מצבי חרדה מתמשכים, כתוצאה מארוע טראומתי, כמו המלחמה למשל, משפיעים על החיים ומשבשים אותם. מהי הפרעת דחק לאחר טראומה? מה יכול לגרום למצבי עצב ודכאון וכיצד ניתן לטפל?
טליה שגב
כשמדברים על הפרעת דחק לאחר טרואמה, מתכוונים לתופעה של חרדה הנובעת מחשיפה לאירוע טראומתי. לאחר אותו ארוע טראומתי חמור נוצר מצב בו האדם חווה מחדש, שוב ושוב, את האירוע. ארועים טראומתיים הם חוויות המציבות את האדם במצב בו הוא חש איום של מוות או פגיעה חמורה. ארועים אלו יכולים להיות מעשי אלימות, השתתפות במלחמה או דאגה לחיילים, או למשל, כמו שכולנו רואים ושומעים בתקופה האחרונה – תגובה למלחמה שהתחוללה כאן בארץ או לפיגועים של השנים האחרונות. התקפי החרדה הללו יכולות להשפיע על אנשים גם זמן רב לאחר שהאירועים הטראומתיים עצמם חלפו.
מהם תסמינים פוסט-טראומתיים?
תסמינים פוסט-טראומתיים הן התופעות המופיעות לאחר (פוסט) הארוע והם באים לידי ביטוי בתחושה של פחד עז, קשיים להרדם, נטייה להיבהל בקלות, תחושה של חוסר אונים, הרגשה של אימה, נשימת יתר, חלומות ביעותים או הבזקים לעבר. תסמינים אלו חוזרים שוב ושוב. לעיתים התסמינים מתחילים לאחר חודשים רבים ואפילו שנים, לאחר האירוע הטרומאתי, אך במקרים רבים עוצמתה פוחתת במרוצת הזמן גם ללא טיפול. מצד שני לאנשים מסוימים פגיעה שכזו שאינה מטופלת כמו שצריך, מותירה הפרעה למשך זמן בלתי מוגדר, אשר השלכותיה יכולות להוביל לעצב ודיכאון.
דיכאון מצבי
"דיכאון מצבי" הוא מצב של עצב עמוק. עצב הוא תגובה טבעית לאבדן לתבוסה לאכזבה ולחבלה נפשית ועצב עשוי להועיל מבחינה פסיכולוגית מכיוון שהוא מאפשר לאדם להתרחק מהמצבים הפוגעים והבלתי נעימים. דבר זה לכשעצמו עשוי לסייע בתהליך ההתאוששות. אבל ושכול הן התגובות הנורמליות הנפוצות ביותר לאובדן או לפרידה מאדם אהוב. מצב זה אינו מחולל, בדרך כלל, דיכאון ארוך ומשתק, למעט זיכרונות טראומתיים אשר הודחקו בעבר והם עולים וצפים ביחד עם הארוע. לפעמים אנשים הסובלים מטראומה חשים אשמה שהם שרדו את הארוע, לעומת בני משפחתם או חבריהם אשר נפגעו (אשמת הניצול). התגובה יכולה להיות גם הפוכה – מצב של התרוממות רוח. התרוממות רוח זו מופיעה כהגנה מפני דיכאון וכהכחשת הכאב הכרוך בהתמודדות עמו. מחקרים מראים שקיים הבדל בין תגובות נשים לתגובות גברים. הסיבות לכך מיוחסות לפעילות ההורמונלית – נשים נוטות להתכנס בתוך עצמן בעוד שגברים נוטים להגיב בהכחשה לבעיה ומשקיעים את עצמם בתוך פעילות.
חרדה מוגברת
אנשים הסובלים מחרדה מוגברת מפגינים חלק מהתסמינים הבאים: תחושת בלבול, אי יכולת לזכור פרטים מהאירוע וקהות חושים. הפרעות פיזיות יכולות גם הן לגרום לדיכאון. ממחקרים מלמדים על שיעורים גבוהים של דיכאון אותם חוו אלו שנולדו במחצית השנייה של המאה ה – 20 בשל שימוש יתר בתרופות וסמים.
