הרואקוטן – הטיפול התרופתי באקנה "לקח" חלק מעבודת הקוסמטיקאית, ובכל זאת עדיין
יש לה מה לעשות
אבישי אשכנזי
"הפסקתי לטפל באקנה", הן חוזרות ואומרות, "כולם עוברים לרואקוטן, הרופאים לקחו לנו את העבודה". אין חולק שהרופאים נכנסו לתחום ולקחו חלק מהעבודה, אך כמו בכל תחום תחרותי, לכל דבר יש יתרונות וחסרונות וקוסמטיקאיות רבות עדיין מטפלות באקנה וזהו תחום מומחיותן.
משיחות רבות שקיימתי עם קוסמטיקאיות, נדמה שקל יותר לוותר או לחפש פתרונות זולים מאשר לבחון ברצינות את הבעיה המרכזית באקנה, שהיא לדעתי בעיית הידע.
אקנה היא מחלה כרונית ללא תרופה מושלמת. הדרך הטובה ביותר לטפל באקנה היא לשלוט בה, למנוע דלקתיות ולשמור על עור מאוזן. אך על מנת להשיג את התוצאות הללו, חייבים לרכוש את הידע ולדעת להעביר אותו למטופל כדי שישתף פעולה. להלן תקציר של כל מה שחשוב לדעת:
איך נוצר האקנה?
אקנה לא נוצר במקום בו אין סבום. הסבום נועד על מנת ליצור מעטה הגנה על שטח הפנים של העור ומחזק את המחסום הטבעי של העור מפני חדירת מים לתוך שכבות העור. השלב הבסיסי בהתפתחות קומדון (פצעון אקנתי) הוא היווצרות של חסימה בפתח הזקיק. החסימה נובעת מתעלת ניקוז לא ישרה או מייצור מוגבר של סבום על ידי הורמונים גבריים (אנדרוגנים) הנמצאים אצל נשים וגברים כאחד, החסימה קשורה בכך שמצטברים תאי עור מתים בפתח הזקיק. במקביל כמות החלב בבלוטת החלב עולה ולא מצליחה להתנקז דרך הפתח החסום. אם החסימה מתבצעת מתחת למשטח העור במלואה, כל החלב נמצא מתחת לעור ללא מגע עם האוויר החיצון, אזי ייווצרו קומדונים לבנים (קומדון סגור), במידה והחלב יגיע אל משטח העור הוא יתחמצן מהאוויר וייווצרו קומדונים שחורים (קומדון פתוח). חסימה עמוקה יותר של סבום בתעלת הניקוז ייצור אקנה דלקתי (פפולות ופוסטולות) ובמידה והחסימה של הסבום תהיה עמוק בדרמיס ייווצרו נודולות וציסטות היוצרות אקנה צלקתי.
אקנה יכול להיווצר גם מחלוקה מוגברת של תאים וקשקשת הנמצאת באזורי התעלה, אך במרבית המקרים היא נוצרת מחיידק הנקרא "פרופיונ-בקטריום אקנה" או בקיצור P. Acne הניזון מאזורים בעלי ייצור מוגבר של סבום וכך הוא מתרבה. החיידק משתמש בסבום כמזון ומשחרר כפסולת חומצות שומן חופשיות אשר הן אלה היוצרות גירוי, כאב ואדמומיות בעור. העור מנסה למנוע את התהליך הדלקתי שנוצר ובתהליך ההגנה הוא גורם נזקים למרקם העור כגון צלקות וכתמים. מחקרים מראים שאין קשר בין כמות החיידקים לבין חומרת האקנה.
דרגות חומרת אקנה (ראה תרשים)
דרגה 1 – אקנה בדרגה נמוכה
אקנה לא דלקתי, לא צלקתי, עם קומדונים פתוחים (ראשים לבנים) וקומדונים שחורים (ראשים לבנים).
דרגה 2 – אקנה מתקדם
אקנה דלקתי ולא דלקתי לסירוגין, לא צלקתי עם קומדונים פתוחים, סגורים, פפולות ופוסטולות.
דרגה 3 – אקנה חמור
אקנה דלקתי ולא דלקתי לסירוגין, לא צלקתי עם קומדונים פתוחים, סגורים, ריבוי פפולות ופוסטולות.
דרגה 4 – אקנה חמור מאוד
אקנה מאוד דלקתי, צלקתי, עם קומדונים פתוחים, סגורים, פפולות ופוסטולות נודולות וציסטות.
