טכנולוגיות בעולם הדרמטולוגיה והקוסמטיקה מאפשרים כיום לקבל הכול; הצערה מקסימאלית, נוחות מירבית ותחרות מיטיבה. אבל יש לנקוט במשנה זהירות
שולי הראל-רודריג
לכאורה, טיפולי הפילינג למיניהם צוברים פופולאריות רבה מאוד בשנים האחרונות. קילוף העור המכונה בלעז- פילינג נחשב לאחד מטיפולי היופי הקדומים ביותר ומאפיינים שיגרת טיפוח יום יומית של מיליוני בני אדם, לא רק נשים, אלא גם גברים בגילוח היום יומי שלהם. גם בעלי החיים שבמחיצתנו משילים מדי פעם מגופם ופרצופם שכבות עור מסוימות למטרת התחדשות, שינוי, הצערה, הבראה והמשך הישרדות של המוטו המהלך עלינו אימים- "צעיר הוא יפה, בריא ומצליחן" האם כל זה תמיד נכון? האם כל התכשירים, הפורמולות הקיימות אינן מסוכנות? האם הן אכן המתאימות? האם את מתאימה לעשייה אחראית שכזו?
מה הן הרמות השונות של הפילינגים, מה מתאים לך האסטטיקנית? כבעלת מקצוע אחראית, לקחת על עצמך ולעשות את השינוי המיוחל ומתי את צריכה להיות הגונה ולומר כי זה לא מהכשרתך?
זהירות, הפתעות…
עולם הקוסמטיקה "הפרא רפואית" או איך שתקראי לזה, לעיתים פרוץ עד מבהיל. אני נתקלת תדיר בקוסמטיקאיות רבות, לעיתים ותיקות, לעיתים חסרות ניסיון כזה או אחר, הנוטלות לידיהן את תכשיר הפילינג, תוך שאינן יודעות מספיק כדי לתת מענה במקרה של תגובת יתר של המטופלת, או את הקונטרה- אינדיקציה הנכונה למקרה שהיה ו…חזק מדי, לא מתאימה לתכשיר, פיתחה אלרגיה.
קורות לעיתים תופעות שאינן צפויות מסיבות כאלה ולא שאיני מורה חלילה באצבע מאשימה, אך כתמיד, ככל שעובדים יותר, עם מגוון של סוגי עור פנים ו/או נלוות, כן צפויות הפתעות, שאינן תמיד נכונות או מתאימות.
את הטיפול הפילינג, ניתן לבצע במספר דרכים תוך שימוש בחומרים שונים. הכול בהתאם לרמת הקילוף, הרכב התכשיר, אופן השימוש הנכון, ספציפית לכל מטופל/ת.
ישנן 4 פעולות קילוף עיקריות מהקל לכבד, מהיומיומי הפשוט והנכון ועד למקצועי/ רפואי.
יש להבדיל ולהבחין בין פילינג רפואי לפילינג קוסמטי. פילינג רפואי כשמו כן הוא- מותר בשימוש רפואי בלבד. משמעותו- קילוף של מספר שכבות באפידרמיס אשר יכול להגיע עד השכבה הבזלית, לעומת זאת פילינג קוסמטי המתבצע על ידך כאשר מטרתו- החלקת העור, עידון קמטים, הבהרת פיגמנטציה קלה או השטחת צלקות קלה ועקבית, מבצע בעדינות ובמיומנות עד לרמה שאינה מסכנת את הלקוחה.
חשוב תמיד לא לשכוח כי לאחר שהעור קולף, הוא יהיה חשוף יותר לנזקי קרינת השמש, לרדיקלים חופשיים ולתופעות של היפר פיגמנטציה, זיהומים, דלקות, אדמומיות, נפיחות ועוד.
כמובן קיימת חשיבות מרבית להגנת העור החשוף בתקופת ההחלמה. מובן כי הטיפול יתועד ויבנה בצורה מודולארית של המשך טיפול ותחזוקה בבית. טיפול המשך הבנוי מהמשך שיקום העור על ידי תוספת הזנתית, לחותנית ושיקומית.
פעולות פילינג
הראשון הנדוש הינו הפילינג היומי במקלחת, פעולה בסיסית ואלמנטארית של שפשוף הגוף וניקיונו עם סבון גרגרי לתחושה של רענון, ניקיון העור והסרת תאי- עור מתים, אשר צברו לכלוך בדרכים שונות. וזאת למעשה אינה נשמרת לאורך זמן, רק עד למקלחת הבאה, שתחזור על אותה פעולה ובתקווה שהינה יומיומית….
לאחריה פילינג המבוסס על חומרים טבעיים: זהו פילינג שטחי, לעיתים יומיומי המבוסס על מריחת חומצות הממוצות מפירות וירקות כגון: תפוחי עץ, ענבים, עגבניות, גזר, דלעת , עץ הערבה וכדומה. כאן ישנם עומקי קילוף ודרגות שונות. החומצות הללו הוכחו כיעילות ביותר ופעולתם בריכוז של 8% ומעלה, 50%-70% ואיני מציינת ריכוזים אלו מהנמוכים לגבוהים על מנת לבדל אותם כקוטביות מטיפול תמים לכאורה לטיפול מאסיבי, חזק וקשה ומסוכן!