כלומר, תופעות לוואי של תרופות, הפרעות בתזונה, הפרעות נוירולוגיות, הפרעות הורמונליות, מחלות ברקמת החיבור, מחלות מדבקות או אישיות מופנמת החווה אירועים מציקים – כל אלו יכולים לגרום למצב של חרדה מוגברת.
תופעות לוואי של תרופות: תרופות לטיפול בלחץ דם גבוה, אמצעי מניעה, תרופות אנטי פסיכוטיות לגמילה ועוד.
מחלות מדבקות- איידס, דלקת כבד נגיפית, דלקת ריאות נגיפית, שחפת, שפעת.
מחלות ברקמת חיבור- דלקת מפרקים שגרונית, זאבת ארגמנית מערכתית.
הפרעות בתזונה- אנמיה וחוסרים בוויטמיןB12 ו- B6 או מינרלים חיוניים לגוף, וחסרים בחומצות אמינו כתוצאה מתזונה לקויה.
הפרעות נוירולוגיות- דום נשימה, מחלת פרקינסון, טרשת נפוצה, פציעות ראש, שבץ, אפילפסיה, גידולים.
הפרעות הורמונליות- רמות גבוהות של הורמון פאראתירואיד, מחלת אדיסון, רמות נמוכות של הורמונים בבלוטת יותרת המוח.
שיטות הטיפול
ניתן לטפל במצבי החרדה והדכאון בדרכים שונות. קיימת אפשרות של התאוששות – זאת לאחר שהאדם מתרחק מהמצב הטראומתי; תמיכה הולמת – כאשר הסביבה תומכת בו בצורה של הבנה ואמפטיה למצוקה;
תגובה והתנסות – כאשר מדברים על הדברים שקרו בין אם משוחחים עם אנשים קרובים ובין עם אנשי מקצוע. פסיכותרפיה תומכת – טיפול בשיחות באופן פרטני או קבוצתי לפיו, מופגנת כלפי האדם אהדה והכרה בכאבו, זאת תוך עזרה להסתגלות הדרגתית ללחצי החיים. בדרך זו מסייעים לו להתאים ולשלב את הזיכרונות המכאיבים לתוך אישיותו; תרפיית חשיפה – היא סוג של תרפיה התנהגותית העוזרת למספר רב של אנשים במצוקה, (גם לסובלים מחרדה חברתית) והיא משחררת אותם מתלות בחומרים המדכאים את מערכת העצבים המרכזית; בדיקות דם – חשוב לערוך גם בדיקות דם כדי לסייע באבחון. לא פעם, המצב הנפשי נובע מסיבות הורמונליות, בעיקר אצל נשים.
אנחנו בחברה מציעים טיפולים למניעת מצבי רוח ודיכאון, כשהתפיסה הטיפולית שלנו היא טיפול מתוך הגוף במוצרים טבעיים ב – 100% ללא תופעות לוואי, ולא טיפול בתסמינים בלבד. המוצרים, (שהם בעלי פטנט רשום בנלאומי), באים למנוע מצבי רוח ודיכאון, ונטייה לדיכאון ללא נזק או התמכרות. מטרתם לאבחן ולטפל בשיבושים שבאיזון הפיזי, הנפשי והמנטלי כבר בשלבים הראשונים. הטיפול הוא בשיקום המלא ולא בתחושת הטבה זמנית. באמצעות הטיפול נעלמות תופעות התסמיניות כמו: חוסר מנוחה, תשישות, קשיים בריכוז, מתח בשרירים והפרעות שינה כך שהטיפול משפר, משקם ומאושש את כל פעילות הגוף והדם ואת המערכות העצביות והפיזיות. המוצרים ניתנים גם כתחזוקה מונעת, ללא הרס לגוף בטווח הרחוק.
הדבר החשוב ביותר, לדעתי, בכל שיטת טיפול היא לתת מענה לשורש הבעייה ולהביא את כל הגוף והנפש בחזרה למצב של איזון ותפקוד מלא.
טליה שגב היא יועצת מרצה וחברה הנהלה DermiSience Intrnational המרכב הבינ-תחומי למוצרים אבחונים וטיפולים