי השיער – היא כורח החידושים והשדרוגים התכופים של
חברות השיער הבינלאומיות
שרון וינשטיין
ענף עיצוב השיער הוא ענף דינאמי, המשתנה כל הזמן. החידושים הרבים שיוצאים לשוק מחייבים שיטה מסודרת לצורך החדרתם למספרות בארץ ולאופנה הישראלית. כך למעשה נולד תחום ההדרכה בעיצוב השיער. חלק ממעצבי השיער עוסקים בפעילות ההדרכה כמקצוע משני, בעוד אחרים נטשו את המספרות כליל לטובת תחום ההדרכה.
יאיר מנדל, שוורצקופף
יאיר מנדל (הידוע בכינויו יה יה), הוא מדריך מטעם חברת שוורצקופף, בעל ותק של 8 שנים בתחום ההדרכה. יה יה מספר על הלימודים המפרכים בדרך להסמכה: "עברתי הכשרה מטעם החברה במשך 3 שנים; סדנאות מקצועיות בכל תחומי ההדרכה, ובסיום אף עברנו מבחנים מיוחדים בקרקוב לצורך קבלת התעודה. הלימודים האלה הכשירו אותנו להיות מדריכים נותני שירות של החברה.
– מה עבודת ההדרכה כוללת בפועל?
אני מבצע עבור החברה הדרכות והשקות מוצר. אם יוצא מוצר חדש או שצריך ללמד הדרכה על החלקות יפניות, מתבצע סמינר במוקדים שונים בארץ. משך סמינר הוא כ-3 שעות. (כרגע אין עדיין מרכז הדרכה מסודר לחברה). ממש לאחרונה חזרתי מסדנת hands on יוקרתית שם למדתי את הבשורה לקולקציית החורף, על מנת להעביר אותה לחבריי לצוות ההדרכה ובהמשך לספרים.
– מה הופך אותך למדריך טוב במיוחד?
אני חושב שאני הכי טוב בהעברת ידע טכני, וכמובן כל נושא הכימיה – שזה הצד החזק שלי. ההתמחות שלי קשורה כמובן במוצרי שיער שוורצקופף: החלקות, צביעות.
– ספר על דמויות המשמשות לך כהשראה.
המנטור שלי הוא פיטר קייזר, הוא מנהל את נושא ההדרכה של חברת שוורצקופף, הוא מכשיר מדריכים מעל ל-60 מדינות. יש ספר שמאוד מרגש אותי ושמו טוני מוסקול. הוא כבר עבר את גיל 80 ומבחינתי המון מעצבי שיער הושפעו ומושפעים ממנו עד היום.
כמו יה יה גם רמי יוקו מחברת "יוקו סיסטם" עוסק ברזי ההדרכה.המומחיות שלו קשורה במוצרי ההחלקה של החברה ומכאן גם מגיע שמו הייחודי: "השם נדבק לי בעקבות ההדרכות" (שמי האמיתי רמי מיימון), הוא מספר בחיוך, "משום שאני גם מדריך, מייעץ ומטפל בשיטת ההחלקה היפנית "יוקו". כבר 15 שנה אני בתחום.
– ספר על תהליך ההכשרה שעברת.
את ההכשרה להדריך עברתי אצל יוקו העולמית בניו יורק, ובהמשך עברתי השתלמויות גם בלונדון. לימים אחי ואני הבאנו את השיטה לארץ. בדרך כלל ההחלקה של יוקו לא ניתנת לאף מדינה באופן בלעדי, אבל לנו נתנו במפתיע, ואף רצו אותי כמדריך ראשי על מנת לשמור על פרופיל גבוה של מוצר.
– כיצד מתבצעות ההדרכות?
מדי יום שני מעצבי השיער מגיעים למרכז ההדרכות בבורסה ברמת גן, כשלעיתים אני עושה הדרכות גם באופן פרטני במספרה שלי בדב הוז בתל אביב. אני מכשיר אותם באמצעות הדרכה בוידאו והרצאות פרונטליות כיצד לעבוד עם השיטה, תוך כדי הנחייה עם מטופלת "בשידור חי".
– אתה ממשיך לעבור השתלמויות גם בימים האלו?
אני מוצא את עצמי נוסע מדי שנה וחצי למרכז בלונדון כדי ללמוד עוד. מעבר לכך אנחנו מקיימים התכתבויות באינטרנט, ובאופן כללי אנחנו בקשר מאוד טוב עם היפנים.
-מה לדעתך הופך אותך למדריך מוצלח במיוחד?
הנאמנות שיש לי לחומר הופכת אותי למדריך טוב. אם תראי אותי בפעולה, תראי כמה אני אוהב לעבוד עם החומר וכמה אני מכיר אותו. גם דרך ההעברה של ההדרכה לספר נעשית בצורה כייפית וקליטה. אני מתאים את עצמי לצרכיו של הספר.
עופר טורג'מן, וולה
בחברת "וולה" הקימו מרכז הדרכה ייחודי לצורך הטמעת מוצרי החברה. עופר טורג'מן (40), מדריך בעל וותק מקצועי של 17 שנה, מספר מדוע בחר בתחום ההדרכה: "קשה לי להיות סגור במקום אחד. הסטודיו נתן לי הזדמנות לשנות כיוון. עברתי את ההכשרה בתל אביב מהבסיס: איך להדריך, איך להשתמש נכון במוצרי "וולה". במסגרת הלימודים עברתי מספר השתלמויות בחו"ל בחברת האם "וולה". למדתי את המוצר לעומק כדי להעביר את המידע לאנשי המכירות, לספרים, וללקוחות "הסילבר" שלנו.
– היכן מתקיימות ההשתלמויות?
ההדרכות מבצעות במרכז (ת"א) ובמספרות ברחבי הארץ.
– ספר על השתלמות מעניינת שעברת לאחרונה.
פעם בשנה "וולה" מעדכנת את הטרנדים החדשים לשנה הבאה ("טרנד ויז'ן"). קודם כל מציגים בפנינו את האווירה, מה הולך להיות- לשנת 2013, איך בנו את הטרנד, מה הסטיילניג שלו, מה המייק אפ שלו, איך אמור להיראות השיער. אח"כ יורדים לרזולוציות יותר נמוכות, לוקחים דוגמנית וגוזרים לה את השיער לפי אותו טרנד.
– על מה אתה שוקד בימים אלו?
אנחנו בדיוק משיקים את סדרת "אילומינה" הצבע החדש של וולה, זה מושק בכל העולם בבת אחת, ותפקידי הוא להשיק את זה במקביל. המוצר הופץ בקטלוג, ובתוכנית ההדרכתית בארץ.
– מה מיוחד בשיטת ההדרכה של וולה?
החברה נתנה לי את הכלים הכי חשובים- גם ברמת ההדרכה- איך לעמוד על במה, איך להכין פרזנטציה מעניינת וסוחפת, אבל גם ברמה המקצועית- איך מזהים סוגי שיער, איך מכינים תצוגה והדרכה שתתקתק כמו שעון שוויצרי. ומה שהם ייצרו בעיקר זו אחידות. אם תשבי בסטודיו "וולה" בת"א את תשמעי בדיוק את אותה הדרכה כמו בלונדון ובניו יורק.
– מה מייחד אותך כמדריך?
תחום הצבע, זה התחום שאני חזק בו מאוד. המקצועיות שלי מאפשרת לי לפתור לספרים בעיות אפילו דרך הטלפון, ובייעוץ מול הלקוחות אני מיד יודע לזהות את הצרכים ולספק את התשובות.
– ספר על דמויות משמעותיות שמשפיעות עליך.
ג'וש ווד, המנהל הקריאטיבי של צבעי השיער של "וולה", הייחודיות שלו היא הדרך שבה הוא מתאים את הצבע לאופי הלקוחה בצורה המושלמת. בעולם הושפעתי מברט קיזוצורוב, מעצב שיער לדוגמניות ושחקניות בהוליווד, עובד בקלילות ובמיומנות. למדתי ממנו שעיצוב להפקה ועיתוני אופנה ועיצוב למספרה- הם שני דברים שונים לחלוטין.
קובי לייבוביץ, קאדוס
קובי לייבוביץ (60), מדריך אף הוא בסטודיו של "וולה", למרות שהוא בכלל משתייך לחברת "קאדוס":
"זה באמת מראה לך שהעולם הוא עגול", הוא צוחק, "בזמנו עבדתי בוולה, בהמשך עברתי לקאדוס, ואז לפני מספר שנים חברת "פרוקטר אנד גמבל" קנתה את התאגיד וולה ובתוכו היה גם את קאדוס, כך שבסופו של דבר חזרתי לסטודיו של וולה ואני מעביר שם את ההשתלמויות שלי.
קובי הוא מנהל מערך ההדרכה ותפקידו לקדם את המוצרים בקרב מעצבי השיער ולתמוך בהם לאחר הרכישה: " הספר צריך לדעת אם יש דגשים שעליו להכיר באשר למוצר, והוא מקבל מאיתנו גם גיבוי טלפוני וגם הדרכה מפורטת בצורת השתלמויות. ההדרכות מועברות על ידי פרילנסרים, שאותם בוחר בד"כ מנהל ההדרכה".
