מדי פעם צץ שם חדש ולא-מוכר, בתחום שיקום העור והמלחמה בהזדקנותו. כיצד מוודאים שהחומר החדש הזה אכן נמצא כקשור עם שיקום העור?רונית שגב
על החומרים החדשים בשרות הקוסמטיקה, עליהם אנו שומעים חדשות לבקרים ניתן לבדוק באמצעות האינטרנט ובכתבים מדעיים, אבל כללית אפשר לומר, שמתוך שפע ה"חומרים הפעילים" החדשים הללו – רק מעטים הוכחו מדעית כמחוללים שינוי בעור באמצעות מריחתם עליו.
חשוב לי להדגיש: חלק מן החומרים נמצאו כמשפרים את מירקם העור בנטילה דרך הפה. חלק מהחומרים נמצאו כמשפרים ריפוי פציעות, ומשום מה יצרני קוסמטיקה החליטו שזה הופך אותם לסוכני "אנטי-אייג'ינג". חלק נמצאו כנוגדי חימצון טובים, ושוב – היצרנים החליטו לספח אליהם תכונות נוספות שאין לכם – החלקת קמטים, הבהרת כתמים וכו'. לכן, חשוב שתבדקו – האם החומר נמצא במחקרים מדעיים, שפורסמו בספרות מדעית, כמחוללים שיפור של מירקם העור ע"י מריחתו עליו.
באחרונה התחלנו לראות פרסומים על "הצעקה האחרונה" בתחום האנטי אייג'ינג – השימוש בחומר אידבנון (idebenone). הוא אמור, על פי ההבטחות:* למחוק ולהחליק קמטים, *להבהיר את העור, * לתת לעור לחות, * להצעיר אותו, * ולהגן עליו מפגעי הסביבה.
מהו האידבנון?
אידבנון הוא אנלוג (חומר דומה במבנה שלו) של קואנזים Q10. קואנזים Q10 הוא נוגד-חימצון, בעל תפקידים חשובים בגוף, בין השאר – מסייע ליצירת האנרגיה בתא.
אידבנון מוכר לעולם הרפואה מזה שנים, מאז שנות השמונים. הוא גם נמכר כתוסף מזון בחנויות-טבע ברחבי העולם. יש לו השפעה מיטיבה על מס' מחלות עצבים, הוא משפר מצבי אלצהיימר, דמנציה, טרשת נפוצה, דפרסיה, אטאקסיה, בעיות כבד ועוד.
מה לזה ולקוסמטיקה?
אידבנון הוא חומר סינתטי שדומה ל-Q10 המצוי אצלנו באופן טבעי. אם Q10 הוא נוגד חימצון כה מוצלח, ו"יצרן אנרגיה" כה חשוב, מדוע לא להשתמש באנאלוג שלו למריחה על העור, ולהשיג את אותן תועלות? עד כאן נשמע הגיוני. אולם – האם אפשר לקשור לחומר הזה גם תכונות שלא הוכח כי יש לו – כמו החלקת קמטים, הבהרת העור, הצערתו, הענקת לחות, מיצוק…?
סקירה של הספרות המחקרית שפורסמה עד היום, לא הראתה כל מחקר המוכיח כי אידבנון שנמרח על העור סייע להחליק קמטים, למנוע אותם, לטפל בפיגמנטציה ו"להחיות" את העור. המחקר האחד שעסק בהשפעת אידבנון הנמרח על העור, הראה כי זהו נוגד חימצון חזק. זה כמובן חשוב, אולם איננו קשור להבטחות המפליגות של יצרני הקוסמטיקה. אין פלא, כי גם רופאים (שאינם קשורים עם יצרניות הקוסמטיקה), שותפים לדעה זאת – שזהו עוד תעלול פירסומי מחוכם, ותו לא.
לפניכם רשימה חלקית של החומרים הללו, שמעמדם כמחוללי "אנטי אייג'ינג" טרם הוכח.
לא נזכיר את כולם, ואפילו לא את רובם אבל נתחיל מרשימה של מרכיבים שכיחים:
אצות
אצות הם יצורים קטנים המכילים כלורופיל, ממשפחה הכוללת מעל 20,000 זנים ידועים. חלקן משמשות בתרופות כ: אנטיביוטיקה, אנטי-קואגולנטים, נגד לחץ דם, מורידי כולסטרול, קוטלי מזיקים וכן בטיפול בגידולים. בקוסמטיקה הן משמשות כחומר מעבה, חומר קושר מים וכאנטי אוקסידנטים. מספר אצות עלולות לגרות את העור, לדוגמה – מחקר בתרביות תאים הראה שהפיטוציאנין באצה הכחולית-ירוקית נמצא כאלרגן וכגורם לדרמטיטיס (מתוך: Current Issues in Molecular Biology, ינואר 2002). צורות נוספות של אצות, כמו Irish moss ו-Carragenan מכילות חלבונים, ויטמין A, סוכר, עמילן, ויטמין B1, ברזל, נתרן, זרחן, מגנזיום, נחושת וסידן. כל אלה הם שימושיים כחומרי גלם בתכשירי טיפוח – הן כמחליבים או כנוגדי חימצון (מתוך: Journal of Agricultural Food Chemistry, פברואר 2002).
אולם – הטענה שאצות יכולות למנוע או להפחית קמטים, לשקם את העור ולחדש אותו – אינן מבוססות, ולא הוכחו עדיין במחקרים.
אידבנון
יצרני קוסמטיקה מסוימים, המשתמשים בחומר זה, טוענים שמריחתו על העור מסייעת במיצוק העור, בהגברת יצור הקולגן והאלסטין, וכן מרכיב נוסף בעור היכול לאגור לחות (גליקוזמינוגליקנים). האם זה הוכח במחקרים שפורסמו בכתבי עת מדעיים? בחיפוש מדוקדק שערכנו, לא מצאנו מחקרים כאלה. נחושת היא יסוד-קורט שהגוף זקוק לו כדי לספוג ולהשתמש בברזל, וכן נחושת היא מרכיב באנזים סופראוקסיד דיסמוטאז, המסייע כנוגד חמצון.
במחקרים נמצא כי בליעת כמוסות המכילות נחושת גרמה לעלייה ברמת אנזים זה. ייצור הקולגן והאלסטין קשור בחלקו בנוכחות נחושת. מחקרים הראו שנחושת נחוצה להחלמה מפציעות. אולם, החלמה מפציעות היא תהליך שמושפע מתהליכים פיזיולוגיים רבים שאינם קשורים להפחתת קמטים. עלינו לשאול את עצמנו האם מריחת פפטידי נחושת על העור מביאה לאפקט של הצערת העור ומיצוקו. וכאמור, לא נמצאו על ידינו מחקרים המראים תוצאות כאלה.
שמות מסחריים של מרכיב זה הם למשל: Copper tripeptide-1, copper gluconate.
תמציות צמחים
תמציות הצמחים מוסיפות ניחוח קסום ומפתה, ומוסיפות אולי למחיר, אולם, אין כל בסיס מחקרי לכך שתמציות אלה מחליקות קמטים, מפחיתות כתמום וכו'. למעשה, עולם הצמחים הוא רחב וכולל אלפי צמחים, כך שאנו נזהרים מלעשות הכללות גורפות. אולם, צמחי המרפא למיניהם לא נחקרו מספיק כדי לבסס את מעמדם כמו שבוסס מעמד החומצות ההידרוקסיות, הרטין A, וחומרים נוספים שהוזכרו לעיל. בכל מקום בו מתעורר ספק, בקשו העתק מהמחקר (אם יש כזה), המוכיח קשר בין תמצית הצמח לבין הצערת העור. יש לציין כי תמציות הצמחים הן פוטנציאל לא-רע לגרימת אלרגיה, ובפרט במטופלות שעוברות פילינג ועורן רגיש יותר. ככלל, מומלץ לבחור בתכשירים ללא-ריח.
קולגן
רובכן כבר יודעות שמריחת קולגן על העור איננה יכולה להגביר את כמות הקולגן בדרמיס (שזהו מקום-משכנו). מולקולת הקולגן היא גדולה – 15,000 עד 50,000 דלטון. לעומת זאת, השכבה הקרנית בעור מסוגלת להעביר דרכה חומרים שמשקלם עד 5,000 דלטון בלבד. בערך כמו שננסה להיכנס לחליפה של תינוק. אמנם הכנסת הקולגן לתכשירי לחות איננה "מיותרת" – הקולגן סופח-מים, והתכונה הזאת הופכת את התכשיר לנעים למגע על העור, חלק, עשיר ומוצלח כתכשיר לחות. אבל המילה קולגן מעוררת בכולנו אסוציאציות אחרות – של מיצוק, הצערת העור וכו' – ולאלה אין כל בסיס!
פפטידי נחושת (copper peptides)
רונית שגב היא ביולוגית וחוקרת עור מחברת 'ביופורם'
הערה: מערכת יופי! מביאה את הדברים בשם אומרם ואינה נוקטת עמדה לגביהם
הקלק כאן – לפרסום חינם של מודעת דרושים ביופי!
הקלק כאן – לקבלת חדשות ועדכונים חינם למייל שלך
הקלק כאן – לשאול, להעיר ולדסקס בפורום האתר