חלוקת שלבי האקנה
שלב
סוג
סיכוי לצלקת ולכתם
איזור חסימה
קומדון פתוח (ראש שחור)
לא דלקתי
לא צלקתי
על משטח העור
קומדון סגור (ראש לבן)
לא דלקתי
לא צלקתי
מתחת למשטח העור
פפולה
דלקתי
צלקת קלה, מייצר כתם
אפידרמיס
פוסטולה
דלקתי
צלקת קלה, מייצר כתם
אפידרמיס
נודולה
דלקתי
צלקתי
בעומק הדרמיס
ציסטה
דלקתי
צלקתי
בעומק הדרמיס
אקנה לא ניתן להחלמה סופית, אז מדוע יש לטפל באמצעות טיפולים קוסמטיים?
המטרה של הטיפול הקוסמטי באקנה הינה למנוע צלקת אשר נוצרת על ידי נודולות וציסטות ולהוריד אדמומיות והיפר פיגמנטציה הנוצרת בשלבי ההחלמה של הטיפול.
ישנם שני סוגי צלקות: צלקת עמוקה וצלקת רחבה. צלקת עמוקה לא ניתנת לתיקון באמצעות טיפולים קוסמטיים. הצלקת הרחבה פחות עמוקה ולכן ניתנת לצמצום על ידי שילוב של פרוצדורות.
אקנה גורם גם לשינוי צבע בפנים, אדמומיות כתוצאה של דלקת עוצמתית או כתמים כהים מהיפר-פיגמנטציה הנובעת מפגיעה במלנוציטים (במיוחד בעור כהה). במידה והפיגמנט עצמו ניזוק, עלולה להופיע צלקת לבנה.
חשוב להבין שכתמים דרמליים אינם ניתנים לטיפול באמצעות קרמים או טיפולים קוסמטיים הנעשים על ידי קוסמטיקאית, ועל כן יש לפעול בטיפול מונע.
מיתוסים לגבי חומרים הגורמים לאקנה
במהלך השנים נפוצו מיתוסים על ידי חברות קוסמטיקה או אינטרסנטים אחרים לגבי מוצרי מזון וקוסמטיקה הגורמים לאקנה. בין אם מדובר בפיצה ושוקולד או בשמן מינרלי, קרם הגנה וחומרים משמרים אחרים. אין שום הוכחה המגובה במחקר המציגה קשר ישיר בין החומרים הללו להתפתחות האקנה, במיוחד לאור העובדה שאקנה לא מתפתח בן רגע. למרות זאת, מומלץ לנקוט משנה זהירות ובמידה ומזון מסוים גורם לפצעון אצל לקוח, עדיף שימנע מלצרוך אותו.
מיתוס נוסף הינו שישנם חומרים קוסמטיים המצמצמים גודל נקבוביות. גודל הנקבוביות תלוי בגודל בלוטת החלב וזו גדלה במהלך השנים ללא קשר לייצור הסבום. ילדים נולדים עם עור ללא נקבוביות פתוחות מכיוון שבלוטות השומן אינן מתפקדות, הנקבוביות מופיעות במהלך ההתבגרות במסגרת תהליך ייצור ההורמונים. נקבוביות העור הינם חלק מהמרקם הפיסיולוגי של העור ועל כן חומרים קוסמטיים לא יכולים לצמצם אותם.
חומרים לטיפול המשווקים במרשם רופא
בישראל החומר הקוסמטי הפופולארי ביותר לשימוש בהתאם למרשם רופא הינו ה- Benzoyl Peroxide (BPO) מאחר וישנם אנשים שרגישים לו מאוד. ה-BPO מצוין לשימוש בטיפולי אקנה מאחר והוא אנטי דלקתי, אנטי בקטריאלי ובעל יכולת לשחרר את החסימה של הסבום. מחקרים מראים שההשפעה של BPO בריכוז 2.5% דומה לזו של 10% ושההשפעה שלו הינה בשיפור מהיר רק בימים הראשונים שלאחריהם לא מתבצע שיפור נוסף במצב האקנה. זו גם הסיבה ש- BPO מחייב שימוש בחומרים טיפוליים נוספים.
התרופה המפורסמת ביותר הינה הרואקוטן המבוסס על איזוטרטינואין (Isotretinoin) המבוסס על תצורה של מולקולת ויטמין A השונה מרטין A. רטין A מוגדר כתרופה למריחה מקומית בעוד שהאיזוטרטינואין מוגדר כתרופה לבליעה לפעילות המערכתית. ה-FDA מגדיר תרופה זו כתרופה לא בטוחה מאחר והיא גורמת לתופעות לוואי רבות בין אם קלות או חמורות. הרואקוטן מומלץ רק במידה ושום טיפול אחר לא הצליח ובעיקר לאקנה הנובע בייצור מוגבר של סבום. הרואקוטן איננו יעיל במצבים של אקנה הורמונלי אצל נשים בוגרות.
שיטות הטיפול הקיימות בשוק מאפשרות טיפול ביתי המבוסס על מגוון חומרים פעילים אשר הוכחו מדעית (לדוגמה ערכת הטיפול שלPeter Thomas Roth ) או טיפול במסגרת סדרה פרא רפואית מתקדמת של טיפולים במכון הכוללת מוצרים להכנה ושיקום בבית. להלן הפירוט:
חומרים לשימוש על ידי קוסמטיקאית המשולבים בשיטת הטיפול של Peter Thomas Roth
חומצה סליצילית – אנטי דלקתית, לא אלרגנית אשר תפקידה לחדור לזקיק ולחלץ את החסימה של הסבום. החומצה הסליצילית איננה פוגעת בחיידק ואיננה מונעת עמידות אנטיביוטית, כך שהיא אולי לא יעילה כמו ה-BPO, אך מאידך היא גם איננה גורמת גירוי ונחשבת כחומצה מאוד יעילה ובטוחה לטיפול באקנה.
סולפור- הטיפול הוותיק ביותר לאקנה, נחשב כבקטריוסטטי (מונע התרבות חיידקים( המייבש נגעים מודלקים וגורם לקילוף קל.
חומצה גליקולית – החומצה הגליקולית המוגדרת כחומצה חופשית מפרקת את הקשרים היונים בין התאים הקורנאוציטים ובכך פועלת להסרת התאים המתים בשכבה הקרנית ומסביב לפתח זקיק השערה. החומצה הגליקולית אינה יכולה לחדור לזקיק ולכן היא יעילה בשילוב חומצה סליצילית.
רטינול – נגזרת של ויטמין A לשימוש על ידי קוסמטיקאיות (רטין A לעומת זאת נמכר על ידי רופאים מאחר והוא גורם לקילוף, יובש וגירוי). הרטינול נקשר לתאים הקרטינוציטים אשר הופכים אותו, לאחר שרשרת של פעולות, לטרטינואין המאפשר פעילות בגרעין התא המונע חלוקת תאים מוגברת וקשקשת בזקיק השערה.
שיטת הקילוף הדרמטולוגי של pHformula לטיפול באקנה (ראה תרשים)
שיטת הקילוף הדרמטולוגי הזו מבוצעת על בסיס שילוב ייחודי של רכיבים פעילים, במיוחד לטיפול במאפייני האקנה, כגון קומדונים, פפולות ופוסטולות. הפורמולה מתוכננת במיוחד לטפל ב-4 הפקטורים המרכזיים הגורמים להתפרצות האקנה: 1. סבוריאה, 2. היפרקרטיניזציה, 3. חיידק ה-P.ACNES, 4. דלקת.
הטיפול מבוצע בדרגות שונות של עומק ובשילוב חומרים לטיפול ביתי.
החומרים הפעילים בטיפול:
– PH-DVCTM קומפלקס הובלה ייחודי הנמצא בפורמולות של pHformula להגברת החדירות של הרכיבים הפעילים.
חומצה פירובית – חודרת אל העור באיטיות, משתמשים בה כפילינג כימי בינוני במטופלים עם ראשים לבנים, צלקות אקנה מתונות ועור שמן.
חומצה אזלאית – משמשת כחומר אנטי מיקרוביאלי, מפחיתה ומעכבת התפתחות חיידקים בזקיקי השערה.
חומצה סליצילית – חומר קראטוליטי אפקטיבי המאפשר חדירה של חומרים פעילים ביעילות רבה יותר.
חומצה מנדלית – בעלת תכונות אנטי מיקרוביאליות, לחיסול חיידקים הקשורים להתפרצות האקנה.
לסיכום, כל עוד לא תמצא תרופה מושלמת לטיפול באקנה, בעיית עור זו תמשיך להוות נדבך חשוב בפעילותה המקצועית של הקוסמטיקאית, במיוחד כאשר הפתרונות המוצעים בשוק מאפשרים מתן תוצאות טובות למטופלים וסיפוק מקצועי רב.
אבישי אשכנזי הוא סמנכ"ל פיתוח עסקי, קוסמטיקום
אילוסטרציה -אימג' בנק ישראל