– היכן אתה עובר השתלמויות?
בחו"ל על ידי חברת האם. בהשתלמויות אלו החברה מעבירה את המסר לעונה הבאה, אותו מנהל הדרכה חוזר לארץ ומתחיל לארגן סמינרים. המפגש מתקיים על במה ואנו מדגימים חזותית את הרעיונות (כולל צבעים ותספורות). – מה הופך אותך למדריך ראוי בעיניך?
מדריך טוב יכול להעביר את המסר למעצבי השיער בצורה ברורה כך שיוכלו להבין את השימוש. איך מעבירים מצבע שיער טבעי מגיעים לצבע אחר- מה הדרך המומלצת וכיצד עושים זאת. כמנהל המערך אני גם צריך לדעת לעבוד עם הפרילנסרים שתחתיי. והמדד שלי להדרכה טובה: אם מעצבי שיער קיבלו רעיון או שניים מתוך סמינר שנוהל על ידי- זכיתי.
– למה זה כל כך חשוב בעיניך?
יש בכוחי להחדיר לשוק הישראלי רעיונות ועיצובים חדשים. לדוגמא עיצוב השיער שלנו שונה מזה של האירופאים בגלל אורח החיים ומזג האוויר. באירופה מנסים להחזיר את הסלסול חזרה (מלפני חמש שנים), ואילו פה הנשים רוצות שיער חלק מקלות. איך בכל זאת מחדירים את השינוי? בחוברות או בטלוויזיה אנחנו נראה למשל את הדוגמניות או המנחות עם תלתלים בקצוות (בייביליס) אנחנו מנסים בהדרגה לשנות אופנה. מנהל הדרכה טוב יצליח לבצע את השינוי דרך מעצבי השיער אותם הוא מדריך.
– ספר על מעצב שיער שהשפיע על עבודתך.
בזמנו הושפעתי ממעצב שיער שלצערי הלך לעולמו, שמו וידאל ששון. למדתי בבית הספר שלו בלונדון. לדעתי כל העבודה בארץ מבוססת על העבודה שלו. לשמחתי לפני שהוא נפטר, זכיתי לשבת אתו על חוף הים בתל אביב ובשבילי זה היה כאילו שנפגשתי עם הקדוש ברוך הוא בכבודו ובעצמו.
משה בגדדי, מייקום-זוטוס
הצורך להחדיר חדשנות ומקוריות מאפיין גם את משה בגדדי מחברת מייקום-זוטוס (בבעלות שיסיידו), המאמין בראשוניות של המוצרים אותם מייצג, מבית שיסיידו: " הם מפתחים תמיד את המוצרים הראשונים בעולם כולל החלקות יפניות, את כל המסיכות והמוצרים הנפלאים שמגיעים דרך המעבדות של שיסיידו.התוספות שיער שלנו נחשבות לטובות ביותר. לא סתם נבחרנו להיות ראשונים מבין 40 המוצרים המובילים והכי טובים בעולם.
– איך הגעת לתחום ההדרכה?
אני התחלתי בשנת 1969 במקצוע, ואני עובד עם זוטוס משנת 1988. הגעתי למסקנה שבשביל שהספר יוכל להצליח הוא צריך לקבל הכוונה אישית כולל עבודה מעשית על מנת שיוכל להגיע לתוצאות. אם מדובר בהחלקות יפניות, אנחנו יושבים עם הלקוח ומסבירים לו, מראים לו את זה בסרטון ועוברים איתו שלב שלב באופן ההכנה. בנוסף לכך, הוא יכול להיכנס לאתר שלנו באינטרנט.
– היכן מתקיימות ההדרכות?
ההדרכות נעשות על ידי ועל ידי בני גל, בבית ההדרכה של זוטוס ברח' ז'בוטינסקי 55 בר"ג. הכל מרוכז פה במקום גדול מאוד, יש לנו את כל האפשרויות להדריך וללמד.
– מה הופך אותך למדריך מוצלח במיוחד?
אני יודע לזהות מהי רמה המקצועית של הספר הלומד, ובאיזה שיטה אני חייב להמשיך עבוד איתו. והבן שלי ממש עכשיו הרשים ספרים רבים בתערוכה בגני התערוכה כאשר הדגים את שיטת הלחמת השיער בפוני.
– היכן אתם עוברים השתלמויות?
הייתה תקופה שנסענו לחו"ל כדי ללמוד, היום הגענו למסקנה שהנסיעות האלה לא בדיוק מלמדות את הספר, מה שהספר צריך זה עבודה מעשית. לפעמים ספרים מתביישים לשאול שאלות והולכים ועושים טעויות, לכן חשוב לנו להיות כאן ולעבור איתם שלב-שלב.
– באילו טעויות נפוצות אתה נתקל?
ההחלקה של שיסיידו היא מהבטוחות שיש. אנחנו לא לוקחים שום סיכון . אם אתה עובד עם החלקות מסוג אחר או שיש בהם פורמלין או שבשביל להגיע לתוצאה אתה מבצע מעין מתיחה של השיער, מה שאצלנו לא קיים.
– ספר על דמות משפיעה ומוערכת.
השוק האמריקאי. אני מאוד דבק בתפיסה האמריקאית: "חזק יותר, זול יותר, טוב יותר מעל כולם".
יפעת בלאו, לוריאל
בחברת לוריאל, מנהלת מערך ההדרכה, יפעת בלאו, היא איננה ספרית או מעצבת שיער, ועיקר הכשרתה קשורה דווקא במנהל עסקים: " בתפקידי אני נמצאת מאחורי הקלעים, לומדת את החומר היטב ומבצעת התאמות ועדכונים כך שיתאים לשוק הישראלי. הרבה מהעבודה שלי קשורה בתרגום החומרים. למרות שאני לא מעצבת שיער הקדשתי שנה שלמה ללימודי כימיה, על מנת להבין את הרעיון של ערבוב צבעים. אני מוכרחה לשלוט בחומר היטב אם אני רוצה להעביר אותו כמו שצריך".
– היכן את עוברת הכשרות?
אני עוברת את כל ההכשרות בחו"ל, בין היתר למדתי על כימיה, שירות לקוחות- כיצד מומלץ לספר לגשת ללקוחה (באופן שיאפשר לו להתרשם מהמראה הכולל שלה ולקבל החלטה על סמך כל הפרטים הקטנים). ההדרכות בחו"ל מיועדות ליצירת קו אחיד בין הסניפים השונים של לוריאל בעולם.
– מה עושים מדריכי החברה?
המדריכים עצמם הם ספרים, ואמורים להעביר הדרכות מקצועיות באקדמיה בנתניה. המדריך עובד בהתאם להשקות: ביוני האחרון השקנו את הצבע "אינואה 2", הוזמנו 600 ספרים (!). לאחר מכן הם עברו במספרות והסבירו על המוצר, ואף בדקו שנעשה בו שימוש נכון.
– היכן מתבצעות ההכשרות?
כיום ההכשרות מבצעות באקדמיה בנתניה. במרץ הקרוב אנחנו פותחים אקדמיה גדולה בת שתי קומות ברחוב החשמונאים 90 בתל אביב, שתמצב עצמה ברמה של האקדמיות בלוריאל.
רם כהן, אינדולה
רם כהן, הוא מדריך מטעם חברת אינדולה. במסגרת תפקידו הוא מעניק שרות והדרכה בנושא מוצרי החברה. בין היתר כוללת העבודה מענה טלפוני וביקורים פיזית במספרות שרוכשות את מוצרי החברה. ההכשרות מתבצעות בכל מקום, וכהן מכתת רגליו בדרכים ממספרה למספרה, בשאיפה להעביר את הידע לכמה שיותר מוקדים.
– מה האתגר המרכזי בעבודה מסוג זה?
התפקיד דורש ידע ורמות דיוק בתחום השיער בעיקר בכימיה של המוצרים. בנוסף יש אתגר גדול לגיוס לקוחות חדשים לחברתנו.
כמה שנים אתה עובד בתחום?
כבר 3 שנים. הגעתי לתחום ההדרכה משום שעלה בי דחף עז ללמוד ולהתפתח למקומות חדשים ולחלוק את הידע שרכשתי.
– מה לדעתך הופך אותך למדריך מוצלח?
היכולת לגשת לכל בן אדם ובנאדם ולדבר בשפתו בשילוב סבלנות ורצון לראות אותו מצליח.
– היכן אתה עובר השתלמויות?
בעיניי- כל יום הוא השתלמות בפני עצמו הכל תלוי כיצד אנו מתבוננים על זה.
פרסם כאן מודעת לוח חינם!
הרשם עכשיו לקבלת ניוזלטר שליופי!
קצר, ממצה,איכותי, חינם – אצלך במייל
דואר אלקטרוני
שם פרטי
שם משפחה