בסוף המאה ה-19, גילו רופאים שמגוון כימיקלים מגרים עשויים להפחית שינויים בעור המשוייכים לגיל, כמו נמשים, אקנה, קמטים, כתמים, כימיקלים אלו גורמים לסוג של כוויה כימית כשאשר העור "מחלים" ממנה, ניתן לראות שינויים משמעותיים. כבר אז כמו היום הרבו להשתמש בחומצה סליצילית הקרובה לאספירין, בחומצה הלקטית= אלפה הידרוקסי/ אלפא הידרוקסיק אסיד/ AHA הנמצאת באופן טבעי בגוף ובחלב חמוץ, בחומצה גליקולית מקנה סוכר, ברסורסינול- חומר חיטוי ובחומצה טרכלוקרטית- הדומה לחומץ ובפנול- הידוע כחומצה קרבולית, חומר חיטוי.
והיות והפילינג מחולק על פי עומק החדירה והאפקט הדלקתי שהוא יוצר, דירגו את סוגי הפילינג ויעדו את חלקם לקוסמטיקאיות בלבד ולרופאים בלבד.
פילינג החודר עמוק יותר לתוך שכבת הדרמיס, אכן ממקסם את יכולת ההצערה, אבל גורם לנזק עורי גדול ומודלק לאורך זמן ודורש זמן החלמה משמעותי, פילינג בינוני עד עמוק מסוג ה TCA- חומצה טריכלורקטית או פנול נושא עימו סיכון גבוה לטווח ארוך, בפיגמנטציה של העור ואל לך לגעת בסיכונים אלו.
מאחר ומרבית הנשים והגברים אינם מקבלים בששון את מראה ההזדקנות כי הרי "הזקנה אינה אסון אך גם לא ששון", הפכו הטיפולים השיטתיים של הפילינג לסופלריים ביותר. חומצה גליקולית בריכוזים נמוכים הופכים לפופולאריים ביותר, כשהמרכיב החשוב ביותר הוא רמת החומציות התמיסה של הפילינג, אשר נמדדת על ידי ה PH. זוהי תורה כימית חשובה, מאחר שבכדי שתכשירי קוסמטיקה מבוססי AHA יהיו באמת אפקטיביים לתהליכי הצערת העור, על התמיסה להיות יחסית חומצית בכדי לקבל תוצאות הצערה משמעותיות ובנוסף גם פעילות נוגדת אקנה. אבל, ככל שהתמיסה חומצית יותר, כך גם עולה רמת הגירוי של העור (מסתבר שאין ארוחות חינם), לכן במוצרי קוסמטיקה ביתיים היא מוגבלת עד ל 10%, ברמת הPH לא פחות מ3.5.
הפילינגים מבוססים על נגזרות של חומצות ויטמין A, אהובים עליי במיוחד.
החומצה הרטינואית נקשרת לרצפטורים שעל תאי העור, מעודדת שינויים אשר מתבטאים בעידוד חלוקת התאים הן בדרמיס והן באפידרמיס, גורמת לקילופים של התאים הניזוקים, מעודדת ייצור קולגן ושומרת ומאיטה על התפרקותו. החומצה הרטינואית הינה חומר פעיל בתוך תכשירי קוסמטיקה רבים ונצפה בשינויים בכתמים שיטחיים ובקמטים עדינים. אני נוהגת להמליץ עליה בחום לפני טיפולי פילינגים עמוקים. מעשנים כבדים, חולי סכרת, בזמן נטילת אספירין, מחלות לב, מחלות אוטואמיוניות, נשים כהות עור ולמען היושר, חובה לתאם ציפיות ולצלם קודם הטיפול והיות וקצב החלמת העור משתנה לפי סוג הפילינג וסוגי העור, יהיה על האסטטקאית להנחות את הלקוחה להמשך טיפול תחזוקתי להשלמת תוצאות הפילינג.
קילוף העור באמצעות לייזר
הטכניקה מבוססת על צריבת העור בעובי אחיד על ידי הקרנת אור לייזר על שטח של סנטימטר אחד בצורת עיגול או ריבוע. קרינת הלייזר הינה תרמית, פולטת חום גבוה ולכן הינה תורמת לצריבה ולאידוי של רקמת העור. בכדי למנוע פגיעה ברקמות הסמוכות פותחה קרינת לייזר לזמן של אלפית השנייה , למתן דיוק מירבי.
חומרי הפילינגים בעולם המודרני והשיטות האחרות התורמות להצערה עברו דרך ארוכה.
ככל שבני דורנו והדור שאחרינו- דור ה"בייבי פייס" מזדקנים, כך גדלה הדרישה לטיפולי הצערה בעלי אפקטיביות מקסימאלית . בנוחות מירבית וללא צורך בהפסקת חייהם הבנאליים.
מחקרים וטכנולוגיות בעולם הדרמטולוגיה והקוסמטיקה הטרנס דרמאלית מאפשרים כיום לקבל הכל; הצערה מקסימאלית, נוחות מירבית ותחרות מיטיבה.
שולי הראל-רודריג היא בעלת SR קוסמטיקס
אילוסטרציה: אימג' בנק ישראל