מהי תופעת הוורידים הבולטים ברגליים (דליות) ומה ההשלכות האסתטיות והרפואיות? מסתבר שאסור לזלזל בבעיה. סקירה של שיטות טיפולדר' ראבי עיסאם
ורידים שטחיים או בולטים ברגלים היא בעיה שכיחה הרווחת בקרב 30% מהאוכלוסייה, בעיקר בקרב נשים. הליקוי מתבטא בהופעת ורידים בולטים בצורת נימים או דליות גדולות, או שניהם גם יחד.
מלבד הבעיה האסתטית בה ניתן לטפל, לעיתים הבעיה יכולה לחרוג מן התחום האסתטי ולטמון בחובה גם סכנות רפואיות עתידיות.
מהבחינה הרפואית: במקרים רבים ייתכנו גם בעיות רפואיות וסימפטומים המתבטאים בכאבים, הרגשת כבדות, בצקת, דלקת בורידים, שינוי בצבע העור והופעת כיבים כרוניים, פקקת ודימום.
הסיבוכים הללו יכולים להופיע בחלקם ולעיתים אפילו כולם יחד, ובמקרים חמורים מסוימים עלולים להגיע למצב שקשה לטיפול. לכן אסור לזלזל בבעיה זאת ויש להתייעץ עם רופא מומחה ולטפל מבעוד מועד לפני הופעת הסיבוכים.
איך מטפלים?
קיימות מספר אפשרויות לטיפול בבעיות ורידיות:
1. טיפול שמרני – להימנע מעמידה וישיבה ממושכת. וכן לגרוב גרביים אלסטיות מותאמות באופן אישי מבחינת הלחץ והגובה על פי המלצת רופא מומחה. הגרביים האלסטיות לא מעלימות את הורידים הבולטים אך הן מיועדות למניעת החמרת המצב ומניעת סימפטומים וסיבוכים שונים.
2. ניתוח – מיועד לטפול בדליות. את הניתוח ניתן לבצע בצורה קונבנציונאלית המבוססת על שליפת הורידים החולים על ידי ביצוע חתכים מעליהם. בניתוח הקונבנציונאלי מסירים את הדליות ולפי הצורך אפילו ורידים ראשיים חולים שהם מקור הבעיה. לכן, לפני ניתוח יש לאתר את מקור הבעיה בצורה מדויקת כדי לתכנן את הניתוח ולבצעו בצורה אידיאלית כדי לפתור את הבעיה בשלמותה ולהפחית את אחוז חזרתה למינימום. כמובן שהניתוח כרוך בהרדמה וכאבים. חשוב לי לציין כי גם מנתח מאוד מקצועי לעיתים לא מסוגל לזהות דליות פנימיות שמהלכן אינו לפי האנטומיה המוכרת.
3. שיטה ניתוחית אחרת היא באמצעות הכנסת סיבי לייזר לווריד ראשי (במידה והוא חולה), צריבתו מבפנים וסתימתו. שיטה זו אינה מתאימה לטיפול בדליות מפוזרות שאותן יש לשלוף בחתכים נפרדים או לטפל בסקלרותרפיה (הזרקות). כלומר הלייזר לא מטפל בכל הבעיה ויש צורך בהשלמת הטיפול. כמו כן בניתוח לייזר יש צורך בהרדמה מקומית ולעיתים כללית.
4.טיפול סקלרותרפי (נטרש) – טיפול חדשני יחסית המיועד לטיפול בדליות גדולות ואפילו בוורידים ראשיים חולים. הטיפול נעשה על ידי הזרקת חומר מטרש (עשוי בצורת קצף), הגורם לסתימת הורידים החולים וכך הם מצטמקים ונעלמים. יתרונות הטיפול הם שאין צורך בהרדמה או בחתכים, הטיפול פשוט, אורך זמן קצר ולאחריו ממשיכים באורח חיים רגיל ברוב המקרים. אולם היתרון הגדול ביותר הוא ששיטה זו מאפשרת טיפול בכל הדליות, בוורידים ראשיים וכן בדליות פנימיות שאותן ניתן "לפספס" בניתוח קונבנציונאלי או לייזר. כמו כן הטיפול הסקלרותרפי אינו דורש הרדמה מכל סוג שהוא.
נפטרים מהנימים
ניתן לטפל גם בנימים (לא דליות אלא כלי דם קטנים יותר), שהם בעיקר גורמים להפרעה אסתטית. יש לציין שהוורידים לא נעלמים מייד וצריך לרוב פרק זמן של שבועות ואפילו חודשים שלושה עד להבחנה בתוצאות. הטיפול בנימים נעשה בשתי שיטות:
1. סקלרותרפיה (הזרקות) – בשיטה זאת מחדירים חומר מטרש על ידי מחט עדינה מאוד לתוך הורידים וגורמים לסתימתם והעלמתם. היתרון בסקלרותרפיה הוא שניתן לטפל בכל סוגי הנימים וגם בורידים "הכחולים" הנמצאים בשכבה יותר עמוקה.
2. לייזר – שיטה המבוססת על סתימת הווריד באנרגית לייזר עד להיעלמותו. חסרון שיטה זאת שהיא מוגבלת לנימים בגודל ועומק מסוימים.
דר' ראבי עיסאם הוא מומחה לכירורגיה כללית וכלי דם, מרפאת 'כללית אסתטיקה'
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר