בקרב חולי סוכרת חשוב להקפיד על טיפולי פדיקור קפדניים בשל הבעיות הרפואיות הנובעות מהסוכרת.
אילנה כסיף
בחולי סוכרת אנו נתקלים בשני מצבים אופיינים:
1. איסכמיה – עקב הסוכרת יש שקיעה של סידן וכולסטרול מה שגורם להיצרות בכלי הדם. PVD)- מחלת כל דם פריפריאלית. הפרעה באספקת הדם לגפיים בשל סתימת כלי דם. מחלה זו שכיחה פי 20% בחולי סוכרת ופוגעת בצורה סיסטמית בשתי הגפים).
2. נוירופתיה – איבוד של מנגנוני הגנה טבעיים של הגוף – איבוד תחושה. הנוירופתיה גורמת לשינוים בשרירים העשויים להתבטא בעיוות באצבעות, בקיצור גיד אכילס ולעליה בלחץ בכף (מה שעשוי לגרום לכיבים). כמו כן, מתפתחים קשיים בהליכה והרגל מקבלת מכות רבות דבר הגורם לנזק למפרקים.
הסיכונים לסוכרתיים
סיבוכים בכף הרגל מהווים 25% מסיבות האשפוז אצל חולי סוכרת.
מתוך כך, חשוב מאד לשמור על שלמות העור המהווה הגנה לגוף מפני חדירת בקטריות ומיקרואורגניזמים העשויים לגרום לזיהום אשר בחולי הסוכרת עשוי להוביל להתפתחות כיבים (בשל זרימת דם לקויה) ואף לקטיעה של אצבעות או של גפיים.
לחולי סוכרת יש נטייה לפתח קאלוס (עור יבש ועבה וכן יבלות) וסדקים אשר דרכם יכולים לחדור מיקרואורגניזמים וליצור זיהומים. הסרת הקאלוס, עשויה להחמיר את מצב העור משום שהוא משמש "פגוש" טבעי של הגוף מפני שחיקה ולחץ ומעצם הסרתו העור נותר ללא הגנה. גם במקרה הזה מניעת היווצרות הקאלוס תהיה ההגנה הטובה ביותר: חשוב לנעול נעלים נוחות ומרווחות אשר אינן לוחצות את האצבעות. במקרים שנוצר קאלוס בשל עיוות של מבנה האצבע, כמו במקרה של 'אצבעות פטיש' חשוב לרפד את האזור עם בד רך (לא עם מדבקה!).
מתוך כך, חשוב שסובלים מבעיות הסוכרת יטפלו פעם בשנה במרפאות סוכרת ובנוסף ידאגו לטפל בכפות הרגליים במכון פדיקור לטיפולים שוטפים ובכך יוכלו למנוע נגעים העשויים להתפתח לזיהומים. ניתנת חשיבות גבוהה לשלמות העור ושמירה עליו מפני חדירת בקטריות המביאות לזיהומים שמתפתחים לכיבים בקרב סוכרתיים ומכאן יכולים להגיע למצבים של קטיעת גפיים.
זהירות בטיפול
בטיפול בכך רגל סוכרתית חשוב לשים לב במיוחד שחומרים להסרת הקאלוס או מוצרים להמשך טיפול בבית הלקוח, אינם מכילים חומצות אשר עשויות לגרות את העור ולגרום לקאלוס להיסדק וליצור זיהום.
ראשית, מהות טיפול הפדיקור כשמדובר ברגליים סוכרתיות הוא שימור העור וטיפול בציפורניים. יש לשים לב למצב העור ההתחלתי – שיהיה עור לח ללא הרבה קאלוס. שימו לב, אין הפדיקוריסטיות מורשות לבצע פרוצדורות חודרניות העשויות לגרום לפציעה של העור או לסירוגין לטפל בעור פצוע (לחולי סוכרת) – במקרים כאלה המטופל יצטרך לגשת לרופא פודיאטר המתמחה בכפות רגליים.
כאשר מטפלים בכפות רגליים סוכרתיות יש להימנע מפצעים ולכן יש להקפיד על טיפול עדין ככל הניתן, כידוע יכולת ההחלמה של חולי סוכרת היא איטית יותר ובעלת סיכון גבוה יותר להיווצרות זיהומים.
במהלך הטיפול ישטפו הרגלים במים פושרים וסבון חיטוי. הציפורניים יגזרו לאורך אחיד ובצורה ישרה כדי למנוע ציפורן חודרנית. ציפורניים הנגועות בפטרת ישויפו למראה אחיד בעזרת מכונת שיוף או פצירה. העור סביב הציפורניים ירוכך על ידי חומר מיוחד לטיפול בקוטיקולות ויוסר עם דוחף עור בלבד. טיפול בקאלוס יטופל באמצעות ג'ל מיוחד המטפיח את הקאלוס ומאפשר הסרתו במשייף ידני או חשמלי. בסיום הטיפול מגיע שלב הפינוק הקוסמטי : פילינג גרגרים עדין או פילינג אנזימטי להסרת תאי עור מתים ועיסוי עדין ומפנק בקרם רגלים. יש לשים לב שלא נשארו שאריות קרם בין האצבעות.
הסרת עור יבש בחולי סוכרת חייבת להתבצע בעדינות באמצעות חומרים שאינם פולשניים. המוצרים פורצי הדרך של חברת BE NATURAL באישור משרד הבריאות ואגודת אי"ל (האגודה הישראלית לסוכרת) ונועדו לעבודה מקצועית במכוני הפדיקור והם מסוגלים להסיר שכבות עור יבש וקשה ללא צורך בשימוש בסכינים.
אילנה כסיף, מנהלת מקצועית נייל סטודיו תל אביב, ופדיקוריסטית רפואית מוסמכת לטיפול בכף רגל סוכרתית מטעם אגודת אי"ל.
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל